Gemeente Utrecht wacht niet op regeling van kabinet en geeft Oekraïense vluchtelingen leefgeld Gemeente Utrecht wacht niet op regeling van kabinet en geeft Oekraïense vluchtelingen leefgeld

Gemeente Utrecht wacht niet op regeling van kabinet en geeft Oekraïense vluchtelingen leefgeld

Gemeente Utrecht wacht niet op regeling van kabinet en geeft Oekraïense vluchtelingen leefgeld
Vluchtelingen uit Oekraïne komen aan in Polen, vanwaar ze doorreizen.
Oekraïense vluchtelingen die in Utrecht verblijven krijgen sinds deze week leefgeld van de gemeente. Den Haag is weliswaar bezig met een soortgelijke regeling, maar omdat deze nog even op zich laat wachten heeft het lokale bestuur besloten hierop vooruit te lopen.

Oekraïense vluchtelingen die in Utrecht verblijven krijgen sinds deze week leefgeld van de gemeente. Den Haag is weliswaar bezig met een soortgelijke regeling, maar omdat deze nog even op zich laat wachten heeft het lokale bestuur besloten hierop vooruit te lopen.

Omdat Oekraïners zonder visum naar Nederland kunnen reizen, hoeven zij ook geen asiel aan te vragen. Zij worden dan ook niet opgevangen door het COA, maar door de verschillende gemeenten. Daarom ontvangen Oekraïense vluchtelingen ook niet op dezelfde wijze leefgeld.

Om ervoor te zorgen dat de mensen uit Oekraïne bijvoorbeeld eten kunnen kopen is een nieuwe regeling nodig. Het kabinet heeft hier al iets voor bedacht, maar omdat via de Tweede Kamer gaat zal deze nieuwe regeling naar verwachting pas over drie weken ingaan.

Giften

De gemeente zegt echter dat de vluchtelingen die in Utrecht zijn beland nu al leefgeld nodig hebben. “Velen van hen hebben geen geld meer en zijn daardoor afhankelijk van giften van inwoners en instanties. […] Daarom lopen we alvast vooruit op de ministeriële regeling en zijn we sinds gisteren begonnen met het verstrekken van leefgeld.”

Dit betekent dat alle Oekraïense vluchtelingen wekelijks 59,92 euro ontvangen voor bijvoorbeeld boodschappen. Daarnaast krijgen de mensen die opgevangen worden in een gastgezin nog eens tussen 75 en 125 euro per week extra. De hoogte hiervan wordt bepaald door het aantal vluchtelingen dat in een gastgezin verblijft.

Het kabinet heeft volgens de gemeente al aangekondigd dat deze kosten worden vergoed.

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Dit is wel heel bizar. Het gemiddelde inkomen van een Oekraïner is 250 Euro per maand. En dan geef je deze mensen dus even onconditioneel 600 Euro de neus per maand cadeau, wat voor een gezin van 4 dus rond de 2400 Euro zal liggen….?

  Ja, zo raken je opvangcentra wel vol ja! Als ze dit in Oekraïne te horen krijgen….

 2. Teringjantje

  @ Scherpschutter

  Ik vind het ook behoorlijk scheutig. Ik ga er namelijk ook niet vanuit dat ze huur / energie bij de gastgezinnen betalen, sterker nog waarschijnlijk ontvangen die gastgezinnen ook een subsidie.

 3. W.

  Mooi dat de gemeente inziet dat die mensen hier al zijn en nu ook de ondersteuning kunnen gebruiken en even over de bureaucratie heen stapt.

  @SS: Ah, kijk. De inleidende beschietingen om Oekraïense vluchtelingen dadelijk ook als gelukszoeker weg te kunnen moffelen. Bah.

 4. passalacqua

  wat een hartverwarmende reactie scherpschutter, wat zul je trots op jezelf zijn!

 5. Cohen

  Natuurlijk is het leven hier duurder dan in Oekraïne en ik gun het ze van harte, maar 600 euro voor de boodschappen tikt wel lekker aan zeg. Ik hoor dat mensen in de bijstand het met amper 200 euro per maand moeten stellen na vaste laste.

  Ook een alleenstaande met een modaal inkomen in de huidige (energie)markt houdt dit niet over.. of een duurhuurder met twee keer modaal.

  Nouja verschil moet er wezen, goed om te zien dat de gemeente nog bakken met geld overheeft.

 6. Utrechtvoorutrecht

  Ik heb ook gehoord dat vluchtelingen altijd de leukste landen uitzoeken. Stond op Facebook, geloof ik. Duitsland wordt vaak overgeslagen omdat de films Duits nagesynchroniseerd zijn. En in België is de mayonaise te zuur. In Frankrijk moeten ze de hele dag naar chansons luisteren. Daarom gaan alle vluchtelingen uit de Oekraïene naar Nederland. Lekker cashen! Die vluchtelingen ook altijd! Zodra ze doorhebben dat ze wat leefgeld krijgen, gaan ze opeens hun kapotgeschoten huis uit. Doortrapt hoor.

  Verklaart alleen niet waarom Nederland binnen de EU onderaan bungelt met het opnemen van vluchtelingen uit de Oekraïene?

 7. Yoshua

  Zelfs scherpschutter komt tot besef dat Oekraïners niet terug zullen keren naar hun verwoeste stad en tot puin gebombardeerde woning.
  Daar wordt iedereen vrolijk van dat zelfs ze dit inzicht heeft.
  Komende vijf jaar zullen sociale huurwoning alleen naar Oekraïners moeten gaan, om de velen te kunnen huisvesten,

  Toch zijn er Nederlanders die nooit in voormalig communistische landen zijn geweest, waar minstens vier generaties hebben geleefd in het socialisme, overtuigd dat Oekraïners terugkeren.

  Niemand gaat terug naar een primitief leven wanneer die in extreme luxe leeft zoals wij in Nederland leven.
  Met een beetje geluk komt er over een jaar of vijf, maar eerder tien een compromis tussen beide Slavische volken die weigeren gezichtsverlies te lijden.

  Na vijf jaar zijn er geen Oekraïners meer in Nederland, die hebben de Nederlandse nationaliteit aangenomen in het vijfde jaar.
  Nederlanders kun je niet terug sturen of uitzetten.

  Hugo moet vandaag nog starten met een miljoen woningen bouwen en opleveren in 2024.

 8. Gert

  Volwassenen en kinderen krijgen ongeveer € 60 per week per persoon. Zij kunnen hier bijvoorbeeld eten, kleding en andere persoonlijke spullen van kopen.

  Een gezin of groep vluchtelingen die bij een gastgezin wonen, kunnen per week € 75 tot maximaal € 125 extra leefgeld ontvangen. Dat hangt af van het aantal vluchtelingen. Voor 1 vluchteling geldt een aanvullende vergoeding van € 75, voor een 2e vluchteling € 25 en voor een 3e en 4e vluchteling € 12,50. Vluchtelingen kunnen met dit geld bijdragen aan de kosten van het gastgezin, maar dit is niet verplicht.

  Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/opvang-vluchtelingen-uit-oekraine/ondersteuning-in-nederland/werk-en-inkomen

  Ik vind dit enorme bedragen waar een gemiddelde Nederlander jaloers op mag zijn. Dit gaat het draagvlak voor het terecht opvangen van vluchtelingen zeker niet helpen.

  Iemand die in de bijstand of schuldsanering zit of moet rondkomen van een minimum inkomen heeft vaak minder te besteden, zeker met een gezin.

 9. Realist

  @W. Het feit dat onze riante geldelijke vergoeding een enorme aantrekkingskracht heeft op gelukszoekers wordt inderdaad door links vakkundig weggemoffeld. Het is onbezonnen en onverantwoord om op eigen houtje dit soort bedragen toe te kennen.

 10. Scherpschutter

  @Gert

  Laten we er eens nuchter en rationeel naar kijken.

  Als een moeder met 3 kinderen hier dus naartoe komt, dan betekent dit dat ze 240 Euro per week krijgt aan leefgeld, plus nog eens 125 Euro per week aanvullende vergoeding. In een maand met 4 weken heb je het dan dus over 4 x 365 Euro = 1460 per maand. In een maand met 5 weken heb je het dan dus over 5 x 365 Euro = 1825 Euro per maand. Netto. Vrij besteedbaar inkomen, want geen lasten.

  Ik denk dat 70% van Nederland en dergelijk bedragje niet vrij te besteden heeft per maand. Om dat vrij besteedbaar inkomen over te houden heb je als gezin van 5 een beetje realistisch gezien wel een inkomen nodig van 5000 netto Euro per maand. Vermoedelijk nog wel iets meer. Dat verdient een gemiddeld Nederlands gezin niet eens bruto volgens mij en van de nettosom moeten dan dus nog de lasten af…

  Met iedere maand dat de Oekraïnse moeder met 3 kinderen hier dus blijft, krijgt ze 5-7 Oekraïnse maandinkomens van gemiddeld 250 Euro! Blijft ze hier twee jaar, dan heeft ze dus genoeg geld gekregen om in Oekraïne makkelijk 10 tot 15 jaar vooruit te kunnen zonder een dag te hoeven werken.

  Dit is dus het equivalent van een Nederlands gezin dat naar een land vlucht waar je 25.000 tot 35.000 Euro netto per maand krijgt, netto en vrij te besteden…Zoveel geld is dit vanuit het perspectief van een Oekraïner. Per jaar zou dit Nederlands gezin vanuit een Nederlands perspectiefdus tussen de 300.000 tot 420.000 Euro per jaar krijgen.

  Zo krijg je de Jaarbeurs wel vol ja.

 11. Koel Hoofd

  Blijf het een schizofrene situatie vinden.
  De rode loper voor de zielige Oekrainers en de rest incl de eigen bevolking kan stikken.

  Men gaat voor het emotionele gemak en comfort maar compleet voorbij aan het feit dat Putin die rotoorlog o.a. (NB! er zijn meer oorzaken) is begonnen omdat Oekrainers jarenlang helemaal niet zo aardig waren voor de Russisch sprekende inwoners in Oekraine en deze onderdrukte (o.a. Donbas regio en de Krim). Dat is geen vrijbrief om een soevereine staat binnen te vallen, laat dat duidelijk zijn. Maar het is wel een çasus belli wat vaker is voorgekomen in de menselijke geschiedenis.

 12. G. de Vries

  Kostendelersnorm (voordeurdelersregeling) is 740,80 euries per maand. Daar moet alles van betaald worden. Menigeen houdt minder over dan 75 of 125 euro leefgeld per week!

 13. Verwend nest

  @SS
  De prijzen in Oekraine liggen dan ook 5 tot 10 keer lager dan in NL, dus beetje kromme vergelijking, zoals van u te verwachten was. Voor €260 pp per maand kleding, voedsel en andere levensbehoeften kopen is bepaald geen luxe leven in NL, nog los van de overige omstandigheden waarin ze waarschijnlijk moeten leven in zo’n opvang.
  Die 125 euro per week die u er maar even standaard bovenop gooit geldt enkel bij verblijf in een gastgezin en is voor 4 personen samen.
  Gezin van 4 krijgt dus max. €1580 als ze in een gastgezin zitten en €1040 in de opvang, geen €2400.

  Enige vreemde keus van de gemeente vind ik om het extra geld niet direct aan het gastgezin te geven.

  @ Gert en Cohen
  Als je het vergelijkt met een gezin op bijstandsniveau, dan krijgen die met huur-, zorg- en kindertoeslagen e.d. erbij echt niet minder, laat staan de gemiddelde Nederlander! Waarmee ik armoede in NL overigens niet wil bagatelliseren.
  Dat deze vluchtelingen rechtstreeks uit een oorlogsgebied, met achterlating van alles wat hun lief is, nu fijn rond de armoedegrens in NL mogen verblijven lijkt me in de verste verte niks om jaloers op te zijn.

  @Yoshua
  Jaja, de extreme luxe van 260 euro per maand, ik zou ook nooit meer teruggaan naar m’n land, m’n huis, m’n familie (jeweetwel, die mannen die moeten blijven om te vechten).

 14. Geenstijl@Utrecht

  Ik vind dat je mensen zeker moet helpen die in nood verkeren,maar het kan niet zo zijn dat zij het beter krijgen dan de gemiddelde bijstandsgezin die echt weinig overhouden,dit zou echt rechtsongelijkheid zijn.
  Maar nogmaals, onze burgemeester mag graag toneelspelen op kosten van de gemeenschap,die dit moet opbrengen.

 15. Gedagtekassie

  @ss, er zijn ook subsidies voor leren rekenen.

 16. Verwend nest

  @SS 29/3/2022 – 18:18
  “Met iedere maand dat de Oekraïnse moeder met 3 kinderen hier dus blijft, krijgt ze 5-7 Oekraïnse maandinkomens van gemiddeld 250 Euro! Blijft ze hier twee jaar, dan heeft ze dus genoeg geld gekregen om in Oekraïne makkelijk 10 tot 15 jaar vooruit te kunnen zonder een dag te hoeven werken.”

  Des te meer reden om terug te keren dus als ik uw redenering volg.
  Alsof ze dat geld kunnen opsparen… Ze moeten daarvan leven in Nederland met de hier geldende prijzen hè? Uw betoog raakt kant nog wal.
  En waarop is die twee jaar gebaseerd? Hopelijk is de oorlog wat sneller voorbij.

  Vorige reactie was overigens op @SS 29/3/2022 – 15:55
  Inmiddels had hij gelukkig zelf ook door dat die 2400 euro nergens op sloeg.
  Overigens wel precies het bedrag bijstand + alle toeslagen voor moeder met 3 kinderen onder 18
  1090 uitkering
  280 kinderbijslag (840 per kwartaal)
  350 huurtoeslag
  570 kindgebonden budget
  110 zorgtoeslag
  Met een sociale huur maximum van 750 euro p/m
  Ook pure armoede voor Nederlandse begrippen natuurlijk. Wat je dan ‘overhoud’ om van te leven zal in de buurt komen van de 1040 euro in de opvang. Maar de armoede van de een lijkt me geen reden om de ander dan nog maar minder te geven.
  Ik hoop dat de oorlog snel voorbij is en deze mensen terug kunnen naar hun geliefden en hun land weer kunnen opbouwen.

 17. cas

  Het kromme is dat er zoveel vluchtelingen wachten op procedures, werkvergunningen en allemaal dingen die door de bureaucratie spaak of traag lopen. En nu ineens voor oekraine worden alle regels voor hun even opzij gezet. Krijgen direct lekker veel geld, gastgezinnen krijgen ineens opvang subsidie en ze mogen direct in de EU aan het werk zonder procedures of vergunningen te doorlopen. We zijn verblind door emotie en dit is ronduit discriminerend voor mensen die al jaren lang in opvang centra’s zitten te wachten en hopen dat ze ergens terecht kunnen. Het is niet heel gek dat er kritiek op komt.

 18. Pee

  Als donderslag bij heldere hemel hebben ze toch weer een lade gevonden waar onuitputtelijke hoeveelheden aan geld in zit.
  Komen wij ergens om dan staan ze je aan te kijken of je wel goed bij je hoofd bent.

 19. Scherpschutter

  @Pee 30/3/2022 – 13:02

  “Als donderslag bij heldere hemel hebben ze toch weer een lade gevonden waar onuitputtelijke hoeveelheden aan geld in zit.”

  Natuurlijk. Die Oekrainers ZIJN het geld. Leer begrijpen hoe het systeem werkt. Geld werkt niet hoe je denkt dat het werkt. Die Oekrainers krijgen allemaal een BSN (waarmee ze een security worden). Met de security zet de overheid een trust op met de overheid als beheerder van die trust en zo kunnen miljoenen Euro’s per Oekrainer uit het niets worden geschapen. De Oekrainers ZIJN de lade met geld.

  ‘Probleempje’ is dat die Oekrainers van niets weten en nergens voor tekenen en de overheid natuurlijk toch echt een bewijs van een relatie nodig heeft om zulks legaal te kunnen doen… Daarom deelt de overheid nu massaal geld uit aan die Oekrainers (hun eigen geld, ze ZIJN de security!), zodat ze gebruik maken van overheidsservices, waarmee de vermoedensrelatie is bevestigd.

  It’s all just business.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).