Gemeente Utrecht wil meer dan honderd bomen kappen voor herinrichting weg; rechter veegt vergunning deels van tafel Gemeente Utrecht wil meer dan honderd bomen kappen voor herinrichting weg; rechter veegt vergunning deels van tafel

Gemeente Utrecht wil meer dan honderd bomen kappen voor herinrichting weg; rechter veegt vergunning deels van tafel

Gemeente Utrecht wil meer dan honderd bomen kappen voor herinrichting weg; rechter veegt vergunning deels van tafel
Impressie van de nieuwe Europalaan Noord
De rechter heeft de kapvergunning voor tientallen bomen aan de Europalaan in Utrecht van tafel geveegd. De gemeente wil in totaal 112 bomen kappen en 13 stuks verplaatsen om de weg opnieuw in te richten, maar volgens de rechtbank deugt de vergunning deels niet.

De rechter heeft de kapvergunning voor tientallen bomen aan de Europalaan in Utrecht van tafel geveegd. De gemeente wil in totaal 112 bomen kappen en 13 stuks verplaatsen om de weg opnieuw in te richten, maar volgens de rechtbank deugt de vergunning deels niet.

De gemeente Utrecht wil de Europalaan graag opnieuw inrichten, dat zou onder meer nodig zijn omdat er duizenden extra woningen bijkomen in de Merwedekanaalzone. Al die nieuwe bewoners moeten ook gemakkelijk bij hun huizen kunnen komen. Daarbij blijft de Europalaan een belangrijke verbindingsweg.

Om de herinrichting mogelijk te maken meent de gemeente wel dat er 125 bomen het veld moeten ruimen. Die zouden in de weg staan. Dit is tegen het zere been van de Utrechtse Bomenstichting. Die ging in bezwaar, maar het college van B&W vond dit niet terecht en veegde de bezwaren van tafel. Toen stapte de stichting naar de rechtbank. De gemeente waarschuwde ondertussen dat als de uitspraak in het nadeel van de gemeente zou zijn, het project een vertraging kan oplopen van een jaar.

Leeftijd bomen

Nu ligt de uitspraak er; de gemeente Utrecht heeft haar huiswerk niet goed gedaan. Zo zijn 46 van de 112 bomen meer dan 50 jaar oud. Dit zijn volgens de stichting ‘beeldbepalende bomen’. De gemeente meent echter dat deze bomen niet direct een ‘bovengemiddelde’ waarde hebben omdat ze zo oud zijn.

Dat gaat echter in tegen het eigen beleid van de gemeente, zo meent de rechtbank. Want in het Bomenbeleid staat juist dat bomen van 50 jaar of ouder bovengemiddeld en beeldbepalend zijn. Daarom had de gemeente beter moeten uitleggen waarom deze bomen zo nodig gekapt moeten worden.

Verplanten?

Dat is er nog iets verkeerd gegaan. De gemeente liet in de vergunning en aan de gemeenteraad weten dat 13 bomen verplaatst gaan worden. Alleen tijdens de zitting bleek dat die mogelijk ook gewoon gekapt gaan worden. Dat moet later nog blijken. Volgens de gemeente mag dit omdat ‘verplanten’ niet voorkomt in de wet. Dus als er verplanten staat in de vergunning mag er op basis van die vergunning ook gekapt worden. Daar ging de rechtbank niet in mee. Die bomen mogen dus niet gekapt worden.

Als derde punt merkt de rechtbank op dat drie bomen gekapt zouden moeten worden omdat er in de toekomst misschien een weg komt te liggen. Voor deze nieuwe weg is echter nog geen vergunning verleend. Dat vindt de rechtbank dan ook geen goede motivatie.

De uitspraak is dan ook dat de 46 bomen ouder dan 50 jaar, en de 3 bomen op de mogelijke toekomstige weg voorlopig niet gekapt mogen worden. Ook mogen de 13 bomen die verplant zouden worden, met deze vergunning in ieder geval niet gekapt worden. De gemeente Utrecht moet nu opnieuw gaan kijken naar de bezwaren van de Utrechtse Bomenstichting.

Vertraging herinrichting

Eerder waarschuwde de gemeente dat een nadelige uitspraak kan leiden tot meer dan een jaar vertraging voor de herinrichting. DUIC heeft nagevraagd of dit nu dan ook het geval is. Omdat de uitspraak van de rechter pas gisteren is verschenen, is het nu nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Blaag

  Lekker groen beleid in Utrecht. Het gaat alleen maar om de economie, het geld, de vastgoedboeren en projectontwikkelaars. Al de rest is ondergeschikt daaraan.

  Groen Links in Utrecht is nep Groen Links. Zo neoliberaal als de pest. Geclaimd door wolven in Schaapskleren. Het zouden net zo goed D’66’ers of VVD’ers kunnen zijn.

  Misschien zijn ze wat progressiever op het vlak van burgerrechten, maar dat is het dan ook.

 2. Baliekluiver

  Zou er dan nu eindelijk een einde komen aan dat onbegrensde kappen van bomen? Dat zou mooi zijn, want dan kunnen die ‘deskundige’ boomambtenaren zich voorlopig bezig gaan houden met de lange lijst achterstallige herplant verplichtingen!

 3. Rietje

  Kappen met kappen !

 4. Per Ommegaande

  Oude bomen zijn waardevoller dan die jonge sprietjes. Oude bomen vangen meer CO2 en fijnstof af en zijn door hun grotere kruin beter tegen hittestress dan sprietjes.
  Je kunt die hysterische voorkeur voor jonge dingen ook overdrijven 😁

 5. Wim

  Zucht. Wat een gepruts toch weer. De zoveelste keer.

 6. JR

  @ baliekluiver.

  Right. Ik kom tot 10 langs de singel gekapte bomen in de afgelopen drie jaar, waar niets voor terug is geplant. Schaamteloos schandalig.

 7. Katja

  “De gemeente meent echter dat deze bomen niet direct een ‘bovengemiddelde’ waarde hebben omdat ze zo oud zijn”. Denkt de gemeente ook zo over haar inwoners ? Of materieel erfgoed ? Drogreden.

 8. Johan

  Dit grenst bijna aan oplichterij. Zeggen dat bomen ‘verplaatst’ gaan worden en daarmee bedoelen dat je ze kapt. Er is iets grondig niet in de haak met ons Utrechtse bestuur.

 9. Nina

  Uiteindelijk gaan de bomen weg om een nieuwe straat aan te leggen. Logisch. Het kost alleen meer gemeenschapsgeld op deze manier.

  Bedankt dan maar? Ik betaal wel wat meer belasting 🤨

 10. Nico

  Wel fijn om te weten dat de gemeente zich aan haar eigen regels houd maar niet heus..
  Want in het Bomenbeleid van de gemeente staat juist dat bomen van 50 jaar of ouder bovengemiddeld en beeldbepalend zijn. Alleen geld deze regel niet als het de gemeente beter uitkomt. Sterker, ze verdedigen zichzelf bij de rechter om toch over hun eigen bomenbeleid heen te stappen.
  Als ik wat doe tegen de regels in dan ben ik aan de beurt en de gemeente?
  Bij mij thuis noemen ze dit liegen. Dingen doen waarvan je weet dat het niet zomaar mag. Gokje, de gemeente gaat hier van leren voor in de toekomst of zo natuurlijk. Dat heb ik ook al is eerder gehoord. Gemente Utrecht als u wil dat uw burgers zich aan de regels houden doe dat dan ook zelf en dus geef het goede voorbeeld. De politiek staat ver weg van de burger hoor je vaak, hoe zou dat toch komen..???

 11. Abel

  ‘Volgens de gemeente mag dit omdat ‘verplanten’ niet voorkomt in de wet. Dus als er verplanten staat in de vergunning mag er op basis van die vergunning ook gekapt worden.’
  Dit kan ik niet anders zien dan dat bij het schrijven van de vergunning door iedereen goed is nagedacht over het gebruik van het woord ‘verplanten’ met als enige doel de gemeenteraad te misleiden.

 12. Barry Boomsma

  wat een onzinnig argument dat oude bomen ‘minder waard zijn’, het is precies andersom.

 13. Wim

  @ JR
  Langs de grachten is de afgesproken herplant ook lang niet overal gebeurd

 14. Moi ik

  En nu dezelfde procedure in gang zetten voor de asw…. Alles moet groen, maar ondertussen lapt de gemeente zelf de wet aan z’n laars! Mooie uitspraak dit

 15. Mojoman

  Ik ga nu echt voor het eerst VVD stemmen in de gemeenteraad.
  Weg met dat GroenLinks ramp beleid.

 16. MD

  Deze snap ik niet: merwedekanaalzone zou autovrij zijn, maar bomen moeten weg voor wijziging weg om extra autoverkeer voor dat gebied op te kunnen vangen?

 17. Moniek

  Deze bomenkap is totaal onnodig. Verder levert het een vreselijk saai en kaal resultaat op. De Europalaan kunnen we nu vele jaren afschrijven.

 18. maria

  eindelijk een persoon die anders gaat stemmen oké de vvd is ook niet alles maar samen met de pvda is voor mijn stad beter af ( denk ik)

 19. Jannemariet

  Hulde voor de Bomenstichting!

 20. Aniwe

  @md. Datzelfde was het eerst wat ook ik dacht! Autovrije zone, maar dan wel bomen kappen voor de toename van het autoverkeer…..

 21. Don

  De door de gemeente utrecht aan zich zelf verleende vergunning is op basis van de door de gemeente utrecht opgestelde regels door de rechter van tafel geveegd. Gemeente utrecht is blijkbaar niet in staat aan haar eigen regels te voldoen. Dan verbaasd het me niet dat deze gemeente afkoerst op een tekort van € 85 miljoen.

 22. Sibrand

  Inderdaad, hulde voor de Bomenstichting! Nog meer autoverkeer, nog meer asfalt, daar wordt iedereen slechter van, zowel de mens als plant en dier. Gewoon rustiger rijden en onthaasten op deze groene ontsluitingslaan.
  En neem vaker de fiets, wel zo gezond!

 23. Bill

  Keer op keer blijkt weer de mate van incapabele mensen op het stadskantoor. Zo’n gigantisch project en dan dit soort naïeve fouten. Je weet dat dit eraan komt, en dan nog deze blunders… Zucht…

 24. Jeroen

  @Mojoman want je stemde altijd GroenLinks?

 25. Jeroen

  @MD volgens mij gaat het vooral om meer fietsverkeer..

 26. Nina

  @ Sibrand

  De realiteit is dat het autobezit nog nooit zo hoog is geweest in Nedeland. Auto’s weg-wensdenken helpt niet en zorgt alleen voor opstoppingen met veel meer uitstoot. TNO adviseert om de doorstroming zo optimaal mogelijk te maken voor een zo laag mogelijke uitstoot.

 27. Derk van Dorth

  Kappen met kappen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).