Het aantal kwetsbare inwoners in Utrecht neemt toe en met name in Overvecht leidt dat tot knel in de wijk. Dat zegt de gemeente die het fenomeen tegelijkertijd wil aanpakken. Ze wil dit doen door ervoor te zorgen dat er een bredere mix van bewoners komt.
“In deze complexen (in Overvecht, red.) wonen relatief veel mensen met problemen op meerdere leefgebieden in een heel kwetsbare situatie”, is te lezen in een brief die het college naar de raad stuurt. “Vrijkomende woningen komen vaak ook weer terecht bij mensen die zich in een kwetsbare situatie bevinden.”
Bewoners die het beter voor elkaar hebben, blijven juist vaak relatief kort in deze complexen wonen. Hierdoor ontstaat een disbalans in het aantal wijkbewoners en dat zorgt voor problemen.
Woongroepmodel
Samen met woningcorporaties was de gemeente Utrecht daarom op zoek naar een oplossing voor het probleem rondom de sociale huurwoningen. Die is er nu, en wel in de vorm van een woongroepmodel. “Hierbij wordt een complex als woongroep gelabeld. Een woongroep wordt samengesteld uit aandachtsgroepen en reguliere bewoners, die een steentje bij willen dragen aan de gemeenschap”, schrijft het college.
“De dragende bewoners zijn reguliere bewoners die via DAK (voorheen: WoningNet) worden geworven, waarbij de inschrijftijd leidend is”, schrijft het college. De bewonerssamenstelling kan verder preventief worden bijgestuurd door middel van de zogenoemde Huisvestingsverordening. Op die manier moet een ‘veerkrachtige bewonersgemeenschap’ ontstaan, die meer divers is.
Huisvestingswet
Op basis van de Huisvestingswet mag leefbaarheidsproblematiek eigenlijk geen criterium zijn bij woningtoewijzing, schrijft het college. Binnen de bestaande Huisvestingsverordening ziet het college ‘toch mogelijkheden om een gereedschapskist in te richten voor een aantal complexen in wijken zoals Overvecht’.
Zo moeten onder andere de woongroep en het model daarachter een uitkomst bieden.”We werken binnen de mogelijkheden die de Huisvestingswet ons biedt en waar nodig zoeken we de grenzen op”, schrijft het college verder. Op de lange termijn moet volgens de Omgevingsvisie Overvecht meer diversiteit moet komen door middel van zowel nieuwbouw als meer menging in de bestaande woningvoorraad.
Bundeling
Er zijn wel aanvullende richtlijnen opgesteld voor die zogenoemde gereedschapskist, schrijft het college: “Zodat toewijzing zo transparant en rechtvaardig mogelijk verloopt.” Het college benadrukt dat de nieuwe aanpak is ontstaan door een samenwerking tussen de gemeente en corporaties. “Het gaat om een bundeling van bestaande regelingen. Deze regelingen gelden voor de hele stad.”
15 Reacties
ReagerenAan de rand van Overvecht wonen voldoende dragende mensen met geen of stukken minder afstand tot de arbeidsmarkt, of met andere woorden, gewoon mensen die wel willen werken. De saamhorigheid tussen deze mensen is ver te zoeken. We leven in een parallelle samenleving die niet met elkaar wilt integreren. Toen niet, nu niet, nooit niet. Dit gaat dus, met verspilling van alle inspanningen, uitlopen op een fiasco.
Er is net een wetenschappelijk onderzoek afgerond. De conclusie is dat dit weggegooid geld is.
Laat het college zelf eerst maar ervaren hoe een leefgroep ok Overvecht is. Ik ben blij dat ik weg ben uit die wijk.
Ik zoek naar een woning .ik ben student kun jullie mij helpen hoe kan ik regeren op zijn jullie wonen
Focus van de gemeente zou beter op het leegstaan van ruim 700 flats in Kanaaleiland moeten liggen, google eens op Cees Grimbergen wat hij daar allemaal tegenkomt. De regie bij de gemeente Utrecht lijkt helemaal weg.
Over woongroepen gesproken, vraag ik mij af of de gemeente al bezig is met zogenaamde ‘knarrenhofjes’. Dat zijn woongroepen waar senioren wonen die elkaar kunnen helpen, en zo de zorg minder belasten en vereenzaming tegengaan.
Bijkomend voordeel is dat senioren die naar zo’n complex verhuizen vaak een redelijk groot huis zoals een eengezinswoning achterlaten.
Veel senioren zijn hier heel positief over, maar vooralsnog is het aanbod erg klein.
Ik heb zo’n jaar of 8 gewoond in de “experimentele flats” waar je een etage deelde met vier gezinnen rondom een gemeenschappelijke hal. Vrienden voor het leven gemaakt.
Nee bedankt, ik ben net verhuisd naar een ruime 3-kamermaisonette onder de rook van Utrecht, juist dankzij mijn lange inschrijftijd op DAK. Authentiek dorpje waar men elkaar nog groet en nog nooit gehoord van linkse hobby’s 😁
Definitie woongroep:
door burgemeester en wethouders aangewezen groep van drie of meer huishoudens, die geen gemeenschappelijke huishouding voeren en geen onderlinge huurrelatie hebben, maar wel de intentie hebben om bestendig, voor onbepaalde tijd, samen te wonen in een met een gezinsverband vergelijkbaar samenlevingsverband in een of meer door burgemeester en wethouders daarvoor aangewezen woonruimten.
(bron: https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR697254/3?)
Kern = de intentie hebben om bestendig, voor onbepaalde tijd, samen te wonen in een met een gezinsverband vergelijkbaar samenlevingsverband
Valkuil = in een met een gezinsverband vergelijkbaar samenlevingsverband…
Gezinsverband = ouder-kind relaties oftewel ‘bloed relaties’ waarbij de ouder het gezag heeft over het zelfgemaakte nageslacht, die ze soms achter het behang willen plakken.
Dat wordt door het college (6 vrouwen, 2 mannen)
een op een vertaald naar relaties tussen wildvreemde volwassenen waar geen enkele overeenkomst met elkaar hebben anders dan dat ze de “intentie” hebben om dezelfde portiekflat te bewonen omdat ze dankzij de door de overheid, EU en NGOs veroorzaakte woningnood geen andere keuze meer hebben.
Het betreft namelijk sociale woningbouw, dat komt met lage inkomensgrens en het is bekend dat armoede vaak met allerlei problematiek gepaard gaat.
Dat is dan ook vragen om problemen omdat:
Art 18 lid 2
Burgemeester en wethouders kunnen een groep woningzoekenden aanmerken als woongroep.
Art 18 lid 4
Burgemeester en wethouders stellen nadere regels over de eisen waaraan een woongroep moet voldoen en de wijze waarop vrijkomende woonruimte binnen een woongroep wordt verdeeld.
(bron: https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR697254/3?)
Kortom, het bekende links paternalistische top down dictaat: wij hebben voor jullie bepaald dat dit de beste manier is om te leven omdat wij het als rijken altijd beter weten dan de armen wiens leven wij willen regelen.
En dat terwijl er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek daadwerkelijk werkt.
Wat we wel weten is dat het ongelooflijk veel problemen kan geven omdat elke door de gemeente aangewezen gek in zo’n woongroep kan komen wonen zolang die maar niet als ‘overlastgevende veelpleger’ bij de politie is bekend.
Staat interessant artikel over deze Overvecht problematiek in de volkskrant:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/flatwijk-overvecht-kan-niet-nog-meer-kwetsbare-bewoners-aan-maar-dat-moet-wel~bd220c35/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Goed nieuws en slimme investering, initiatieven zoals Overhoop (Overvecht) en gemengde woonvormen waar al veel goede ervaringen in zijn in Utrecht (Vulcanudreef en De Mix Overvecht, Nijevelt De Meern e.v.a) laten dat zien. Fijnere buurten, meer gezamenlijkheid, minder zorgconsumptie = meer geluk.
Koel hoofd, ik denk niet dat het college van die jaren 70 woongroepen voor ogen heeft. Dit is nu namelijk veel hipper: https://www.ad.nl/utrecht/bewoners-van-dit-utrechtse-wooncomplex-krijgen-een-vork-lepel-of-bord-goed-voor-de-gemeenschapszin~ada6d913/
De gemeente Utrecht heeft zelf van Overvecht een geto gemaak ,hadden eerst na moeten denken, berouw komt na de zonde
@Koelie,
Dat is een mening van een wooncorporatie en geen feit. 10 wetenschappers hebben anders vastgesteld. Hoog tijd om niet meer aan walhalla denken te doen.
Kwetsbare wijken hebben niets aan kunstmatige sociale menging
Van bovenaf opgelegde sociale menging waarbij welvarende bewoners worden voorgetrokken, is niet effectief om problemen van bewoners in kwetsbare wijken op te lossen. Tien wetenschappers reageren op een oproep van directeuren van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid.
https://www.socialevraagstukken.nl/kwetsbare-wijken-hebben-niets-aan-kunstmatige-sociale-menging/?utm_source_platform=mailpoet
Ik woon in Overvecht en ik zou liever zien dat er meer blauw op straat komt. Mensen die zich misdragen moeten de bak in. Lachgasracers een wijkverbod. Mensen die afval op straat gooien, schoffelen.
Zolang er voor elke agent honderd criminelen zijn, zie het gewoon niet goedkomen in deze wijk. Want men weet dat je er 9 van de 10 keer gewoon mee wegkomt.
@Opgever snijdt een essentieel probleem aan. Er bestaat op de straat geen sociale controle meer. Zelfs de Marokkaanse vaders kunnen het niet meer aan. Op de brede school leren de kinderen hoe inclusief zij naar elkaar toe moeten zijn, maar zodra ze buiten zijn is het daarmee gedaan.
Of neem het lachwekkende verkeersexamen dat groep 8 leerlingen doen. Individueel rijden zij een route waar ouders en leerkrachten hen continue in de gaten houden. Ze voldoen aan alle positieve verwachtingen, hulde!!!! Maar zodra zij massaal naar het vervolgonderwijs fietsen is van dat nette gedrag niet veel meer over.