Gemeente Utrecht wil huisjesmelkers aanpakken door naming and shaming | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht wil huisjesmelkers aanpakken door naming and shaming | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht wil huisjesmelkers aanpakken door naming and shaming

Gemeente Utrecht wil huisjesmelkers aanpakken door naming and shaming
Archiefoto studentenwoningen. Foto: Lisanne Bijker
De gemeente Utrecht heeft een verzoek gedaan aan de Autoriteit Persoonsgegevens om de namen en adressen van huisjesmelkers openbaar te mogen maken. Hiermee moet ongewenst gedrag worden aangepakt.

De gemeente Utrecht heeft een verzoek gedaan aan de Autoriteit Persoonsgegevens om de namen en adressen van huisjesmelkers openbaar te mogen maken. Hiermee moet ongewenst gedrag worden aangepakt.

Huurders moeten worden gewaarschuwd voor malafide verhuurders, vindt de gemeente Utrecht. Een deel van de verhuurders van studentenwoningen in Utrecht vraagt stelselmatig te hoge huren en intimideert huurders. “Dit is een volstrekt onacceptabele manier van verhuren in de toch al krappe markt voor studentenhuisvesting”, aldus de gemeente.

Eerder werd er al een team geformeerd om methodes te ontwikkelen om zo huisjesmelken en vastgoedmisbruik tegen te gaan. Het team bestaat uit juristen, data-analisten en inspecteurs voor de integrale aanpak van huisjesmelkers. De namen van de huisjesmelkers is een volgende stap in de strijd tegen deze verhuurders.

6 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  Extra prijsopdrijving komt gewoon door de marktwerking. Zodra er voldoende aanbod(eventueel van gemeentewege) is gerealiseerd zakken de huurprijzen vanzelf, zo simpel is dat. Er zijn m.i. zat kantoorpanden die niet gesloopt hoeven te worden zoals het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat 20, maar op eenvoudige wijze getransformeerd kunnen worden tot 30 m2 appartementen voor studenten. De oorlogsverklaring van SP wethouder Jansen richting verhuurders lijkt mij dan ook overbodig.

 2. Cico

  Het is niet eenvoudig om kantoren om te bouwen naar studentenwoningen. Denk alleen al aan de natte cellen. Elke kamer heeft nieuwe leidingen nodig, moet allemaal worden aangelegd.
  Wat je ‘oorlogsverklaring’ noemt, komt gewoon neer op toezicht op misbruik op een krappe woningmarkt. Het intimideren van huurders is namelijk geen onderdeel van gewone marktwerking.

 3. Marko

  Naming en shaming klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar heeft het ook een juridische basis. Mag de gemeente jou als huisjesmelker te kijk zetten nadat je een conflict hebt met een huurder, terwijl je misschien wel gewoon gelijk hebt? Vallen hier geen onnodige slachtoffers onder verhuurders?

 4. W.H. de Groen

  Lijk me een perfecte stap want begrijp dat niemand gediend is met een gedrag waardoor de regels en controles continue verscherpt moeten gaan worden.
  Ik ken aardig wat gasten die deel uitmaken van de vaste vastgoedscene hier in Utrecht en begrijp dat deze zich ook storen aan het misselijkmakende gedrag van diegenen die menen dat huurders er zijn om uitgemolken te worden.

  Dat overheid en gemeentes hierbij ook nalatig (hoge huursommen) zijn hoeft geen betoog waarbij we al langer weten dat marktwerking zo zijn eigen nadelen kent.

  Zou daarbij dus ook de naam van de de afgelopen minister Wonen op de zwarte lijst geplaatst kunnen gaan worden.

 5. Spacekees

  @ Vreeswijk

  Wat een gelul over marktwerking. het is gewoon bij wet verboden, klaar.

  Huurders hebben nauwelijks middelen om wetsovertredende verhuurders aan te pakken. Sterker nog. De VVD heeft de mogelijkheden voor de wetsovertreders in dezen verruimd en mogelijkheden voor hen die dit willen aankaarten verkleind.

 6. Adje

  Voor de mensen die zich zorgen maken om de belangen van verhuurders, dat lijkt me echt niet nodig. Inderdaad is er in Nederland volgens mij genoeg wetgeving om te voorkomen dat een huurder met een slecht humeur zomaar bij de Gemeente of politie klaagt over de verhuurder en dat ‘die arme verhuurder’ dan voor de rest van zijn/haar leven aan de schandpaal hangt.

  Het bekend maken van namen van MALAFIDE verhuurders dienst in mijn ogen een maatschappelijk belang. Zo’n malafide huisbaas maakt misbruik van een machtspositie om mensen uit te buiten. Tenslotte kun je als huurder niet zomaar andere woonruimte vinden in Utrecht, hoe kwaadaardig je huisbaas zich ook gedraagd. De huisbaas kan juist haast doen en laten wat ‘ie wil, want het is makkelijk en helaas waar als je tegen een huurder zegt “voor jou tien anderen”

  Het maatschappelijk belang zit hem ook in voldoende middelen om verhuurders te motiveren om goed te zorgen voor zowel hun huurders, als de woningen. Achterstallig onderhoud kan levensgevaarlijk zijn, ook voor buren/voorbijgangers.

  En meelij met malafide verhuurders … Wie denkt dat deze verhuurders gedwongen worden om zich zo te misdragen? In de meeste gevallen zal het toch hun eigen keuze én verantwoordelijkheid zijn om wél of niet ethisch & volgens de regels te handelen. Let them get hit by the shit they throw at the fan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).