Gemeente Utrecht verzoekt Google en eigen ambtenaren om juiste plaatsnamen te gebruiken Gemeente Utrecht verzoekt Google en eigen ambtenaren om juiste plaatsnamen te gebruiken

Gemeente Utrecht verzoekt Google en eigen ambtenaren om juiste plaatsnamen te gebruiken

Gemeente Utrecht verzoekt Google en eigen ambtenaren om juiste plaatsnamen te gebruiken
De Hindersteinlaan in Vleuten in de gemeente Utrecht. Bron Het Utrechts Archief
De gemeente Utrecht heeft Google verzocht om de juiste plaatsnamen te gebruiken voor inwoners van De Meern, Vleuten en Haarzuilens. Ook zegt het college van B&W toe dat ze ambtenaren er nogmaals op wijzen de juiste namen te gebruiken. Dit alles na vragen vanuit de politiek.

De gemeente Utrecht heeft Google verzocht om de juiste plaatsnamen te gebruiken voor inwoners van De Meern, Vleuten en Haarzuilens. Ook zegt het college van B&W toe dat ze ambtenaren er nogmaals op wijzen de juiste namen te gebruiken. Dit alles na vragen vanuit de politiek.

Woont iemand in De Meern of in Utrecht, of allebei? Dat ligt er vooral aan wat men wil zeggen. De gemeente is Utrecht en de woonplaats De Meern. Er zijn inwoners die waarde hechten aan het gebruik van de originele woonplaatsnamen.

Het onderwerp kwam recent onder de aandacht nadat de werkgroep ‘Spaar de gemeenschap’ en enkele politieke partijen erop wezen dat Google Maps de gemeenteplaats en woonplaats door elkaar gebruikt.

Ook de gemeente Utrecht zou dit soms doen in post naar bewoners. Daarbij zou dit ook onhandig kunnen zijn met navigeren, omdat zowel Vleuten als Utrecht een Schoolstraat hebben, en zo zijn er nog meer voorbeelden.

Schriftelijke vragen

Daarom vroegen VVD, Volt, UtrechtNu!, D66, ChristenUnie en CDA aan het college hoe het kan dat Google Maps sinds kort de woonplaatsen Vleuten, De Meern en Haarzuilens aanduidt met Utrecht. Ook wilden de partijen erop wijzen dat dit in post van de gemeente ook nog wel eens fout gaat.

Het college laat weten Google te hebben aangeschreven. “Overigens biedt Google Maps zelf ook een mogelijkheid aan gebruikers om onjuiste informatie door te geven zodat dit aangepast kan worden”, laat de gemeente verder weten. Het is onbekend hoe Google precies alle gegevens verwerkt.

Verder laat het college weten: “Wij streven ernaar om in alle correspondentie en communicatie de plaatsnamen binnen de gemeente Utrecht juist weer te geven, maar kunnen (nog) niet volledig uitsluiten dat hierin vergissingen worden gemaakt. Wij zullen binnen de organisatie hiervoor nogmaals extra aandacht vragen, zodat een onjuiste vermelding zoveel mogelijk wordt voorkomen.”

Verschil woonplaats en gemeente

De gemeente Utrecht zoals we die nu kennen is ontstaan door tal van samenvoegingen van kleinere gemeentes. De meest recente herindeling vond plaats in 2001. Toen werd de gemeente Vleuten-De Meern – dat toen al een samenvoeging was van Vleuten, De Meern, Oudenrijn, Veldhuizen en Haarzuilens – toegevoegd aan de gemeente Utrecht. Ook kreeg Utrecht in dat jaar een stuk van Nieuwegein erbij.

Niet iedereen zat overigens te wachten op deze herindeling, menig bewoner van Vleuten, De Meern en Haarzuilens identificeerde zich meer met hun woonplaats dan met het stadse Utrecht. Er werd in 2001 besloten dat de woonplaatsen Vleuten, De Meern en Haarzuilens bleven bestaan.

Deze woonplaatsen worden ook gebruikt in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. De woonplaats is dan De Meern, en de gemeente waar men woont is Utrecht. Daarnaast kent Utrecht sinds 2001 de wijken Vleuten – De Meern en Leidsche Rijn.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. HarryD

  Ik heb jaren gewoond in Rotterdam. In Rotterdam Lombardijen, Wijk 24 was dat toen.

  Utrecht De Meern, etc. Lijkt me toch niet zo moeilijk.

 2. Nina

  Ze betalen in De Meern, Vleuten en Harmelen belasting aan de gemeente Utrecht.
  Ze halen daar hun paspoort of rijbewijs bij de gemeente Utrecht.
  En ook daar komt uiteindelijk betaald parkeren vanuit de visie van de gemeente Utrecht.
  Ze wonen in de gemeente Utrecht en zijn een wijk geworden binnen de gemeente Utrecht.
  De oude kernen zijn omsloten door nieuwbouw met vele mensen “van buiten”.

  Hoe het was, is niet meer. Zo gaat dat.
  Al kan ik best begrijpen dat dit zuur is voor de oorspronkelijke dorpsbewoners.

  Ooit is hetzelfde gebeurd met Zuilen en er zullen nog meer randgemeenten volgen in de toekomst.

 3. Dirk

  Wat Nina vind is niet van belang, gelukkig heeft de raad destijds het enige juiste besluit genomen.
  Dus normaal Vleuten, de Meern en Haarzuilens.

 4. Wijze Raad

  @ Dirk
  Wat jij roept is niet van belang want elke inhoudelijke argumentatie ontbreekt in je bericht. Itt in dat van Nina. Voorlopig volg ik daarom het standpunt van @ Nina.

 5. Berend

  Vind het expliciet gebruik van deze genoemde plaatsnamen binnen de gemeente Utrecht langzamerhand wat ver gezocht. Ooit relevant, maar deze plaatsen zijn inmiddels volledig vergroeid met de wijken er om heen die niet tot die plaatsen behoren. In ruimtelijk opzicht en qua voorzieningen. Ben het dus eigenlijk wel eens met Nina.

 6. Rob H.

  Het interesseert Nina niks, als ze straks te laat in het ziekenhuis komt, omdat de ambulance naar de verkeerde straat rijdt.

 7. Tutututu

  Haha Rob H. Die ambulance van jou kent de stad als geen ander uit zijn hoofd. No worries hoor.

 8. Erica

  @Nina Dit heeft helemaal niks te maken met ‘zuur voor de oorspronkelijke ‘bewoners. Destijds heef de gemeente besloten dat de plaatsnamen De Meern, Vleuten, Haarzuilens zouden blijven. Het werd anders te duur. Er moesten nieuwe straatnamen komen voor de dubbele zoals de Zonstraat In De Meern en Utrecht. En de bewoners moesten dan gecompenseerd voor het versturen van adreswijzigingen (dat deden we toen nog)

 9. Herman

  Utrecht slokt al honderden jaren omliggende dorpen op, die namen, zoals Oyder8jn en Zuilen, worden toch ook niet meer gebruikt?

 10. Utrechtse Jantje

  We hebben uiteindelijk toch allemaal een geheel eigen Postcode , dus post etcetera hoeft niet verkeerd bezorgd te worden , en ook Ambulances rijden daarop correct naar het goede adres !!! Dus niemand hoeft zich zorgen te maken … zelf @ Nina niet beste mensen !!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).