De gemeente Utrecht wil gaan stoppen met het gescheiden inzamelen van plastic, blik en drankpakken. Deze kunnen gewoon bij het restafval gegooid worden om het vervolgens in de afvalverwerkingsfabriek alsnog te scheiden. De gemeenteraad moet er nog over stemmen.
De afgelopen jaren hebben veel Utrechters hun afval gescheiden, maar dat gaat veranderen. Er is een nieuwe plan voor het Utrechtse afval gemaakt. Daarin staat onder meer dat Utrecht door wil gaan met het gescheiden inzamelen van papier, karton, glas en groenten-, fruit- en tuinafval. Het gescheiden inzamelen van plastic-, blik- en pak-afval moet stoppen.
Door nieuwe technieken bij de afvalverwerking kunnen plastic, blik en pak goed worden gescheiden uit het restafval. Daarnaast blijkt uit een proef, dat op die manier meer plastic, blik en pak wordt teruggewonnen.
Ondergrondse container
De afgelopen jaren zijn er veel ondergrondse containers voor plastic-, blik- en pak-afval geplaatst, deze blijven bestaan en worden ingezet voor de inzameling van bijvoorbeeld papier en karton.
In sommige delen van de stad gebruiken inwoners kliko’s voor plastic, blik en pak. De gemeente gaat deze kliko’s ophalen om te kunnen hergebruiken.
“De afgelopen jaren hebben we in Utrecht met z’n allen heel goed aan afvalscheiding gedaan”, zegt wethouder Klaas Verschuure (circulaire economie). “Tegelijkertijd staat de techniek in de wereld van de afvalverwerking niet stil. Daarom willen we graag verder verkennen wat we anders en beter kunnen doen. Het belangrijkste is dat we zo veel mogelijk afval willen voorkómen. Het afval dat we dan toch nog hebben, moet zo goed mogelijk hergebruikt worden.”
Het stoppen met het gescheiden inzamelen van plastic, blik en pak is onderdeel van de nieuwe Grondstoffennota, de gemeenteraad moet dit nog goedkeuren.
Gekoppelde berichten
Wat gebeurt er met ons afval? Een overzicht van alle soorten uit Utrecht
Blikjes, pakken, wijnflessen, kranten, chipszakken en klokhuizen, allemaal moeten ze in een andere prullenbak. Bij…
33 Reacties
ReagerenGut, het college wordt eindelijk wakker.
Nou nog die ondergrondse containers ruimen want die duiken nu ook steeds vaker op plekken op waar ze voetgangers, gehandicapten, moeders met kinderwagens en en zelfs fietsers hinderen. Om van de overlast voor omwonenden nog maar te zwijgen.
Eindelijk! Dit is zoals een overheid moet functioneren. Maak het de burger makkelijker, niet moeilijker. Dus niet belasten met 4 containers waarin ook nog niet eens duidelijk is wat waar in moet. Je halve tuin opofferen voor al die containers. Professionals kunnen dat achter-in-de-keten vele malen beter! Straatbeeld fleurt op, meer recyclen en geen irritatie over verkeerd aanbieden van afval. Prima! Erg blij mee.
Dit is al jaaaaren bekend, al ruim voor de invoering van de PMD-bakken, maar blijkbaar is er door de een of andere partij zo hard gelobbyd dat ze alsnog geplaatst zijn.
Het valt alweer mee dat die kliko’s hergebruikt gaan worden.
Wanneer stopt deze geldverslindende proeven eindelijk eens .
@Koel Hoofd
Nee hoor, al het PBD-afval mag dan gewoon bij het restafval. In de ondergrondse restafvalcontainers dus. Gevolg, nog sneller vol en op slot, nog meer troep dat er naast wordt gedumpt, nog meer stankoverlast en insecten.
Wordt het restafval dan weer gewoon opgehaald? Ik hoop van wel. In het nieuwe systeem moet ik dat gaan weg brengen, maar als ik ook het plastic blik etc als restafval moet gaan zien, wordt het geen klein zakje meer en is de ondergrondse container ook gauw vol.
@MJDP je vergeet de ratten en muizen, die mogen straks alleen nog biologisch bestreden worden.
Fopnieuws over die nieuwe scheidingstechnieken. De reden dat men er vanaf stapt is dat de verschillende soorten plastic met geen mogelijkheid zijn te recyclen tot een kwalitatief hoogwaardig product. Maar ingegeven door een GL bestuur dat liever hoopt op of droomt over duurzaamheid in plaats van zich te baseren op wetenschappelijke feiten leek het wel even heel groen en duurzaam. Deze kennis was er al aan het begin van deze eeuw. Maar die kwam niet goed uit..
Nee, niet duidelijk dit artikel. Is het gemeenteberivht dat wel vraag je je af.
Gaat het restafval nu in de kunststoffen kliko of gaat kunststof bij het restafval.
Als dat laatste het geval is, gaan we chaos tegemoet.
Weer een groene circulaire droom doorgeprikt. Jammer van al het geld!
Hoera, vooruitgang! En nu nog statiegeld op blik en plasticflessen.
Gooi de Mens weg en het afval probleem is gelijk opgelost, ook het produceren van afval trouwens.
Wanneer stemt de raad? Moet ik wachten met stoppen met scheiden tot dat moment? Of kan ik vandaag er al mee kappen 😂
de hoeveelheid afval zal niet slinken dus ondergrondse containers blijven nodig, alleen nu met een stickertje ‘restafval’ erop. ik loop liever die driehonderd meter naar een container dan twee keer per week zo’n stinkende berg komozakken in de straat.
Ik besteed hier minimaal tijd aan. Alles thuis gaat in een Komo vuiniszak en deze vuilniszak gaat 1 op 1 in die ondergrondse containers waar ik ook niet om gevraagd heb. Eazy Peazy.
Je begint je toch wel af te vragen, waarom met name de rechtse reaguurder zo inmens veel tijd heeft overdag om zoveel artikelen te lezen en overal op te reageren en overal proberen hun eigen propaganda bij mensen in hun hoofden te stoppen. Je ziet dit fenomeen zo’n beetje op alle (sociale) media. De links-denkende mens werkt kennelijk toch gewoon overdag (voor de baas of zichzelf) en focust zich daarop en houdt zich toch niet zo heel erg bezig met het proberen om te vormen van gedachtes bij mensen. Heeft waarschijnlijk niet zo’n zin om zich overal negatief en zuur druk over te maken. Begint de wereld waarschijnlijk ook te verbeteren bij zichzelf (door vooral positief in het leven te staan) en geeft niet altijd de ander de schuld van dingen die mislopen.
Kliko’s in de tuin is een keuze; zelf eens per week papier en plastic wegbrengen (op weg naar markt of super) is niet zo’n zware opgave. Dat lijkt het misschien wel als je ook alle boodschappen laat thuisbrengen en je afval thuis laat ophalen.
@Wollie
2x per week stinkende berg zakken?
Zeker veel studentenwoningen in de buurt?
Bij een normale woonwijk is 1x per week voldoende om geen berg te laten verrijzen.
Die bergen afval liggen dan echt alleen bij studentenwoningen voor de deur.
Een dag voordat het afval op straat gezet mag worden omdat er te veel studenten in te kleine huizen wonen.
@ koelhoofd
En wat is uw oplossing dan? Wel roepen etc maar weer niks praktisch geopperd?
En weer miljoenen belastinggeld uitgegeven aan een idealistisch overheidsproject waarvan iedereen op voorhand al lang had aangegeven dat dit in geen 1000 jaar zou werken…
@JJ,
U hebt van de demonstraties tegen discriminatie en racisme niets begrepen. U framed gewoon door. Inderdaad dat framen heeft niets met politieke voorkeur te maken. Links maakt zich daar ook schuldig aan.
@toine goosens. Nee hoor, het is een feit dat hier met name rechtse reaguurders rondhangen (de hele dag) die alles framen naar hun hand. Dat kan je gewoon waarnemen en benoemen. Zij polariseren vaak enorm in hun reactievelden. Dit benoemen is niet polariserend, maar gewoon een weergave van. Wat dit met racisme of discriminatie te maken heeft mag Joost weten.
jammer dat mn wil stoppen met plastic apart inzamelen.misschien is het efficienter om het bij de verwerker te laten doen, maar het lijkt mij belangrijk dat wij consumenten blijven zien hoeveel plastic wij telkens ons huis in (moeten) slepen. zo blijven we bewust en kan er iets veranderen
@Marcel
Een oplossing voor die studenten is om deze op de campus een woning te geven in plaats van in de stad. Parkeer ze in studio’s in flats met een afvalstortkokers, dan is het geconcentreerd dagelijks goedkoop af te voeren voor de gemeentereiniging. Dan gebeurd in het buitenland wel, dus waarom hier niet?
Graag ook in de binnenstad een oplossing voor het ophalen van GFT-afval. Ik wil mijn steentje bijdragen aan duurzaam, groen etc. maar dat is in binnenstad moeilijk. En graag grotere bakken (of vaker ophalen) op plekken waar de ondergrondse container gauw vol is. Of grotere toegangsklep? OpLedig erf staan vaak grote zakken vol plstic/drankkarton/metaal naast die ene bak, die vaak klem zit omdat men er te grote zakken in propt… Ipv zure berichten graag allemaal een beetje meewerken dan komen we er wel.
@JJ: Ten eerste is uw links/rechts-dichotomie van het politieke landschap hopeloos achterhaald. Steeds minder politieke partijen hebben een uitgesproken links of rechts profiel, en steeds minder kiezers identificeren zich – in tegenstelling tot u – sterk met één van de twee polen. De toename van het aantal zwevende kiezers in de afgelopen twee decennia bevestigt dat. En wat te denken van partijen als de PVV of D66 die op sommige thema’s tot de linker- maar op andere weer tot de linkervleugel gerekend kunnen worden. Ten tweede doet u zelf, zoals Toine Goossens terecht opmerkt, niets om de polarisering tussen groepen andersdenkenden te voorkomen. Sterker: u gooit alleen maar olie op het vuur.
@JJ 24/6/2020 – 11:14
“Je begint je toch wel af te vragen, waarom met name de rechtse reaguurder zo inmens veel tijd heeft overdag om zoveel artikelen te lezen en overal op te reageren”
Als sociaal-economisch rabiaat-rechtse reaguurder (en cultureel rabiate-liberaal) kan ik u dat wel verklaren. We zijn allemaal miljonairs en hebben aan de rand van ons zwembad ook niet veel beters te doen dan klagen over linkse gewetenloze plunderaars die ons geld bar en bar slecht besteden en mensen dat nog veel meer te moeten doen. Bovendien (en dat is een persoonlijke observatie hoor, trekt u zich dat niet persoonlijk aan) redeneren en lezen wij rechtse mensen over het algemeen ook een heel stuk rechtlijniger en sneller dan linkse mensen. 😉
Fijn dat ik dit voor u kon ophelderen. Ik ga weer over tot de orde van de dag.
@Koel Hoofd Omdat mensen zelf mogen kiezen waar ze wonen. Segregatie doen we niet aan. Terugkijkend was dat altijd een slecht idee. Overigens was u ook kritisch bij het DUIC bericht over nieuwe studio’s voor studenten op de Uithof/USP. Is het ooit goed?
@JJ,
Snelle reactie zeg. En fijn voor u dat u alle waarheid in pacht hebt. Maar inclusief denken is niet uw sterkste kant.
@koelhoofd:
Sterker nog: Dat gebeurde in de jaren 70-80 ook op diverse locaties, afgaande op de flat waar mijn oma in leefde. Rete handig, efficient, iedereen happy.
Goed voornemen van de gemeente. Hopelijk stemt de gemeenteraad er mee in. Want laten we eerlijk zijn: de gemeente levert nu een wanprestatie door niet te investeren in het tijdig legen van deze overvolle bakken voor plastic (met veel te kleine gleuven). Maar wel snel zijn met bekeuren. Beter ten halve gekeerd ….
Wat een slecht idee van de gemeente Utrecht. Hebben we nog meer restafval die we zelf moeten wegbrengen. Waardeloos en hoop dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd. Welke partijen vande gemeente willen dit?
Haha, datveel rechtse reaguurders (te) snel lezen, zie je wel aan hun reacties ja. Rest my case.