Gemeente Utrecht wil een wijkcultuurhuis aan de zuidzijde van de stad Gemeente Utrecht wil een wijkcultuurhuis aan de zuidzijde van de stad

Gemeente Utrecht wil een wijkcultuurhuis aan de zuidzijde van de stad

Gemeente Utrecht wil een wijkcultuurhuis aan de zuidzijde van de stad
Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
Aan de zuidzijde van Utrecht ontbreekt volgens de gemeente nog een wijkcultuurhuis. Er is daarom nu een zoektocht gestart naar een partij die zo’n plek wil exploiteren.

Aan de zuidzijde van Utrecht ontbreekt volgens de gemeente nog een wijkcultuurhuis. Er is daarom nu een zoektocht gestart naar een partij die zo’n plek wil exploiteren.

Een wijkcultuurhuis brengt volgens de gemeente Utrecht bewoners op een laagdrempelige manier in contact met kunst en cultuur én met elkaar. In het zuidelijke deel van de stad was nog geen geschikte plek gevonden. Momenteel wordt de Merwedekanaalzone ontwikkeld en hier is ook plek voor maatschappelijke en culturele voorzieningen.

“De ontwikkeling van het gebied biedt een mooie kans voor de ontwikkeling van deze culturele voorziening”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad. Daarnaast kan door middel van een wijkcultuurhuis op deze plek de verbinding worden gezocht met omliggende wijken. “Dit gebied vormt voor dit wijkcultuurhuis dan ook onze voorkeurslocatie.”

Meepraten

Hoe zo’n plek er precies uit moet komen te zien, is nog niet duidelijk. Daarom is de gemeente op zoek naar een geschikte partij die nu in de voorbereidende fase kan meepraten over de invulling.

“In een gezonde en duurzame stadswijk horen ook maatschappelijke en culturele voorzieningen. Met name de plek voor cultuur kan bijdragen aan verbinding tussen de nieuwe bewoners en hun buurt”, zegt wethouder Anke Klein.

Locatie

Organisaties kunnen tot 3 mei hun aanvraag indienen. Voor de voorbereidende fase is een maximale subsidie van 30.000 euro per jaar beschikbaar.

Als onverhoopt toch blijkt dat er geen ruimte is voor een wijkcultuurhuis in de Merwedekanaalzone, wordt er een andere geschikte locatie gezocht aan de zuidkant van Utrecht.

13 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Briljant! Waarom is een ondernemer er nooit oogekomen om dit aan te bieden. Oh. Wacht. Geen vraag…

 2. Rolf

  Wie precies wil dit?
  “Utrecht”?

 3. Lombokker

  Gaat dit ook weer 45 miljoen kosten?

  Ik zou liever zien dat er iets wordt neergezet voor jongeren die zich vervelen.

 4. Stuiter

  De musketon in Lunetten heeft een theaterzaal waar regelmatig oa cabaret voorstellingen zijn (alleen nu even niet). Ook zijn er regelmatig exposities van kunstenaars uit lunetten of utrecht. Is dat ongeveer wat de gemeente in gedachten heeft? Want dat bestaat dus al.

  Oh wacht. De gemeente heeft besloten dat na de verbouwing van de musketon de theaterzaal verdwijnt. Tja…

 5. Ihsan

  Ik snap dit ook niet helemaal. Wat bedoelt de gemeente met de “zuidzijde” van de stad? Niet de “wijk” ‘Zuid’ dus, want de Musketon is precies een wijkcultuurhuis. Mensen wonen niet aan een “zijde”, maar in een wijk of buurt. Lunetten heeft al een wijkcultuurhuis, dus daar hoeft dus geen nieuwe voor in de plaats te komen (of er naast te komen om er dan later mee te moeten concurreren om subsidie). Investeer in wat er al staat, en bouw enkel wat echt nodig is. Dus als Hoograven, Rivierenwijk en de Merwedekanaalzone ook een eigen wijkcultuurhuis behoeven, durf dit dan ook zo uit te spreken! Ik begrijp niet hoe er in de Merwedekanaalzone geen plek voor gevonden kan worden, maar een goed alternatief is het terrein van Romal. Zij zijn waarschijnlijk best bereid te verhuizen als zij gecompenseerd worden en er zo iets prachtigs voor de stad voor terug komt.

 6. Kees Truijens

  @Scherpschutter
  Briljant! Alleen even vergeten dat er andere zaken dan geld in het leven zijn die mensen gelukkig kunnen maken. Cultuur levert geen geld op maar kost geld. Nou én…

 7. Scherpschutter

  @Kees Truijens

  Mensen betalen vrijwillig voor iets dat ze gelukkig maakt, Kees. Ipads hebben geen subsidie of overheid nodig. Alleen de allerslechtste ideeen en diensten hebben subsidie nodig. Omdat er geen hond op zit te wachten.

 8. RABE

  Goed plan!!!! Hebben ze nou nog steeds de geldpot niet leeg.
  Knap hoor. Waar staat dat geldboompje??? Ik wil wel een stekje.

 9. Nina

  Het college heeft nog niet helemaal door dat er een economische crisis aankomt vanwege de pandemie en blijft maar geld strooien.

 10. JJ

  @ klagers

  Er is een negatieve rente. Dat betekent dat de overheid geld verdiend op geld maken. Duh. Hoe denk je anders dat er zo met bakken geld gesmeten kan worden, zonder dat dit meteen gevolgen heeft?

  @Schrp…..

  Het is maar de vraag of materiële zaken zoals Ipads mensen gelukkig maken. Aan spullen in webshops bestellen en aan internetgebruik geen gebrek. Toch neemt het aantal mensen met psychologische problemen en depressies hals over kop toe. Rara.

 11. Ome Jan

  Echt een leuk plan,gooien we er gelijk een paar subsidieslurpers in. Top idee!

 12. Scherpschutter

  @JJ 20:23

  Ja..Er is ook he-le-maal niemand meer die staatsobligaties koopt, want zo gek om geld tegen betaling bij een overheid te parkeren is Sinterklaas niet eens.

  De ECB is de enige partij die staatsobligaties. Dus de ECB verzint geld uit het niets en betaalt Nederland om de schuld op zich te nemen (waarvoor ze nog meer bijprint) en wie is uiteraard de lul door deze monetaire kwakzalverij? Wie betaalt de rekening? De burger die financieel niet slim genoeg is om te hedgen tegen de inflatie die dit Zimbabwaanse beleid veroorzaakt.

  ‘Nederland’ verdient hier niet aan. Ze wordt met de dag armer en armer….Al het geleende geld wordt namelijk ook nog eens opgesoupeerd, maar moet wel terugbetaald worden.

  Verder heb ik nog iemand gezien die miserabel werd van het kopen van een iPad en verwart u causaliteit en correlatie behoorlijk. Ik heb overigens ook nog nooit iemand gezien die gelukkig werd van een cultuurhuis, behalve diegenen die het ‘gratis’ geld binnen slepen, maar dat is een ander verhaal.

 13. Beer

  @ Ghgjhgjhgjhgjhgjhgjhgjhgjhgjh

  Je hele reactie staat vol met onzin en nonsens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).