Gemeente Utrecht wilde een gesprek met klimaatactivist Rozemarijn: ‘Zien ze mij als potentiële terrorist?’ Gemeente Utrecht wilde een gesprek met klimaatactivist Rozemarijn: ‘Zien ze mij als potentiële terrorist?’

Gemeente Utrecht wilde een gesprek met klimaatactivist Rozemarijn: ‘Zien ze mij als potentiële terrorist?’

Gemeente Utrecht wilde een gesprek met klimaatactivist Rozemarijn: ‘Zien ze mij als potentiële terrorist?’
Rozemarijn van ’t Einde. Foto: Christian Climate Action
Twaalf keer is de Utrechtse Rozemarijn van ’t Einde afgelopen jaar opgepakt tijdens verschillende klimaatdemonstraties. Dit was voor de politie reden om aan de bel te trekken bij de gemeente Utrecht. Vrijdag werd Rozemarijn gebeld met de vraag of zij in gesprek wilde gaan met medewerkers van de afdeling Polarisatie en Radicalisering. “Ik schrok daarvan, zien ze mij soms als potentiële terrorist?”

Twaalf keer is de Utrechtse Rozemarijn van ’t Einde afgelopen jaar opgepakt tijdens verschillende klimaatdemonstraties. Dit was voor de politie reden om aan de bel te trekken bij de gemeente Utrecht. Vrijdag werd Rozemarijn gebeld met de vraag of zij in gesprek wilde gaan met medewerkers van de afdeling Polarisatie en Radicalisering. “Ik schrok daarvan, zien ze mij soms als potentiële terrorist?”

Rozemarijn benadrukt dat zij en haar mededemonstranten altijd vreedzaam tewerk zijn gegaan. “Dat is namelijk de beste manier om verandering teweeg te brengen. Ik ben dan ook verbaasd dat de gemeente dat inmiddels nog niet weet.” Toen Rozemarijn het telefoontje van de gemeente ontving, is ze niet direct ingegaan op de uitnodiging. “Ik heb overwogen om uit principe niet in gesprek te gaan. Het komt namelijk intimiderend over om vreedzame activisten verdacht te maken en te criminaliseren.”

Na contact te hebben gehad met Amnesty International en de juridische afdeling van Extinction Rebellion, besloot ze toch op het verzoek in te gaan. “Anders bleef het in de lucht hangen en ik wist ook niet wat voor gevolgen dat zou hebben. Daarnaast ben ik uiteraard bereid om te praten over mijn motieven.”

Gesprek

Het gesprek heeft uiteindelijk maandag bij Rozemarijn thuis plaatsgevonden. Naast twee medewerkers van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Utrecht was er ook iemand van de juridische tak van Extinction Rebellion bij. “Ik weet namelijk dat er in het verleden actievoerders op deze manier zijn geïntimideerd.”

Het gesprek verliep goed volgens Rozemarijn. “Ze vroegen onder meer waarom ik in actie ben gekomen. Ik heb ze verteld over mijn zorgen over het klimaat en dat we de laatste afslag naar een leefbare aarde aan het missen zijn. Hoe kan ik dan niet elk beschikbaar democratisch middel gebruiken om daartegen in opstand te komen? Daarnaast heb ik ze erop gewezen dat de gemeente Utrecht in 2019 de klimaatnoodtoestand heeft uitgeroepen, maar er vervolgens niet naar handelt.”

Optreden politie

Daarnaast heeft Rozemarijn in het gesprek haar zorgen over het optreden van de politie geuit. “Ik heb een ziekte en de politie weigert daar vaak rekening mee te houden. Zo is minstens een derde van de arrestaties misgegaan. Dat ik opgepakt word vind ik prima, maar mensenrechten moeten altijd gerespecteerd worden.”

Rozemarijn leidt aan orthostatische intolerantie. Dat betekent dat ze niet stil kan staan. Als dat wel gebeurt kan haar lichaam het bloed niet omhoog pompen en in het ergste geval kan dit volgens haar hersenschade veroorzaken. “Wanneer ik word weggedragen door agenten geef ik altijd aan dat ze ook mijn benen omhoog moeten houden of wanneer ik lopend word meegenomen zeg ik dat ik niet stil kan staan. Ik vraag niet veel, maar toch wordt hier niet altijd gehoor aan gegeven. Dat vind ik beangstigend.”

De medewerkers van de gemeente zijn volgens Rozemarijn gerustgesteld in het gesprek. “Ze vroegen of ze bang moesten zijn voor radicalisering. Ik heb ze verteld dat ze niet bang hoeven te zijn voor geweld. Een groep heeft namelijk geen baat bij agressie, dat weten we inmiddels uit succesvolle bewegingen uit het verleden.”

Reactie gemeente Utrecht

DUIC heeft navraag gedaan bij de gemeente over de aanleiding van het gesprek. “De gemeente Utrecht deelt de bezorgdheid die er in de maatschappij bestaat over de toekomst van ons klimaat. Bij de aanpak van radicalisering spelen opvattingen nooit een rol. Er wordt gehandeld op basis van signalen over gedragingen die kunnen leiden tot geweld. Met het programma ‘Utrecht zijn we samen’ richt de gemeente Utrecht zich op alle (mogelijke) vormen van radicalisering.”

“In een casusoverleg komen signalen met betrekking tot radicalisering aan de orde. Deze signalen kunnen afkomstig zijn van burgers of partners, zoals de politie. Eerste stap in de opvolging van een signaal is altijd dat contact wordt gezocht met de betreffende persoon voor wederhoor. Zo’n gesprek kan aanleiding zijn tot vervolgacties maar vaak is het ook zo dat het signaal hiermee wordt afgedaan. Het gesprek met mevrouw geeft op dit moment geen aanleiding tot verdere opvolging.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

29 Reacties

Reageren
 1. cas

  Tsja, het doel maakt niet uit, iedereen kan een terrorist worden zijn die voor idealen vecht.

 2. Natte Otter

  Op het moment dat de politie je weg voert is al een paar keer gevraagd of je weg wil gaan. Je had ook zelf uit eigen beweging kunnen gaan. Maar op het moment dat ze je meenemen, omdat je blijft etterbakken, moet de politie wel heel zorgvuldig met je ziekte om gaan.

 3. Savrion

  Nou, maken we ons toch al jaren zorgen om het klimaat en ons leefomgeving, maar er naar handelen is nog ver te zoeken ….. Tja, we zijn ook maar mensen en leggen ons lot “als het ons uitkomt” in handen van God, die beste man of vrouw zal het druk krijgen in de nabije toekomst 🙂

 4. Medestrijder

  Waanzinnige reactie van de (lokale) overheid !
  de afdeling Openbare Orde en Veiligheid zou zich als vertegenwoordiger van ons (de kiezers en dus opdrachtgevers!) bezig moeten houden met diegenen die de Openbare Orde en Veiligheid bedreigen: de bedrijven en Overheidswetten & regels die het klimaat en dus ons voortbestaan bedreigen!

  Dat is pas een bedreiging van de veiligheid, hoe denkt de gemeente ons te beschermen als het water komt: Utrecht ligt in de bedreigde zone als de zeespiegel met 1 meter stijgt.
  dat doet iets met de Openbare Orde denk ik, bereid je daar maar vast op voor:
  Klimaat vluchtelingen……

  in plaats daarvan gaat men actievoerders intimideren.
  Alleen het feit dat Rozemarijn Amnesty en Extinction moet raadplegen geeft aan hoe intimiderend de gemeente hier handelt.
  foei

 5. Realist

  @ cas. Of het nu linkse of rechtse extremisten zijn, ze vechten voor idealen en ja, dat kan uitmonden in terrorisme. Goed dat de gemeente er boven op zit.

 6. Tiny

  Mooi man, dit soort figuren in de spotlight zetten. Laat het een stille dood sterven. Zijn we met z’n alle veel beter af.

 7. Rottebert Peermans

  Tsja als je “vreedzaam” het verkeer gaat zitten blokkeren en provoceren en je weigert aan de kant te gaan als de wouten dat vorderen, dan ontneem je andere mensen hun bewegingsvrijheid en vraag je er om te worden opgepakt. Moet je dus ook niet gaan huilen als je niet precies zo wordt opgetild als jij dat wilt. Risico van het vak.
  Als ik in een steegje in de binnenstad winkelende GroenLinks-meisjes de doorgang ga versperren dan komt de skotoe me ook halen toch.

 8. Gregor

  Het mag wat belastinggeld van de burger kosten allemaal, maar we weten wel zeker dat deze persoon haar laatste waarschuwing heeft gehad. Ik blijf het wel twijfelachtig vinden dat zo iemand een platform krijgt om officiële instanties zoals de gemeente en politie lukraak in een kwaad daglicht te zetten. We zullen ze nog hard nodig hebben in deze doorgedraaide wereld.

 9. JdV

  12 x opgepakt in een jaar. Zeg 1 x per maand. Ben je dan een terrorist? Zou kunnen. Ben je dan een veelpleger? Dat is een zekerheidje.
  Een inbreker die 12 x per jaar wordt opgepakt. Een autokraker. Een drugsdealer. Terroristen? Niet vanzelfsprekend. Veeplegers? Absoluut. Laten we daarom vooral beleid ontwikkelen om veelplegers van de straat te halen. Lang opsluiten voorkomt een hoop overlast en kosten voor de gemeenschap.

 10. Toine Goossens

  @Medestrijder,

  U bent slechts een pietluttige minderheid van de burgers. De meerderheid vindt dat democratische waarden bescherming verdienen. Daarom vinden er gesprekken plaats om dat uit te leggen.
  Iedereen die actie voert weet welke gevolgen er zijn aan het niet opvolgen van bevelen van de overheid. Dat geldt voor ER en dat geldt ook voor Corona of FVD e.d. Wie de eigen gezondheid daarbij in de waagschaal stelt, roept de gevolgen daarvan over zichzelf af.
  Ook met andere extreme organisaties vinden dit soort gesprekken plaats, en dat is maar goed ook. Alleen op die manier houden we, juist als burgers, een vinger aan de pols voor een stabiele en veilige samenleving.

 11. Klimaatdrammer (3x gearresteerd)

  Bizar toch dat de overheid haar verantwoordelijkheden t.a.v. veilige leefomgeving voor burgers niet nakomt dopr bedrijven die klimaatverandering aanslingeren geen serieus strobreed in de weg leggen, terwijl burgers die uw en hun mensenrechten willen verdedigen, worden opgepakt. Ja aanpak van klimaatverandering kost geld, maar nietsdoen is niet alleen duurder; op een dode planeet is héél de economie weg. Iedereen hier merkt nu al dat zomers gemiddeld steeds warmer worden, er steeds minder sneeuw valt, hitterecords voortdurend sneuvelen terwijl kouderecords zeldzaam zijn geworden. Je kan dan wel gaan ontkennen dat de mens daarmee iets te maken heeft, en activisten uitlachen die de overheid op haar zorgtaak wijst, of je sluit je bij ons aan. Wij zijn niet te stoppen, klimaatverandering wel!

 12. Hebbedingetje

  12x opgepakt veelpleger dus of politie niets anders te doen heeft misschien zit er door deze dame ergens wel iemand in echte nood maar ze waren even bezig deze dame van de weg te halen . Dus net zoals ieder ander gewoon maandje cel is ze het zo afgeleerd .

 13. Don

  Ik schrik hier ook van Rozemarijn na 12 arrestaties en hiermee de politie en de samenleving zo zwaar te belasten had je allang achter slot en grendel moeten zitten.

 14. Bas Manders

  Verwachten dat politie agenten naar je kunnen luisteren, begrijpen en handelen in een crisissituatie geeft maar weer eens aan hoe self centered deze persoon is. Als de politie al herhaaldelijk oproept weg te gaan en je blijft toch zitten dan kan je actie verwachten. Misschien moet je jezelf niet in die situaties plaatsen als je die aandoening hebt. Als je allergisch bent voor pinda’s ga je ook niet een rondleiding doen in de pindakaasfabriek

 15. Angelique

  Je bent niet door de politie opgepakt omdat je demonstreert.
  Dat gebeurt omdat je de regels overtreedt.

 16. Bromsnor

  Bromsnor heeft een sterke “don’t look up” herbeleving. In haar antwoord op DUIC vragen schendt de gemeente de privacy van de betrokken burger. Volgens Bromsnor hoort de gemeente zich niet uit te spreken over het wel of niet in de gaten houden van individuen.

 17. Pee

  @Klimaatdrammer (3x gearresteerd)
  Moet jij serieus genomen worden na de uitspraak ”Wij zijn niet te stoppen, klimaatverandering wel! ”
  In Saoedi Arabië is sneeuw gevallen en zo zijn er nog meer van dat soort zaken die voorkomen .
  Klimaatverandering is niet te stoppen omdat dat al plaatsvind vanaf het bestaan van de aarde .
  Nog voor dat de mens zijn intrede deed.
  Als je gestudeerd hebt dan weet je dat de sahara ooit een weelde was voor flora en fauna.
  Dat Antarctica ooit ijsvrij was .
  Of wilde je dat nog even ontkennen ook?
  Europa heeft ook een ijstijd gekend en waar we nu in een gematigd klimaat zitten.
  Dat veranderd met de tijd ook weer in een ander klimaat.
  Doe eens wat huiswerk samen met (Roze)marijn van ’t Einde in plaats van je zo belachelijk neer te zetten.
  3x gearresteerd en nog niet wijzer .
  En marijn 12 x ,wat niet had gehoeven als je de geschiedenis van de aarde kent.

 18. Hans

  Hmm, niet naar de politie willen luisteren (als die aangeven dat je ergens moet vertrekken) en dan vervolgens klagen over de politie als ze niet naar jou luisteren. En dan nog zeggen “ik vraag niet veel”. De politie vroeg zelf ook niet veel, namelijk alleen maar of je daar wilde vertrekken.
  Na 12x zou je door kunnen hebben, dat als je niet luistert naar de politie ze ook niet naar jou luisteren. Maar ik neem aan dat de gemeente dat fijntjes heeft uitgelegd en nu maar hopen dat ze daar naar heeft geluisterd……

 19. Yoshua

  12 keer in een jaar dan ben je een fanatici, die glijden makkelijker uit dan demonstranten die maandelijks demonstreren en niet worden aangehouden.
  Rara en RAF zijn ontstaan door fanatici.
  Vernielingen aanrichten aan Domtoren is gewelddadig.
  Mensen hinderen in vrijheid tot bewegen is best wel extreem.
  Het probleem is dat ze ontkend gewelddadig te zijn.
  De dame heeft hulp nodig een ISD-maatregel zou deze dame helpen om tot positieven te komen.

 20. Len

  Iedereen is zo te zien volledig gereduceerd tot de status quo, welke er enkel baat bij heeft zichzelf in stand te houden, en zijn er zelfs trots op. Elke discrepantie wordt weggeschreven als een stoornis in de DSM-V of je krijgt op een andere manier wel een label dat je niet helemaal zuiver bent. Er is nog nooit een revolutie ontstaan door achter de feiten aan te lopen. Maar dat is allemaal natuurlijk niet zo comfortabel.

 21. LOESJE P.

  Zomaar een vraag die bij me opkomt;
  neemt Rozemarijn vakantiedagen op om te kunnen demonstreren?

 22. Toine Goossens

  @Klimaatdrammer,

  Ik denk dat u niet goed begrijpt hoe langzaam ingrijpende veranderingen gaan. Juist wie zich zorgen maakt over het klimaat zou dat dienen te begrijpen. De klimaatverandering is een langzaam proces.
  Ook herstel van klimaatverandering is een langzaam proces. Accepteer dat, en juich over wat wel verandert, elke dag opnieuw, lees dat eens op Change.nl.
  Ook idealisten dienen te begrijpen dat verandering niet het draaien aan een knopje is.

  Van mij mag u de wet overtreden om zo de dringendheid van de verandering te onderstrepen. Maar accepteer de gevolgen, en blijf van andermans/vrouws eigendommen af, zoals het bezetten van boerenerven.

 23. Klimaatdrammer (3x gearresteerd)

  @Loesje P.
  Ja, daar neemt ze zeer waarschijnlijk vakantiedagen voor op, zoals de meeste klimaatactivisten dat doen (inclusief ondergetekende). Klimaatactivisten zijn geen bijzondere mensen, het zijn studenten, werkenden, gepensioneerden, en ja hier en daar een werkloze – net als in de rest van de maatschappij. Studenten slaan een lesuur over, werkenden nemen verlof op en gepensioneerden – en ja die ene werkloze – hebben meer tijd. Opstaan tégen klimaatverandering en tégen een overheid die willens en wetens niets doen is geen fanatisme. Weten dat onze CO2-uitstoot rampzalig is voor bijna al het leven op aarde, weten dát we prima kunnen regelen én betalen om dat terug te dringen, en nóg bewust niets doen – dat is fanatisme; economisch fanatisme om precies te zijn. Wie ons als gek wil weg zetten, snapt niet dat we niet tegen júllie zijn, maar tegen een bewust inerte overheid. Een overheid die ook júllie leefomgeving om zeep helpt. Eigenlijk hebben jullie er alle belang bij om eveneens in opstant te komen. Waarom haken julie niet aan? Als voortbestaan van onze leefomgeving al niet iets is om je hard voor te maken, wat dan wél?

 24. Justin

  “Ze pakken je op omdat je de regels hebt overtreden”, aldus elke schijnheilige reaguurder. “Je ontneemt onze bewegingsvrijheid.”

  Absoluut hilarisch om te lezen.

 25. Justin

  Elke autobezitter ontneemt de bewegingsvrijheid van honderden voetgangers en fietsers. Dag in dag uit.

 26. Bromsnor

  Bromsnor krijgt het idee dat Pee geen wetenschapper is. Wat een onzin kraamt ze uit. Wat zegt een sneeuwbui in Saudi Arabia? Dat het klimaar niet opwarmt? Dan luister ik toch liever naar Rozemarijn, die terecht opkomt voor ons leefmilieu, omdat de mensen die dat zouden moeten doen, het nalaten.

 27. cas

  Toch grappig dat mensen denken dat je onder het mom van klimaat alles maar kan maken. Beetje het moreel erbij proberen te kapen en je hebt de ultieme en gevaarlijke broedplaats die wij juist als maatschappij niet willen hebben.

 28. LOESJE P.

  Klimaatdrammer, dank voor uw reactie.
  Heb trouwens nergens iemand als gek weggezet.

 29. Toine Goossens

  @Klimaatdrammer,

  Ik nodig u uit om uw activiteiten en die van ER te verleggen. De grootste bedreiging voor het realiseren van de CO² reductie is het NIMBY gedrag van burgers die niet wensen dat er in hun directe leefomgeving bouwwerken worden gerealiseerd om dat te realiseren.

  Hoogspanningsmasten, windturbines, grootschalige stations voor omzetting/opslag van hernieuwbare energie, grotere verdeelstations voor het overbelaste elektranetwerk, noem maar op. Bestrijd dat NIMBY gedrag, stel dat aan de orde en zorg op een positievere manier dat Nederland sneller verandert.
  Ooit stelde ik dat aan ER voor. Nooit meer iets over gehoord.

  Tja, je wordt natuurlijk niet opgepakt voor dat soort inzet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).