Gemeente Utrecht zelf aansprakelijk voor lekkende parkeergarage op Berlijnplein Gemeente Utrecht zelf aansprakelijk voor lekkende parkeergarage op Berlijnplein

Gemeente Utrecht zelf aansprakelijk voor lekkende parkeergarage op Berlijnplein

Gemeente Utrecht zelf aansprakelijk voor lekkende parkeergarage op Berlijnplein
Foto: Zecc Architecten en Stijn Poelstra
Niet de architect of de aannemer, maar de gemeente Utrecht zelf is aansprakelijk voor de problemen rond de parkeergarage op het Berlijnplein. Een paar maanden na de opening in 2020 gingen de deuren alweer dicht vanwege wateroverlast. Inmiddels zijn de problemen nog steeds niet verholpen.

Niet de architect of de aannemer, maar de gemeente Utrecht zelf is aansprakelijk voor de problemen rond de parkeergarage op het Berlijnplein. Een paar maanden na de opening in 2020 gingen de deuren alweer dicht vanwege wateroverlast. Inmiddels zijn de problemen nog steeds niet verholpen.

De parkeergarage op het Berlijnplein werd in december 2020 geopend, maar moest in april 2021 alweer dicht vanwege condensvorming en wateroverlast. Toen bestond nog de hoop dat een deel van de garage een paar weken later weer open zou kunnen, maar dat was niet het geval. Uit onderzoek bleek destijds dat de hele garage dicht moest blijven en die sluiting duurde bijna een jaar.

Nadat onder meer de hoofdverdeler en de verdeelkasten waterbestendig waren gemaakt ging de garage in maart 2022 weer open. Ondertussen waren de waterproblemen nog niet opgelost. Een extern bureau heeft gekeken welke aanpassingen nodig waren om ook dit verleden tijd te maken.

Maatregelen

“We hebben een aantal maatregelen bepaald die snel effect hebben en we snel uit konden voeren. Deze maatregelen zijn het dichten van lekkages op het dak en op de verdiepingen; deze ronden we deze zomer af. Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden is een klein gedeelte van de parkeerplaatsen afgesloten”, schrijft het college van B&W nu.

Naast deze ‘snelle’ maatregelen zijn nog meer ingrepen nodig. Op de vierde verdieping van de parkeergarage zijn de afgelopen tijd verschillende hellingen aangelegd waarmee het water wordt afgevoerd. Inmiddels is de beste variant gekozen en uiterlijk 2025 moet deze afvoer worden toegepast in de gehele garage.

Aansprakelijkheid

Tot slot heeft de gemeente onderzocht of de aannemer en architect, de partijen die betrokken waren in het proces, aansprakelijk gesteld konden worden. Hieruit is gebleken dat de gemeente zelf verantwoordelijk is voor het ontwerp en daarnaast zelf het bestek, oftewel de beschrijving van de werkzaamheden, heeft getoetst en goedgekeurd. Daardoor kunnen de andere partijen niet aansprakelijk gesteld worden. “De aannemer heeft de werkzaamheden volgens bestek uitgevoerd”, aldus het college.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Rutger

  Als je de kop van het artikel leest denk je al ‘nee toch niet weer he’. Maar ja, toch wel:

  Hieruit is gebleken dat de gemeente zelf verantwoordelijk is voor het ontwerp en daarnaast zelf het bestek, oftewel de beschrijving van de werkzaamheden, heeft getoetst en goedgekeurd. Daardoor kunnen de andere partijen niet aansprakelijk gesteld worden.

  De gemeente Utrecht als terzake kundig om een parkeergarage te ontwerpen….

 2. Koel Hoofd

  Prutsen op kosten van de belastingbetaler

 3. JdV

  Kijk. Die 100 miljoen begrotingstekort halen we vast wel in Utrecht voor 1-1-2025. Gewoon elke week een tegenvallertje van 1 miljoen. Ga zo door !

 4. Jan Willem

  De gemeente als bouwkundige….
  ….
  Kan dit nog gekker worden….

  Ik ben echt, maar dan oom echt sprakeloos.

 5. TB

  Goedkoop is duurkoop.

 6. de Kreek

  Wat valt er tegenwoordig niet in het Water bij Groen Links, deze partij heb natuurlijk totaal geen haast met de parkeergarage snel weer te openen.

 7. Geenstijl@Utrecht.

  Dit blijft een gebed zonder einde, een glas en een plas, en alles blijft bij de gemeente Utrecht doorgaan zoals het was, prutsen.

 8. Inez

  Afbouwen dat ambtenarenapparaat, alleen maar incompetente mensen die druk zijn met elkaar en helemaal tot niets komen. Zie ook deze:
  https://www.duic.nl/algemeen/aanleg-damsluisbrug-vertraagd-koningsweg-in-utrecht-eind-deze-maand-weer-open-voor-autos/

  Was laatst een post van iemand die daar 3 maand gewerkt had en gillend was vertrokken vanwege zoveel onkunde, gebrek aan werklust, daadkracht en niet kunnen omgaan met inbreng van bewoners.

 9. W

  Faalproject nummer zoveel. Er gaat niet zo heel veel goed in deze gemeente hè.

 10. Len

  Als alleen het dak waterdicht is dan maakt het toch niet uit of de vloeren dat ook zijn? Of komt regen ook van binnen?

 11. de Kreek

  Geenstijl@Utrecht@@ Inderdaad, ‘Schoenmaker, hou je bij je leest!’

 12. Uuu

  @De Kreek
  Het ambtenarenapparaat heeft geen kleur. De wethouder is wel verantwoordelijk, maar het is niet meteen haar schuld. Altijd grappig hoe rechtse onderbuik reaguurders het Nederlands staatsrecht niet kennen en niet hebben opgelet bij Staatsinrichting.

 13. Herman

  Uuu, toch wat beter opletten bij Staatsinrichting.

  De wethouder is verantwoordelijk, niet de ambtenaren. Het bestuur moet het ambtenaren apparaat zo inrichten dat zijzelf de verantwoordelijkheid dragen em zo nodig conclusies trekken.

 14. Utrechter

  Wij van de gemeente Utrecht huren zonder blijkbaar enige kennis van zaken een architect en een aannemer om een parkeergarage te bouwen. Je keurt het blijkbaar zonder enige kennis van zaken het bestek goed. Wie dan hoe dan vraag ik mij weer eens af. Waarom huur je een architect en aannemer in. Als ik naar de bakker ga voor brood ga ik toch ook niet zijn bakplan goedkeuren. En met het uiteindelijke resultaat dat de belasting betalende Utrechter de rekening van deze faalkermis mag betalen.

 15. Lisa

  @Herman
  Voordat je een ander, in dit geval UUU de maat neemt, is heet misschien slim om eerst even goed om te lezen wat er door UUU gezegd wordt. UUU zegt dat de wethouder verantwoordelijk is.

 16. Jopie

  Ik vind het een vrij nietszeggend maar boekdelen sprekend antwoord

 17. WvR

  “…Hieruit is gebleken dat de gemeente zelf verantwoordelijk is voor het ontwerp en daarnaast zelf het bestek, oftewel de beschrijving van de werkzaamheden, heeft getoetst en goedgekeurd…”

  Interessant.
  Ik wist niet dat Architecten Bureautje spelen één van de nevenfuncties van de gemeente was. Ik zou vast een onderzoekje starten naar andere projecten die gebouwd zijn op basis van ontwerpen van Architecten Bureau Ambt & Aar Utrecht.

 18. Reconstructie

  Zullen wij dit jaar de 100 miljoen aantikken? ik denk het wel met deze faalhazen.
  Gaat nooit wat in 1x goed.
  Ik zeg niet dat andere gemeentes geen fouten maken maar de onze is echt tranentrekkend.

  En er gaat nog veel meer bouwkundige ellende komen.

 19. de Kreek

  Uuu@ Ik weet heel goed hoe de hazen lopen in NL en dat Groen Links overal een potje van maak is wel duidelijk, ook nu weer, uiteindelijk is de wethouder de hoogt geplaatste persoon en die kan je daar verantwoordelijk voorhouden.
  Wat mij ook opvalt dat Groen Links alles doet wat zij willen en terwijl ze zeggen dat ze er zijn voor alle Utrechters, nou dat zijn ze dus niet, alleen voor mensen die zeer ruim in hun geld zitten en alle milieu hobby’s makkelijk kunnen betalen en bij de overige wordt het door je strot gedrukt!!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).