Gemeente Utrecht vraagt Tweede Kamer om extra maatregelen tegen omstreden school - De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht vraagt Tweede Kamer om extra maatregelen tegen omstreden school - De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht vraagt Tweede Kamer om extra maatregelen tegen omstreden school

Gemeente Utrecht vraagt Tweede Kamer om extra maatregelen tegen omstreden school
De gemeente Utrecht wil samen met Den Haag, Rotterdam en Amsterdam dat de Tweede Kamer meer doet tegen de islamitische middelbare school Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. De school zou zich ook in Utrecht willen vestigen.

De gemeente Utrecht wil samen met Den Haag, Rotterdam en Amsterdam dat de Tweede Kamer meer doet tegen de islamitische middelbare school Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. De school zou zich ook in Utrecht willen vestigen.

De school wordt door de AIVD en Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid in de gaten gehouden omdat ‘richtinggevende personen’ binnen de onderwijsinstelling mogelijk banden hebben met terroristische organisaties.

De gemeente Utrecht is betrokken geraakt bij het onderwerp omdat het Cornelius Haga Lyceum vorige maand een informatieavond georganiseerd heeft in de stad om ouders te interesseren voor de school. Ook zou de school zich mogelijk in Utrecht willen vestigen.

De vier grote gemeentes (G4) trekken nu samen aan de bel bij de Tweede Kamer om meer maatregelen te treffen tegen de school. De G4 benadrukken dat bijzonder onderwijs, ook in de meer orthodoxe variant, kan rekenen op grondwettelijke bescherming. “Dat verandert pas als het onderwijs antidemocratisch wordt, de beginselen van de democratische rechtstaat ondermijnd raken en er relaties zijn met extremistische groeperingen.”

De signalen, geuit door de AIVD en de NCTV, dat leerlingen op de school worden beïnvloed door bestuurders en medewerkers die meerdere jaren banden zouden hebben onderhouden met een terroristische organisatie of die zich anderszins inlaten met jihadistisch extremisme beschouwen de gemeenten als onacceptabel. Daarom, en omdat de school zou willen uitbreiden naar Utrecht en Den Haag, zou ingrijpen noodzakelijk zijn.

Opstappen bestuur

Zo vragen de vier gemeentes om alle aanvragen voor vergunningen, ontheffingen en subsidies niet in behandeling te nemen zolang het onderzoek nog loopt naar de ‘richtinggevende personen’. Ook zou er een onderzoek moeten komen van de FIOD, omdat er mogelijk sprake is van ‘het op frauduleuze wijze – buiten het zicht van de Belastingdienst – verkrijgen van inkomsten’. Gemeentes zouden ook formele adviserende rol moeten krijgen bij dit soort casussen. Vandaag vindt een debat in de Tweede Kamer plaats over de school.

De gemeente Amsterdam, waar de school gevestigd is, heeft het bestuur van de school al eerder gevraagd om op te stappen. Ook verschillende islamitische organisatie, waaronder de Islamitische Schoolbesturen Organisatie en de Unie van Marokkaanse Moskeeorganisaties in Nederland, hebben deze oproep gedaan.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Het Cornelius Haga Lyceum maakt gebruik van de mogelijkheden die christelijk nederland ruim 100 jaar geleden voor zichzelf heeft geregeld in de grondwet. Vanwege die privileges en de bijbehorende zakken belastinggeld weigeren de christelijke politieke partijen elke medewerking aan het actualiseren van de onderwijs wetgeving en krijgt de maatschappij nu de rekening gepresenteerd!

 2. Joep

  Mooi gesproken Gerard. Leg dat al die CU en CDA stemmers maar eens uit, dat zij ene heel groot deel van de oorzaak van dit probleem zijn. Mooi spijker op de kop.

 3. Geenstijl@Utrecht

  Al het onderwijs openbaar maken, en religie achter de voordeur houden, dit is de enigste oplossing om dit soort sprookjesboek scholen te stoppen en veel ellende te voorkomen.

 4. klaas

  @geenstijl

  Dat gebeurd niet door partijen in het rechters speelveld. Links is daar juist voor, voor openbaar onderwijs. Rechts heeft altijd de steun van CDA nodig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).