College van B&W wil ondernemers laten loten voor een standplaats in Utrecht College van B&W wil ondernemers laten loten voor een standplaats in Utrecht

College van B&W wil ondernemers laten loten voor een standplaats in Utrecht

College van B&W wil ondernemers laten loten voor een standplaats in Utrecht
Het college van B&W van Utrecht wil dat ondernemers gaan loten voor een standplaats op straat. De huidige vergunningen voor de standplaatshouders – die bijvoorbeeld een viskraam, bloemenstal of kaaskraam hebben – lopen eind dit jaar af. Door nieuwe regelgeving mag iedereen in de Europese Unie dan meedingen naar de vergunningen. De gemeenteraad gaat over het onderwerp ook nog in gesprek.

Het college van B&W van Utrecht wil dat ondernemers gaan loten voor een standplaats op straat. De huidige vergunningen voor de standplaatshouders – die bijvoorbeeld een viskraam, bloemenstal of kaaskraam hebben – lopen eind dit jaar af. Door nieuwe regelgeving mag iedereen in de Europese Unie dan meedingen naar de vergunningen. De gemeenteraad gaat over het onderwerp ook nog in gesprek.

Op dit moment zijn er 81 vergunningen verleend, vanaf 1 januari 2024 heeft de gemeente Utrecht in totaal 86 vergunningen te verlenen. Het aantal locaties is straks 77, dit komt doordat er op een aantal locaties meerdere vergunningen (voor verschillende dagen) worden verleend.

De afgelopen tijd deelden veel standplaatshouders hun zorgen over de toekomst. De huidige vergunningen lopen dit jaar af. Door nieuwe Europese regelgeving mag straks iedereen uit de EU meedingen naar de vergunningen. Dit terwijl sommige ondernemers met hun kraam, kar of stal al vele jaren op dezelfde plek staan. De gemeente Utrecht moet op de proppen komen met een nieuwe werkwijze voor het verlenen van de vergunningen.

Loting

Volgens het college zorgt loting ervoor dat alle aanvragers voor een nieuwe vergunning evenveel kans maken op een plek in de toekomst. “Bij verdeling via loten krijgen alle aanvragen, die voldoen aan de indieningsvereisten en aan de criteria behorende bij de aangevraagde standplaatslocatie, een lotnummer. Na sluiting van het tijdvak waarbinnen de aanvraag moet zijn ingediend, wordt in een openbare loting bepaald welke aanvraag voor welke locatie wordt gehonoreerd. De overige aanvragen worden afgewezen”, zo is in de raadsbrief te lezen. 

Selectieprocedure

Andere opties waar over wordt gesproken is verdeling via veiling, selectieprocedure op inhoudelijke criteria en volgorde van binnenkomst van de aanvraag. Toch vindt het college loting de beste optie. “De procedure is transparant en biedt de ondernemers de meeste duidelijkheid. Naar verwachting geeft deze methode ook het laagste risico op juridische procedures en eventuele vertraging in de vergunningverlening.”

Voor de toekomst wil de gemeente wel naar een situatie met selectie op basis van criteria, zoals bijvoorbeeld duurzaamheid of circulariteit, toe. “Om dat te bereiken zetten we in de komende twee jaar in op een uitbreiding van circa tien standplaatsen op gemeentelijke grond waarmee we ervaring opdoen met deze manier van selectie.” 

Huidige standplaatshouders 

Het is volgens de gemeente niet mogelijk om voorrang te geven aan zittende of lokale ondernemers. Dat zou juridisch niet mogen. Het college van B&W zegt de zorgen te begrijpen. “De huidige standplaatshouders staan met hun onderneming soms al tientallen jaren op dezelfde plek en moeten nu een onzeker proces ingaan voor een plek.” In de brief is te lezen dat het college goed begrijpt dat een nieuw verdelingsmechanisme van vergunningen voor de huidige standplaatshouders zeer ingrijpend is. Daarom wordt er op donderdag 16 maart een informatiebijeenkomst georganiseerd voor de vergunninghouders.

In de binnenstad keert aan de Oudegracht een tweetal standplaatsen aan de bruggen niet terug. “Met het oog op de doorstroming van het voetgangersverkeer en het voorkomen van (verkeers-)onveilige situaties verplaatsen wij deze twee standplaatsen naar het Vredenburg”, zo laat het college weten. 

Zomer 

Vóór de zomer wil de gemeente de huidige standplaatshouders en andere geïnteresseerden uitnodigen om een aanvraag in te dienen voor een vergunning vanaf 1 januari 2024. Na de zomer wil de gemeente komen tot vergunningverlening.  Of de gemeente definitief kiest voor loting, staat nog niet vast want de gemeenteraad gaat ook nog over het onderwerp in gesprek.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Wim

    Er moet eerst bepaald wat er op een bepaalde plaats moet komen.
    Waar al voor jaren een kaasboer staat moet er gewoon weer een kaasboer komen . Zelfde geld voor de groenteboer of bloemenkiosk.
    We zitten eer niet op te wachten dat er een horloge of telefoonmapjes stand komt.

  2. Geenstijl@Utrecht🤔

    Nu kijken wie de beste contacten heeft met de ambtenarij voor het beste plekje, het schijnt dat etentjes en barbecues een welkome aanvulling zijn.
    Of het er allemaal beter op wordt,we zullen het beleven.

  3. Koel Hoofd

    Wat gebeurd er als Utrecht die domme EU Wet negeert?
    Waarschijnlijk helemaal niets…

  4. Nuchter

    Laten we ook gaan loten wie er nog bij de gemeente mag werken.

  5. Francien

    Het zou jammer zijn als de vaste standhouders moeten wijken voornieuwelingen. Zij vervullen vaak een speciale rol in de buurt. Betekenen voor sommige bewoners hun vaste aanspreekpunt. Voormensen met weinig sociale contacten kunnen die standhouders juist heel belangrijk zijn.

  6. Piet

    Verloten? laten we nu eindelijk eens geld verdienen aan ondernemers. Als burger moet ik veel geld betalen om een auto te mogen parkeren en dan nog niet op een vaste plek omdat het openbare ruimte is. Laten we deze ondernemers flink afromen!

  7. Pee

    Geef eens een voorbeeld van hoe het in het buitenland binnen de EU gaat ?

  8. Len

    Hoeveel vergunningsaanvragen zijn er überhaupt gedaan? En wat als je probeert iedereen van een plekje te voorzien? Dan ben je pas echt in dienst van de mensen, in plaats van er een hoop in onzekerheid te laten zitten, welke uiteindelijk iets anders moeten gaan doen wat ze eigenlijk helemaal niet willen. De illustere markt lost dan de rest wel op. Het leven is te kort voor al die onzin.

  9. Tanja

    Waarom is het niet mogelijk om bestaande standhouders voorrang te geven? Dat lijkt mij juist een prima selectiecriterium: “aantal jaren op deze plek zonder problemen”.

  10. deGroot

    Wat extreme eisen stellen voor standhouders uit het buitenland, zoals; eigenaar en personeel moet NL praten, wat gebeurde er in 1600 en alle coupletten van het Wilhelmus uit je hoofd kennen. 😉
    En voor nieuwe NL inschrijvers dat ze in ieder geval niet onder een keten vallen. Zo blijft er voor de kleine ondernemer meer kans!
    Maar het blijft wel gek deze EU regel. Veel kramen zijn lokaal en op buurt/wijk niveau en hebben dus een binding met (vaste) klanten. Zou zonde/vervelend zijn voor de verkoper en de klant dat ie opeens moet stoppen met zijn zaak.

  11. Scherpschutter

    @Nuchter 13:04

    Uitstekend idee! Welgeteld één lot uitschrijven voor een gelukkige paspoortvervaardiger lijkt me wel voldoende.

  12. Luuk Upuuk

    Ik begrijp de sentimenten van de huidige standhouders wel. Door jarenlang gebruik is het immers HUN plekkie geworden. Maar eigenlijk is het niet eerlijk dat nieuwkomers geen kans krijgen. Roemeense hondjesverkopers moeten toch ook de mogelijheid krijgen om voor hun waar een standplaats te krijgen. (kunnen trouwens ook Litouwse mandenvlechters Limburgse vlaaienbakkers of Portugese kastanjepoffers zijn hoor.)
    Ik zou niet graag degene zijn die met dit duivels dilemma opgescheept zit. Hoe dan ook, er is altijd een verliezende partij.
    Ik hoop alleen niet dat die europese regels tot gevolg hebben dat alle markten in europa gedomeerd gaan worden door semi-maffia-achtige bedrijven die de plekken voor veel geld weer onderverhuren.,

  13. Appel

    Een bloemenstalletje die er lastige generaties zit. Dan is loten geen eerlijk proces maar iemand zijn brood afpakken als het een loterij wordt. Dit is bedacht achter een bureau zonder de ruimte te vinden in de soms starre regels. Navraag bij de EU leert dat er best ruimte is en andere landen handelen hier wel naar. Waar is de menselijke maat?

  14. Peter Oomen

    Raar hoor, de standhouders die er al staan hebben hun plek vaak zelf gecreëerd en verdiend. Nu zit de loop erin en dan moet het opeens “eerlijk”verdeelt worden. Klopt niets van. Laat de standhouders staan en als ze ooit zelf vertrekken kan de plek alsnog verloot worden.

  15. F

    @piet. Je betaald ook stageld.

  16. Realist

    Loten is inderdaad het meest eerlijk als je met alle geweld dit rare EU beleid wil uitvoeren. De eigen burgers worden genegeerd. De kans is namelijk groot dat er een ondernemer komt waar geen behoefte aan is, slecht voor de buurt en ook slecht voor de ondernemer in dit geval.

  17. Mark

    Loten is met afstand de slechtste manier om deze plekken te verdelen. Eerlijk is het sowieso niet. Hoe eerlijk is het als iemand die zijn leven in zijn kraam heeft geïnvesteerd moet wijken voor iemand die op dat moment al een andere manier heeft om in zijn levensonderhoud te voorzien?

    Als je in de maatschappij gelijke kansen wil nastreven dan moet je dat doen door naar de mens als geheel te kijken en niet naar een vergunning voor een kraam.

    Als de gemeente dan toch per se iedereen een kans wil geven, laat mensen dan tegen elkaar opbieden. Nog steeds slecht maar dan wint de belastingbetaler nog wat bij dit gebruik van de openbare ruimte.

  18. anna

    Zeker moet Venezia blijven!!!! dat geeft de stad Utrecht kleur en plezier…….
    Niet loten, dat slaat nergens op…de oudste hebben het meeste recht op een plek!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).