Gemeente Utrecht zet promotieteam in om drukbezochte stadsparken schoon te houden | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht zet promotieteam in om drukbezochte stadsparken schoon te houden | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht zet promotieteam in om drukbezochte stadsparken schoon te houden

Gemeente Utrecht zet promotieteam in om drukbezochte stadsparken schoon te houden
De gemeente Utrecht zet een promotieteam in om de Utrechtse parken schoon te houden (Foto's: Job van Gasselt / DUIC)
Door de tropische temperaturen is het deze zomer drukker dan ooit in de Utrechtse parken. Dat lijkt op het eerste gezicht een sfeervolle ontwikkeling, maar niet al die bezoekers zorgen ervoor dat het park ook weer schoon wordt achtergelaten. Aan de gemeente Utrecht de taak om de bezoekers aan te sporen de stadsparken schoon te houden. Hoe? Kwak je afval in de bak.

Door de tropische temperaturen is het deze zomer drukker dan ooit in de Utrechtse parken. Dat lijkt op het eerste gezicht een sfeervolle ontwikkeling, maar niet al die bezoekers zorgen ervoor dat het park ook weer schoon wordt achtergelaten. Aan de gemeente Utrecht de taak om de bezoekers aan te sporen de stadsparken schoon te houden. Hoe? Kwak je afval in de bak.

Met die slogan probeert een promotieteam de bezoekers van de Utrechtse parken bewust te maken van de faciliteiten die er zijn om de parken schoon en aangenaam te houden. Sinds vorig jaar staan er in verschillende parken extra vuilnisbakken, ondergrondse afvalcontainers en een bak voor barbecue-kolen. Tevens zijn er tappunten met drinkwater en sanitaire voorzieningen en komen er binnenkort glasbakken in de parken.

Promotieteam

“Het promotieteam is namens de gemeente op actiedagen aanwezig in het Griftpark, het Wilhelminapark, Park Transwijk en Lepelenburg”, vertelt Paul Schoots, communicatieadviseur van Stadsbedrijven Utrecht. “Ze informeren mensen, nemen met iPads enquêtes af en zijn gespecialiseerd in gedragsbeïnvloeding in de openbare ruimte. Ons doel is om mensen bewuster te maken van het afval dat ze achterlaten.”

Want dat is nodig, vindt ook Wim Horst van Parkbeheer Utrecht. Uit praktijkervaring weet hij dat het voor de schoonmaakdiensten bijna niet te doen is om de Utrechtse parken schoon te houden. “Op een drukke dag ontstaat er in een park als het Griftpark bijna zeven kuub afval”, zegt hij. “Ondanks dat er voldoende afvalbakken en -containers zijn die regelmatig geleegd worden, dumpen mensen hun afval vaak nog naast volle afvalbakken of ruimen ze hun troep helemaal niet op. Daar staat een boete van 140 euro op als je op heterdaad betrapt wordt. Een duur grapje, als je het mij vraagt.”

Positieve reacties

De reacties op het promotieteam zijn tot dusverre positief, vertelt Paul. “Het wordt erg op prijs gesteld wat we doen, omdat iedereen veel waarde hecht aan schone parken. Men is ook echt bereid om afval weg te gooien en te scheiden, maar voor sommigen is het nog niet duidelijk hoe en waar dat precies kan.”

Met de enquête peilt het promotieteam of parkbezoekers op de hoogte zijn van de faciliteiten. Daarnaast delen ze biologisch afbreekbare flyers uit waarin zaadjes van vergeet-mij-nietjes zijn verwerkt om mensen aan te sporen gebruik te maken van de afvalbakken. Met de resultaten van de enquête gaat de gemeente aan de slag om nóg betere maatregelen te treffen om de Utrechtse parken schoon te houden.

16 Reacties

Reageren
  1. Jus

    Flinke boetes lijken me misschien zinvoller.

    Vriendelijke verzoeken aan kansloze aso’s (veel mensen) zijn zinloos. Ze lachen je uit in je gezicht.

    Als je zelf niet kunt bedenken (veel mensen) dat je geen afval op de grond flikkert, dan ben je sowieso al kansloos.

  2. G.H.

    “Men is ook echt bereid om afval weg te gooien en te scheiden, maar voor sommigen is het nog niet duidelijk hoe en waar dat precies kan.”
    Haha, echt waar? Deze mensen graag een parkverbod geven tot ze een proeve van bekwaamheid hebben afgelegd ten aanzien van het correct weggooien van hun afval.
    Overigens niets dan lof voor de gemeente en de voorzieningen die er zijn geregeld in de parken.

  3. I.f.

    Wat is daar nu moeilijk aan? Gewoon frequentie van afvalbakken legen, verhogen, en id zomer meer afvalploegen in zetten. Daar doen ze in grotere steden niet moeilijk over en is daar geen enquete voor nodig, lijkt mij. De ambtenaar belast met deze taak, moet deze uitvoeren.

  4. Chantal

    Je kan ook handhavers inzetten ipv deze jolige jongens en meisjes.
    Het Geiftpark is een klerezooi aan het worden.

  5. JdV

    Weet je wat ook goed helpt? Het plaatsen van meer vuilnisbakken. Daar kunnen er zeker in het centrum wel wat extra van komen. Er zijn er te weinig en de paar die er zijn zitten altijd vol.

  6. Cor

    Overdag deze voorlichters die op een positieve manier voor wat bewustwording zorgen en eventueel eind van de middag, of een ander moment wat handhavers een rondje laten lopen. Samen met voldoende prullenbakken is dat volgens mij het beste wat je kunt doen. Als je alleen inzet op keihard handhaven en flinke boetes dan kun je beter een paar wachttorens om het park zetten.

  7. Rietje

    Al die mensen die vinden dat de gemeente verantwoordelijk is: waarom nemen we niet zelf de verantwoordelijkheid voor de rotzooi die we kopen, meesleuren en blijkbaar denken te kunnen dumpen om wat voor reden dan ook. Stelletje verwende kleuters.

  8. Berk

    Zolang mensen te beroerd zijn om hun afval gewoon weg te gooien en als de dichtstbijzijnde afvalbak vol is een stukje verder te lopen (desnoods naar huis)om hun troep te dumpen, vind ik hard optreden best gerechtvaardigd. Het gaat gewoon om fatsoen; als je dat niet hebt, moet het je maar bij worden gebracht. Sympathiek idee dit dus, maar het hoeft niet altijd lief.

  9. Ben

    Waarom niet zorgen dat we minder afval produceren. Je kunt gewoon brood smeren en in een papierenzak meenemen, of een afwasbare trommel gebruiken. Net als drinken, dat kun je prima meenemen in een fles die je eindeloos kan hergebruiken . Dan kunnen we met de veel minder afval bakken toe. Wat opvalt is dat de mensen tegenwoordig weinig manieren hebben. De gemeente stimuleerd dat door alles weer voor ze op te ruimen in plaats van bestraffen. Lijkt mij zinvoller om vervuilers harder aan te pakken.

  10. BdV

    Inderdaad. Veel mensen denken voor hun gemakzucht dat een volle vuilnisbak betekent dat je alles ter plekke op de grond mag laten vallen. En het is nog stoer ook, dus daar worden ze hartstikke blij van. Niet alleen in parken.

    Het ligt niet altijd aan het park of de vuilnisbakken of de gemeente of iemand anders. Het ligt soms gewoon aan de mensen zelf.

  11. w

    @BdV
    niet soms, het ligt altijd aan de mensen zelf.

    meer handhavers in de parken en flinke boete voor diegene die hun zooi niet opruimen, en een excuus dat bakken vol zijn geldt nooit!

  12. GJ

    Gek he. Degene die afval dumpt neemt wel de moeite blikjes, pakjes, zakjes met inhoud mee te nemen naar het park, maar leeg mee terug nemen, als er geen afvalbak is, kost teveel moeite.

  13. w

    vraag me eigenlijk af hoe dat zit met bewijslast om te kunnen beboeten? dergelijke aso’s zullen wel zeggen: ‘t is niet van ons, ‘t lag er al.. enz enz

  14. Benw

    De grote vraag is altijd, bereik je de juiste mensen. Vervuilers zullen wellicht niet aangesproken willen worden en zullen geen enquête willen invullen. Grenst je huis aan het park, dan hoef je waarschijnlijk niet onderwezen te worden. Dan is een boete een vervelend maar werkend leermoment.

  15. Benw

    En sterkte met aanspreken. Ik neem aan dat deze teams ondersteund worden in geval van escalatie?

  16. Cor

    Het punt met handhaving is vooral dat je pas kunt optreden als mensen vertrekken en dan afval laten liggen. In het doorgaans vrij korte moment dat iemand opstaat en vertrekt moet je diegene dus spotten. Dan kun je meer handhavers inzetten en dan na afloop weer boe roepen dat er exorbitant veel geld naar handhaving gaat, want dat kost nogal wat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).