Gemeente Utrecht wil meer openbare toiletten en bekijkt drie mogelijke locaties Gemeente Utrecht wil meer openbare toiletten en bekijkt drie mogelijke locaties

Gemeente Utrecht wil meer openbare toiletten en bekijkt drie mogelijke locaties

Gemeente Utrecht wil meer openbare toiletten en bekijkt drie mogelijke locaties
Het openbaar toilet op het Janskerkhof. Archieffoto DUIC
Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting in november bleek dat Utrecht op de tweede plek als ‘toiletvriendelijkste gemeente’ staat. Ondanks dat er de afgelopen jaren meerdere nieuwe openbare toiletvoorzieningen bij zijn gekomen in Utrecht, blijft de gemeente zich inzetten voor nog meer sanitaire voorzieningen. Volgens het college wordt er nog dit jaar onderzoek gedaan naar extra toiletten op drie locaties in Utrecht. 

Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting in november bleek dat Utrecht op de tweede plek als ‘toiletvriendelijkste gemeente’ staat. Ondanks dat er de afgelopen jaren meerdere nieuwe openbare toiletvoorzieningen bij zijn gekomen in Utrecht, blijft de gemeente zich inzetten voor nog meer sanitaire voorzieningen. Volgens het college wordt er nog dit jaar onderzoek gedaan naar extra toiletten op drie locaties in Utrecht. 

De afgelopen jaren zijn er toiletvoorzieningen gekomen in het Julianapark, de Voorveldse polder, Park Lepelenburg, het Griftpark en het Wilhelminapark. In de overige Utrechtse parken kunnen bezoekers gebruikmaken van omliggende locaties, bijvoorbeeld horecazaken en een kinderboerderij, die te vinden zijn in de zogenoemde ‘Hoge Nood App’ of met behulp van een sticker op de deur. 

Ook zijn er dit jaar van april tot en met oktober, net als in 2022, tijdelijke toiletvoorzieningen geplaatst in het Maximapark, Landgoed Rhijnauwen, Bemuurde Weerd Oostzijde, Oosterkade en het hele jaar door op de Neude. Ook bij de supverhuur naast Park Paardenveld staat van april tot en met oktober dit jaar een tijdelijke toilet. 

Máximapark

Op drie locaties in het Máximapark wordt daarnaast gewerkt aan extra toiletvoorzieningen. Zo komt er een ‘beheergebouw’ met toiletvoorziening bij de tuin van de Vlinderhof. De verwachte oplevering is in het najaar van 2023. “Met de vrijwilligers is afgesproken dat de toiletvoorziening openbaar toegankelijk zal zijn wanneer zij in de tuin aan het werk zijn”, aldus het college.

Ook wordt er een vaste toiletvoorziening gerealiseerd bij de Bosspeeltuin. Het is volgens het college nog niet duidelijk op welke termijn deze voorziening wordt gerealiseerd. Het genderneutrale en mindervalide toilet in de Werkschuur in het Máximapark zijn echter wel al openbaar toegankelijk wanneer de vrijwilligers aanwezig zijn. 

Verzoeken

Het college laat weten dat er regelmatig verzoeken bij de gemeente binnenkomen voor nieuwe openbare toiletvoorzieningen op locaties. “Conform het beleid is de realisatie van een voorziening in de openbare ruimte de laatste optie die wordt onderzocht, nadat de andere opties (openstellen van bestaande toiletten) zijn onderzocht”, zo is in de raadsbrief te lezen. “Wij hebben toegezegd voor de voorjaarsnota in beeld te brengen welke financiële mogelijkheden er zijn voor het realiseren van nieuwe voorzieningen, en het beheer en onderhoud van nieuwe voorzieningen”

Drie locaties

In 2023 gaat het college in ieder geval onderzoek doen naar nieuwe toiletvoorzieningen op drie locaties: Amelisweerd, de Weerdsluis en Strand Oog in Al. Er wordt onder meer onderzocht of deze locaties de ruimte bieden en wat de kosten zijn voor de aanleg en het beheer en schoonmaak voor deze nieuwe toiletten.

Volgens het college is er op dit moment echter geen budget voor de realisatie en het beheer en schoonmaak, een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van deze nieuwe toiletten. “Als we nieuwe locaties willen realiseren zal dit betekenen dat er een nieuwe prioritering in de bestaande middelen moet plaatsvinden. Deze afweging zal bij de voorjaarsnota worden voorgelegd.” 

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Manneke Fris

  Goed idee EN waarom dan niet gewoon ook een paar piskruizen plaatsen rond het Centraal Station? Het lijkt op het stationsplein en fietsenstalling af en toe een groot openbaar toilet! Er zijn daar in de avonduren ook nauwelijks gelegenheden tot toiletbezoek. Geen excuus overigens om te gaan wildplassen maar wellicht dat een goed alternatief in combinatie met handhaving het gebied een beetje leefbaar en schoon te houden!

 2. Monique

  Beetje. Overdreven. Er is genoeg horeca in Utrecht waar je je boodschap kan doen.

 3. Kees Truijens

  Een goed idee. Maar wel een beter ontwerp dan van dat monstrum op het Janskerkhof.

 4. Mark Utrecht

  @Monique: In essentie heb je gelijk! Helaas heeft niet iedereen het fatsoen om netjes naar een horecagelegenheid te gaan om daar van het toilet te gebruiken. Daarnaast zijn ook niet alle horecagelegenheden er even happig op om niet betalende klanten te ontvangen voor een toiletbezoek. Het gevolg: veel wildplassers. Ga voor de grap maar eens op een vrijdag- of zaterdagavond de stad in en probeer eens GEEN wildplasser tegen te komen. Dat is praktisch onmogelijk in het stationsgebied helemaal. Als dat tóch gelukt is probeer dan eens met één van de liften rondom het station te gaan (of de fietsenstalling in te lopen) en daar GEEN indringende urinelucht te ruiken. Hoewel het natuurlijk ook een mentaliteitskwestie is denk ik dat je met een paar wc’s of in ieder geval pisbakken een hoop letterlijk en figuurlijk kunt afvangen. Dus ik het wel met het voorstel voor meer wc’s en de suggestie van Manneke Fris eens. Hoewel ik het eigenlijk liever met jou eens was geweest (als iedereen een beetje fatsoenlijk was en gewoon ergens een wc opzocht)!

 5. Utrechtse Jantje

  Er zijn inmiddels ‘n vrij grote groep wat oudere mannen in Nederland , die bijna allemaal ! ‘n plasprobleem hebben !!! En dan is het gewoon ‘n fijn idee , om te weten waar je jouw dringend probleem even kan kwijt raken !!! En de Horeca beste @ Monique , zit niet te wachten op deze mannen , die alleen even naar binnen lopen om hun behoefte te doen natuurlijk …….Hoe méér van die plas locaties hoe beter is de boodschap , en laten we wel wezen , zo’n probleem hoeft die plaskrul toch niet op te leveren in het straatbeeld …..

 6. Hoge nood

  In bijna alle horeca in de stad ben je inderdaad welkom om even gratis van het toilet gebruik te maken. De gemeente rekent die toiletten mee in het aantal wat de gemeente moet faciliteren. Bij de fietsenstallingen van de gemeente zelf laten ze je overigens wel 0’50 cent betalen om van het toilet gebruik te maken. Beetje krom.

 7. Uuu

  Nog meer plekken in Utrecht voor de steeds meer zwervers en junks!!!!!

  Ze snappen het echt niet de bij de gemeente Utrecht. Kost alleen maar geld, effect 0. Of is het zodat die zwervers en junks hun behoeftes niet meer in het wild hoeven te doen en zich kunnen opfrissen? Dan zou het nog wel een redelijk idee zijn.

  “Gewone” mensen gaan met hoge nood naar een schone en frisse horeca-wc (waar geen zwervers en junks komen) en betalen daar zelfs gewoon graag voor.

  Vraag me altijd af wie er naar zo’n bacteriën- en virusverzameling als een openbaar toilet gaat. Worden ze eigenlijk wel gebruikt?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).