Gemeente Utrecht wil sekswerkers die door corona tussen wal en schip vallen helpen Gemeente Utrecht wil sekswerkers die door corona tussen wal en schip vallen helpen

Gemeente Utrecht wil sekswerkers die door corona tussen wal en schip vallen helpen

Gemeente Utrecht wil sekswerkers die door corona tussen wal en schip vallen helpen
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
De gemeente Utrecht gaat sekswerkers die vanwege de coronacrisis tussen wal en schip vallen tegemoetkomen. Het kabinet heeft eerder besloten dat sekswerkers tot 1 september niet mogen werken.

De gemeente Utrecht gaat sekswerkers die vanwege de coronacrisis tussen wal en schip vallen tegemoetkomen. Het kabinet heeft eerder besloten dat sekswerkers tot 1 september niet mogen werken.

Volgens Ellen Bijsterbosch van de Utrechtse afdeling van D66 behoren zij daardoor tot één van de zwaarst getroffen werkenden in de coronacrisis. “Je zou verwachten dat er dan een ruimhartige inkomenssteun vanuit de overheid komt. […] Maar nee, voor een deel van de sekswerkers is helemaal niets geregeld.”

Bijsterbosch wijst hier op de sekswerkers die bij privéhuizen en clubs via een zogenoemde opting in-constructie aan het werk zijn. “Zij ervaren noch de bescherming van een werknemer, noch de vrijheid van een zzp’er. Nu, tijdens de coronacrisis, krijgen ze helemaal niets, geen TOZO, geen NOW, geen WW.”

Deventer

Verschillende partijen, waaronder D66, Studenten & Starter, SP, GroenLinks, ChristenUnie en PvdA hebben daarom een motie ingediend om zo spoedig mogelijk een inkomensregeling op te zetten voor de sekswerkers die nu tussen wal en schip vallen. Zij wijzen daarbij ook op een regeling die de gemeente Deventer voor deze groep heeft genomen.

Wethouder Linda Voortman zegt de zorgen van de partijen te delen. “Wij zullen daarom de regeling uit Deventer bestuderen en onderzoeken of wij dat ook in Utrecht kunnen opzetten. Daarnaast kijken we ook of het mogelijk is om bestaande maatregelen open te stellen voor deze groep sekswerkers die via opting in werken.”

8 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  Deze dames zitten niet meer op hun bootje, maar vallen toch tussen wal en schip?

 2. JdV

  Als ze tussen het wal en het schip vallen help je ze door een trapje of een touw te geven zodat ze weer op het droge komen.

 3. Scherpschutter

  Dat is lekker bijverdienen naast alle zwarte inkomsten.

 4. Losse Fladder

  Ik ben erg blij dat hier in deze tijden ook aan gedacht wordt. Ik zit er nog goed bij ondanks corona, maar sommige mensen hebben het echt heel zwaar nu. Fijn dat er dan geld naartoe gaat!

 5. Koel Hoofd

  Sinds het Zandpad dicht moest zijn vele sexwerkers van de radar verdwenen.
  Symbool politiek van D66, want die off radar sexwerkers bestaan niet volgens de gemeente omdat ze niet als zodanig zijn ingeschreven. En als je administratief niet bestaat dan heb je ook geen rechten.

 6. JJ

  @ KH

  Wolfsen PvdA heeft het Zandpad gesloten, omdat de exploitant(en) zaken deden met partijen die in mensenhandel zaten en niet door de toetsing kwamen.

  Experts kunnen je uitleggen dat de positie van de prostituee het best gewaarborgd zijn wanneer de sector in een grijs gebied zit. Volledige legalisatie werkt averechts net als dat illegaliteit niet werkt.

 7. Wim Vreeswijk

  Ik vraag me hoe je als sekswerker moet functioneren als er voortdurend 1,50 meter afstand tussen de sekswerker en de klant moet blijven om elkaar niet te besmetten?

 8. Toine Goossens

  @JJ,

  U praat als een paard zonder kop. Een vergunde sector die goed wordt gecontroleerd is een aanwinst voor de samenleving. Die exploitanten hebben er belang bij om op veiligheid en waarden te letten. Daar ontbreekt het in de criminele sector per definitie aan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).