Gemeente Utrecht wil vuurwerk vanaf 2022-2023 verbieden Gemeente Utrecht wil vuurwerk vanaf 2022-2023 verbieden

Gemeente Utrecht wil vuurwerk vanaf 2022-2023 verbieden

Gemeente Utrecht wil vuurwerk vanaf 2022-2023 verbieden
Als het aan het college ligt is het vanaf de jaarwisseling 2022-2023 voor particulieren verboden vuurwerk af te steken in Utrecht. De afgelopen jaren is hier al naartoe gewerkt met onder meer campagnes, vuurwerkvrijezones en vuurwerk-inleveracties.

Als het aan het college ligt is het vanaf de jaarwisseling 2022-2023 voor particulieren verboden vuurwerk af te steken in Utrecht. De afgelopen jaren is hier al naartoe gewerkt met onder meer campagnes, vuurwerkvrijezones en vuurwerk-inleveracties.

Volgens de gemeente is het draagvlak voor een vuurwerkverbod toegenomen. Uit een onderzoek zou blijken dat 53 procent van de inwoners voorstander is van een lokaal vuurwerkverbod voor particulieren.

“Driekwart van de Utrechters geeft aan zelf geen vuurwerk meer te kopen als de gemeente een alternatief organiseert. Het aandeel Utrechters dat vindt dat vuurwerk een traditie is die in stand moet worden gehouden, is gedaald van 61 procent in 2017 naar 40 procent in 2021”, schrijft het college in een brief aan de raad.

Veiligheid

Naast de bovengenoemde maatschappelijke ontwikkelingen noemt de gemeente nog vier argumenten om vuurwerk voor particulieren te verbieden. Dit is het tegengaan van vuurwerkslachtoffers, het tegengaan van overlast en geweld tegen hulpverleners, het tegengaan van dierenleed en milieuverontreiniging en het voorkomen van branden en fysieke schade aan objecten.

Voordat het college het verbod wil invoeren wordt komende jaarwisseling gebruikt als zogenoemd ‘overgangsjaar’. Dit moment wil de gemeente gebruiken om onder meer in de wijken te kijken naar vuurwerkvrije alternatieven, zodat bewoners het moment toch kleinschalig met omwonenden kunnen vieren. Hiervoor kan een aanvraag worden ingediend bij het Initiatievenfonds.

Ook zijn er komende jaarwisseling meer vuurwerkvrijezones. Dit zijn de landtongen bij de Keulsekade, Strijkviertel in De Meern en het Heijcoppark in Leidsche Rijn. Daarnaast worden enkele bestaande vuurwerkvrijezones groter gemaakt, denk hierbij aan groenstroken rond dierenverblijven.

In het onderzoek naar een vuurwerkvrije jaarwisseling wordt een centraal evenement vaak als alternatief voor het afsteken van consumentenvuurwerk genoemd. “In 2022 willen we samen met inwoners en ondernemers onderzoeken of er een centraal evenement kan worden georganiseerd en hoe dit vorm kan krijgen.”

Landelijk

In januari 2022 wordt het verloop van aankomende jaarwisseling geëvalueerd. De uitkomsten daarvan worden verwerkt in een voorstel voor de jaarwisseling 2022-2023.

Tot slot zegt het college samen met de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag te blijven lobbyen voor een landelijk vuurwerkverbod omdat dit meer duidelijkheid geeft en het beleid makkelijker te handhaven is. “Tot die tijd blijven we in Utrecht toewerken naar een lokale consumentenvuurwerkvrije jaarwisseling en maatschappelijk draagvlak hiervoor.”

Gekoppelde berichten

41 Reacties

Reageren
 1. Guus

  In de jaren 60 van de vorige eeuw protesteerde de bevolking voor vrijheid, nu leveren we alle verworven vrijheden zonder slag of stoot weer in aan de “verbied alles maffia”.

 2. Esrin W.

  De letter H van Handhaving. Ik wil alle handhavers zien rénnen, hóllen, vliégen op Oudejaarsavond naar alle meldingen. Popcorntime!

 3. Geurt

  Houd nou eens op om geweld tegen hulpverleners en consumentenvuurwerk aan elkaar te koppelen. Het komt door overmatig drank- en drugsgebruik, algehele onvrede onder grote delen van bepaalde (jonge) bevolkingsgroepen en het vuurwerk dat er dan naar hulpverleners wordt gegooid is geen consumentenvuurwerk.
  Laat mensen die het leuk vinden toch die paar uur per jaar vuurwerk afsteken en los eerst andere problemen op. Dat er afgelopen jaar minder problemen waren tijdens de jaarwisseling kwam doordat er veel mensen thuis bleven.

 4. Lombokker

  Als het college dat wil zullen ze ook met een handhavingsplan moeten komen, want anders trekt vrijwel niemand zich iets aan van zo’n verbod.
  Zonder dat kan deze ‘maatregel’ op de grote hoop bij alle andere symboolpolitiek; maar de dames en heren politici kunnen elkaar en zichzelf weer eens wijs maken dat ze geweldig bezig zijn.
  Niet zo verwonderlijk dat vertrouwen en interesse in ‘de politiek’ steeds minder worden.

 5. Lachband

  Prima plan, ik ben voor.

  Als puber heb ik kilo’s vuurwerk afgestoken, met veel plezier. Ook altijd de troep opgeruimd overigens, zo principieel was ik dan ook wel weer. Vuurwerk was hartstikke leuk, ik keek maanden uit naar de opening van de vuurwerkwinkels eind december en kon de inhoud van de vuurwerkfolders wel dromen.

  Naar mate ik ouder werd, is vuurwerk me steeds meer tegen gaan staan. Elk jaar weer honderden gewonden, voor miljoenen euro’s aan schade, hulpverleners die hun leven niet zeker zijn, een luchtvervuiling waar je U tegen zegt, m’n kat die in paniek wegkruipt onder de bank en de dag erna een vreselijke zooi op straat omdat er na die honderden euro’s aan vuurwerk waarschijnlijk geen budget meer was voor een fatsoenlijke bezem.

  Vuurwerk is een traditie ja. Maar “het is traditie” is nooit een argument om niet te veranderen. Het wordt tijd voor een traditie met minder schadelijke aspecten. Wat mij betreft steken we op oudejaarsavond voortaan een sterk verhaal, behang of desnoods een donderpreek af. Vind ik altijd nog beter dan vuurwerk afsteken.

 6. Scherpschutter

  Alsof burgers gehoor zullen geven aan een verbod dat uitgevaardigd is door wat gemeenteambtenaren…Succes met handhaven gewenst. LOL

 7. wollie

  heel fijn! wie wil knallen gaat maar naar een weiland in de achterhoek.wollie

 8. Hans

  Eindelijk!

 9. arbeider

  Enquette? Die enquettes kennen we onderhand wel,ik ken niemand die bevraagd is, oh ja…ik ben geen Groen Links stemmer.

  Wat een land zijn we geworden, het ooit zo vrije en liberale Nederland is in no time een totalitair regime geworden, waar een kleine elite hier de dienst uitmaakt. De gewone burger moet lijdzaam volgen.

  Ik ga dus nu juist afsteken…bijna niets kan en mag er niet meer in dit land!

 10. Joop

  Top !! En ook graag serieus handhaven, en overtreders zwaar bestraffen.
  Eindelijk een einde aan die jaarlijkse “traditionele” terreur.

 11. Lars

  Ik kan vuurwerkvrije zones goed begrijpen. En lijkt me ook een zeer goed alternatief voor een verbod. Zelf steek ik graaf vuurwerk af. Zeker rond 00.00 als het niet legaal kan, dan zie je toch veel illegaal(2020.2021). En dat vuurwerk heeft meestal een krachtigere uitwerking em zorgt daaemee voor meer overlast.

 12. Lars

  Grappig dat de meeste mensen die voor een verbod zijn. Wel vroeger met plezier vuurwerk afgestoken hebben…. zuurpruimen vind ik dat..

 13. Jakob

  Omdat een te grote groep er misbruik van maakt, kan vuurwerk blijkbaar niet. Ze worden bedankt, maar het is niet anders.

 14. Max

  Een totaal verbod gaat er juist voor zorgen dat er meer illegaal vuurwerk komt en er gevaarlijker mee om wordt gegaan.
  Ik verwacht in wijken zoals Overvecht veel meer problemen dan voor dat deze regeling in gaat.

 15. Len

  Er was afgelopen oud&nieuw door de coronamaatregelen ook een soort vuurwerkverbod, maar ik was heel blij dat er in mijn wijk wat mensen waren die groots hadden uitgepakt en weer een beetje leven in de doodse lockdown winter brachten. Ik was er zelfs een beetje door ontroerd.

  Verder moeten mensen over het algemeen gewoon normaal doen, maar dat is helaas in veel gevallen een onrealistische wens.

 16. Mark

  Succes Utrecht. Ik steek gewoon mijn vuurwerk af en als ik dan een boete krijg van handhaving, dan is dat maar zo.

 17. GeeWee

  Ben benieuwd of veel mensen dan hun vuurwerk in de gemeente Nieuwegein, Bunnik of Stichtse Vecht gaan afsteken 😉

 18. Pee

  Het verbod jaagt de illegale handel juist aan en zal voor zwaarder vuurwerk gaan zorgen wat vanuit polen en duitsland zonder problemen ons land binnen komt.
  Vrije doorgang van personen en goederen werkt daar aan mee.

 19. drexciya

  Wat een zwakzinnigheid. De overlast wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Het gebrek aan handhaving is het probleem, en een verbod gaat daarbij niet helpen. Iedereen weet dat, en toch blijven ze maar doorgaan met mensen, die er wel verantwoordelijk mee omgaan, te straffen.

  Ik steek zelf géén vuurwerk af, maar mensen die dat op verantwoorde manier doen met legaal vuurwerk ontneem ik niet hun pleziertje.

 20. Simon

  @Pee, hoezo? Het vuurwerkverbod dat al heel lang bestaat gedurende de rest van het jaar functioneert toch ook?

 21. Van Leiden

  @Lachband: Behang afsteken, goeie tip 👍. Gewoon klussen in huis om 00.00 op 31 December 😆

 22. Moniek

  Waarom niet meteen gehandeld na 1 januari van dit jaar 2021 en meteen een verbod, op verkoop, bezit en afsteken van vuurwerk ingesteld, dus al met ingang van de komende jaarwisseling? Nog even en de verkoop begint al weer. Het had een aantal verloren ogen en handen gescheeld, inzet van politie en ambulancepersoneel, spoedeisende hulp, wéér een keer een flinke luchtverontreiniging. Nee, men wacht tot het eind van het jaar om iets te regelen.

 23. Katja

  Waarom dán pas ? Gelijk doen. Afgelopen oud en nieuw was veel rustiger. veel minder geweld en vernielingen. Alleen malloten kunnen niet zonder.

 24. Luuk Upuuk

  Of je nou voor of tegen bent, het is natuurlijk belachelijk dat de regering hier niet de regie neemt en het probleem weer op het bordje van lokale bestuurders kwakt.

 25. Rietje

  Interessant hoe mensen de verantwoordelijkheid bij de handhavers leggen, ipv bij de mensen die al jaren er een zooitje van maken waardoor de gemiddelde mens een pesthekel aan vuurwerk heeft gekregen. Alles moet maar kunnen mentaliteit is echt zo sneu. En niets anders kunnen verzinnen dan alles opblazen saaier dan saai. Hier vliegen de bommen me al weer om mijn oren. Het is september. Het gaat gerust weer tot april door. Ben het nu al weer zat. Saaie mensen met hun domme geknal. Gaaaap…

 26. Lachband

  @ Lars
  “Grappig dat de meeste mensen die voor een verbod zijn. Wel vroeger met plezier vuurwerk afgestoken hebben…. zuurpruimen vind ik dat..”

  Leer me kennen en je zult me alles behalve een zuurpruim vinden!
  Een kenmerk van een gezonde geest is dat deze zich ontwikkeld naar mate deze ouder wordt. Ik ben blij dat ik niet meer dezelfde geest heb die ik als vuurwerkafstekende puber had maar dat ik in de loop der jaren verder ben gaan denken dan alleen mijn eigen belang. In dit specifieke geval vind ik de belangen van anderen (zoals dieren, ouderen, getraumatiseerde oorlogsveteranen, mensen met luchtwegklachten, etc) zwaarder wegen dan mijn eigen pleziertje. Dan ga ik gewoon iets anders doen. Mijn oudjaarsavond is er echt niet minder om.

  @ Van Leiden
  Ik weet niet ik nou zo enthousiast word van klopboormachines in het beton als alternatief voor vuurwerk… 😉

 27. Steven

  Wel heel gek dat komende jaarwisseling het nog wel één keer mag en daarna niet meer. Pak dan nu meteen door…

 28. Praatjes vullen geen gaatjes

  @arbeider
  We leven met elkaar nog steeds in een democratie hoor. Je heb op twee manieren invloed die je allebei kunt gebruiken:
  1) Ga altijd stemmen en verdiep je oprecht in de standpunten van de partijen en vertegenwoordigers. De zetelverdeling is een representatie van de verdeling van de meningen, houding en waarden van de stemmers. Wie zich daar niet laat horen, wordt niet gehoord. Kan zijn dat er wat minder animo is voor de partij waarop jij stemt. Dat is dan niet omdat ‘een kleine elite’ de boel bestiert of we in een ‘totalitair regime’ leven, maar omdat het merendeel (!) van de mensen er kennelijk anders over denkt dan jij. Democratie, dus.
  2) Ga zelf de politiek in. Word lid van een partij, word er actief en stel je verkiesbaar voor de gemeenteraad. Het staat je vrij. En ja, dat kost je tijd en energie: net zoals dat anderen nu kost. Maar vinden het belangrijk om mee te praten en mee te bepalen en dus kiezen ze daarvoor. Als jij het óók belangrijk genoeg vindt om je stem te laten horen en mensen met hetzelfde gedachtegoed als jij te vertegenwoordigen: zet je in! Je vindt het toch zo belangrijk? Doe er dan iets constructiefs mee…

 29. Peter de V.

  Ooit was vuurwerk afsteken en kijken leuk, maar het is de laatste decennia echt uit de hand gelopen. Steeds meer miljoenen de lucht in, steeds grotere bevolkingsdichtheid, steeds zwaarder vuurwerk.
  En daarmee een steeds grotere schade voor de maatschappij.
  Het kan niet meer, hoe jammer ik dat ook vind.

 30. Michel

  Volgens onderzoek? welk onderzoek?
  En al die ondernemers dan die volgens de enorme investeringen hebben moeten doen om goedgekeurd consumenten vuurwerk te mogen verkopen en opslaan? Worden die ook gecompenseerd? En wie gaat dat betalen?

  Het zogenaamde gevaarlijkse Nederlandse knalvuurwerk is al sinds begin 2020 verboden. We verkopen alleen nog siervuurwerk. Laten we normaal doen met ze allen, wie vuurwerk wil afsteken op 31 december tussen 18:00 uur in de avond tot 1 januari 2:00 uur moet dat gewoon kunnen doen.

 31. Cas

  Dus omdat lachband is een ouwe zeur is veranderd is het ineens geen goed idee meer

 32. Koel Hoofd

  We hebben open grenzen en een darkweb waar elke mogelijke ‘knal’ eenvoudig is te bestellen voor thuisbezorging.
  We hebben ook een chronisch onderbezet maar overwerkt handhavingsapparaat.
  Hoe willen de gemeentepolitiek dat vuurwerkverbod gaan handhaven in een stad met 358.000 mensen? Gaat de politiek het zelf doen?

  Ze kunnen nu al niet eens vuurwerkbommen stoppen. Dat gaat gewoon het hele jaar door en de klappen worden steeds harder omdat een vuurwerkverkoopverbod gewoon niet werkt in een grenzenloze wereld.

  Mijn kat heeft het zwaar op 30/31 december, maar weet intussen ook dat het op 1 januari weer over is en gaat dan weer lekker door muizenvangen, business as usual.

 33. Arjan Verhoeven

  Een beetje onderbelicht is wellicht de sociale functie. Het vuurwerk zelf is bijzaak, het is juist zo leuk dat alle buren even naar buiten komen en elkaar wellicht voor het eerst de hand schudden. Koningsdag heeft (rond de Vrijmarkt) dezelfde functie. Sint Maarten ook.

  Ook een uitstekende kans om even te “netwerken”. Zonder sociale drempels en enigszins alcoholisch verlaagde remmingen, na de beste wensen ook nog even kunnen zeggen dat je in februari wil gaan verbouwen en hoopt dat het lawaai niet heel vervelend is. En dat de buurman dan schilder blijkt te zijn die graag toch ‘s naar de offerte wil kijken.

  Zonder goede smoes om op precies hetzelfde tijdstip naar buiten te komen terwijl, waarschijnlijk zelfs als het regent, blijft iedereen lekker binnen. Een dag later is het momentum weer weg en ga je niet aanbellen om een gelukkig nieuwjaar te wensen en de verbouwing ter sprake brengen.

  Een pleziertje waar sommigen honderden euro’s aan uitgeven, in een legale winkel, waar ze maanden voor moeten sparen hoeft niet namens mij verboden te worden. Ik ben geen psycholoog, maar het lijkt me een uitstekende, zelf betaalde uitlaatklep. Als je dat afpakt dan zegt mijn koude-grond-psychologie dat er ook minder mensen bereid zullen zijn zich te laten vaccineren.

  Ik heb het uitdrukkelijk niet over de bommen die al in november worden afgestoken, maar ik snap ook niet dat die jongens niet te pakken zijn. Ze maken er niet bepaald een geheim van.

 34. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Ach zo gezellig is het niet meer in deze stad hoor, buren zijn zo weer verdwenen voor nieuwe onbekende buren.
  Vuurwerk is zeer slecht voor het milieu, gewoon stoppen met afsteken.

 35. Esrin W.

  Anyway: medio oktober beginnen de ritten naar België weer, iemand nog bestellingen?

 36. Hans

  Het afsteken van vuurwerk zal het net zo vergaan als het roken. Het wordt een in onbruik rakend en een sociaal steeds minder geaccepteerd fenomeen. Ongetwijfeld blijven er wat die hards over maar dat hoort erbij. Binnen vijf jaar is de meerderheid gewend aan vuurwerkloze oudejaarsavonden. Minder gezellig hoeft dat niet te worden, er zijn talloze alternatieven te verzinnen om het leuk te hebben met je buren op zo’n avond: een barbecue, een straatborrel, live muziek, springkussens voor de kinderen, etc. Onze huisdieren kunnen dan voortaan zonder angst delen in de gezelligheid.

 37. Realist

  Er moet wel wat gebeuren want het lijkt inmiddels een warzone rondom oud en nieuw. Ik denk niet dat een totaalverbod voor iedereen de oplossing is want de oorzaak ligt bij een beperkte groep mensen met illegaal vuurwerk. Ga gewoon eens streng straffen of torenhoge boetes geven bij overtredingen.

 38. Pee

  @Simon 23/9/2021
  Als de mensen vuurwerk aan willen schaffen zijn ze aangewezen op de illegale handel terwijl ze normaal hun pakketje bij het tuincentrum kochten .
  mensen willen gewoon vuurwerk afsteken met oud en nieuw ,illegaal of niet dat maakt niet uit .
  Het is ook niet het hele jaar door oud en nieuw dus begrijp ik niet wat je bedoelt schijnbaar.

 39. Toine Goossens

  Inderdaad Arjan Verhoeven,

  Zet die sociale functie op 1. Organiseer dus collectief vuurwerkshows. Maar daar hebben de linksies geen kaas van gegeten.

  Zij kennen louter het woord verbod,
  Dat klinkt niet voor niets net als God.

 40. Bokkepoot

  Ik merk nooit iets van oud en nieuw tot het echt oud en nieuw is. Geen knallen in de maanden ervoor en mijn huisdieren zijn er ook totaal niet bang voor op de dag zelf. Katten zitten voor het raam te kijken. Ik hou van vuurwerk en koop altijd een heleboel siervuurwerk. overigens is als het knalvuurwerk al verboden he stelletje zuurpruimen. Dus als je nu een totaal verbod wil dan is dit echt alleen maar om de liefhebbers te pesten.

 41. Vuurwerkliefhebber

  Zou triest zijn als er een vuurwerkverbod kwam gezien 95% van de mensen wel op een fatsoenlijke en verantwoordelijke manier met vuurwerk om kan gaan en 5% zich misdraagt. Ook zorgt vooral zwaar illegaal vuurwerk voor de meeste overlast, zwaar gewonden en vernielingen. Dat Nederlandse knalvuurwerk, wat sinds afgelopen december verboden is, is zo licht als wat stelt niets voor. Dat jongelui hulpverleners bekogelen met van alles en nog wat daar ben ik het ook niet mee eens maar vind dat geen reden om een vuurwerkverbod in te stellen, hebben ze geen vuurwerk voorhanden dan gooien ze wel met bierflesjes en/of stenen. Ook de Main Stream Media brengt vuurwerk alleen maar negatief in het nieuws en laat mensen denken dat die grote zware bommen consumentenvuurwerk is wat bij de fietsenmaker om de hoek te halen is maar in werkelijkheid is dit illegaal zwaar vuurwerk uit het buitenland. Als er een algeheel vuurwerkverbod komt dan kun je stellen dat alle ellende met zwaar illegaal vuurwerk gebruikt is om het mooie consumentenvuurwerk de nek om te draaien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).