Gemeente Utrecht wil mensen zonder nationaliteit helpen | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht wil mensen zonder nationaliteit helpen | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht wil mensen zonder nationaliteit helpen

Gemeente Utrecht wil mensen zonder nationaliteit helpen
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht gaat zelf beoordelen of inwoners zonder nationaliteit het stempel ‘staatloos’ verdienen. Hiermee loopt de gemeente vooruit op wetgeving uit Den Haag. Dat melden Trouw en het KRO-NCRV-programma Reporter Radio.

De gemeente Utrecht gaat zelf beoordelen of inwoners zonder nationaliteit het stempel ‘staatloos’ verdienen. Hiermee loopt de gemeente vooruit op wetgeving uit Den Haag. Dat melden Trouw en het KRO-NCRV-programma Reporter Radio.

Er is een verschil tussen mensen zonder nationaliteit en zogenoemde staatlozen. Een staatloze kan bijvoorbeeld een reisdocument aanvragen of in aanmerking komen voor een Nederlands paspoort. “Wie een onbekende nationaliteit heeft, kan een leven lang in een juridische lacune blijven steken”, schrijft Trouw.

Er ligt al sinds 2016 een wetsvoorstel klaar om de positie van de mensen zonder nationaliteit aan te pakken, maar deze is nog niet ingediend bij de Tweede Kamer. Utrecht wacht dus niet tot de wet is aangenomen en wethouder Maarten van Ooijen zegt tegen Trouw en Reporter Radio dat het ministerie zit ‘te kniezen en te wachten’. “Mijn voorspelling is dat de problematiek van de staatlozen over een paar jaar doordringt tot de burelen van het ministerie.”

En Van Ooijen vervolgt: “Dan zou de discussie wel eens net zo kunnen lopen als met de bed-bad-brood. Mijn hoop is dat de gemeenten dan al een adequaat stelsel hebben. En dan zul je zien dat de wet uiteindelijk gebaseerd wordt op wat de gemeenten al hebben opgebouwd.”

Tienduizend
Er zijn volgens het CBS in Nederland zo’n tienduizend mensen geboren die het stempel ‘nationaliteit onbekend’ hebben. Dit heeft verschillende oorzaken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de ouders geen nationaliteit bezitten omdat ze geen nieuwe kregen toen hun land ophield te bestaan. Dit is bijvoorbeeld gebeurd toen de Sovjet-Unie uiteenviel.

Daarnaast is het zo dat sommige nationaliteiten alleen doorgegeven kunnen worden via de vader. Een kind van een alleenstaande moeder krijgt in zo’n geval dus geen nationaliteit. En sommige mensen gooien hun identiteitspapieren simpelweg weg in de hoop dat ze hier asiel kunnen krijgen. Kinderen van deze ouders hebben dan ook geen nationaliteit.

Naast Utrecht gaan ook de gemeentes Amsterdam en Den Haag kijken of ze inwoners zonder nationaliteit kunnen helpen om erkend te worden als staatloos.

12 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Als mensen hun papieren weggooien in de hoop om hier asiel te krijgen zijn ze niet zonder nationaliteit. Die hebben ze nog steeds, alleen zijn ze door het weggooien van de papieren crimineel.

 2. Scherpschutter

  Helpen? Je moet die mensen weigeren te helpen en frustreren totdat ze hun identiteit kenbaar maken. Want dat is wat staatloos werkelijk betekent natuurlijk. Het zijn mensen die zich weigeren te identificeren.

  Het is natuurlijk compleet van den gekke om mensen te ‘helpen’ die bewust liegen en bedriegen. Die paar werkelijke staatlozen controleer je zo op het moment dat ze hun identiteit bekend maken.

  Joost mag weten wat je binnenhaalt met dit soort figuren, die over het algemeen juist een hele goede reden zullen hebben om bewust hun identiteit te verdoezelen….

 3. Marcel

  De gemeente gaat helpen? Wie zijn dat dan? De inwoners? Het bestuur? Heb ik daar om gevraagd dan? Staat het in een verkiezingsprogramma? Hebben we een referendum gehad waarin mij iets gevraagd is? Betaald de wethouder dit? Of betaald de gemeente dit?
  Vindt u het gek dat politiek echt iets tegen zich oproept?
  Volkomen belachelijk is dit.

 4. Cor Nelis

  Het zal de Gemeente Utrecht weer niet zijn… Utrechts wil is wet denken ze daar, maar laten ze eerst eens alles voor de eigen hardwerkende burgers goed regelen!

 5. Hedwig

  Vanavond is er op radio 1 een documentaire over mensen die statenloos zijn. Misschien eerst daar eens naar luisteren, voordat u uw ongenuanceerde mening geeft?

 6. Frank Bosch

  Is dit niet voor de landelijke politiek? Of in navolging van Amsterdam krijgen we hier ook een groen linkse vrijstaat? Dus de kosten ook op het bordje van de burger. Volgende hobby van onze linkse vrienden. Hebben ze de stad Utrecht al niet genoeg gekost?

 7. Cico

  Lijkt me zeer logisch, aangezien de Gemeente Utrecht direct te maken heeft met de mensen die tussen bureaucratisch wal en schip vallen.

  Stateloosheid is ook weer een andere categorie dan ene migrant, asielzoeker of een uitgeproceerde. Sommigen wonen hier al tientallen jaren.

 8. Wim Vreeswijk

  Utrecht gaat hiermee Amsterdam overduidelijk kopiëren met het zelfstandig beoordelen of deze inwoners zonder (!) nationaliteit via een zogeheten U-bocht desalniettemin hun illegale status als staatloze via Utrecht te legaliseren, waardoor zij recht krijgen op allerlei faciliteiten zoals reisdocumenten en zelfs ons eigen Nederlandse paspoort ! Gekker moet het m.i. niet worden. Dit druist niet alleen in tegen allerlei rechtsbeginselen, maar speelt ook met vuur omdat Utrecht niet alleen voor 80% afhankelijk is van rijkssubsidies uit Den Haag, maar ook volledig in strijd is met de Haagse wetsintenties uit 2016. De koopkracht in veel thuislanden is immers vele malen groter dan die van de Utrechters. Zo koop je in een ander EU-land als Bulgarije voor 3000 euri zelfs een vrijstaande villa, dus ik zou een oproep willen doen aan deze staatlozen. Ga lekker daar naar toe en maak onze wachtlijst voor een sociale huurwoning niet nòg langer dan 10,4 jaar en ga lekker in het zonnetje genieten in Uw tuin of balkon van Uw Bulgaarse vrijstaande villa van 3.000 euro. Dit soort bedragen zijn nog wel te regelen, lijkt mij..

 9. R.v.T.

  Gaat de gemeente echt wat doen of blijft het bij mooie woorden.op de tv heb ik mensen gezien die het stempel statenloos hebben,maar net als velen asielzoekers beter Nederlands spreeken dan veel Nederlanders die hier geboren en getogen zijn. Maar helaas statenloos ?

 10. Wim Vreeswijk

  Als Utrecht net zoals Amsterdam zo bestuurlijk ongehoorzaam wil blijven moeten ze ook niet gek op kijken als ze gekort gaan worden op hun enorme subsidiebijdrage en dan zijn alle Utrechters de sigaar, want Utrecht heeft vrijwel geen weerstandsvermogen meer en ‘alleen maar’ 1,5 miljard schuld. Voor de linkse hobbies is dan echt geen geld meer. Utrecht is dus gewaarschuwd !

 11. cas

  @ hedwig, je hoeft echt niks te kijken om al te weten dat dit gewoon een mooie manier is om gratis hier te kunnen leven.

 12. Joep

  @ Cas

  Precies zoals Hedwig al zei: je bent dus volledig niet op de hoogte; je weet net als de reguurders hierboven nog niet eens wat statenloos zijn betekend.Ongefundeerd, ongenuanceerd. En je kan het zo vaak als je wil zeggen. Het dringt toch niet door. Je hebt het wel verkeerd, dat wel.

  Je hebt illegalen, je hebt asielzoekers, je hebt statushouders, je hebt criminele mensen uit veilige landen die aanvragen doen, je hebt statenloze, je hebt minderjarigen asielzoekers, je hebt vluchtelingen, je hebt migranten, arbeidsmigranten. Allemaal andere categorietjes, andere woorden met een andere betekenis en een andere status. Sommigen hebben wel recht op hulp, sommigen niet. Sommigen mogen gewoon in Nederland zijn en waarom ook niet eigenlijk, net als jij in andere landen mag zijn, mag werken en mag wonen. Hetgeen Nederlanders ook veelvuldig doen in allerlei landen in de wereld.

  Statenloze zijn gewoon aan het werk in Nederland, dat kan en mag ook in sommige/ veel gevallen. Niks leven op kosten van de belastingbetalers. En als ze in zo’n moeilijke positie zitten dan worden ze meestal geholpen vanuit stichtingen, niet vanuit onze eigen overheid.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).