Gemeente Utrecht voert permanent voetgangersgebied in en wacht niet op verstrijken bezwaartermijn Gemeente Utrecht voert permanent voetgangersgebied in en wacht niet op verstrijken bezwaartermijn

Gemeente Utrecht voert permanent voetgangersgebied in en wacht niet op verstrijken bezwaartermijn

Gemeente Utrecht voert permanent voetgangersgebied in en wacht niet op verstrijken bezwaartermijn
Archieffoto
Het nieuwe voetgangersgebied in het centrum van Utrecht, dat in de coronaperiode tot stand is gekomen, wordt vanaf 1 augustus permanent ingevoerd. De gemeente wacht niet op het verstrijken van de bezwaartermijn, omdat het tijdelijke ‘coronavoetgangersgebied’ op die datum vervalt.

Het nieuwe voetgangersgebied in het centrum van Utrecht, dat in de coronaperiode tot stand is gekomen, wordt vanaf 1 augustus permanent ingevoerd. De gemeente wacht niet op het verstrijken van de bezwaartermijn, omdat het tijdelijke ‘coronavoetgangersgebied’ op die datum vervalt.

Tijdens de coronacrisis is het voetgangersgebied in de Utrechtse binnenstad uitgebreid, zodat mensen beter afstand van elkaar konden houden. In november 2021 heeft de gemeente een voorstel gemaakt om het gebied definitief groter te maken. Zo zijn onder meer de Servetstraat, Zadelstraat, Buurkerkhof, Hollandse Toren, Vlaamse Toren, Vredenburgkade en Rijnkade eraan toegevoegd.

Verkeersbesluiten

Nog steeds geldt in het centrum het tijdelijke voetgangersgebied, dat op 1 augustus komt te vervallen. Voor het permanent maken van het nieuwe voetgangersgebied zijn volgens de gemeente ongeveer vijftig verkeersbesluiten nodig. Deze gaan onder andere over het toevoegen van nieuwe straten, het aanpassen van de venstertijden voor fietsers en het verplaatsen van gehandicaptenparkeerplaatsen naar de randen van het gebied.

Ook moeten er nieuwe onderborden worden opgehangen, waarop duidelijk te lezen is dat de venstertijden voor fietsers straks op alle dagen van de week gelijk zijn. Dit is namelijk van 18.00 tot 12.00 uur de volgende dag.

Verf

Om de grenzen van het gebied duidelijk aan te geven wordt met verf een tijdelijke markering op het wegdek aangebracht. “We zijn ons ervan bewust dat [dat] niet de uitstraling geeft die hoort bij de historische binnenstad. Het is echter tijdelijk”, schrijft het college in een brief aan de raad.

Bij het invoeren van het permanente voetgangersgebied wacht de gemeente niet op het verstrijken van de bezwaartermijn. “Dit is niet ongebruikelijk. Als een verkeersbesluit onverhoopt niet standhoudt, zoeken we vervolgens naar een oplossing. We verwachten niet dat dit grote impact zal hebben op het voetgangersgebied als geheel.”

Verkeersregelaars

In de weken voor en na de invoering worden bewoners, ondernemers en bezoekers geïnformeerd over de nieuwe situatie. Zo komen er onder meer verkeersregelaars aan de randen van het gebied. “De aanpassingen op straat en de communicatiecampagne moeten gezamenlijk duidelijkheid bieden voor bezoekers van de binnenstad en het gewenste gedrag ondersteunen”, schrijft de gemeente Utrecht.

Bekijk hieronder een kaartje van het voetgangersgebied.

Bron: Gemeente Utrecht

Gekoppelde berichten

38 Reacties

Reageren
 1. Confusius

  Goh, Utrecht doet eens een keer wat delen van de rest vh land al 40 jaar gelee bedacht heeft. Hulde!. Reaguurders, kom er maar weer (nutteloos) in.

 2. Henk

  Werkelijk ongehoord, hoe schofterig de gemeente met de inwoners omgaat.

  “Niets is zo permanent als een tijdelijk overheidsprogramma.”

  Et voila, daar heb je het, ze schuiven zo hun plannetjes in je mik, plannen die niks oplossen, bakken met geld kosten, plannen die het grootste gedeelte van de mensen niet wilt.

  Ik heb als binnenstad bewoner een paar maanden geleden een vragenlijst voor de gemeente ingevuld over deze kwestie, nooit meer iets over gehoord. De uitslagen zullen we niet naar wens geweest zijn.

  Er hebben daar maanden op elke hoek van de straat handhavers in gele vestjes gestaan, hoeveel FTE gaat de gemeente dit keer aan het handhaven van deze ellende besteden? Ongeïnteresseerde en geïrriteerde kerels die van elke kant voorbij gefietst werden, wat een idioterie.

  En hoe kom je nu vanaf de Neude op de Mariaplaats? 3x zover om fietsen dan dat de afstand lang is. En welk probleem lost de gemeente er nu precies mee op?

 3. Binnenstadbewoner

  Ik denk een verrijking voor de stad. Nu hop die mooie grote terrassen terug en dan zijn we eindelijk weer een gezellige stad met ruimte voor iedereen.

 4. Wim Vreeswijk

  De Utrechtse politiek is behoorlijk van het padje af nu men ook al niet meer wacht op het verstrijken van de bezwaartermijn voor de burgers !

 5. Massegast

  Ik liep gisteren (op een maandag dus) rond 14u door de binnenstad van de Drift naar het Station. Er was geen doorkomen aan. Zo druk. Dan merk je hoe anti-passant zo’n Tweetakt op de Neude is. Afgeladen terrassen. De crisis moet duidelijk nog komen. Kaag zou zeggen; wie zijn al die mensen? Maw het nu permanent uitbreiden van het voetgangersgebied is gewoon een noodmaatregel!

 6. Lombokker

  “Voor het permanent maken van het nieuwe voetgangersgebied zijn volgens de gemeente ongeveer vijftig verkeersbesluiten nodig.”
  Tegen elk van die vijftig besluiten kan beroep of bezwaar worden aangetekend, waarna de uitkomst daarvan wederom kan worden aangevochten, tot aan de Raad van State toe.

  Dit is precies wat er mis is in Nederland, we raken helemaal verstrikt in een woud van regels, waarin we compleet vastlopen. Dat vind de gemeente nu kennelijk ook, reden om die regels maar even aan de kant te zetten.
  Ik vind dat overigens een kwalijke zaak, want diezelfde gemeente staat wel op de stoep als iemand anders zich niet aan de regels houd. En maakt zich hiermee dus heel ongeloofwaardig.

 7. Peter

  Van Neude naar Mariaplaats? Het kaartje en ook de toelichting ernaast zijn volstrekt duidelijk, Henk.

 8. Fred

  Kan er dan ook gehandhaafd worden op dikke wagens die langs cafe de zaak rijden met veelal opgeschoten figuren achter stuur?

 9. Marko

  Benieuwd wat voor borden er komen. Als deze een beetje duidelijk zijn dan is er een excuus minder om het fietsverbod volledig te negeren. Verkeersregelaars delen geen boetes uit waarschijnlijk en worden voorbijgefietst, terwijl voetgangers brutaal van de weg worden gereden, dus hoe gaat er eigenlijk gehandhaafd worden? Wel een interessant experiment om iets te doen aan de fietsterreur, ten gunste van de voetganger. Nu de fietsparkeerchaos nog aanpakken. Utrecht zou veel meer moeten investeren in veilige looproutes in plaats van het eenzijidge accent op nog meer fietsen.

 10. Justin

  Nu hopen dat mensen ook beseffen dat het voetgangersgebied stopt bij de Hamburgerstraat/Haverstraat en dat ze niet boos moeten worden als daar een fietsbel gebruikt wordt.

 11. Michel

  Goed nieuws!

 12. TJA…

  Goed nieuws.
  Nu nog handhaven 🙂

 13. TJA…

  Nu nog de wildgroei van het fiets ‘parkeren’ aanpakken.

 14. Pieter

  Hehe …..stapels andere steden doen dit al 40 jaar…een oude binnenstad autovrij is heerlijk, ik heb ook een auto hoor,maar graag een groot voetgangers gebied is mooi.
  Al die zeurende binnenstad bewoners…het gros is tweeverdiener …was daar dan niet gaan wonen !!!!!

 15. Leon

  Leuk idee, je kunt daar best even afstappen.

 16. Geenstijl@Utrecht

  Ik heb niets tegen een voetgangers gebied,maar ook een gemeente Utrecht moet zich aan de regels houden,net als u en ik.

 17. Pee

  Feit blijft dat men aan de mensen voorbij gaat of juist het tegenovergestelde doet van wat de meeste mensen zouden willen, zoals elders in de stad.
  Het laat alleen maar zien dat die inspraakavonden geen enkele zin hebben , behalve dat ze de mensen het idee geven mee te kunnen beslissen.

 18. Realist

  Er is een termijn en die moet nageleefd worden, punt. Als burger zou je het niet moeten proberen om op eigen initiatief termijnen niet na te leven waarom kan de overheid dit wel? Het opleggen van eigen idealen door linkse politici begint enge vormen aan te nemen.

 19. egbert

  Uitbreiding prima maar wat wordt er geregeld voor mensen die slecht ter been zijn? Dat het besluit zonder fatsoenlijke termijn voor bezwaar wordt doorgedrukt zegt veel over de Utrechtse bestuurscultuur. De burger is voor een paar partijen alleen van belang zo rond de verkiezingen, in de periode tussen de verkiezingen drukken B&W door wat ze zelf goed vinden. Inspraak en luisteren naar de misschien afwijkende mening van de betrokken inwoners (zijn die er nog??) gebeurt al jaren niet meer in Utrecht. Voorbeelden zijn er genoeg, de Jan van Galenstraat en het ledig erf zijn de meest recente.

 20. Peter

  @Pieter
  Ik ben binnenstadsbewoner, ben er bewust gaan wonen, zeur niet, en vind het prima dat er een flink voetgangersgebied is

 21. Confusius

  @ Pee

  Een paar structurele klagers schreeuwen heel hard en zijn te duidelijk hoorbaar, maar zijn niet representatief. Dat geldt voor sommige boeren, dat geldt voor complotdenkers, vaccinweigeraars, anti-arbotusdemonstranten, “zwarte piet is traditie”-mensjes, etc., etc.. Zij zijn verre van representatief voor de grote gemiddelde groep en die groep is niet negatief over een groter voetgangersgebied in de binnenstad van Utrecht. Nogmaals. Andere steden kennen dit al zo’n 40 jaar.

  @Realist.
  Lezen jongen. Nergens staat dat de gemeente zich niet aan de regels houdt. Zij lopen juist vooruit op het einde van de tijdelijke termijn en voeren nu al iets in. Iets dat ook teruggedraaid kan worden, maar niet gaat worden, omdat een groter voetgangersgebied op gezette tijden nu eenmaal een erg goed idee is.

 22. J.Pal

  Prettig!

 23. Johanneke

  Lekker lopen Henkie. Is ongeveer 10 minuutjes. Fitbit om en gaan.

 24. Ooginaller

  @Henk: nou ik zal het eens uitleggen: je stapt op de Neude af, loopt via de Vinkenburgerstraat de Bakkerstraat in, slaat linksaf de Steenweg in, daarna rechtsaf de Mariastraat. Daarna kun je weer op je fiets klimmen.

  Mocht je van je geloof niet mogen lopen met een fiets aan de hand, dan kun je eventueel omrijden via de Potterstraat en de Lange Viestraat, daarna linksaf de Catherijnesingel op. Geheime tip: daar ligt een fietspad en hoef je niet om de voetgangers heen te slingeren. Was altijd al sneller.

  Kortom: Doe eens niet zo moeilijk. Als het al langer duurt om van A naar B te komen is dat een kwestie van een minuutje extra reistijd. If at all. Prima zaak dus.

 25. Drok

  Beste Peter, ik ben binnenstadsbewoonster, geen zeurpiet.. elke verandering is geen verbetering jongeman.

 26. Pol

  Het fraaie is dat de dienstdoende ambtenaar tijdens de inspraakavond mij zwart op wit kon vertellen dat het tijdelijke niet voor het eeuwige zou worden verruild. Glasharde leugens dus.

 27. Binnenstadbewoner

  Ja heel goed. De binnenstad wordt steeds drukker dus kun je dit niet op zijn beloop laten.

 28. vak K

  @ Confisius

  Je neemt het in iedere discussie op voor dit College, gaat opvallen jochie

  Ieder normaal denkend mens ziet wat er fout gaat in deze stad en land. Een kleine minderheid bepaald wat de meerderheid juist niet wil.

  Democratie? Hou eens op zeg!

 29. Jos Stelling

  Overigens: fietsers zijn ideaal om de drukte tegen te gaan: vooral bejaarden op een e-bike.

  Nu wordt de fiets-ring nog verder naar buiten gedrongen en is m.n. het smalle pittoreske slachtstraat/’t Hoogt/ Kindgenshaven straatje het afvoerputje voor binnenstads leveranciers, fietsers, bromfietsers, plassers, daklozen, fietsparkeerders en wordt ook hier het probleem slechts verlegd. We hebben hier bij het informatieoverleg verschillende malen op gewezen. Ondanks het instemmend geknik blijkbaar zonder enig resultaat.

 30. Confusius

  @ Vak K

  Hoe kom je er nu weer bij dat ik pro-wat ben?

  Ik kan alleen slecht tegen onzin verspreidende flapdrollen. Jij, Pee, Realist o.a (of 1 en dezelfde persoon; begint op te vallen inmiddels).

 31. Confusius

  @pol

  Nieuwe gemeenteraad he. Nieuw college ook.

  Die mogen nieuwe afspraken maken en die ambtenaar voert dat uit.

  Besluiten uit de vorige periode kunnen veranderen.

  Hoogstens dom van die ambtenaar om iets stellig te zeggen.

 32. Peter

  @Drok
  In dit geval vind ik het een verbetering. Nu nog handhaven op toch-fietsers, op her en der neergepleurde fietsen en de coronaterrassen NIET terug en dan is het een echte verbetering, ook voor de incidentele bezoekers van de stad.

 33. vak K

  @ Confisius

  Aahh…we hebben een nieuwe naam voor mensen met een andere mening als de uwe….flapdrollen…

  Ik heb ook een naam voor naievelinge als de uwe….linksedrammers….

  Dag jochie!

 34. Confusius

  @ Vak K

  Wie zegt dat ik links ben, denk of stem?

  Hou eens op met dat gepolariseer.

  En ja, je bent een flapdrol, omdat je aan de lopende band desinformatie loopt te verspreiden onder meerdere alter ego’s/ nepnamen. Oja; en het ook nog structureel opneemt voor die zielige jochies die graag hoolies willen zijn. Dat maakt je inderdaad een flapdrol.

 35. T. Kat

  Snorfietsers worden door deze burgemeester en wethouders weggepest van het fietspad in het centrum om de stad aantrekkelijker te maken voor fietsende toeristen, fietsers mogen niet meer in het winkelcentrum om deze aantrekkelijker te maken voor winkelende toeristen. Zou een teken van behoorlijk bestuur zijn als dit soort plannen worden voorgelegd bij haar langetermijn inwoners en binnenstadbewoners met name ruim voor gemeenteraadsverkiezingen. Belachelijk hoe er om word gesprongen met de belangen van de plaatselijke bevolking

 36. Pee

  Confusius 13/7/2022 – 14:15
  Ik gaf alleen maar aan dat de mensen dus niets in te brengen hebben op die inspraakavonden .
  Waar lees je trouwens dat ik tegen een groter voetgangersgebied bent?
  En om mensen die een andere mening hebben flapdrollen te noemen is geen argument om jouw mening naar voren te brengen.
  Wen er maar aan dat er mezen zijn met een andere mening , dat moeten wij ook maar noemen mensen met een andere mening geen flapdrollen .
  Dat maakt jouw mening juist dat het niets waard is omdat je daarmee aangeeft neer te kijken op andere meningen.
  Dat is precies wat er mis is tegenwoordig en zorgt voor spanningen.

 37. PeterH

  @T.Kat: voorleggen aan (lange termijn) inwoners? Dit college? Dat net zo creatief omgaat met de resultaten als het voorgaande? Lood om oud ijzer en verspilde moeite. Denk bvb “ledig erf” of “maliebaan”.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 38. Confusius

  @ Pee. waarom reageer jij als ik het tegen Vak K heb? En dan ook nog alsof je Vak K bent?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).