Gemeente Utrecht wil actie ondernemen om vaccinatiegraad te verhogen Gemeente Utrecht wil actie ondernemen om vaccinatiegraad te verhogen

Gemeente Utrecht wil actie ondernemen om vaccinatiegraad te verhogen

Gemeente Utrecht wil actie ondernemen om vaccinatiegraad te verhogen
Archiefbeeld DUIC
De vaccinatiegraad in Utrecht laat volgens de norm van de World Health Organisation (WHO) wat te wensen over, en daar wil de gemeente iets aan doen. Dat schrijft het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) in een brief aan de raad. Er moeten doelgerichte pilots worden opgezet, onder andere met geld van het Rijk.

De vaccinatiegraad in Utrecht laat volgens de norm van de World Health Organisation (WHO) wat te wensen over, en daar wil de gemeente iets aan doen. Dat schrijft het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) in een brief aan de raad. Er moeten doelgerichte pilots worden opgezet, onder andere met geld van het Rijk.

Vorig jaar werd al bekend dat de vaccinatiegraad in Utrecht beneden het landelijk gemiddelde ligt. De vaccinatiegraad bij zuigelingen en kleuters lag opnieuw onder de gewenste WHO-normen van 90 procent. Bij de leeftijdsgroepen vanaf negen jaar leek de vaccinatiegraad zelfs te zijn afgenomen.

Optimalisatie

Daar moet verandering in komen, en wel door een optimalisatie van het Rijksvaccinatieprogramma, schrijft het college: “De voorgestelde initiatieven […] omvatten onder andere, maar niet uitsluitend; een vaste en centrale vaccinatielocatie in Overvecht (Einsteindreef, Utrecht), waar het hele jaar door inloopmiddagen worden georganiseerd voor kinderen uit de regio en ook uit Utrecht en het verbeteren van het scholingsaanbod voor JGZ-professionals (jeugdgezondheidszorg, red.).”

De plannen voor een betere vaccinatiegraad worden onder andere gefinancierd door een bijdrage van het Rijk, zegt de gemeente: “We zijn dan ook zeer te spreken over de extra 7 miljoen die het Rijk voornemens is om in 2025 vrij te spelen voor het inzetten, intensiveren en uitbreiden van de fijnmazige wijkgerichte aanpak voor het verhogen van vaccinatiegraad in de vier grote steden.”

Specifieke groepen

Ook moeten er doelgerichte pilots worden georganiseerd voor specifieke doelgroepen, een vaccinatie-status-check tijdens onderzoeksmomenten plaatsvinden en betere communicatie zijn.

Eerder werd al bekend dat de vaccinatiegraad in sommige wijken verschilde van het regionale gemiddelde. Zo schrijft het college: “De laagste opkomstpercentages voor 60+ in de stad Utrecht waren in de wijken Zuidwest (31 procent), Overvecht (32 procent) en Noordwest (33 procent).” In de gehele regio Utrecht ligt dat percentage gemiddeld een stuk hoger, op 50 procent.

De samenwerking met de ziekenhuizen en huisartsen werd door het college wel als positief ervaren. “Ondanks dat de opkomst bij enkele ziekenhuizen, zoals Meander en St. Antonius, lager uitviel dan verwacht.”

6 Reacties

Reageren
  1. Lombokker

    Ik moest voor mijn laatste coronaprik naar een locatie op Kanaleneiland, maar kreeg nou niet de indruk dat daar veel mensen uit de wijk zelf naar toe kwamen.
    Vreemd genoeg is de vaccinatiegraad in landen als Marokko en Turkije hoger dan in Nederland, terwijl die bij de betreffende bevolkingsgroepen hier in Nederland tot 30% lager ligt. dan gemiddeld.
    https://immunizationdata.who.int/global/wiise-detail-page/measles-vaccination-coverage?CODE=TUR+NLD+MAR&ANTIGEN=MCV1&YEAR=
    https://www.umcg.nl/s/nieuws/onderzoek-vaccinatiegraad-minderheden

  2. Gerdien

    Dat vind ik niet vreemd dat de vaccinatiegraad zo laag is in deze wijken , onder deze mensen gaan de vreemdste verhalen rond corona is verzonnen, en bij vaccinatie wordt er mischien een chip geïnjecteerd zodat de overheid alles van je weet en bij kindervaccinatie worden vreemde stoffen ingespoten het wantrouwen is zo groot dat kinderen daarom ook niet gevaccineerd worden met alle gevolgen vandien .

  3. Jaques

    Je bent vrij om je al dan niet te laten vaccineren maar klaag dan niet als jij of je kind ziek wordt. Besef ook dat je door je te laten vaccineren je omgeving ook beschermt. Vaccineren heeft dus een sociale component. Zoals Gerdien hier al opmerkt zijn er erg veel onzinnige complotverhalen. Stel toch gewoon vertrouwen in de wetenschap. Zogenaamd eigen onderzoek in internet levert alleen te voorkomen ziekte en ellende op.

  4. Scherpschutter

    @Gerdien

    Het wantrouwen is inderdaad astronomisch sinds de Covid-19 tijd en dat los je natuurlijk niet op met de in het artikel gestelde maatregelen.

    De enige manier om het vertrouwen weer te winnen is 100% transparantie. Werkelijk alle overheidscommunicatie uit de Covid-19 tijd open en bloot op internet en voor iedereen inzichtelijk…

    Bewijs de burger dat er 100% integer is gehandeld en werkelijk niets is om te wantrouwen.

  5. Claire Obscur

    Even kijken of je met de inzichten van nu nog ook maar iemand warm krijgt voor het zich laten toedienen van in alle haast en met louter financiële motieven in elkaar geflanste spullen. @Jacques: ik heb zojuist m’n buikspieren getrained, ik heb dit ook meteen voor jou gedaan. We doen het sámen. Of deze: als je nu in een te groot huis woont moet je kleiner gaan wonen zodat een groter gezin in jouw woning kan. Verhuizen doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor een ander. Hou toch op.

  6. Nina

    Er is geen geld hiervoor.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).