Gemeente Utrecht wil zelf warmtebedrijf oprichten na mislukken deal met Eneco Gemeente Utrecht wil zelf warmtebedrijf oprichten na mislukken deal met Eneco

Gemeente Utrecht wil zelf warmtebedrijf oprichten na mislukken deal met Eneco

Gemeente Utrecht wil zelf warmtebedrijf oprichten na mislukken deal met Eneco
De gemeente Utrecht is van plan om een eigen warmtebedrijf op te richten. Begin deze maand werd bekend dat Eneco geen heil ziet in het ontwikkelen van een warmtenet in Overvecht-Noord. Toch is nog steeds het doel om de woningen van het gas af te halen, er moet dus iets geregeld worden.

De gemeente Utrecht is van plan om een eigen warmtebedrijf op te richten. Begin deze maand werd bekend dat Eneco geen heil ziet in het ontwikkelen van een warmtenet in Overvecht-Noord. Toch is nog steeds het doel om de woningen van het gas af te halen, er moet dus iets geregeld worden.

Alle huizen in Utrecht vanaf 2050 van het gas af, dat is niet alleen de ambitie van de gemeente maar ook van de landelijke overheid. In Overvecht-Noord is daarom al een aantal jaar een proef bezig, zo’n 8.000 woningen in deze buurt zouden in 2030 als eerste volledig van het aardgas af moeten zijn. Eneco en de gemeente onderzochten of er stadswarmte aangelegd kon worden, zodat bewoners niet meer met gas hoefden te verwarmen. Eneco trok echter de stekker eruit.

Het mislukken van de deal met Eneco is een behoorlijke aderlating. De belangrijke redenen? De kosten bleken te hoog te zijn, zowel voor de aanleg als de warmte die geleverd zou worden.

De eenmalige kosten per woningeigenaar zou bijvoorbeeld uitkomen op 12.500. Daar stonden wel subsidies en een bijdrage van de gemeente tegenover, maar dat is dus wel een flinke kostenpost. De gemeente heeft altijd gezegd de wens te hebben dat woningeigenaren in het proefgebied geen eigen bijdrage hoeven te betalen.

Dan is ook nog eens duidelijk geworden dat stadsverwarming eigenlijk kostentechnisch niet kan concurreren met gas. Bewoners hadden dus een grote kans dat de maandelijkse kosten omhoog zouden gaan.

Er waren volgens de gemeente en Eneco kortweg te veel risico’s. Ook zou het extra ingewikkeld zijn, meent de gemeente, omdat Eneco een commerciële onderneming is en dus niet over alles in de business case transparant kan zijn.

Eigen warmtebedrijf

Het college van B&W in Utrecht stelt nu voor om te onderzoeken of de gemeente niet een eigen warmtebedrijf op kan richten. Op die manier moet de gemeente meer regie krijgen. Het gemeentelijke warmtebedrijf moet dan echt eigenaar worden van nieuwe collectieve warmtesystemen. Ook de ontwikkeling, realisatie en exploitatie voor bestaande- en nieuwbouw moet dan onder verantwoordelijkheid van de gemeente gebeuren.

De gemeenteraad zal later dit jaar gevraagd worden een besluit te nemen over het voorstel voor de oprichting van een warmtebedrijf. Wethouder Lot van Hooijdonk erkent dat het ingewikkeld is om de warmtetransitie goed uit te voeren. “Het aanbod aan onze inwoners is daarbij heel erg belangrijk, dus daar willen we meer grip op hebben. In gesprekken met bewoners horen we ook dat een sterkere rol van de gemeente in de warmtelevering gewaardeerd wordt.”

Spoeddebat

Er staat vandaag nog een spoeddebat op de agenda over mislukken van de samenwerking tussen Eneco en de gemeente Utrecht. Eerder deden verschillende oppositiepartijen al de oproep voor een raadsenquête – het zwaarste instrument van de gemeenteraad waarmee het handelen van het college gecontroleerd kan worden. Bij zo’n onderzoek kunnen getuigen en deskundigen gehoord worden onder ede. Of zo’n enquête er ook echt komt is nog de vraag, er moet namelijk een meerderheid voor zijn in de raad.

Wat gebeurde er op 3 april?

Het nieuws dat de samenwerking tussen Eneco en de gemeente Utrecht stopte werd op 3 april eenzijdig naar buiten gebracht door Eneco. Daar was wethouder Lot van Hooijdonk niet blij mee. “We zijn onaangenaam verrast dat Eneco ervoor kiest dit persbericht online te zetten, in plaats van bewoners in de wijk eerst fatsoenlijk te informeren. Eneco is zonder medeweten van ons naar buiten gegaan met dit nieuws, terwijl er andere afspraken waren over de timing van de communicatie”, liet Van Hooijdonk weten. Een dag na het persbericht van Eneco, op 4 april, stond er juist een overleg met de partijen over de manier en timing van communiceren.

Waarom Eneco dan toch een dag eerder het persbericht publiceerde over het stoppen van de samenwerking? Het energiebedrijf kreeg te horen dat de gemeente ook zelf al voor 4 april met externen – uit Den Haag – had gesproken over de status van het project. Daardoor voelde Eneco zich geroepen om ook haar kant van het verhaal naar buiten te brengen, wat dus op 3 april gebeurde. Wel wil Eneco benadrukken altijd goed samengewerkt te hebben met de gemeente, maar dat dit laatste vooral berust op ‘miscommunicatie’.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
  1. Abe

    Eenmalige kosten 12.500 per woningeigenaar, dat is dus € 100.000.000 voor 8000 woningen. En alleen Overvecht heeft al 34.910 inwoners. En dit zou zijn voor Eneco, een bedrijf dat al monteurs en ervaring in huis heeft om het uit te voeren. De gemeente moet eerst nog een eigen warmtebedrijf gaan opzetten met alle bijbehorende kosten, dan moet het plannen en bouwen nog beginnen. Hoe kan de gemeente überhaupt aan technisch personeel komen als dat voor bestaande bedrijven al moeilijk is? Een hoger salaris gaan bieden om mensen bij Eneco weg te kopen?
    Het nieuwe warmtebedrijf van de gemeente kan natuurlijk de uitvoering uitbesteden aan Eneco. Dan kan Eneco eraan verdienen zonder risico en zitten de gebruikers en gemeente met de kosten, extra laag management, overhead

  2. eric

    Dat word de zoveelste dure blunder van Lotte van Hooydonck!

  3. Statler

    Ik vraag me af hoe een gemeente met een fors begrotingstekort dit denkt te gaan financieren…

  4. Jan Ed

    Deprivatiseer Eneco. Als dat toch kon.

  5. Zuurpruim

    Dus eerst je warmtenet verkopen voor wat leuke linkse en rechtse hobby’s en daarna weer duur opzetten met het risico op fiasco met deze wethouder. Maar ja inwoners van Utrecht draaien linksom of rechtsom toch op voor het falen van dit bestuur.
    Utrecht kan dat.

  6. Richard

    Misschien een idee om eerst de warmtecentrales zelf van het gas af halen? Die stoken nu meer dan voor de helft gas en de rest biomassa uit reststromen. Gas moeten we afbouwen en reststromen zijn een beperkte hoeveelheid. Dus waar wordt die warmte over 50 jaar vandaan gehaald? Uit de bodem?

  7. Ed.

    Ga eens in Terheijden (NB) kijken hoe ze dat voor een heel dorp geregeld hebben. https://traaisenergiecollectief.nl/projecten/traais-warmtenetwerk/

  8. Marcel

    Laat dit aub onmogelijk waar zijn. De gemeente Utrecht gaat een bedrijf oprichten? Alle tekorten gaat iedereen betalen? Oeverloos verlies lijden? Laat het ajb niet gebeuren !!! Moet toch mogelijk zijn dat iemand dit tegenhoud? Er moeten toch ajb mensen in de raad zitten met verstand? Of vraag ik nu teveel ? Alleen het idee al is al bizar trouwens.

  9. Lombokker

    Wat een onzalig plan, dat kan alleen door wensdenkende alfa’s bedacht zijn.
    De gemeente Utrecht is niet eens in staat om een fatsoenlijke parkeerapp op te leveren, dus iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat een eigen warmtebedrijf alleen maar op een ramp uit gaat lopen. Weer een GL hobbyproject dat de belastingbetaler handenvol geld gaat kosten.

  10. Pevedebe

    Duic 24 april 2034
    Gemeente Utrecht moet 1.5 miljard bijleggen om verlies van eigen energie bedrijf af te dekken.

    Mark my words

  11. Robbert

    Schoenmaker hou je bij je leest, dit gaat echt heel veel geld kosten.

    Terug naar een gemeente die niet met allerlei regelgeving en megalomaan denken het idee heeft dat ze het beter weet dan de professionals. Van frustreren naar faciliteren.

  12. WJM

    Utrecht binnenkort weer een Artikel-12 gemeente?
    Bestuurders moeten geen ondernemertje gaan spelen, dan hadden ze wel in het zakenleven gestapt!

  13. Herman

    Niet doen!
    De gemeente is per definitie niet geschikt voor dit soort activiteiten. Gaar geheid mis en de kosten zullen niet te overzien zijn.
    Gemeente wees geen slechte verliezer die door wil drammen, maar neem je verlies.

  14. Scherpschutter

    Het worden zúlke leuke jaren! Lot krijgt als lokaal bestuurder ook maar opdracht van de Staat der Nederlanden hè? Het is allemaal heel simpel. De Staat der Nederlanden heeft een contract getekend met de Verenigde Naties, waarmee ze zich verplicht heeft om SDG’s te implementeren. Daarom word je doodgegooid met al die duurzaamheidsonzin. Contract is contract. De Staat rolt het vervolgens uit naar alle lokale overheidsentiteiten.

    Alleen zijn die SDG’s uiteraard gestaafd op de totale luchtfietserij die alleen een centrale planner uit de hoge hoed kan toveren en op geen enkele wijze praktisch daadwerkelijk implementeerbaar. Lot doet haar uiterste best om aan de contractuele verplichtingen van de SDG’s te voldoen, maar alles dat ze probeert faalt. Stroomnetwerk zit nu al op slot, elektrische auto’s schieten niet op, iedereen wordt armer door inflatie, niemand wordt vegan en ook de hele diversiteitsagenda faalt. Samenlevingen zijn nu eenmaal niet maakbaar.

    En nu Eneco ook de stekker uit dit energieproject trekt, heeft Lot eigenlijk niets meer over dan deze ultieme wanhoopspoging om alsnog de oekazes van haar bazen in de landelijke politiek uit te voeren, maar ze weet dat het niet kan. Tijd rekken is alles dat rest en zo mag deze vermakelijke ‘poging’ dan ook gezien worden.

    We aanschouwen hier de dood van de energietransitie, voordat hij begonnen is. Lot weet het. Het is voorbij…

  15. echte utrechter

    …en dan na een jaar of 10 de boel weer verkopen aan de hoogstbiedende. Is dan plots geen kerntaak van de gemeente meer. Asjeblieft! laat maar zitten!

  16. Mojoman

    Oei, is dat nou wel zo’n goed idee?
    In deze gemeente gaan dat soort grote projecten per definitie fout en kosten blijven oplopen.
    Burgers zitten er ook niet echt op te wachten. Volgens Lotje willen bewoners een sterkere rol vanuit de gemeente. Lot denkt dat wel vaker, dat zij doet wat burgers willen, maar willen burgers echt dat de gemeente dit doet???? Ik vraag het mij af.
    Stadswarmte is te duur!!! Burgers willen betaalbare warmte.

  17. Wim

    Man man man. Het probleem met warmtenetten is dat die infrastructuur te duur is. Dat los je niet op door het een gemeentelijk bedrijf te maken. Als de bewoners de kosten niet zullen dragen, draagt de gemeente die. En de gemeente kan dat niet dragen. Volstrekt onrealistisch plan.

  18. WJM

    Utrecht is géén dorp Ed. !!!
    Weet niet hoe lang jij in Utrecht woont, maar ik al van vóór het vorige Artikel 12 ‘kruis’!
    Bestuurders gaan niet voor niets werken in het Openbaar Bestuur in plaats van het zakenleven! Er zijn maar weinig bestuurders die het in het bedrijfsleven maken.

  19. bureaulesswatts

    Als u nog verder in het pak genaaid wilt worden moet u vooral lid worden van zo’n warmtebedrijf.

  20. Marcel

    @ eric: lot is de niet allerbeste dat is zo maar…..de raad is de baas. Die zegt ja of nee en indirect bent u dat met uw stemgedrag. Is zomaar een losse opmerking. Helaas is het wel zo dat ik gelijk heb.

  21. JdV

    @jan ed: kan prima. Doe een goed bod en onze japanse vrienden verkopen eneco graag aan je.
    On topic: denk u het volgende in.
    Een professionele, grote partij met tientallen jaren ervaring ziet absoluut geen brood in het uitvoeren van een project. Een gemeente, zonder enige ervaring op dit gebied en een fors begrotingstekort zegt: geen probleem, gaan wij het wel doen.
    What could possibly go wrong? Het is wachten tot de ramp zich voltrekt.

  22. Jac

    En onze gemeenteraad laat zich weer het volgende debacle in leiden door onze wethouder van fietsen. Ook de daaruit voortvloeiende motie van wantrouwen zal zij weer eens makkelijk overleven. Wij als Utrechtse burgers daarentegen niet. Want wij zullen de kosten dragen van dit onrealistische avontuur.

  23. Eneco gebruiker😡

    Het is een zegen voor de bewoners stadswarmte is idd een stuk duurder dan gas of electra SCHANDALIG DUURDER WEL TE VERSTAAN!

  24. Don

    Het stoort het gemeentebestuur blijkbaar helemaal niets dat de gemeente utrecht een tekort heeft van 10 tallen miljoenen. Die zien de inwoners van utrecht als een pin apparaat met een ongelimiteerde limiet. Verbaasd me niets dat utrecht als plofkraak city bekend komt te staan.

  25. Nina

    Op basis van welke eigen kennis denkt deze wethouder dat zijzelf en/of de gemeente de expertise heeft om dit goed te kunnen volbrengen, terwijl één van de grootste energiebedrijven van ons land met goede argumenten aangeeft dat het niet haalbaar (en voor de gebruikers bovendien niet betaalbaar) is?

    Het is een volledig ongeloofwaardig plan, maar deze wethouder wil blijkbaar koste wat kost met ons aller gemeenschapsgeld haar zin doordrukken?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).