Gemeente Utrecht wil overbodige verkeerslichten uitschakelen | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht wil overbodige verkeerslichten uitschakelen | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht wil overbodige verkeerslichten uitschakelen

Gemeente Utrecht wil overbodige verkeerslichten uitschakelen
De gemeente Utrecht roept alle verkeersdeelnemers op te melden welke verkeerslichten in de stad (voor een deel van de dag) uitgeschakeld of anders afgesteld kunnen worden.

De gemeente Utrecht roept alle verkeersdeelnemers op te melden welke verkeerslichten in de stad (voor een deel van de dag) uitgeschakeld of anders afgesteld kunnen worden.

Iedereen kan zijn meldingen en suggesties van 24 februari – 30 april online via een digitale kaart plaatsen. Er is ook een mobiele versie van de website waarbij een kaart direct inzoomt op de plek waar de melder zich bevindt, zodat ‘on the spot’ gereageerd kan worden.

Wethouder Verkeer Lot van Hooijdonk en enkele ‘veelgebruikers’ van het verkeer in Utrecht starten de actieperiode door zelf een eerste melding te doen. Dat gebeurt morgen bij het verkeerslicht op de kruising Herenweg- Oudenoord.

De site gaat morgen (dinsdag) rond 11:00 uur online en is dan te vinden op utrecht.nl.

10 Reacties

Reageren
 1. Gerben

  Prima initiatief!

 2. Ot

  Handig ook voor mensen met een visuele uitdagingen… Die horen niet meer wanneer het licht groen is en het dus veilig is om over te steken…

 3. Fabian

  En dat verkeerslicht die ik hier op de foto zie staat nou juist op een goeie plek, want dat punt is heel gevaarlijk, zonder verkeerslicht levensgevaarlijk.

 4. Frank

  @Fabian: Dat klopt. Dat is het verkeerslicht bij de T-kruising Lange Nieuwstraat-Agnietenstraat. Dat punt is inderdaad gevaarlijk omdat je er op geen enkele manier zicht hebt op het verkeer dat uit de Lange Nieuwstraat komt.
  Desondanks zijn daar maar weinig fietsers die het geduld op kunnen brengen om daar ook werkelijk te stoppen. Totdat ze, nadat ze doorrijden, de bus uit de Lange Nieuwstraat zien komen. Dan weten ze opeens waarom ze wel hadden moeten blijven staan.

  Ik zou er dan ook voor willen pleiten dat die verkeerslichten bij die T-kruising in alle richtingen permanent op oranje knipperen of uit staan en pas gaan werken als er van een van beide kanten een auto over een lus rijdt die 100 meter vóór de verkeerslichten in de grond zit.

 5. Frank

  Ik zou er daarnaast overigens voor willen pleiten dat uitgeschakelde verkeerslichten ook werkelijk tot de grond toe verwijderd worden. Omdat dat het straatbeeld ten goede komt.

 6. Ceessie

  Heb al 25 jaar geleden tegen het gemeente bestuur gezegd dat de stop lichten voor voetgangers en fietsers geen enkel effect hebben, ja toen reden de fietsers en wandelde de wandelaars al gewoon door rood. Student zei eens: groen is door rijden, rood is verboden te stoppen. Ik stel dan maar weer eens voor om alle verkeerslichten voor voetgangers en fietsers te vervangen voor een knipper bol, deze gaat werken als het verkeerslicht voor motorvoertuigen op groen springt, is tevens een mooi bezuiniging. Zag vanmorgen weer eens hoe een vrouw op de fiets haar zoontje leerde door rood te rijden, jongetje zat op eigen fiets en was niet ouder dan een jaar of 5.

 7. Frank

  @Ceessie: Ehh… Op welke manier is het plaatsen van oranje knipperbollen precies een bezuiniging? Want als dat zo is, dan lijkt het me de allerbeste oplossing voor het oplossen van het begrotingstekort van de rijksoverheid. Als het plaatsen van oranje knipperbollen een bezuiniging betekent houdt dat in dat hoe meer oranje knipperbollen er geplaatst worden, hoe groter de bezuiniging is, toch?

 8. Bram

  Niet minder verkeerslichten maar op andere plekken waar ze wel nuttig zijn. Bijvoorbeeld bij de Neude en de Viebrug. En ze dan ook laten gelden voor fietsers. Zodat voetgangers ook de kans krijgen om over te steken.

 9. Kees Truijens

  Eens met Fabian. Weghalen van de stoplichten daar, zou alleen maar meer vertragingen geven. Zowel vanuit de Lange Nieuwstraat als de oostelijke tak van de Agnietenstraat kun je het kruispunt pas overzien als je er al op staat.

 10. Johan

  De verkeerslichten voor fietsers kunnen allemaal worden uitgeschakeld. Als oudere fietser sta je gewoon voor schut bij een rood verkeerslicht

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).