Gemeente Utrecht ziet niks in voorstel PVV voor naam Uithof Science Park | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht ziet niks in voorstel PVV voor naam Uithof Science Park | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht ziet niks in voorstel PVV voor naam Uithof Science Park

Gemeente Utrecht ziet niks in voorstel PVV voor naam Uithof Science Park
Utrecht Science Park. Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht gaat de naam Uithof Science Park niet overwegen als alternatief voor De Uithof, zoals de PVV had voorgesteld. De gemeente ziet meer in de naam Utrecht Science Park.

De gemeente Utrecht gaat de naam Uithof Science Park niet overwegen als alternatief voor De Uithof, zoals de PVV had voorgesteld. De gemeente ziet meer in de naam Utrecht Science Park.

De Uithof is formeel een buurt in Utrecht. In deze buurt zijn ook universiteitsgebouwen, gebouwen van de Hogeschool Utrecht en verschillende onderzoeksinstituten. Sommige van deze instellingen hebben zich in 2012 verenigd onder de noemer stichting Utrecht Science Park en noemen het gebied ook zo. De naamswijziging is deels doorgevoerd, maar de gemeente Utrecht gaat er nu werk van maken om dit overal door te voeren.

Dit is echter tegen het zere been van de PVV. De Utrechtse fractie vroeg om opheldering bij het gemeentebestuur over de naamswijziging van De Uithof naar Utrecht Science Park. Volgens Henk Deún (PVV) moet er niet alleen worden gekeken naar de internationale uitstraling van de naam, maar ook naar het historische plaatje en de naamsbekendheid van De Uithof in Utrecht. Hij pleitte daarom voor de naam Uithof Science Park.

Deze naam is niet overwogen door de gemeente. “Wij zijn van mening dat deze naam onvoldoende internationale uitstraling heeft. Met de naam Utrecht Science Park is het immers direct duidelijk dat het om de stad (en/of) regio Utrecht gaat.”

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. WP

  Hoe moeilijk is het nu allemaal…. Gewoon Utrecht Science Park ‘De Uithof’

  Iedereen blij en bovendien ook de Universiteit Utrecht noemt het ook gewoon zo!

 2. Berend

  Dom. In de volksmond blijft het toch wel De Uithof, wat voor pretentieuze marketingnaam ze er ook aan geven. Er is niet mis met de Nederlandse taal en er is niets mis met De Uithof.

 3. Joan

  Het is al overal erg genoeg met die overbodige verengelsing. Laat de Uithof de Uithof!

 4. Harry

  Harry ziet niks in de naam Science Park.

  Blijkt maar weer dat de Utrechtse bevolking de naam De Uithof willen behouden maar het zijn een aantal te duur betaalde academici die onder leiding van een te duur betaalde marketingadviesbureau een meningkje aan het doordrukken zijn. Zou zonde zijn van al het geld en vergaderingen wanneer hun o zo gewenste naamsveranderingniet plaatsvindt.

  Het blijft een debacle Die Uithof lijn, naam, bereikbaarheid, parkeerprobleem en kostenoverschrijdingen.

 5. @UtrechtseSjoerd

  “internationale uitstraling”… Toe maar. Het college heeft ambities. Maar iig geen fantasie. Er is al een Amsterdam Science Park en ook a een Eindhoven Science Park.

 6. Teunis

  Voor zover het iets uitmaakt sluit ik me van harte aan bij WP!

 7. Cico

  De reden is dat de universiteit afhankelijk is van internationale geldstromen. De universiteit opereert op een veel groter, internationaal gebied dan alleen de stad Utrecht. Wetenschap is internationaal. Nu staat die merkwaardige naam ‘Uithof’ van een verdwenen boerderijtje onder wetenschappelijke artikel in een buitenlands tijdschrift vermeld.
  Buitenlandse studenten brengen meer geld in het laatje dan binnenlandse studenten. Dat werd zo bepaald door de nationale overheid dat vol inzet op globalisering en marktwerking. Een Chinees snapt ‘Uithof’ niet, maar ‘Utrecht’ wel.
  Normaal sta ik volledig achter het het promoten van de moerstaal en lokale geschiedenis. Maar je verplicht ook geen internationaal bedrijf dat ze de naam van een lokale boerderij in hun naam moeten opnemen. Dat zou van de gekke zijn.

 8. Luuk Upuuk

  Cio als we jouw redenering volgen, vraag ik het volgende: Heb jij een buitenlander wel eens de naam Utrecht horen uitspreken? Maakt niet uit waar ze vandaan komen, ze staan allemaal te hakkelen. Laten we dan een makkelijke engelstalige naam kiezen: “Dutch Science Park”. Weten de concurerende Uni’s gelijk waar ze staan!

 9. Arjan Verhoeven

  Die “internationale uitstraling”, is dat zoiets als “Utrecht op de kaart”? Het kost miljoenen, maar dan heb je ook een rolkoffer-probleem van Amsterdamse allure.

  Studenten en professoren die de “ui” niet kunnen uitspreken en daarom wegblijven kunnen denk ik maar beter wegblijven.

  @Cico
  “Buitenlandse studenten brengen meer geld in het laatje dan binnenlandse studenten” Ja, dat klopt voor UU zelf. Maar dat betalen die studenten niet, dat doet de Nederlandse overheid. Daarna gaan de studenten meestal weer terug.

  “Maar je verplicht ook geen internationaal bedrijf dat ze de naam van een lokale boerderij in hun naam moeten opnemen. Dat zou van de gekke zijn.”

  Het is geen bedrijf maar goed. Häagen-Dazs is volledig uit de lucht gegrepen als “Scandinavische naam” en een sterk merk. “New York Ice Company” mist toch iets.

  “Utrecht Science Park” klinkt alsof het 2 jaar geleden is verzonnen door Philips. Campus had ook nog gekund. Nul historie, het is gewoon helemaal niks. “Some science place in Utrecht”. Voor een Japanse student had het net zo goed “Bunnik Science Park” kunnen heten.

 10. Freek

  Utrecht Science Park ‘De Uithof’

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).