Gemeente Utrecht wist lang niet van opvang minderjarige niet-statushouders; ‘Situatie onwenselijk’ | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht wist lang niet van opvang minderjarige niet-statushouders; ‘Situatie onwenselijk’ | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht wist lang niet van opvang minderjarige niet-statushouders; ‘Situatie onwenselijk’

Gemeente Utrecht wist lang niet van opvang minderjarige niet-statushouders; ‘Situatie onwenselijk’
De gemeente was lange tijd niet op de hoogte geweest dat er op een aantal locaties in De Meern minderjarige niet-statushouders werden opgevangen. Deze jongeren hebben weinig perspectief op een permanent verblijf in Nederland. Toen één van de minderjarigen in aanraking kwam met de politie kwam dit aan het licht.

De gemeente was lange tijd niet op de hoogte geweest dat er op een aantal locaties in De Meern minderjarige niet-statushouders werden opgevangen. Deze jongeren hebben weinig perspectief op een permanent verblijf in Nederland. Toen één van de minderjarigen in aanraking kwam met de politie kwam dit aan het licht.

Sinds 2016 vangt de landelijke voogdij-instelling Nidos alleenstaande minderjarige vreemdelingen op in Utrecht. Deze jongeren hebben een status om in Nederland te blijven. Ze verblijven in zeven kleine woongemeenschappen verspreid over Lunetten, Kanaleneiland en De Meern. Het gaat in totaal om 22 minderjarigen.

Pilot

Nidos voert daarnaast sinds 2019 een landelijke pilot. Doel van de pilot is om jongvolwassenen op te vangen om zo eventuele overlast zoveel mogelijk terug te dringen. “Het gaat landelijk om ongeveer 12 opvangplekken voor kwetsbare jongvolwassenen, bij wie vaak sprake is van multiproblematiek en soms ook overlastgevend gedrag en/of gedrag waardoor zij in aanraking komen met politie”, aldus de gemeente.

De gemeente is weliswaar op de hoogte gebracht van de pilot, maar daar werd niet bij verteld dat twee van de opvangplekken in De Meern zouden zijn. “Sinds begin 2019 is de doelgroep in deze opvangwoningen geleidelijk veranderd.”

Vervangen 

De jongeren met perspectief op verblijf in Nederland zijn gelijkmatig vervangen door minderjarigen zonder status. De gemeente Utrecht was tot vorige maand niet op de hoogte van deze verandering. Dit werd pas bekend toen één van de bewoners in aanraking kwam met de politie en geen statushouder bleek te zijn.

De gemeente trok direct na het incident bij Nidos aan de bel. “Nidos geeft nu aan dat dit niet gemeld is bij de gemeente, omdat vanuit haar perspectief de aard en het doel van de opvang hetzelfde is gebleven.” De gemeente zegt het te betreuren dat dit niet eerder is gemeld en noemt de situatie onwenselijk.

Lege woningen 

Inmiddels vangen de locaties van Nidos in De Meern geen jongeren meer op. De woningen blijven leeg tot er nieuwe afspraken zijn gemaakt. De gemeente zegt dat het niet waarschijnlijk is dat er weer jongeren zonder status worden opgevangen.

16 Reacties

Reageren
 1. MJPD

  “Lege woningen”
  Geschikt maken voor starters en/of gezinnen. We hebben deze woningen dringend nodig. Criminele minderjarige niet-statushouders terugsturen naar de veilige landen van herkomst aub!

 2. Pee

  Die horen niet opgevangen te worden maar uitgezet.
  Wat wilde ze anders doen met deze ”jongere”?

 3. Alex

  @Mpdj

  Niets meer aan toe te voegen.

 4. Is

  Deze mensen horen te worden uitgezet. Het niet uitzetten van deze personen verlaagt immers ook het draagvlak voor degenen met een status.

 5. JdV

  Een niet-statushouder. Is dat niet gewoon een illegale? En gaat de gemeente dan mensen die hier niet mogen zijn voorzieningen verschaffen ten koste van mensen die hier wel mogen zijn? Kan iemand de voorgedrukte aangiftes van dit misbruik van gemeenschapsgelden klaar leggen? Dan vul ik er meteen een in. En hopelijk met mij vele duizenden anderen die al jarenlang wachten op een betaalbare woning.

 6. Koel Hoofd

  “Nidos geeft nu aan dat dit niet gemeld is bij de gemeente, omdat vanuit haar perspectief de aard en het doel van de opvang hetzelfde is gebleven.”
  Pardon? De aard en doel was opvang voor minderjarige statushouders, niet opvang voor illegalen die hier niets te zoeken hebben.
  Hmm, zouden ze dat geintje ook in andere steden hebben uitgehaald?
  Zo wordt het draagvlak voor statushouders inderdaad stevig ondermijnd op kosten van de belastingbetaler.
  Uit het Nidos jaarverslag 2019
  “In 2016 is Nidos door de Europese Commissie gevraagd om het netwerk met Europese subsidie gelden op te richten en te leiden.”

 7. Bert

  Beter gezegd:

  Nidos huisvest illegalen en de Gemeente weet daar niets van, die ook nog eens crimineel blijken te zijn. Tel daarbij op dat een hoop van deze illegalen niet eens echt minderjarig zijn, maakt het niet beter.

  En aangezien Nidos niet duidelijk communiceerd met de gemeente of uberhaupt niet ziet wat het verschil is tussen kwetsbare jongeren opvangen en criminele illegalen huisvesten, is het tijd dat deze organisatie per direct wordt opgedoekt.

 8. JJ

  @ Bert

  Zoals je hebt kunnen lezen heeft Nidos al per direct hun activiteiten moeten staken in Utrecht. Dat er gesuggereerd wordt dat ze niet aangepakt worden is een false suggestie.

 9. Yoshua

  Toch te gek voor woorden dat kleine kinderen die hun leven hebben gewaagd en door mensensmokkelaars hier naar toe zijn gekomen geen statushouder zijn.
  Gewoon een verblijfsvergunning geven en naar school sturen is het beste.
  Of we hier nu met 17 miljoen of 25 miljoen mensen wonen maakt niets uit, iedereen moet welkom zijn.
  Nee, ik neem niemand op in mijn huis, de logeerkamers zijn voor andere doeleinden in gebruik.

 10. Kadoendra

  @Yoshua

  Met asielzoekers geldt net als bij Nederlanders, er zijn goede mensen, maar ook slechte mensen.

  Vreemd dus dat u er vanuit gaat dat er alleen maar goede mensen zijn.

 11. Jelle

  @yoshua: regel jij dan wel even een paar miljoen nieuwe huizen?

  Verders: De bevolking kiest de Tweede Kamer, de meerderheid van de Tweede Kamer vormt een regering, de regering maakt wetten en de rest van de overheid voert die uit. Zodra er een parlementaire meerderheid wordt gekozen die jouw voorstel wil uitvoeren, sta ik vooraan die te verdedigen. Tot die tijd (en ook daarna) hoort niemand het recht in eigen hand te nemen en zit Nidos dus fout. Terechte beslissing derhalve van de gemeente om (voorlopig?) te stoppen met die club.

 12. sic

  Als je deze illegale jongeren linea recta op straat zet, krijg je dus overlast. Die duiken volledig dan volledig het illegale/criminele circuit in. Wat zijn anders je opties? Nu was er juist zicht op deze jongeren en KAN je ze op den duur uitzetten. Overigens zijn het geen statushouders of asielzoekers, omdat ze uit (betrekkelijk) veilige landen komen. Dat is een belangrijk onderscheid.

 13. Hadjememaar

  Wat een kul reacties hier. Asiel aanvragen is niet illegaal en dus ook niet strafbaar. Als de asielaanvraag wordt afgewezen, moet de asielzoeker terug naar het land van herkomst. Helaas kan dat niet altijd (veel landen nemen hun onderdanen niet terug als ze asiel hebben aangevraagd). Minderjarige afgewezen asielzoekers die (nog) niet uitgewezen kunnen worden moeten worden opgevangen. Daar kan je van alles van vinden, maar dat veranderd niks aan de zaak.

 14. [email protected]😉

  Een glas en een plas,en het blijft zoals het wás.
  Uitzetten of anders met sober regime in detentie.
  Blijkbaar geld de wet niet voor iedereen.

 15. JdV

  @hadjememaar. Nergens staat waar die opvang moet plaatsvinden. Zelfs niet in welk land of binnen de EU. Dus ik weet wel wat prima plekken doe zeer ontmoedigend werken. En nergens staat dat je landen die geen mensen terugnemen niet mag aanpakken. Door geen hulp meer te geven. Geen financiele transacties meer toe te staan. Diplomatieke banden te verbreken. Etc etc. Aanpakken in plaats van buigen en wegkijken.

 16. Bah bah

  Tjeez, wat een lompe reacties zeg.
  Geen mens is illegaal… En waar moeten ze nu heen dan? Het zijn minderjarigen, kinderen nog, pubers. Zonder ouders die kunnen begeleiden, liefde geven, grenzen stellen, wegwijs maken, perspectief bieden, oftewel: opvoeden… En waarschijnlijk hebben ze meer ellende, onveiligheid en onzekerheid achter de rug dan de gemiddelde gepamperde reaguurder hier in z’n langere leven heeft en zal ervaren. Waar is je hart?

  Ga je schamen! Ieder kind heeft een veilige omgeving en begeleiding nodig, om tot een in de maatschappij functionerende volwassene op te groeien. Je eigen kinderen krijgen dat wel, maar een ‘illegaal’ kind dat een heleboel mist niet? Die wordt gelijk veroordeeld in alle comments: tot crimineel, en ‘opsluiten en uitzetten’?

  Stelletje verwende NIMBY’s… Bah bah bah.
  Open je hart, kijk hoe goed je het hebt en heb een beetje mededogen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).