Gemeente Utrecht zet samenwerking met onderzoeksbureau op pauze na berichtgeving media Gemeente Utrecht zet samenwerking met onderzoeksbureau op pauze na berichtgeving media

Gemeente Utrecht zet samenwerking met onderzoeksbureau op pauze na berichtgeving media

Gemeente Utrecht zet samenwerking met onderzoeksbureau op pauze na berichtgeving media
Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht heeft een opdracht voor het bedrijf Nuance door Training en Advies (NTA) op pauze gezet vanwege berichtgeving over de onderneming. In oktober schreef NRC namelijk dat NTA namens tien verschillende Nederlandse gemeenten onderzoek heeft gedaan bij moskeeën. Medewerkers zouden zich undercover hebben ondergedompeld in de geloofsgemeenschappen om op die manier onderzoek te doen naar onder meer radicalisering.

De gemeente Utrecht heeft een opdracht voor het bedrijf Nuance door Training en Advies (NTA) op pauze gezet vanwege berichtgeving over de onderneming. In oktober schreef NRC namelijk dat NTA namens tien verschillende Nederlandse gemeenten onderzoek heeft gedaan bij moskeeën. Medewerkers zouden zich undercover hebben ondergedompeld in de geloofsgemeenschappen om op die manier onderzoek te doen naar onder meer radicalisering.

Het artikel heeft wat stof doen opwaaien. Moskeeën overwegen aangifte te doen, privacywaakhond AP uitte zorgen en gemeenten zijn op het matje geroepen. Ook in Utrecht zijn naar aanleiding van het artikel door de fracties van DENK, D66 en Student & Starter schriftelijke vragen gesteld.

Hold

In de antwoorden is te lezen dat de gemeente onderzoek wil doen naar de invloed van de verspreiding van radicaal gedachtegoed via internetplatforms en sociale media. “Het doel van dit onderzoek is antwoord krijgen op de vraag in hoeverre internetplatforms en social media een rol spelen bij het aanjagen, het faciliteren of zelfs het veroorzaken van polarisatie en radicalisering in de Utrechtse samenleving […].”

De opdracht voor dit onderzoek was na een aanbestedingsprocedure aan NTA gegund. Het onderzoek was echter nog niet van start gegaan. Vanwege de ontwikkelingen rond het bedrijf heeft de gemeente nu besloten de opdracht ‘on hold’ te zetten. Het college wil eerst beoordelen in hoeverre de samenwerking met NTA kan worden voortgezet. “Dit vergt een zorgvuldige afweging.”

Tramaanslag

Vanwege de tramaanslag heeft de gemeente destijds overwogen onderzoek te doen naar de zogenoemde Kaplan-beweging in Utrecht en verder naar mogelijke radicale en extremistische netwerken binnen de Turkse gemeenschap in de stad. NTA heeft hiervoor een onderzoeksplan opgesteld waarin werd voorgesteld om undercover te werk te gaan. “Van een dergelijk onderzoek hebben we afgezien, vanwege ethische bezwaren, niet alleen tegen de methode, maar ook vanwege het in kaart brengen van specifieke gemeenschappen.”

Verder wilde de gemeente in diezelfde periode een breder onderzoek doen naar de aard, omvang en ernst van alle vormen van polarisatie en radicalisering in Utrecht. Daarvoor heeft onder andere NTA een offerte uitgebracht, waarin zij wederom hebben voorgesteld om undercover te werk te gaan. “Vanwege voornamelijk ethische maar ook juridische bezwaren tegen deze methode hebben wij ook van dit onderzoek afgezien.”

Gesprek

Tot slot zegt de gemeente te begrijpen dat het bericht van het NRC heeft geleid tot vragen en onrust in de islamitische gemeenschap. “De burgemeester zal, net als de afgelopen maanden, ook de komende periode met de gemeenschap in gesprek blijven.”

7 Reacties

Reageren
  1. AA

    Niets mis met onderzoek in moskeeën. Na Mohammed b en talloze verijdelde aanslagen zijn vergaande onderzoeken/maatregelen niet alleen geoorloofd maar ook noodzakelijk.

  2. Hns

    Nou ja, na ethische en juridische bezwaren is van een dergelijk onderzoek afgezien. Misschien dat de gemeente dan maar een enquete moet gaan houden en de mogelijke extremisten op hun blauwe ogen moet geloven dat zij niet geradicaliseerd of extremistisch zijn. Ja, de bestuurders leven dus echt in een andere realiteit als de gewone man.

  3. mees kees

    “De opdracht voor dit onderzoek was na een aanbestedingsprocedure aan NTA gegund”, dus hoe luidde de opdracht én hoe verliep de aanbestedingsprocedure. De aanbesteding voor ‘het nieuwe Zandpad’ verloopt erg zorgvuldig langs de contouren van de wet Bibob, en zo hoort dat ook. Hoe verliep dat hier? De reactie van de gemeente is veelzeggend: Oeps, die verrekte onderzoeksjournalisten weer, even ‘on hold’ zetten en proberen te redden wat er te redden valt.

  4. Pee

    Het zal wel nodig geweest zijn om de boel te onderzoeken wat overigens niet alleen in de islamitische hoek gedaan word.

  5. Ooginaller

    Let’s shoot the messenger.

  6. Wim

    Eh waarom niet onderzoeken

  7. Moslim

    Tsja onderzoek op basis van wat? Omdat 1 gestoorde de boel verkloot? Je verdenkt eigenlijk een heel gemeenschap wat niet oké is. Je leeft zogenaamd in een democratische land waar je vrij bent om te geloven wat je wilt.. maar als je moslim bent dan wordt je undercover onderzocht. Wat een land is dit toch geworden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).