Gemeente Utrecht wil scanauto’s inzetten voor opsporen gestolen voertuigen Gemeente Utrecht wil scanauto’s inzetten voor opsporen gestolen voertuigen

Gemeente Utrecht wil scanauto’s inzetten voor opsporen gestolen voertuigen

Gemeente Utrecht wil scanauto’s inzetten voor opsporen gestolen voertuigen
Een elektrische scanauto. Foto: DUIC / Agnes Peijster
De gemeente Utrecht wil scanauto’s gaan inzetten voor het signaleren van gestolen voertuigen. Volgens de gemeente kan in 2022 de pilot van start gaan.

De gemeente Utrecht wil scanauto’s gaan inzetten voor het signaleren van gestolen voertuigen. Volgens de gemeente kan in 2022 de pilot van start gaan.

De gemeente ziet kansen in het gebruiken van de scanauto’s voor het opsporen van gestolen voertuigen. “Auto’s worden regelmatig gestolen om te gebruiken bij (andere) vormen van criminaliteit, zoals ram- en plofkraken”, schrijft burgemeester Dijksma. Tijdens controles op betaald parkeren óók gestolen voertuigen signaleren, heeft volgens haar ‘meerwaarde’. 

Privacy

Technisch gezien kunnen de Utrechtse scanauto’s worden ingezet voor de signalering van gestolen voertuigen. In Amsterdam gebeurt dit ook al. Nu maakt de gemeente Utrecht nog juridische afspraken over onder meer de privacyaspecten van het plan.

In 2022 kan de pilot al beginnen. Na een jaar gaat de gemeente de nieuwe aanpak evalueren. Als die inderdaad helpt bij het verminderen en vinden van gestolen voertuigen, dan wil de gemeente de aanpak doorzetten.

21 Reacties

Reageren
 1. Henk

  “Nu maakt de gemeente Utrecht nog juridische afspraken over onder meer de privacyaspecten van het plan.”

  Ik ben benieuwd wat deze zin betekent. Het klinkt een beetje als: we hebben ooit afgesproken deze scan auto’s nooit in te gaan zetten voor andere zaken dan parkeer controles want dit is een glijdende schaal en de privacy waarborgen van onze burgers is belangrijk maar ach hey, het is technisch mogelijk en best wel makkelijk dus waarom ook niet?

  Weet je dat deze auto’s ook gezichten kunnen herkennen? De camera’s zijn van zeer hoge kwaliteit. Ik stel voor dat we ook mensen met openstaande boetes gaan aanhouden wanneer deze door de scanauto’s gezien worden. Waarom niet? Het kan, het is goed voor de veiligheid van de stad, het levert geld op.

  Ik kan nog wel wat dingen bedenken die we met deze auto’s kunnen gaan scannen. China is een erg mooi voorbeeld van wat ze allemaal kunnen tegenwoordig met camera’s. Zolang de bevolking maar gewoon hun mond houdt en alles slikt wat populaire ambtenaren bedenken.

 2. Scherpschutter

  Nee. Wat Dijksma werkelijk wil is de scanauto koppelen aan een grotere database voor bredere totalitaire controle. Met het opsporen van gestolen auto’s heeft het allemaal vrij weinig van doen, want die wisselen gewoon de kentekenplaten.

  Dit is een privacygruwel.

 3. Erwin

  Opsporen van gestolen voertuigen lijkt me bij uitstek een politietaak en geen taak voor de gemeente. Wat is de volgende stap, controle of de wam voldaan is tbv de belastingdienst?
  Het wordt steeds doller met deze nieuwe “gemeentepolitie”

 4. Bromsnor

  Bromsnor lijkt dat een prima idee, kan er meteen gecontroleerd worden op belasting en verzekering. Als je de wet overtreed verbeur je in zijn ogen je recht op privacy. Koppeling van bestanden zoals Scherpschutter betoogd is daar helemaal niet voor nodig.

 5. Barend

  @ Scherpschutter

  Voor het eerst in lange, heeel lange, tijd ben ik het met u eens.

  En ook Henk slaat de spijker op zijn kop. Function creep ten top.

 6. Wies

  Klinkt goed, morgen mee beginnen.

 7. Teringjantje

  Gelukkig heeft iedereen hier al door waar het echt om te doen is en dat is niet die paar gestolen auto’s opsporen.

 8. Utrechtvoorutrecht

  Dus je voert een lijstje nummerplaten in en zorgt dat er een biepje klinkt als je er eentje ziet op straat. Er is geen tracking en geen koppeling. Lijkt me prachtig.

 9. Wim

  Bromsnor haalt een paar dingen door elkaar. Bromsnor stamt kennelijk nog uit de tijd dat overtreders van de wet op het marktplein aan de schandpaal geketend werden,

 10. Rottebert Peermans

  Ja want als ik een auto steel dan zet ik hem natuurlijk met z’n eigen kentekenplaten in een gebied met betaald parkeren. It’s big brain time.

 11. Koel Hoofd

  @Henk @ Scherpschutter
  Helemaal mee eens.

  @Erwin
  Dat gebeurt al.

  @[email protected]
  Verdiepen jullie je eens in de Stasi van voormalig DDR.
  Dan begrijp je misschien waarom deze technologie totaal ongewenst is in een vrije samenleving zoals Nederland.

 12. Moniek

  “Iedereen” gooit zijn hele hebben en houen ongeremd op de “social media”. En dan klagen over aantasting van privacy bij deze controle op gestolen voertuigen?

 13. Willem

  Wat voor opvolging geeft de gemeente vervolgens aan een positieve hit? Politie bellen? Die komen echt niet opdagen voor een gestolen voertuig als zelfs zedenzaken al blijven liggen ivm capaciteitsgebrek

 14. Johan

  Wie is “iedereen”, Moniek. Spreek voor jezelf, niet voor mij.

 15. Bromsnor

  @Wim, Bromsnor denkt dat wetovertreders in alle redelijkheid niet ontzien hoeven te worden bij rechtmatige wetshandhavende maatregelen. Pakkans omhoog, overtredingen omlaag, dat heeft helemaal niets met een schandpaal te maken. U krijgt gewoon een acceptgiro thuisgestuurd. Heel modern.

 16. woutvr

  Het lijkt me een prima idee. Dan kan, als ik even reken, de parkeerbelasting omlaag: doen!

 17. Moniek

  @ Johan
  U hoort kennelijk niet bij degenen die hun hele hebben en houen op social media gooien. Dat doe ik ook niet. Met “iedereen” bedoel ik velen. Erg veel mensen melden álles, zelfs wat ze ‘s avonds gaan eten. Of het interessant is? Dat moeten zij weten, maar klaag dan niet over aantasting van privacy.

 18. Cico

  @Henk: gestolen auto’s hebben geen recht op privacy, dat is wat anders dan het scannen van gezichten.

  De juridische afspraken gaan waarschijnlijk over de (tijdelijke) database, aangezien ALLE auto’s worden gescand, anders vindt je de gestolen auto’s niet. Dus waar laat je die data, hoe lang wordt dat bewaard en wie mag er in. Dat gebeurt al voor parkeergeld, nu voor een ander doel (criminaliteit).

  Het is spijtig dat die opmerking niet wordt toegelicht.

 19. Arjan Verhoeven

  @Moniek, jij schrijft hier toch ook als “Moniek”?

  Ik weet er nog wel een paar. Onverzekerde auto’s, geen APK. Volgende stap: u staat wel erg vaak geparkeerd bij uw “vage kennis”. Woont u niet per ongeluk toch samen? Wat doet u moeder toch zo vaak op bezoek? Dure boodschappen brengen?

  Die scanauto’s zijn van de gemeente, als die het niet erg vinden om een politietaak uit te voeren dan kan de sociale dienst en belastingdienst er ook wel bij.

  En wat Henk zegt: wat is er ooit besproken toen de gemeente geparkeerde auto’s ging begluren? Was het toen expliciet “Nee nee, dit gaat echt alleen over parkeren”?

 20. [email protected] 🤔

  We moeten zeer voorzichtig zijn met het toepassen van dit soort technologie, voordat je het weet bedreigt het de vrije samenleving.
  Gestolen auto’s prima,maar daar moet het echt mee ophouden,dus geen gezichtsherkening o.id.

 21. Erwin

  @koel hoofd: wat zeg je nou? De gemeentelijke scanauto’s controleren op de WAM? Lijkt me niet hoor, waar heb jij die wijsheid vandaan?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).