Gemeente Utrecht werkt samen met partners in de regio aan plan om exoten te bestrijden Gemeente Utrecht werkt samen met partners in de regio aan plan om exoten te bestrijden

Gemeente Utrecht werkt samen met partners in de regio aan plan om exoten te bestrijden

Gemeente Utrecht werkt samen met partners in de regio aan plan om exoten te bestrijden
Stockfoto
De gemeente Utrecht werkt momenteel samen met onder meer de provincie, buurgemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat aan een plan om zogenoemde invasie exoten te bestrijden. Voorbeelden hiervan zijn de Amerikaanse rivierkreeft en de reuzenberenklauw. 

De gemeente Utrecht werkt momenteel samen met onder meer de provincie, buurgemeenten, waterschappen en Rijkswaterstaat aan een plan om zogenoemde invasie exoten te bestrijden. Voorbeelden hiervan zijn de Amerikaanse rivierkreeft en de reuzenberenklauw. 

In Utrecht komen verschillende soorten exoten voor. Sommige daarvan tasten de biodiversiteit aan en veroorzaken gezondheidsklachten. Deze zogenoemde invasieve exoten worden dan ook bestreden, maar dat lukt niet altijd.

Zo zorgt de Amerikaanse rivierkreeft volgens de gemeente voor veel overlast. Deze zoetwaterkreeft eet namelijk alle planten op en woelt de grond om. Het gevolg is dat het water troebel wordt en er geen begroeiing meer is. “Een effectieve aanpak van deze rivierkreeften is helaas nog niet voor handen”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

Planten

Andere invasieve exoten zijn de duizendknopen, zoals de Japanse duizendknoop, de Sachalinse duizendknoop en de Boheemse duizendknoop. Deze planten overwoekeren de inheemse soorten en worden daarom bestreden. Dit gebeurt overigens alleen in de openbare ruimte en dus niet op particuliere terreinen. Daarnaast worden er volgens de gemeente geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

De reuzenberenklauw is ook zo’n invasieve exoot en kan gezondheidsklachten bij mensen veroorzaken. “Dit betekent dat de soort actief bestreden moet worden.” De plant verspreidt zich doordat het zaad wordt meegenomen met de wind. Om dit te voorkomen wordt de berenklauw gemaaid wanneer de plant in bloei komt.

Kaart

De plekken waar al deze invasieve exoten groeien zijn vastgelegd op een kaart. Deze plattegrond worden gedurende het groeiseizoen bijgewerkt een ook meldingen van bewoners worden verwerkt in de kaart. “Deze werkwijze zorgt ervoor dat we een goed overzicht houden van waar invasieve exoten voorkomen. Het aantal groeilocaties is de afgelopen jaren stabiel”, aldus de gemeente.

In Leidsche Rijn komt op meerdere plekken in het water de invasieve exoot ongelijkbladig vederkruid voor. Deze waterplant is volgens de gemeente niet alleen een bedreiging voor de biodiversiteit, maar kan ook nadelig zijn voor de aan- en afvoer van water. “Samen met Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden onderzoeken we momenteel welke bestrijdingsmethode voor deze plant het meest effectief is.”

Vakantie

Deze exoten worden onder andere geïntroduceerd door mensen. Ze worden bijvoorbeeld gekocht als sierplant bij een tuincentrum en weten op die manier de weg naar de natuur te vinden. Ook kan het zijn dat dieren uit gevangenschap ontsnappen of ze reizen per ongeluk mee vanaf een vakantiebestemming. Daarnaast speelt klimaatverandering een rol. Hierdoor kunnen sommige exoten namelijk beter overleven in Utrecht.

Tot slot doet het probleem zich logischerwijs niet alleen voor in Nederland. Daarom is in Brussel in 2015 een verordening van kracht gegaan. “Deze verordening heeft als doel de introductie, verspreiding en impact van invasieve exoten in Europa te beperken.”

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
  1. Sanne

    Als ze dan toch bezig zijn graag ook aandacht voor het bestrijden van de groene lawaai papegaai, de halsbandparkiet!

  2. Zuilen030

    Effectieve behandeling tegen exoten en plaagdieren bestaat wel degelijk, maar dan komt de hele club dierenvrienden weer in het geweer, hetzelfde geldt voor duiven en ratten, als bestrijder heb je nog een mogelijkheid; vriendelijk vragen of ze alsjeblieft weg willen gaan.

  3. Scherpschutter

    En wat is de mening van de Partij van de Dieren over het voornemen om miljoenen Amerikaanse kreeften om zeep te helpen?

  4. Berend

    De Japanse duizendknoop is ongelofelijk onverwoestbaar, nagenoeg onuitroeibaar, maar toch in het tuincentrum te koop. Dit plantje gaat ons nog veel geld kosten.

  5. Kadoendra

    @Scherpschutter

    De Partij voor de Dieren is een partij die betrokken is met het welzijn van onze planeet, dus een breed georiënteerde milieu partij.

    Je moet de naam van deze partij meer zien als een geuzennaam.

    Overigens kan u verder ook wel begrijpen dat er geen enkele milieu partij is die op invasie exoten zitten te wachten die het hele ecosysteem vernietigen.

  6. Scherpschutter

    @Kadoendra

    Dus als ik het goed begrijp wil de Partij voor de Dieren restaurants verbieden om een handjevol kreeftjes te serveren omdat dit zielig is en dieren volgens de PvdD rechten hebben (lol), maar is het vermoorden van miljoenen Amerikaanse kreeften tegelijk volkomen bon ton omdat dit een door de PvdD ongewenste soort is…?

    Dat grens aan morele schizofrenie! Je bent tegen het vermoorden van dieren of niet. Je bent voor ‘rechten’ voor dieren. Of niet.

  7. Marcel

    Rivierkreeften moet je niet vernietigen, maar opeten.. U mag ze bij mij inleveren.. \

  8. Francien

    Berend, ik denk niet dat de Japanse duizendknoop te koop is in het tuincentrum. Wel de inheemse duizendknoop. Die hoort hier en heeft niet de voor ons vervelende eigenschappen van de Japanse.

  9. Kadoendra

    @Scherpschutter

    Als dieren een goed leven krijgen heb ik er geen grote problemen mee als ze uiteindelijk door mensen opgegeten gaan worden.

    In uw verhaal heeft u het over kreeft, maar u weet ook de manier hoe een kreeft wordt dood gemaakt; levend gekookt en dat is een wel zeer pijnlijke dood!

    Dus dat mensen dieren eten en op welke manieren dieren worden gedood zijn beiden twee verschillende zaken!

  10. Pater

    Ganzen in Hoograven, veel te veel. Zorgen voor veel overlast.

  11. Scherpschutter

    @Kadoendra

    U loopt krampachtig om de hete brei heen. Maak u geen illusies, dat ontgaat niemand. Partij voor de Dieren wil dierenrechten. Op de website is letterlijk te lezen;

    “De Partij voor de Dieren vindt dat dieren rechten moeten krijgen. Wij streven naar een versterking van de morele en juridische status van dieren in Nederland, door middel van erkenning van dieren als wezens met bewustzijn en gevoel.”

    Kennelijk zijn miljoenen Amerikaanse kreeften geen wezens met bewustzijn en gevoel, want Partij voor de Dieren heeft geen enkele moeite met de gewenste massamoord op deze diertjes.

    Totale morele schizofrenie, zoals ik u reeds zei.

  12. Zonnewende

    “ Deze planten overwoekeren de inheemse soorten en worden daarom bestreden. Dit gebeurt overigens alleen in de openbare ruimte en dus niet op particuliere terreinen. ”

    Toch bijzonder dat de exoten netjes om de particuliere terreinen heen woekeren 🙂

    Ik neem aan dat DUIC bedoelt dat de gemeenschappelijke aanpak alleen de openbare ruimte betreft en niet de particuliere…

  13. Adriaan

    @Berend: Japanse Duizendknoop is uitstekend uit te roeien. Geen enkel probleem. Deze natuurman deed dat al met succes. Maar ja, je moet dan geen principes hebben van geen chemie. Selectief spuiten met glyfosaat werkt uitstekend, maar geeft enige nevenschade. Als de pluk nog klein is even op de knietjes, stengel onder een knoop afknippen en paar ml 5% glyfosaat er in, succes gegarandeerd. Compleet wortelstel gaat er aan. Zorg dat wat je er af knipt in de zon ligt en geheel uit kan drogen, anders groeit dat weer verder…..

  14. Kipzonderkop

    Wat dacht je van schildpaddensoep, vers uit de sloot gevangen en goed bereid met kruiden.

  15. Kaaskop71

    De waterkers die tot in het IJsselmeer groeit…! Zat ook ooit in een aquarium. Maar niet de sluizen even een beetje open doen om verzilting tegen te gaan, nee, twee keer per jaar maaien tegen hoge kosten omdat het water er schoon uit moet zien voor de zwemmers. Boten lopen erin vast en de snoekbaars is bijna geheel verdreven. Die gedijt beter in wat troebel water.

  16. Cheesehead

    De waterkers die tot in het IJsselmeer groeit…! Zat ook ooit in een aquarium. Maar niet de sluizen even een beetje open doen om verzilting tegen te gaan, nee, twee keer per jaar maaien tegen hoge kosten omdat het water er schoon uit moet zien voor de zwemmers. Boten lopen erin vast en de snoekbaars is bijna geheel verdreven. Die gedijt beter in wat troebel water.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).