Gemeente Utrecht: ‘Voedingsbodem voor radicalisering toegenomen in coronatijd’ Gemeente Utrecht: ‘Voedingsbodem voor radicalisering toegenomen in coronatijd’

Gemeente Utrecht: ‘Voedingsbodem voor radicalisering toegenomen in coronatijd’

Gemeente Utrecht: ‘Voedingsbodem voor radicalisering toegenomen in coronatijd’
Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht waarschuwt deze week dat verschillende vormen van radicalisering afgelopen tijd zijn toegenomen in de stad. De voedingsbodem voor radicalisering is, mede door de coronamaatregelen, groter geworden en sociale media zorgen ervoor dat onder meer complottheorieën makkelijk verspreid worden.

De gemeente Utrecht waarschuwt deze week dat verschillende vormen van radicalisering afgelopen tijd zijn toegenomen in de stad. De voedingsbodem voor radicalisering is, mede door de coronamaatregelen, groter geworden en sociale media zorgen ervoor dat onder meer complottheorieën makkelijk verspreid worden.

Sinds afgelopen juni kwam bij het casusoverleg Radicalisering in het Zorg- en Veiligheidshuis het dubbele aantal zorgelijke signalen binnen, in vergelijking met eerdere periodes. Volgens de gemeente nam de voedingsbodem voor radicalisering toe, mede door de coronamaatregelen. Die voedingsbodem bestaat onder meer uit polarisatie in de samenleving, het gebrek aan perspectief en een gevoel van onrecht.

Zorgen

De gemeente zegt zich zorgen te maken over de toename van het aantal aanhangers van complottheorieën en het toepassen van antidemocratische middelen bij protesten tegen overheidsbeleid. Volgens de gemeente is er binnen activistische groeperingen in Utrecht een radicale onderstroom met extremistische gedragingen.

Ook blijkt sprake van een toenemende samenloop van GGZ-problematiek met zorgelijk gedrag of zorgelijke uitspraken. Dit maakt de situatie volgens de gemeente complexer. “We hebben te maken met activisme dat snel kan omslaan naar het extremistische, personen met een zwakke ideologische basis maar wel meervoudige problematiek en extremistische standpunten. De duiding en een persoonsgerichte aanpak is daarmee lastiger en tijdsintensiever geworden.”

Aanpak

Internet en sociale media maken de aanpak van radicalisering moeilijker, omdat onder meer complottheorieën makkelijk verspreid kunnen worden en het rechts-extremisme online groeit. “Het omslaan van sentimenten naar acties, copycat gedrag, kan ook steeds sneller plaatsvinden door sociale media. We moeten alert zijn en blijven op een volgende golf van radicalisering.”

Om radicalisering tegen te gaan, probeert de gemeente voedingsbodems en triggerfactoren voor radicalisering weg te nemen. Dit doet ze door bijvoorbeeld bijeenkomsten te organiseren voor ouders waarbij thema’s als discriminatiebestrijding, opvoedingsondersteuning en polarisatie en de rechtstaat aan bod komen. Ook zijn trainingen, zoals een oudertraining ‘weerbaar opvoeden’ voorbereid door Al Amal, DOCK, U Centraal, Lokalis en JoU.

Een andere vorm van het bestrijden van radicalisering is schooljongerenwerk voor 660 leerlingen waarover zorgen zijn, ‘meidenwerk’, dat activiteiten organiseert voor kwetsbare meisjes en risicomeiden en Pop-up Projecten (PUPS), zoals stagelopen bij Utrechtse raadsleden. Die projecten liepen vertraging op door corona, maar konden voor een deel online en fysiek toch doorgaan.

9 Reacties

Reageren
 1. Kadoendra

  In principe kan iedereen radicaliseren.

  In de Tweede Kamer zit ook een persoon die al heel veel jaren geradicaliseerd is en dat gaat niet over zijn kapsel.

 2. Is

  Discutabel standpunt van de gemeente. Je zorgen maken over antidemocratische middelen bij een protest tegen overheidsbeleid is op zichzelf geen radicalisering maar in bijvoorbeeld het geval van corona wellicht het laatste middel om een onwettige beperking van burgerrechten tegen te gaan. Tuurlijk is het middels geweld afdwingen van het eigen gelijk en de eigen overtuiging een afkeurenswaardig iets in een fatsoenlijke samenleving. Maar wat het corona beleid, de toeslagenaffaire en Lelystad airport definitief heeft aangetoond is dat de onderbouwing van beleid en het respect voor de rechten van burgers door de overheid stelselmatig tekort schiet. Tezamen met het gebrek aan referenda moet je niet raar staan te kijken wanneer dit leidt tot andere manieren van beinvloeding van beleid.

 3. Koel Hoofd

  “We hebben te maken met activisme dat snel kan omslaan naar het extremistische, personen met een zwakke ideologische basis maar wel meervoudige problematiek en extremistische standpunten. ”

  Huh? Wat bedoelen ze hier nou weer mee?
  Dat iemand met een zwakke ideologie meervoudige extremistische problematiek heeft, maar dat het wel okay is om extreem activistisch te zijn als er maar een sterke ideologie is?

  Klinkt als hoge noodzaak voor een miljarden investering in de GGZ.

 4. Fred

  Wel typisch van de gemeente Utrecht dat het alleen over rechts-extremisme gaat en links-extremisme wordt volstrekt genegeerd. Maar ter verontschuldiging kan zij dan nog altijd aangeven dat dat bij het ministerie SZW ook gangbaar schijnt te zijn.

 5. Thuisblijver

  Net de documentaire over Pim Fortuyn gezien, over iemand met een eigen mening, die niet werd gewaardeerd door één “geradicaliseerde”.
  Aanrader! Voor Kadoendra nog wel terug te zien op uitzending gemist.

  “Radicalisering is een proces waarin iemand steeds meer bereid is om dingen te doen die niet stroken met onze democratische rechtsorde.”

  Door in de kamer te gaan zitten laat deze meneer, met z’n Corona kapsel, zien dat je veranderingen via een democratisch proces in gang kan zetten. Tegenovergestelde van “radicalisering” dus. Niet eens met hem? (heel begrijpelijk voor een aantal punten), dan wordt het debateren, ipv de “chocolade” taart.

 6. Kadoendra

  @Thuisblijver

  “Door in de kamer te gaan zitten laat deze meneer, met z’n Corona kapsel, zien dat je veranderingen via een democratisch proces in gang kan zetten.”

  U moet u zich meer gaan verdiepen in alle Tweede Kamer leden die gillend weg zijn gerend uit de “partij” de PVV, want dan komt u er achter dat deze meneer weinig op heeft met democratie.

 7. [email protected] 🤐🤐🤐🤐🤐🤐

  @Kadoendra,

  Er zitten nog wel meer geradicaliseerde partijen in de kamer,met de lange arm van het buitenland.

 8. Cico

  Altijd weer die Pavlov reacties van mensen die opeens over links beginnen of een aanslag van 20 jaar geleden. Dat komt neer op negeren van een voortwoekerend probleem bij steeds meer mensen die in een soort paralelle beleveniswereld leven. Met dank aan sociale media en het gegeven dat mensen steeds meer op zichzelf zijn terug geworpen. De COVID maatregelen zijn daarbij een turbo, dus de zorgen zijn absoluut terecht.

  Wel maf dat protesten worden aangemerkt als ‘anti-democratisch’, terwijl het juist een fundament van democratie is. Vermoedelijk wordt er gedoeld op rellen en geweld gebruiken ipv protesteren.

 9. Kadoendra

  [email protected] 🤐🤐🤐🤐🤐🤐

  “Er zitten nog wel meer geradicaliseerde partijen in de kamer,met de lange arm van het buitenland.”

  Dat zijn partijen die leden hebben en u kan dus ook partijlid worden van dergelijke partijen zodat u bij een ledencongres vragen kan stellen over het partijbeleid.

  Dit is iets wat totaal niet mogelijk is bij de “partij” met slechts 1 lid De PVV.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).