Gemeente Utrecht wil stad toegankelijker maken voor gehandicapten Gemeente Utrecht wil stad toegankelijker maken voor gehandicapten

Gemeente Utrecht wil stad toegankelijker maken voor gehandicapten

Gemeente Utrecht wil stad toegankelijker maken voor gehandicapten
De gemeente Utrecht gaat concreet aan de slag met het VN-verdrag over mensen met een beperking. Eén van de maatregelen is een subsidie voor Utrechtse bedrijven en organisaties om de toegankelijkheid voor gehandicapten te verbeteren.

De gemeente Utrecht gaat concreet aan de slag met het VN-verdrag over mensen met een beperking. Eén van de maatregelen is een subsidie voor Utrechtse bedrijven en organisaties om de toegankelijkheid voor gehandicapten te verbeteren.

“Of iemand nu een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking heeft, iedereen moet mee kunnen doen in onze stad”, zegt wethouder Maarten van Ooijen. “Ik daag organisaties en ondernemers uit ervoor te zorgen dat zij toegankelijk worden voor klanten, medewerkers en deelnemers met een beperking.”

Organisaties kunnen een subsidie bijvoorbeeld gebruiken om een drempel te verwijderen of voor het plaatsen van een automatische deur. Maar ook om trainingen te organiseren voor personeel om gasten met een verstandelijke beperking goed te ontvangen.

Huidige maatregelen

Utrecht besteedt al op diverse manieren aandacht aan toegankelijkheid, om ervoor te zorgen dat inwoners met een beperking zich welkom voelen. Zo moet informatie, bijvoorbeeld op de website van de gemeente, begrijpelijk en toegankelijk zijn.

De gemeente stimuleert daarnaast ook werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Voor een toegankelijke stad werkt de gemeente samen met onder andere inwoners, winkeliers en ondernemers.

VN-verdrag

Het VN-verdrag Handicap trad in 2016 in werking. Doel is het bevorderen, beschermen en waarborgen van de rechten van mensen met een beperking. Utrecht is één van de 25 ‘koplopergemeenten’ die werken aan het VN-verdrag.

19 Reacties

Reageren
  1. Joost

    Kliko-clusters weghalen, fatsoenlijke straatklinkers gebruiken in de binnenstad, parkeergelegenheid niet inperken, parkeergelegenheid openstellen voor alle tijdstippen, fietsen toelaten in de stad en zo heb ik er nog wel een paar. Utrecht is elk jaar minder goed toegankelijk.

  2. Koel Hoofd

    Begin eens met die fietsers op te voeden, die zijn een van de grootste hindernissen voor gehandicapten op straat.

  3. Jules de corte

    Toegankelijkheid voor gehandicapten???
    Probeer als blinde of invalide eens door de schoutenstraat te komen
    De stoep staat altijd vol met reclameborden fietsen scooters
    Blinden rolstoelers hebben geen schijn van kans
    Mochten ze het lukken via de autostraat ..lees schoutenstraat door de schoutenstraat te komen
    Dan komt er wel een vrachtwagen de schoutenstraat in rijden,,,dan moeten de blinden invaliden weer terug , richting Neude
    Handhaving ziet het wel
    Kijken bewust weg,,,,rijden gewoon door
    Desinteresse
    Geen zin de auto uit te komen
    Bij het gênante af
    De schoutenstraat is no go area voor blinden invaliden
    Ps,,,,excuus handhaving,,,,wij moeten wel wegkijken ,,,,,,???? Hoezoooo

  4. Martina

    Zolang de gemeente nog steeds overvolle stoepen met reclameborden, tegeltuintjes, oerwouden van plantenpotten en terrassen buiten de zgn punaises toestaat en NIET handhaaft is dit gewoon symboolpolitiek van Maarten van Ooijen. Ik kan er niet langs met mn rollator en mn collega niet met haar rolstoel!

  5. Massegast

    Volgens mij zou het voor de gehandicapten al heel wat zijn als de fout geparkeerde fietsen van de stoepen zouden verdwijnen. Gemeente: het gaat hier om uw handhaafbeleid. Is dat er eigenlijk wel?

  6. Inez

    Het zou goed zijn als de wethouder eens zelf in een rolstoel gaat zitten en zich voort laat duwen door 1 van zijn medewerkers door het centrum. En daarna gaat hij een tijdje duwen om te zien wat voor obstakels en problemen er zijn. Dan kunnen ze alles precies in kaart brengen en aanpakken.

  7. Consta

    Als je niet kunt fietsen en maximaal 500 meter lopen kun je de tram niet gebruiken. Door de ‘veilige’ haltes moet je 150 meter omlopen. Helaas, ook gehandicapten zijn burgers.

  8. stadswandelaar

    Ik zou zeggen kijk eerst eens bij je eigen voordeur/stoep of daar geen belemmeringen zijn en doe dat dan ook even bij de buren.
    Als stadswandelaar zie ik dat het bijna onmogelijk is om als gehandicapte zich in de (binnen)stad te verplaatsen.
    En daar is ook sturing en optreden van de gemeente natuurlijk ook hard nodig.
    Maar vooral burgers van Utrecht; kijk niet direct alleen naar de overheid, maar neem vooral ook ZELF hierin de verantwoordelijkheid.

  9. W

    Wethouder Van Ooijen, pak svp eerst al die fout geparkeerde fietsen op de stoepen aan in de binnenstad! ‘Handhaven’ Utrechtse politiek, dat is een heel belangrijk werkwoord voor onze stad. Voor mensen die erg slecht ter been zijn, zoals ouderen, blinden met stok en mensen met ms, is de binnenstad op veel plaatsen een ramp. Fietsen liggen om lantaarnpalen heen op de grond, heel irritant.
    Goed idee van je Inez!

  10. Cico

    Wat een gotspe, Utrecht staat bekend als een ontoegankelijke stad voor gehandicapten. Dat ga je niet oplossen met een redesign van je website en wat trainingen voor je ambtenaren. De weg naar de hel is betegeld met goede bedoelingen.
    Als de gemeente serieus is, moet ze praktische maatregelen nemen. In de comments staan er al een aantal en er zijn zat belangenorganisaties voor gehandicapten met veel expertise op het gebied Ruimtelijke Ordening voor mindervaliden.

  11. Joost Helberg

    Ik reageerde als eerste en vond dat ik best ‘losging’. Maar nee, de ervaringsdeskundigen gaan, terecht, veel verder. Ik stel voor om kliko’s , fietsen en reclameborden voortaan op de rijweg te zetten of te duwen . Asfalt storten over de kleine kkkkkkkkkkut-klinkers (hoor je hoe iemand praat als hij of zij over een dergelijk plaveisel rijdt?), daar moet ik nog iemand voor vinden. Zou dat de nominatie van Utrecht bespoedigen? Zo wordt het in ieder geval niks.

  12. Chef Plongeur

    Als niet- beperkte bewoner ervaar ik dat de Straatweg wandelend erg slecht begaanbaar is. Lijkt me onmogelijk voor personen met een beperking!

  13. Jolanda

    Ik maak meldingen van reclameborden, plantenbakken, woningen die een compleet oerwoud voor hun deur hebben, zodat ik er niet langs kan, en dan heb ik het nog niet over fietsen, kinderwagens, bakfietsen, die de stoep blokkeren, allemaal in het zgn slim melden systeem van de gemeente Utrecht, maar er wordt niks gedaan. De gemeente Utrecht handhaaft niet, dus dit is allemaal pure symboolpolitiek. Ik heb een behoorlijke spierziekte, heb Maarten van Ooijen gemaild met het verzoek daad bij het woord te voegen, maar geen reactie op mijn vraag om een gesprek. Ook zo leuk de actie van Houd De Stoep Vrij, maar is er iets veranderd in Oost? Helemaal niks. Leuk fotomomentje voor de wethouder, maar verder nog steeds overvolle stoepen, mensen die op de stoep, mensen die slecht ter been zijn omver fietsen.

  14. J.n. van buuren

    Dichter in het centrum parkeren voor gehandicapten en gratis want lopen gaat niet en is dit een oplossing en meer gehandicaptenplaatsen aanleggen dicht bij de winkels

  15. Toine Goossens

    Laten we een voorbeeld nemen aan Marian Minnesma. Die heeft politiek Nederland op de knieen gekregen met het CO2 vonnis.

    Laat belangenverenigingen de gemeente een proces aandoen voor de ontoegankelijkheid. Laat GroenLinks eens voelen dat het uit moet zijn met het door de vingers zien van het wangedrag van fietsers in Utrecht.
    En dan weg met de terrassen, reclameborden en andere troep. Utrecht voor de minder validen.

  16. trol

    JN van buuren: U wilt nogal wat, wil ik ook wel. Waarom gratis? Wat maakt u een burger die privileges krijgt ten opzichte van anderen?

  17. Mark

    Een eerste stap: dring er bij inwoners en bezoekers van Utrecht op aan om geen stoepen meer te blokkeren met wildgeparkeerde fietsen. Geldt ook voor reclameborden en scooters etc. Probleem is dat handhaving hierop vrijwel ontbreekt, Helaas is dat essentieel om verschil te maken. Rekening houden met (gehandicapte) medemens is voor veel mensen niet een vanzelfsprekend iets.

  18. Rietje

    Ik kan als gehandicapte niet eens financieel het hoofd boven water houden, met alle problemen die daar bij komen. Zorg daar eerst maar eens voor.

  19. Pim Bout

    Het stuk van Maarten van Ooien en de Commentaren gelezen hebbend zou ik willen opmerken !! Eendracht creëert macht,
    Sluit U aan bij een organisatie die U belang vertegenwoordigd en de Wethouder aan zijn uitspraken kan houden. Bv het SOLGRU of Cliëntenraad WMO en een COSBO.!!
    Invloed uitoefenen kan op vele manieren, het staat als een Paal boven water, dat inclusie daar in leidend moet zijn.!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).