Gemeente Utrecht vindt extra budget voor straatconciërge Kanaalstraat Gemeente Utrecht vindt extra budget voor straatconciërge Kanaalstraat

Gemeente Utrecht vindt extra budget voor straatconciërge Kanaalstraat

Gemeente Utrecht vindt extra budget voor straatconciërge Kanaalstraat
Straatconciërge Piet van Helsdingen. Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht heeft een bedrag van 75.000 euro vrijgemaakt voor de verlenging van de inzet van straatconciërge Piet van Helsdingen in Lombok-Oost.

De gemeente Utrecht heeft een bedrag van 75.000 euro vrijgemaakt voor de verlenging van de inzet van straatconciërge Piet van Helsdingen in Lombok-Oost.

De straatconciërge kan voorlopig tot eind 2021 blijven meewerken aan de aanpak van de Kanaalstraat, de Damstraat en het gebied eromheen. Van Helsdingen vervult sinds een klein halfjaar de taak van straatconciërge.

Zijn taken zijn om de buurt netter, schoner en veiliger te helpen maken. Dat doet hij onder andere door contact te leggen tussen de bewoners en ondernemers, en door mensen aan te spreken op asociaal gedrag.

Voortzetten

In het interview in de meest recente krant van DUIC, vertelde Van Helsdingen dat hij graag zijn werk als straatconciërge voort wilde zetten. Toen was het echter nog niet duidelijk of er voor het verlengen van zijn inzet wel geld zou zijn.

Dat blijkt er wel te zijn, laat wethouder Lot van Hooijdonk woensdag weten. Het budget voor de verlenging van de dienst van de straatconciërge komt uit bestaande programma’s rond de aanpak van het gebied Lombok-Oost.

22 Reacties

Reageren
 1. HArry

  Dus straatconcierges zijn de oude stadswachten. En doordat stadswachten, BOA (ondergekwalificeerde hulppolitie) zijn geworden ontstond er weer een nieuwe functie. Alles moet goedkoper met minder mensen.

 2. Sven

  Fijn, ik heb het artikel in de DUIC krant gelezen en het lijkt me een man met een goed hart en de juiste bedoelingen. Ik ben alleen bang dat er nog 5 conciërges nodig zijn om de Kanaalstraat een beetje in het gareel te houden. Met name de aantrekking van de straat tot totale verkeershufters is een groot probleem dat ik niet zomaar opgelost zie worden.

 3. Henk

  € 75.000 voor een straatconciërge? Waar kan ik solliciteren?

 4. Tja...

  Tja… Hij ziet er zo op de foto best uit als een vriendelijke man. Dus ik gun het hem best wel.
  Volgens het artikel is hij zo’n half jaar bezig als zodanig. Ik ben benieuwd naar wat hij heeft bereikt.

 5. Don

  Na herinrichtingen spandoeken en ander geldverspillende onzin heeft het college van we doen er alles aan om niet te handhaven weer iets nieuws verzonnen de straatconciërge. Zal het deze keer wel lukken om de enkele aso snelheidsmaniakken in hun patserbakken de dealers en ander hang tuig sidderend en bevend aan het huiswerk te krijgen. Ik wens meneer van Helsdingen veel sterkte en wijsheid en ik hoop dat hij niet de verkeerde aanspreekt.

 6. pieter

  leuk jaar salaris

 7. Lombokker

  Fijn dat de gemeente dit doet, want alle beetjes helpen. Ik denk overigens niet dat deze meneer is aangesteld om rondhangende drugsfiguren aan te spreken. Dat soort overlast vind trouwens voornamelijk in de avondlijke en nachtelijke uren plaats.

  Helaas zitten er bij de ondernemers op de Kanaalstraat ook zwakke broeders die het wat minder nauw nemen, en dan wordt het al gauw een rommeltje. Dat maakt de straat minder aantrekkelijk voor het publiek, en juist aantrekkelijker voor figuren die je er nou juist liever niet hebt rondhangen.

  Prima idee dus, om iemand aan te stellen om dat in de gaten te houden, en zo nodig in goed overleg met de betrokken bij te sturen. Fijn voor de ondernemers zelf, fijn voor de buurt, en uiteindelijk ook fijn voor de gemeente.

 8. Lombokker

  @Henk en pieter

  Die € 75.000 is niet zijn salaris, maar wat hij de gemeente kost. Er moeten namelijk ook nog belastingen en sociale lasten worden afgedragen. De gemeente zal ook een hoop overheadkosten hebben, dus ik denk dat deze meneer bruto hooguit de helft als salaris ontvangt.

 9. Harry Mens

  @pieter

  Dat jaarsalaris gaat niet volledig naar meneer. Je moet je eigen salaris altijd ongeveer keer 2 doen om de totale kosten voor je werkgever in te zien. Best duur he, iemand inhuren?

 10. RB

  Voor 75.000 euro per jaar wil ik daar best komen dweilen met de kraan open.

  Neem ik zelfs mijn eigen emmertje mee

 11. Uuutje

  @ Henk en Pieter

  les 1: Wat iemand KOST is niet wat iemand VERDIENT.

 12. Uuutje

  @ Don

  De straatcongierge is er al lang, zijn contract wordt alleen verlengd.

  De concierge is er vooral om samen met de ondernemers er een fijne straat van te maken. Een extra paar ogen. Hij is er niet om ordehandhavend op te treden. Een verschil in mindset.

 13. Manou De R.

  Niemand hierboven weet wat een werkplek bruto kost? Als je een kantoormedewerker hebt die 30.000,- bruto per jaar mag kosten ben je hiervan al een derde kwijt aan salarisadministratie, fysieke werkplek inclusief automatisering, schoonmaakkosten en andere randverschijnselen die nodig zijn om deze baan mogelijk te maken. Hier werkt dat in grote lijnen net zo. Het is niet zo dat de beste man 75 mille per jaar krijgt.

 14. Kadoendra

  @Henk

  “€ 75.000 voor een straatconciërge? Waar kan ik solliciteren?”

  Die € 75.000 is ook echt een koopje want de goede man is niet alleen straatconciërge, hij is ook een arrestatie team, een anti terreur eenheid, en een commando elite eenheid.
  Overigens staat hij fiscaal ook zijn mannetje want hij is ook nog een FIOD fiscaal rechercheurs team.

 15. Don

  @ Uuutje het is al heel lang een fijne straat (misschien wel door de straatconcierge) alleen zijn er enkelen die het verzieken en daar heb je handhavers voor nodig. En dat weigert de door jouw zo geliefde gemeente Utrecht structureel ondanks jarenlange smeekbeden van bewoners en ondernemers.

 16. Koel Hoofd

  Hoezo is dit nodig?

 17. Rob van Doesburg

  Die Piet lijkt mij met die hoed de beste voor de job. Wat een kei van een straatcoach!!!

 18. Harry Mens

  @Manou De R.

  Eerst! Ik zei dat teerst!

 19. Harry Mens

  ….maar beste Duic. Wat heeft de beste man nou eigenlijk bereikt, opdat zijn contract verlengd kon worden? Kan iemand dat uitzoeken? Er zijn wat dealertjes gearresteerd, maar is dat zijn verdienste? Het is schoner in de kanaalstraat en er wordt minder gehangen, maar het is corona-tijd. Mensen eten hun kebabjes in de auto, iets verderop. En flikkeren alles gewoon op de grond in de Koningsbergerstraat. Ga daar eens kijken op zaterdagochtend. Het is op zaterdag en zondag nog steeds dubbelparkeren de gekste. Maar moet hij daar tegenop treden? Zijn rol is eerder een symboolfunctie vanuit de politiek naar het volk toe. Blijf rustig mensjes. Ondertussen is er geen geld om die straat eindelijk aan te pakken en geen geld en kennis om grote boeven eruit te pikken. ik woon al 5 jaar in Lombok en niets verandert. En dit project is al meer dan 10 jaar gaande.

 20. Joas

  @ Don

  Sinds de nationale politie,

  zo’n beetje het zogenaamde pronkstuk van VVD, CDA en PVV (geen idee of Thierry toen al in de kamer zat), wat gewoon een bezuiniging was, die verkocht is als plan om de veiligheid te vergroten (hoe dan? met minder agenten en minder agenten op straat en een burgemeester die niet meer eigenhandig kan bepalen waar en hoeveel politie hij ergens aan besteed),

  kan de burgmeester en de gemeentepolitiek niet meer eigenhandig een blik agenten opentrekken om ergens een lokaal plan van aanpak op te maken. De nationale Politie (eigen directie) bepaalt namelijk hoeveel agenten een burgemeester toebedeeld krijgt en waar hij deze voor mag inzetten.

  Dit was zeer tegen het zere been van de linkse oppositie en zo goed als alle burgemeesters in Nederland, zelfs die van de VVD zelf. Helaas wilde de landelijke politiek en met name de rechte partijen liever bezuinigen dan luisteren. Ook de gemeentepolitiek was tegen invoering van de Nationale Politie.

  Laten we wel de feiten bij de naam blijven noemen. Hier is de gemeente allerminst voor verantwoordelijk. Die zouden niets liever willen dan het probleem snel en adequaat oplossen. Zeker de linkse partijen in de raad, als je naar hun geluisterd zou hebben en niet in de desinformatie van met name “zeer rechts” was getrapt.

 21. W.Y.I.

  De gemeente UtrecIk woon in lombok al ruim 8 jaar. Ik zie van alles in lombok. De echt overlast komt vooral door bezoekers met auto’s. Die overal gaan parkeren alsof de hele straat grote parkeerplaats. De gemeente Utrecht is al jaren nalatig geweest om lombok strak te regelen.

  Kan iemand dat mij vertellen waarom de gemeente hieraan niets doet?

  Vooral op zaterdag en zondag veranderd lombok in grote parkeer plaats. Auto’s gaan overal parkeren o.a. midden op straat. Soms duurt wel meer dan 20 minuten totdat men zijn auto van de straat weg haalt. Blokkade, bedreiging en stoer doen is de heersende sfeer op straat.
  Als overtreders op hun gedrag aangesproken worden, gaan ze agressief doen.

  De gemeente moet einde aan de schande in lombok maken. straatconciërge is prima oplossing voor mensen uit de buurt die wat lichte overlast veroorzaken.
  Voor bezoekers die van het hele land komen en soms ook vanuit Duitsland en België komen, kan je dat niet aanpakken met straatconciërge. Hiervoor heeft de gemeente effectieve remedies om overtreders aan de pakken. o.a. via kenteken scanner. OP het moment men midden op straat stilstaat of illegaal parkeerde, kan hij een boete riskeren. En dat moet automatisch gaan via een scansysteem van het kenteken. Vervolgens krijgt overtreders de boete thuis gestuurd. (Dat kan de gemeente makkelijk realiseren en ook uitvoeren) Dat is ook goedkoper dan fysieke handhaving op straat. En leidt niet tot conflict.

  Ik hoop dat de gemeente uiteindelijke haar gebrekkige beleid in lombok hersteld. ht is al jaren la

 22. Bewoner die het nog niet heeft opgegeven...

  Mooi dat de straatconciërge zijn werk kan voortzetten, alle beetjes helpen en het gesprek voeren met de ondernemers is hier belangrijk. Hoop niet de beste man probeert de crimineeltjes op hun gedrag aan te spreken want ik gun hem niet de behandeling die hij van het tuig zal ontvangen…
  @Harry Mens, goed punt van dat afval dumpen. Het fastfood en de red bull die door de ondernemers van de ‘McDrive Damstraat-Kanaalstraat’ verkocht wordt belandt vaak in de omliggende buurt. Harry Mens noemde al de Koningsbergerstraat, maar ook de Muntkade, Keulsekade, Kanaalweg, of een andere willekeurige plek waar een plekje vrij is worden vaak ontsierd door wit plastic en lege blikjes energydrink, zucht… Ik vraag me alleen af of er een oplossing voor is. Het gebrek aan fatsoen en normale omgangsvormen bij deze jongeren is structureel en te wijten aan falende ouders en het niet gecorrigeerd worden door de sociale omgeving. Aanspreken op hun gedrag wekt agressie in de hand. Zelf hun eigen gedrag aanpassen of een “Sorry, dit had ik niet moeten doen” is geen optie. Maar wat kan de samenleving wel doen om deze figuren te doen bewegen hun afval niet zomaar ergens te dumpen? Iemand een goed idee dat realistisch is? (ik zou ze uit woede ook het liefst van de straat plukken en naar een heropvoedingskamp sturen maar dat is nou eenmaal geen realistische optie…) Iemand wel een goed plan? Misschien de ondernemers die de spullen verkopen en de klanten kennen vragen of zij mee willen denken? Iemand die hier de juiste connecties voor heeft?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).