De gemeente Utrecht worstelt met de grote druk op de opvanglocaties voor daklozen in de stad. Onder meer het tekort aan betaalbare woningen leidt tot volle opvanglocaties. De gemeente reageert vrijdag op een brandbrief waarmee verschillende Utrechtse organisaties waarschuwden dat de daklozenopvang in de stad onder druk staat.
De Stadsbrug werd in 2019 als tijdelijke opvanglocatie ingericht, terwijl de Sleep Inn verbouwd werd. De gemeente verwachtte de extra opvang niet meer nodig te hebben na de verbouwing van de Noiz aan de Keulsekade en de oprichting van het Living Lab Eerst een thuis, maar dat bleek in de praktijk anders te lopen. Sinds september dit jaar neemt het aantal cliënten in de Stadsbrug weer toe en verblijven er ongeveer dertig mensen.
Een van de oorzaken van de drukte in de opvanglocaties is het tekort aan betaalbare woningen. De doorstroom in de opvang stagneert daardoor, aldus de gemeente. De structurele oplossing voor het tegengaan van dakloosheid ligt volgens de gemeente dan ook bij het realiseren van voldoende betaalbare woonplekken voor inwoners in een kwetsbare positie.
Koud-weer-regeling
Sinds 1 november is in Utrecht de koud-weer-regeling weer van kracht. Die geldt tot 1 april en gaat in zodra de gevoelstemperatuur nul graden of lager is. Iedereen die geen dak boven zijn hoofd heeft kan dan terecht in de Stadsbrug. Volgens de gemeente maken vooral zorgmijdende buitenslapers, EU-arbeidsmigranten en ongedocumenteerden gebruik van de regeling.
Oplossing
De taskforce Tijdelijke Woonruimte Toevoegen gaat zich daar de komende tijd bezighouden met betaalbare woonplekken, staat in een brief aan de gemeenteraad.
Om de wintermaanden goed door te komen, zoekt de gemeente een nieuwe tijdelijke locatie die geopend kan worden als de koud-weer-regeling van kracht wordt. “Door tijdelijk een extra locatie in gebruik te nemen verwachten we goed te kunnen anticiperen op eventuele onverwachte drukte […].”
Gekoppelde berichten

Utrechtse politiek bevraagt college na brandbrief over opvang van daklozen
Tien Utrechtse gemeenteraadsfracties hebben het college woensdag vragen gesteld over de opvang van daklozen in…
10 Reacties
ReagerenZo f-ing typisch voor de GL/D66 combi.
Toch maar gaan bouwen in de polder en dat eco-onvriendelijke energiepark vervangen voor een mini kerncentrale?
Dat is wel zo mensvriendelijk…
250 sociale huurwoningen te koop zetten in Ondiep… tja
the City Lodge? het zou de gemeente sieren als ze net zoveel moeite doen voor daklozen uit Utrecht als voor de vluchtelingen van 6000km hier vandaan!
Bromsnor vind het jammer dat de gemeente de opvanglocatie aan de Maliebaan verkocht heeft: https://www.duic.nl/algemeen/familie-fentener-van-vlissingen-maakt-appartementen-van-maliebaan-42/. Daar hadden heel wat daklozen in gekund, met eigen park achter het huis.
Prioriteiten liggen bij de gemeente met het landelijk goede sier maken met vluchtelingen, de eigen bevolking, of het nu om daklozen of laagbetaalden gaat komen op de tweede plek, bouw maar door met dure huur en onbetaalbare appartementen, en vraag gerust 5 miljard voor een trambaantje om juppen naar de horeca in de binnenstad te brengen.
Kleppiere heeft nog wat leeg staan. Even geen tramaanpassingen maar woonruimte creeren met dat geld.
Zuiken030: amen, het is walgelijk. Het asiel systeem is sowieso compleet kapot. Overigens niks ten nadele van asielzoekers, maar het zijn er teveel.
Open oproep aan de ‘taskforce Tijdelijke Woonruimte Toevoegen’ (what’s in a name?): laat een berg woonboten aanrukken voor aan het Zandpad. Uitstekende locatie: in de buurt van voorzieningen en rustig genoeg om woo overlast te voorkomen, en de komende jaren gebeurt er toch nog niks mee. Maak er gebruik van!!
Was er boven HC niet nog wat leegstaande ruimte?
Iedereen worstelt door het tekort aan betaalbare woningen.
Dit is het moderne rijke Nederland. Rendement voor de rijken en energiearmoede voor Jan met de pet in de huurwoning.
Maar we mogen niet klagen hor. Wat is het hier toch rijk en gezellig en fijn.