Gemeente Utrecht wil stoppen met inzamelen plastic, blik en pak Gemeente Utrecht wil stoppen met inzamelen plastic, blik en pak

Gemeente Utrecht wil stoppen met inzamelen plastic, blik en pak

Gemeente Utrecht wil stoppen met inzamelen plastic, blik en pak
De gemeente Utrecht wil gaan stoppen met het gescheiden inzamelen van plastic, blik en drankpakken. Deze kunnen gewoon bij het restafval gegooid worden om het vervolgens in de afvalverwerkingsfabriek alsnog te scheiden. De gemeenteraad moet er nog over stemmen.

De gemeente Utrecht wil gaan stoppen met het gescheiden inzamelen van plastic, blik en drankpakken. Deze kunnen gewoon bij het restafval gegooid worden om het vervolgens in de afvalverwerkingsfabriek alsnog te scheiden. De gemeenteraad moet er nog over stemmen.

De afgelopen jaren hebben veel Utrechters hun afval gescheiden, maar dat gaat veranderen. Er is een nieuwe plan voor het Utrechtse afval gemaakt. Daarin staat onder meer dat Utrecht door wil gaan met het gescheiden inzamelen van papier, karton, glas en groenten-, fruit- en tuinafval. Het gescheiden inzamelen van plastic-, blik- en pak-afval moet stoppen.

Door nieuwe technieken bij de afvalverwerking kunnen plastic, blik en pak goed worden gescheiden uit het restafval. Daarnaast blijkt uit een proef, dat op die manier meer plastic, blik en pak wordt teruggewonnen.

Ondergrondse container

De afgelopen jaren zijn er veel ondergrondse containers voor plastic-, blik- en pak-afval geplaatst, deze blijven bestaan en worden ingezet voor de inzameling van bijvoorbeeld papier en karton.

In sommige delen van de stad gebruiken inwoners kliko’s voor plastic, blik en pak. De gemeente gaat deze kliko’s ophalen om te kunnen hergebruiken.

“De afgelopen jaren hebben we in Utrecht met z’n allen heel goed aan afvalscheiding gedaan”, zegt wethouder Klaas Verschuure (circulaire economie). “Tegelijkertijd staat de techniek in de wereld van de afvalverwerking niet stil. Daarom willen we graag verder verkennen wat we anders en beter kunnen doen. Het belangrijkste is dat we zo veel mogelijk afval willen voorkómen. Het afval dat we dan toch nog hebben, moet zo goed mogelijk hergebruikt worden.”

Het stoppen met het gescheiden inzamelen van plastic, blik en pak is onderdeel van de nieuwe Grondstoffennota, de gemeenteraad moet dit nog goedkeuren.

5 Reacties

Reageren
 1. Els Nuchelmans

  Schandalig om nu voor deze oplossing te kiezen! Onze vuilniszak voor restafval zal veel vaker weggebracht moeten worden naar de verzamelbakken! Oudere mensen lukt het nu omdat men weinig restafval heeft! Nu betekent het dat er veel meer gesjouwd moet worden met grote vuilniszakken! Het nieuwe afval inzameling gebeuren is net sinds een half jaar ingevoerd met nog een nieuwe kliko voor papier! dus 3 kliko’s in je tuin en dan nu weer veranderen nu we er net aan gewend zijn!
  Wat een verspilling!!!

 2. Marcel Bovy

  Dit was dan een manier om de burger ertoe te dwingen alle restafval naar ondergrondse containers te brengen, terwijl het voor het begin van het experiment aan de straat gezet kon worden. Misschien is het dan handiger papierafval in de ondergrondse containers te verzamelen en de restfractie via de kliko’s aan de straat te verzamelen.

 3. Paul

  Heel leuk dat gescheiden afval ophalen, maar in praktijk werkt het dus niet. Mensen maken fouten of gooien willekeurig afval in een willekeurige kliko waardoor het “gescheiden afval” nog steeds door het sorteerproces moet bij de afvalverwerkers. Door afval pas te gaan scheiden bij de afvalverwerkers bespaar je weer op extra transport bewegingen (ritjes voor de vuilniswagens) voor het gescheiden ophalen van afval. Ik zie het dus als een positieve ontwikkeling!

 4. Verena

  Veel mensen gooien inderdaad van alles door elkaar in de klikos of het is best wel vies. Bovendien zijn er plastics die niet te recyclen zijn. Ik denk dat daar vrij weinig op gelet wordt. Zelf ook geen idee welke wel en welke niet kunnen…
  Ik twijfelde al een tijdje aan het nut van plastic scheiden. Een docu over enorme onverwerkbare plastic bergen in de vs / van de vs in Zuid-Amerika was erg inzichtelijk.

 5. Esrin W.

  k besteed hier minimaal tijd aan. Alles thuis gaat in een Komo vuiniszak en deze vuilniszak gaat 1 op 1 in die ondergrondse containers waar ik ook niet om gevraagd heb. Eazy Peazy.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).