Gemeente Utrecht vraagt vrijlating vreemdelingen | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht vraagt vrijlating vreemdelingen | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht vraagt vrijlating vreemdelingen

Gemeente Utrecht vraagt vrijlating vreemdelingen

De gemeente Utrecht heeft in een gesprek met staatssecretaris Teeven gevraagd om twee asielzoekers die in vreemdelingenbewaring zitten vrij te laten. Vrijlating bleek geen optie voor de Dienst Terugkeer en Vertrek omdat deze vasthield aan het doorlopen van de protocollen.

Al eerder schreven wij over de asielzoekers, één werd in september opgepakt omdat hij zonder licht reed, de ander werd als omstander opgepakt na een melding van geluidsoverlast. Beide werden in vreemdelingendetentie geplaatst. De twee mannelijke asielzoekers werden begeleid door De Stichting Noodopvang Daklozen Vreemdelingen Utrecht (SNDVU). De  SNDVU vangt mensen op die als vluchteling in Nederland verblijven en niet in aanmerking komen voor rijksopvang, en geeft hen juridische begeleiding. Deze begeleiding kan zich richten op het alsnog verkrijgen van een  verblijfsvergunning maar ook op terugkeer.

De politiek in Utrecht reageerde bij beide incidenten geschokt en vroeg het college op om in gesprek te gaan met de staatssecretaris en Dienst Terugkeer en Vertrek: “Vanuit de gemeente Utrecht is aangegeven dat het nieuwe beleid van het Rijk beoogt om vreemdelingenbewaring alleen als uiterste middel in te zetten als het gaat om uitgeprocedeerde asielzoekers zonder strafblad.” Beide Guineese asielzoekers zijn in een asielprocedure en daardoor op dit moment niet uitzetbaar.

De gemeente Utrecht is bereid beide mannen op te vangen als “alternatief voor vreemdelingenbewaring” met bijvoorbeeld een meldplicht bij de vreemdelingenpolitie Utrecht. Maar Dienst Terugkeer en Vertrek ging hier niet in mee. Ook na herhaaldelijk aandringen bij het ministerie is aangegeven de vreemdelingenbewaring te handhaven.  “Helaas kan ik u op dit moment dus geen positief bericht geven over de vrijlating van beiden. Vanuit Utrecht zal er blijvend proactief contact worden gezocht met de nationaal verantwoordelijke partijen over beide zaken”, aldus Wethouder Everhardt

1 Reactie

Reageren
  1. Geenstijl

    Beste gemeente Utrecht en met name Wethouder Everhardt.
    Moeten de Utrechters opdraaien voor de kosten van deze illegalen,u heeft makkelijk praten met een andermans Euro”s.
    Beste Viktor,kan jij ze dan niet op eigen kosten herbergen in jou royale woning in Oog en Al,tenslotte zij gaan jou blijkbaar aan het hart.
    Het is zo makkelijk praten als een ander opdraait voor de kosten van opvang.Van dat riante salaris van jou Viktor, kan je Sinterklaas spelen danwel zonder zwarte piet want anders ben je een liberale racist.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).