Gemeente Utrecht verwijdert planten van bewoners uit publieke ruimte omdat zij ‘basisspelregels’ negeren Gemeente Utrecht verwijdert planten van bewoners uit publieke ruimte omdat zij ‘basisspelregels’ negeren

Gemeente Utrecht verwijdert planten van bewoners uit publieke ruimte omdat zij ‘basisspelregels’ negeren

Gemeente Utrecht verwijdert planten van bewoners uit publieke ruimte omdat zij ‘basisspelregels’ negeren
Enkele bewoners van het Spinozaplantsoen in Utrecht hebben op eigen initiatief allerlei bomen en planten geplant op een groenstrook langs de Vleutenseweg. Onder meer omdat deze bewoners geen zogenoemde ‘zelfbeheerovereenkomst’ hebben afgesloten met de gemeente is nu al het groen van de omwonenden verwijderd.

Enkele bewoners van het Spinozaplantsoen in Utrecht hebben op eigen initiatief allerlei bomen en planten geplant op een groenstrook langs de Vleutenseweg. Onder meer omdat deze bewoners geen zogenoemde ‘zelfbeheerovereenkomst’ hebben afgesloten met de gemeente is nu al het groen van de omwonenden verwijderd.

Het gaat om de groenstrook die wordt ingeklemd tussen de Vleutenseweg, Vleutensevaart en Spinozaplantsoen. Volgens de lokale fracties van EenUtrecht, Partij voor de Dieren, GroenLinks en Volt hebben de bewoners er de laatste jaren op eigen initiatief verschillende bomen en planten in de grond gezet. Het zou onder meer gaan om een walnotenboom, pruimenboom, olijfboom, bamboe, berk, iep en nog meer soorten.

“Het werd goed onderhouden, zo is er ook tijdens droge periodes water gegeven. Het maakt de buurt groener, zorgt voor meer biodiversiteit en een klimaat adaptieve stad én geeft ook nog eens ruimte aan Utrechters om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor een prettig(re) en groenere eigen buurt. Kortom, een waardevol bewonersinitiatief dat steun en waardering verdient”, aldus de politieke partijen.

Regels

Toen een aannemer het grasveld wilde maaien, maar dat niet goed kon doen vanwege alle planten, trok hij aan de bel. De gemeente heeft daarna geprobeerd de initiatiefnemers te achterhalen en toen dit na drie weken nog niet was gelukt is alles weggehaald.

De fracties van de bovengenoemde partijen hebben het college van burgemeester en wethouders via schriftelijke vragen om opheldering gevraagd. “Omdat het hierbij om het beheer van de openbare ruimte gaat, gelden hiervoor bepaalde basisspelregels”, schrijft het college in antwoord op die vragen.

Er wordt door de gemeente onderscheid gemaakt tussen het beheer van kleine stukken publieke ruimte, zoals bijvoorbeeld geveltuintjes en de grond rond de voet van een boom, en het beheer van grotere stukken groen. De kleinere stukjes mogen bewoners zonder toestemming beheren, maar voor de grotere velden moet een zelfbeheerovereenkomst worden afgesloten. Bij het afsluiten van zo’n overeenkomst kunnen volgens de gemeente tegelijk afspraken worden gemaakt over de invulling van het groen.

Exoten

Wethouder Susanne Schilderman heeft in september al tijdens de beantwoording van mondelinge vragen in de gemeenteraad aangegeven dat er exotische planten tussenstonden. “Zoals olijfbomen en palmen. Die passen niet in het lokale ecosysteem en dragen niet bij aan de biodiversiteit van de Utrechtse natuur.”

Op de vraag van de fracties waarom dan niet alleen de exotische exemplaren zijn verwijderd zegt het college het volgende: “In dit geval was geen zelfbeheerovereenkomst afgesloten, en hebben we na meerdere pogingen geen contact kunnen vinden met de planter.”

Mogelijkheden

Alle planten die weggehaald zijn staan in het depot en de eigenaar mag ze komen ophalen. Tegelijkertijd is de gemeente in gesprek met een buurtbewoner. “Over de mogelijkheden voor zelfbeheer op het desbetreffende grasveld.”

Het college zegt tot slot alle initiatieven die bijdragen aan de biodiversiteit en vergroening van Utrecht te omarmen. “Wel hebben we met het Actieplan zelfbeheer openbaar groen voorwaarden en spelregels vastgesteld om kwaliteit, biodiversiteit en continuïteit te borgen.”

37 Reacties

Reageren
  1. Herman

    Doorgedraaide wereld in Utrecht!
    Gezeur over reclame voor alcohol en vlees, kampvuurtjes verbieden en dan ook nog bomen/struiken weghalen vanwege een administratieve reden.
    Een “zelfbeheerovereenkomst”, die is eerst besproken, toen door een dure adviseur bedacht, wordt nu beheert en puntje bij paaltje is deze niets waard.

    Hoeveel gekker kan het nog worden?

  2. Kloek

    @ Herman

    Helemaal niet. Hou toch eens op.

    De gemeente heeft contracten met groenbeheerders. Daar betaal de gemeente en wij allemaal voor. Door dit soort gedrag kunnen die hun werk niet doen. Het staat letterlijk in het artikel. Het gras kon niet meer gemaaid worden volgen de gemaakte afspraken (contract tussen aannemer en gemeente).

    De oplossing is simpel. Wil je met je buren een plantsoen beheren, dan kan dat en dan sluit je dus een zelfbeheersingsovereenkomst af en maak je afspraken met de gemeente over welke planten erin komen en over het onderhoud. Dan heeft de gemeente ook wat stokken achter de deur als de buurtbewoners de afspraken niet na komen.

    Verder zijn de planten niet weggegooid of vernietigd, maar kunnen deze gewoon opgehaald worden (zonder kosten).

    Er is best veel mogelijk in en bij de gemeente, moet je wel gewoon normale fatsoensnormen in acht nemen en het overleg opzoeken.

  3. M.

    Hoewel ik een groot voorstander ben van veel meer groen in de stad, lijkt het me duidelijk dat dit niet betekent dat iedereen maar zijn gang kan gaan. Samen met de bewoners zelfbeheerovereenkomsten sluiten, lijkt me daarom niet verkeerd.

  4. Geenstijl@Utrecht

    Altijd gezeik in de stad Utrecht….

  5. J

    De gemeente had ook een bordje in t plantsoen/ groen kunnen plaatsen met t verzoek aan de bewoners om contact op te nemen. Dan waren degenen die de aanplant verzorgd hadden vast gevonden en had de gemeente hen zelfs kunnen vragen te maaien. Win win zou ik zeggen

  6. W

    Hahaha typisch gemeente Utrecht! De gemeente heeft bij ons alle geveltuintjes vernietigd en weggehaald die in het kader van het project tegeltje wippen waren beplant met -jawel!- plantjes die werden aangeboden door de gemeente…
    Gek word je van deze gemeente

  7. Cico

    Beetje maf dat ze hun eigen gang gingen. De gemeente komt zelfs helpen bij dit soort initiatieven. Bij mij voor is de halve stoep eruit gezaagd, borderranden aangelegd en kon aanspraak maken op planten (waren helaas niet leverbaar, blijft natuurlijk wel de gemeente). Gratis, want past in vergroeningsbeleid.

  8. JanV

    @geenstijl: Ja altijd gezeik in Utrecht. Net zoals in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Londen, Parijs, La Paz, Jakarta, Shanghai, en in de commentsectie van Duic. Lekker toch?

  9. Nico

    De gemeente heeft contracten met groenbeheerders. Daar betaald de gemeente en wij allemaal voor. Tot zo ver ga ik hier in mee. ook nog in dat we niet als burgers lukraak planten moeten neerzetten. Maar wat betreft het groenbeheer van de gemeente waar ook ik dus aan mee betaal vraag ik mij af waarom? Als ik aan de overkant het onkruid hoog zie staan en het onkruid letterlijk door de bankjes en picknicktafel van metaal zie groeien in Leidsche Rijn en de gemente zegt, beter voor de natuur bla bla bla dan zie ik toch liever wat men bij het Spinozaplantsoen gedaan heeft. En mag ik nu er niet of 2x per jaar gemaaid en geschoffeld word ook minder betalen gemeente? Of heeft u uw smoesje al weer klaar ook hier over………

  10. Fred

    Een variant zou kunnen zijn zogenaamde zaailingen, welke nogals eens ontstaan als een vogel een walnoot heeft verloren en die noot ergens tussen de struiken terecht is gekomen. Zoiets tracht ik te simuleren door in mijn eigen tuin tussen de struiken wat walnoten een centimeter ofzo onder het maaiveld in de grond te stoppen. Ter aanvulling van een stuk of 15 zaailingen van walnoten die de vogels al voor me hebben geregeld.

  11. Marco

    Wat sneu, flauw en truttig dit.

    Een apart formulier bij een gemeenteloket per plantje, dan komt het met die hoognodige stadsvergroening vast goed..

  12. El

    Heel goed, olijfbomen zijn ook heel slecht voor hooikoorts patiënten met oa astma. Naast dat ze niet passen binnen de Nederlandse biodiversiteit. Goed dat de gemeente daar eerst afspraken over wil maken.

  13. Overvechter

    Ik heb zelf ervaring hoe er bij de gemeente wordt omgesprongen met goede ideeën voor beter gebruik van openbaar groen door bewoners te betrekken.. En dat was niet best! Aangevuld met beleid van lik mn vestje op andere vlakken: overal parkeergeld invoeren, kampvuren verbieden en een natuurgebied als Slot Zuylen helemaal gaan ruineren door er miljoenen tegenaan te gooien om vaarten te trekken, paden te asfalteren en parkeerplaatsen te maken. Waar zijn jullie mee bezig Utrecht?

  14. Jopie

    Fijn dat dit soort dingen uitgebreid in de gemeenteraad besproken wordt. Heel belangrijk. Volgende keer gewoon de wethouder of ambtenaren laten oplossen er is geen probleem hier.

  15. Boos

    Wat een zeik gemeente zeg.

  16. Berina van Beers

    Goed gedaan door de gemeente. E zijn nu éénmaal regels waar men zich aan heeft te houden en die zijn er alleen maar om de boel netjes te houden.
    Niks mis mee.

  17. Sannekesan

    Ik had een keer een hele geveltuin aangelegd. Was mooi aan het groeien en bloeien. De eerstvolgende keer dat de gemeente het gras ging maaien, hebben ze ook mijn hele bloeiende geveltuin weggemaaid (huis grenst aan grasveld). Erg zonde.

  18. BdV

    Toch wel een begrijpelijke actie, als je na drie weken nog geen reactie krijgt (al weet ik niet hoe intensief de Gemeente naar de initiatiefnemers heeft gezocht) houdt het een keer op. De planten zijn zelfs nog bewaard? Dat is wel heel erg schappelijk. Daar kan niemand over klagen toch?

  19. JH

    Deze gemeente begrijp weer eens niet dat zij er voor ons zijn en niet andersom.
    Zeurpieten en regelmutsen!

  20. BW

    Wel geinig dat de bewoners van de Mgr. van de Weteringstraat het van de gemeente zelf moeten regelen als ze meer groen willen (en minder fietsen) en dat het Spinozaplantsoen wordt leeggetrokken omdat de gemeente niet is betrokken.

    https://www.duic.nl/algemeen/bewoners-moeten-vooral-zelf-in-actie-komen-om-toenemende-problemen-mgr-van-de-weteringstraat-aan-te-pakken/

  21. Sneijder

    Zielig die mensen van het gemeente bestuur niets mag meer (vuurkorf) en
    Leuke boompjes in het gras (spinosa weg)
    We worden hier geleefd

  22. JdV

    @Sanneskan: eigenlijk heb je dus in je eigen belang beslag gelegd op openbare grond en nu ben je boos dat dit niet getolereerd wordt? Duidelijk.

  23. Ans

    Gewoon het gras niet maaien als de buurt zelf de boel blijkt te verzorgen. Scheelt kosten en een boel ergernis..

  24. Klaasjan

    Mochten we niet ooit eens kiezen tussen een plan 1 en plan A? Welke, weet ik niet meer, maar een van de plannen hield vergroening in. Dat leidde tot niets, nulkommanul. Wat een vervelend gemillimeter van de gemeente zien we hier weer eens.

  25. Sascha

    @BdV
    Daar ben ik ook wel benieuwd naar.
    Ik vermoed dat ze niet gewoon even bij de desbetreffende deuren hebben aangebeld.
    In ieder geval jammer van het groen, hopelijk volgende keer beter.

  26. Le coq sportif

    Terecht, als je dit zou toestaan zou iedereen overal lukraak bomen en planten kunnen gaan neerzetten. Daarom is die regel er en blijkbaar wordt deze gehandhaafd. Ik snap de boze reacties hier dan ook niet (maar verbaas me er ook niet over)

  27. Geert Groote

    Gelukkig maar planten ipv toeslagen…Die overheid toch!

  28. Dirk

    Eens met Ans.
    En t.a.v. de bewoners niet kunnen achterhalen. Plant tijdelijk een bord/enkele mededelingen / een ‘gele kaart’ met iets als: “We kunnen het gras niet maaien. Beste buurtbewoners, buurtbeheerders van dit groen, neem binnen een maand contact op voordat we over een maand zonder overleg dit groengebied verwijderen. Tel 14 030 afdeling groenzaken.”

  29. Oranje mannetje

    Alles moet maar in hokjes
    Wees blij dat er bewoners zijn die het openbaar groen onderhouden.
    De gemeente heeft daar de handjes niet voor en besteed dit voor veel belasting geld uit aan bedrijven die de hoofdprijs declareren . Mmm! Ik leef er van.

  30. Bewoner

    Dat is niet helemaal waar

    Wij van De Mix ( Overvecht.) Camera opscura dreef hebben ons tuintje helaas moeten leeg maken zo jammer het was een grote biodiversiteit aan bloeiende onkruiden en een fijn plekje voor allerlei wespen bijen vlinders
    Nu komen er saaie hedera,s voor in de plaats zonde geen bloemen geen honing geen diversiteit .zo saaaai!

  31. Sannekesan

    @JdV neehoor een geveltuintje mag. De gemeente heeft daarna ook excuses aangeboden. Maar wel jammer natuurlijk en zonde.

  32. W

    @le coq: dit wordt door de gemeente zelf gestimuleerd. De gemeente deelt zelfs planten uit! Vervolgens gaan ze handhaven en alles weer weghalen. Lekker dan!

  33. Klaasjan

    @Le coq sportif
    Handhaafde de gemeente liever maar eens op een aantal dringender zaken.

  34. Utrechtse Jantje

    Ik denk ook wel eens , dat die gasten op hun grasmaaier , zo blind zijn als ‘n mol hoor , want als ze die zijvleugels van hun grasmaaier even inklappen !!! Kunnen ze er waarschijnlijk wel tussen door hè ….En in ieder geval ….de bloemen met rust laten , simpel toch !!! Je ziet toch zeker het verschil toch wel tussen bloemen en gras !!!!!

  35. Hanneke 161

    @bewoner: hedera is misschien niet heel spannend om te zien, maar wel degelijk goed voor de biodiversiteit. Het bloeit (niet heel opvallend, wel lang), en dat vinden insecten heel leuk & lekker!

  36. Chantal van de Daalsedijk

    Nog geen honderd meter daar vandaan is een stuk openbaar groen door een bewoner omheind en helemaal volgezet met jonge boompjes. Gelukkig mogen die wel blijven.
    Ik vermoed dat deze opruimactie te maken heeft met de op handen zijnde herinrichting, die samenhangt met de opheffing van de Thomas à Kenpisweg en de omleiding van de doorgaande route op dit stuk.
    Het was leuk geweest als meteen het enorme informatiebord over de renovatie van het Spinozaplantsoen, die al lang afgerond is, ook weggehaald was.

  37. Peter

    Dit klinkt typisch als.een ambtenaar die op z’n ***** is getrapt. De mensen die er wonen heb en besloten om ‘hun’ groenstrook naar eigen smaak aan te passen conform het beleid om meer groen en meer biodiversiteit te creëren en vervolgens wordt dit teruggedraaid zonder het belang van de bewoners en de natuur in ogenschouw nemen. Dat er een olijfboom tussen staat is een verfraaiing en er is helemaal geen noodzaak om dit weg te halen. Dit is echt een kwestie van regeltjes handhaven vanwege de regeltjes zonder verder te denken. De gemeenteraad moet zich diep schamen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).