Gemeente Utrecht voert druk op Vechtsebanen op en wil dat ook binnenbaan opengaat Gemeente Utrecht voert druk op Vechtsebanen op en wil dat ook binnenbaan opengaat

Gemeente Utrecht voert druk op Vechtsebanen op en wil dat ook binnenbaan opengaat

Gemeente Utrecht voert druk op Vechtsebanen op en wil dat ook binnenbaan opengaat
Vechtsebanen. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht voert de druk op de Vechtsebanen verder op en wil dat het schaatscomplex naast de buitenbaan ook de binnenbaan opent. “Wij zijn van mening dat de binnenbaan ook open zou moeten (kunnen) voor iedereen. Ook onder de huidige regelgeving”, zegt de gemeente.

De gemeente Utrecht voert de druk op de Vechtsebanen verder op en wil dat het schaatscomplex naast de buitenbaan ook de binnenbaan opent. “Wij zijn van mening dat de binnenbaan ook open zou moeten (kunnen) voor iedereen. Ook onder de huidige regelgeving”, zegt de gemeente.

De eigenaar van de Vechtsebanen wil niet meewerken aan het coronatoegangsbewijs (CTB) en besloot daarom het schaatscomplex te sluiten toen de regels werden aangescherpt. Uiteindelijk ging de Vechtsebanen toch voor een deel open: de buitenbaan is toegankelijk zonder coronapas. Schaatsers kunnen via een lange gang op de buitenbaan komen. Horeca, toiletten en kleedkamers zijn niet via die gang te bereiken.

Op de binnenbaan kunnen nu alleen minderjarigen en professionals schaatsen. Volgens de gemeente kan het schaatscomplex echter wel volledig open als bezoekersstromen worden gescheiden en er gecontroleerd wordt op leeftijd en het coronatoegangsbewijs.

Zo snel mogelijk

“De ijsverenigingen hebben ons en de Vechtsebanen laten weten dat zij meer dan bereid zijn om te helpen bij de controle van het CTB. Naast de verenigingen, heeft ook de gemeente aangeboden hierbij te helpen. Wij dringen er dan ook bij de eigenaar op aan om de binnenbaan zo snel mogelijk open te stellen voor publiek”, aldus de gemeente.

“De Vechtsebanen is essentieel als sportvoorziening voor Utrecht en omstreken, en schaatsers en verenigingen kunnen niet zomaar ergens anders terecht. Daarom hebben we samen gekeken naar wat er binnen de geldende regels mogelijk is. Sporten is belangrijk, helemaal in deze tijd”, vindt de gemeente.

Subsidie

De Vechtsebanen krijgt van de gemeente een subsidie van 240.000 euro per jaar, om ijs voor schaatsen aan te kunnen bieden. Met de sluiting van de ijsbaan afgelopen weekend en de sluiting van de binnenbaan is dat volgens de gemeente in het geding. De gemeente kijkt nog wat dit eventueel voor gevolgen heeft voor de subsidie.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Vechtsebanen krijgt helemaal geen 240.000 subsidie per jaar. Vechtsebanen krijgt 240.000 Euro erpachtcompensatie. Dat zijn twee totaal verschillende zaken. Een afspraak die al dateert uit 2005. Verder ligt er gewoon ijs en kan er geschaatst worden, dus ook dat argument van de gemeente is flauwekul. Dat niet iedereen er kan schaatsen, is tot overmaat van ramp natuurlijk de schuld van diezelfde overheid en gemeente. Niet van een schaatsbaaneigenaar die de grondwet na wil leven. Geen discriminatie…

  Speltip 18: bluf niet met lege handen tegen iemand met pocket aces.

  Als de gemeente zo doorgaat trekt van der Kluit vermoedelijk gewoon de stekker eruit. Heeft niemand een ijsbaan…Klaar. Wie zou het hem kwalijk kunnen nemen? Is toch niet te geloven dit. Red je met miljoenen van je eigen geld een zieltogend bedrijfje, krijg je als ‘dank’ een afspraak-schendende en grondwet-brekende overheid op je dak…

 2. Lombokker

  Een subsidie van 240.000 euro per jaar, terwijl eigenaar van Michael van de Kuit in de Quote 500 staat. Zoiets kan alleen in Nederland.

 3. Rob H.

  Van der Kuit doet aan het roofkapitalisme waar de wereld aan kapot gaat.

 4. Joop

  Wel vreemd dat je nu wel naar de wc kan op een dixie, maar niet je handen kan wassen bij de normale wc’s….

 5. Janah

  Ja die mannen van het vastgoed, die weten pas wat goed is voor Nederland. De LPF zat er vol mee. Nu hebben we dus Michiel van de Kuit, vast bevriend met Wybren van Haga. Ook zo’n weldoener.

 6. woutvr

  Heel goed. Wat een flauwe kul: de eigenaar moet zich gewoon schikken en en een veilige plek aanbieden.

 7. Adriaan

  Eens of niet, volgens mij is het principe van eigendom dat je zelf mag bepalen of je het opent of sluit. De gevolgen zijn voor hem en daar lacht ie vast om.
  Zo sloot deze eigenaar ook de golfbaan van Naarden. Na oplappen a 1,5miljoen euro gaat die weer open, inclusief bouw ve eigen theehuis, na verluid.
  Ook hier in Utrecht is vast een hoger plan.

 8. Ellen

  Beste Redactie,
  U heeft mijn reactie niet geplaatst.
  Graag ontvang ik de reden.
  Mijn reactie voldeed aan uw voorwaarden.

  Vriendelijke groet,
  ellen

 9. Herman

  Goed dat iemand zijn poot stijf houdt.

 10. Anne Marie ten Berge

  Je kan als gemeente kijken wat er ‘binnen de geldende regels mogelijk is’ vb: dreigen met een subsidiestop. Maar het bestuur, de eigenaar van de Vechtsebanen heeft de eindverantwoordelijkheid in de heersende corona pandemie. En die verantwoordelijkheid kan niet overgedragen worden aan goedwillende vrijwilligers.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).