De gemeente, politie en hulpverleners nemen maatregelen om de overlast rond Sijpesteijnkade te verminderen. Dat laat het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) woensdag weten in een reactie op de schriftelijke vragen die zijn ingediend door D66, PvdA, Volt en de VVD. Het college ziet dat dit effect heeft, maar maakt zich ook zorgen.
Afgelopen zomer veroorzaakte een groep mensen overlast bij de Sijpesteijntunnel. Het ging om zaken als alcohol- en drugsgebruik, geluidsoverlast, intimiderend gedrag en wildplassen. De gemeente nam maatregelen en die lijken nu zijn vruchten af te werpen. In een bijeenkomst hebben bewoners laten weten dat de overlast de laatste weken afneemt.
Aanpak
Als eerste stap in de aanpak geeft de gemeente aan in kaart te hebben gebracht wie er allemaal rondhingen in het gebied. Het bleek te gaan om een groep van zo’n 30 personen. Ongeveer de helft van deze mensen was al bekend bij de instanties. Sterker nog, voor hen was al een persoonsgerichte aanpak ingezet.
De gemeente zet verder in op zowel zorg als handhaving. Zo is er verslavingszorg van Jellinek en rijden politie en handhaving vaker langs de Sijpesteijnkade. Ook zijn er gebiedsverboden opgelegd en zijn er fysieke maatregelen genomen. Bewoners van de woontorens Syp en Steyn hadden te maken met insluipers. Om dit tegen te gaan, zijn er in overleg met huurders en verhuurders camera’s geplaatst en is de omgeving zo aangepast dat het makkelijker is om overzicht te houden.
Toch stelt de gemeente dat ‘het niet realistisch is te verwachten dat er nergens meer problemen zijn’. “Ook de mensen die de gemeente tegenkomt bij de Sijpesteijntunnel zijn inwoner van Utrecht en spreken net als andere mensen met elkaar af.”
De gemeente ziet dat overlast zich vaak verplaatst van het ene deel van de stad naar het andere. Het zogeheten waterbedeffect. Een woordvoerder vertelt over de maatregelen die de gemeente nam bij het Lucasbolwerk en Park Lepelenburg. De overlast op deze plekken is afgenomen, maar een aantal van de mensen die de gemeente daar tegenkwam ziet de gemeente nu terug bij de Sijpesteijnkade.
Bezuinigingen
De gemeente stelt bovendien dat dakloosheid – in alle grote steden- toeneemt. Tegelijkertijd wordt er bezuinigd. Zo gaat het Rijk stoppen met de financiering voor de bed-bad-brood-regeling. De woordvoerder legt uit dat de gemeente onvoldoende geld heeft om deze opvang zelf te gaan betalen. Sterker nog, uit de beantwoording van het college blijkt dat de doelgroep in 2026 te maken krijgt met nog een bezuiniging. Voor dat jaar heeft de gemeente een bezuiniging van 257.000 op verslavingspreventie in de boeken staan.
De gemeente ziet nog een probleem. Arbeidsmigranten uit de Europese Unie hebben een kwetsbare positie. Zij genieten weinig bescherming en huisvesting is vaak gekoppeld aan hun baan. Bij ontslag verliezen ze dan niet alleen hun werk maar ook hun woning.
7 Reacties
ReagerenZe gaan in een tunnel staan vanwege dak boven hoofd, toch? Zijn er plekken die goed bereikbaar zijn voor dak- en thuislozen die wel overdekt zijn en wat comfort bieden, eventueel een toilet op / nabij industriegebieden / bouw gebieden, etc.?
Het is niet normaal dat er grote groepen mensen bij elkaar staan te zuipen en drugs gebruiken zonder dat er opgetreden wordt, dat mogen ‘wij’ ook niet als burgers. Keertje op een zonnige dag in park Lepelenburg moet kunnen, maar structureel kan je dit natuurlijk niet toestaan. Wel begrijp ik dat deze mensen ergens terecht moeten. Daar kan je toch een verplichting van maken? Sta je daar, direct een dagje in de cel, ga je naar de andere plek, heb je wat comfort en een toilet. Je kan kiezen dan.
Bij de onderdoorgangen bij de singel aan de noord- en westzijde ligt ook overal mensenpoep in de bosjes. ‘s ochtends om half 7 word je al lastig gevallen door dronken mensen. (als vrouw zijnde)
Hoe zou dat nu toch komen, dat het op Sijpesteijnkade overlast hebben!!!!!
Boodschap van het college: wen er maar aan, wij kunnen en willen er niets aan doen.
Het is 2024 maar 40 jaar geleden was de attutide hetzelfde.
Je wordt geacht om het begrip – waterbedeffect – met slecht en verkeerd te associëren. Ik vind dat er een democratiserende werking van uit gaat. Alle wijken moeten de overlast een tijdje gaan dragen en elkaar aflossen. De dames en heren gebruikers hoeven nl. niet altijd op dezelfde plek af te spreken! Hoog Catharijne, Lucasbolwerk, Park Lepelenburg, Sijpesteijnkade en Lombok hebben we nu gehad. Welke wijken zijn in het kader van het waterbedeffect nu aan de beurt? Oog in Al, Wilhelminapark en Rijnsweerd lijken mij goede kandidaten. En als de bouw af is natuurlijk Wisselspoor en Cartesius. Wie vult dit lijstje aan?
Nou ik niet fietste vanochtend langs en er werd nog steeds druk gedeald. En aan de andere kant van de tunnel was de gemeente weer druk bezig met het weghalen van fietsen. Tja prioriteiten stellen in het stationsgebied waar alle fietsen stallingen gesloten zijn.
Jah het valt op. Meer daklozen, meer verwarde personen, meer buitenslapers, grotere groepen gebruikers op meer plekken in de stad.
Hoogtijd dat onzee omringende gemeenten meer aan opvang gaan doen. Alle voorzieningen zijn hier geconcentreerd. En hoe meer voorzieningen, hoe meer daklozen etc.. Wie dakloos is in Soest kan zonder voorzieningen creperen in de kou. Wie dakloos is in Utrecht maakt kans op bed, bad, brood, koffie, dagopvang etc..
Het wordt pijnlijk duidelijk dat alle naïeve hulp-plannetjes van onze linkse gemeenteraad totaal niet werken. Ik hoop dat zelfs de verstokte linkse wegkijkers een keer gaan inzien dat hard optreden nodig is bij deze overlastgevers. Arresteren en zoveel mogelijk terugsturen naar land van herkomst. En het (relatief kleine) groepje van autotochtone overlastgevers verbannen naar gebieden waar de brave belastingbetaler er niet elke dag last van ondervindt. Natuurlijk gaat dat allemaal niet heel makkelijk maar als we deze denkrichting niet als basis gaan nemen zal het alleen maar erger worden.