Seksuele straatintimidatie, leegstand, (zwerf)afval en lachgas. Het zijn vier onderwerpen waar de gemeente Utrecht in 2024 de nadruk op legt in het Handhavingsprogramma. In dat programma staan de taken voor de handhavers en toezichthouders voor komend jaar, met extra aandacht voor bovenstaande thema’s.
“Onze handhavers en toezichthouders zetten zich dag en nacht in voor het veilig houden van onze stad en daar gaan ze volgend jaar onvermoeibaar mee door”, zegt burgemeester Sharon Dijksma. Volgens Dijksma komen er taken voor hen bij.
“Zo starten we samen met andere gemeenten met een pilot waarbij onze boa’s mogen handhaven op seksuele straatintimidatie, iets wat sinds dit jaar eindelijk strafbaar is gesteld. Door hierop te handhaven zorgen we dat dit soort onacceptabel gedrag daadwerkelijk aangepakt kan worden en dat is hard nodig.”
Daarnaast wordt de inzet van handhavers uitgebreid op het gebied van afval in de stad. Het gaat dan bijvoorbeeld om vuilnis dat naast afvalcontainers wordt gezet. Dat geldt ook voor bedrijven die hun afval verkeerd aanbieden en zwerfafval in parken. “Afval dat verkeerd wordt aangeboden of wordt gedumpt, blijft terecht een grote ergernis van bewoners”, zo zegt de gemeente.
Landelijk verbod lachgas
Verder legt de gemeente komend jaar de nadruk op leegstand en lachgas. Vanaf oktober dit jaar geldt in Utrecht de leegstandsverordening. Daarmee is het voor woningeigenaren verplicht om een melding te doen als een woning langer dan zes maanden leegstaat.
Wat lachgas betreft is er inmiddels een landelijk verbod op het bezitten en verkopen van lachgas voor recreatief. Dat ging officieel op 1 januari 2023. Voor acht van de tien wijken in Utrecht gold dat verbod op recreatief gebruik al sinds de zomer van 2022.
Gekoppelde berichten
‘Hé jij, zal ik je pijpen?’, Utrechtse burgemeester kijkt toe hoe mannen worden nageroepen op straat
Mannen die op vrijdagmiddag over de Stadhuisbrug liepen, hebben daar misschien niet zo’n prettig gevoel…
Meerderheid Utrechtse raad stemt in met voorstel om leegstandsverordening in te voeren
De gemeente Utrecht gaat maatregelen nemen om de leegstand van woningen in de stad aan…
5 Reacties
ReagerenEn niet te vergeten: kanariepietjes in etalages.
Ja dat zijn inderdaad wel de belangrijkste issues.
Na criminaliteit, vandalisme, hardrijden, overige verkeershufterij, restafval naast containers, geluidsoverlast, uitgaansoverlast, vervuiling van de openbare ruimte, graffity, fietsen in voetgangersgebied, bedelaars in het centrum, uitvallend OV, slecht-werkende verkeersapp, drugsgebruikers bij schouwburg en in lepelenburg. Ga zo door gemeente! 😡
Leegstand: zie een hele rij panden tussen Albert Hein en bakkerij Verspeek aan de Burgemeester Reijgerstraat. Dit betreft al jaren een behoorlijk aantal kubieke meters leegstaande woonruimte waar menigeen mee geholpen zou zijn in deze tijden van woningnood.
Precies, boogschutter, dat zal dan hopelijk nu eindelijk in 2024 bij de Burg Reigerstraat aangepakt worden, deze asociale leegstand en verpaupering van een buurt.
“…waar de gemeente Utrecht in 2024 de nadruk op legt in het Handhavingsprogramma…”
Gewoon de hele APV volledig handhaven.
Handhaving uitbreiden door veel minder geld uit te geven aan bijv. musea en straatverbouwingen.
Eerst de basis (veiligheid, warm dak boven ieders hoofd, eten, (thuis)zorg, goed onderwijs) en daarna pas de hobby’s.
Doet de belastingbetaler in het eigen huishoudpotje ook nl. (de tuin blijft gewoon zoals die is om de energierekening te kunnen betalen).
Schandalig dat de gemeente steeds meer geld ophaalt bij haar inwoners om maar niet te hoeven bezuinigen op niet-basisbehoeften.