Gemeente Utrecht: zuurstofgebrek deels oorzaak voor afsterven bomen op het Vredenburg Gemeente Utrecht: zuurstofgebrek deels oorzaak voor afsterven bomen op het Vredenburg

Gemeente Utrecht: zuurstofgebrek deels oorzaak voor afsterven bomen op het Vredenburg

Gemeente Utrecht: zuurstofgebrek deels oorzaak voor afsterven bomen op het Vredenburg
Te weinig zuurstof is deels de oorzaak geweest van het afsterven van de twee grote platanen op het Vredenburg. Dat zegt de gemeente Utrecht in reactie op schriftelijke vragen van een groot deel van de gemeenteraad. Naar aanleiding van het kappen van die twee bomen wilden de fracties weten hoe het gaat met de andere bomen op het plein.

Te weinig zuurstof is deels de oorzaak geweest van het afsterven van de twee grote platanen op het Vredenburg. Dat zegt de gemeente Utrecht in reactie op schriftelijke vragen van een groot deel van de gemeenteraad. Naar aanleiding van het kappen van die twee bomen wilden de fracties weten hoe het gaat met de andere bomen op het plein.

Naar aanleiding van de kap van de twee grote platanen werd vorige herfst onderzocht waardoor deze bomen zijn aangetast. Volgens de fracties leverde dit ‘schokkende conclusies’ op. De fracties wilden dan ook weten waarom zij hierover toen niet eerder zijn ingelicht.

Het college geeft toe dat ‘gezien de betreffende locatie en de eerder gestelde mondelinge vragen de conclusies van dit onderzoek en de te nemen maatregelen al eerder gedeeld hadden moeten worden’. Wel is het betreffende rapport ‘uiteraard serieus genomen’.

Bovenste laag

De fracties vroegen zich onder meer af of het college van burgemeester en wethouders het eens is met de conclusie dat de bomen op het Vredenburg te krappe en te verharde boomspiegels hebben die te weinig lucht doorlaten voor wortels om gezond te kunnen groeien.

“De verdichting van de bovenste laag met halfverharding juist door het uitsmeren van die bovenste laag van de halfverharding, is deels de oorzaak geweest van het zuurstofgebrek in de bodem”, is de reactie van het college. “Dit zuurstofgebrek heeft deels bijgedragen aan het afsterven van de bomen”, is te lezen in de antwoorden. Er is geen sprake van te krappe boomspiegels volgens het college.

Een van de andere vragen was of het college eveneens concludeert dat storten van afvalwater met schoonmaakmiddelen schadelijk is. Het college verwijst daarvoor naar het rapport van vorig jaar, waarin ook bodemonderzoek is uitgevoerd.

“Daaruit bleek dat het water een veel hogere pH-waarde had en een extreem aandeel natrium. Dit kan veroorzaakt zijn door afvalwater met schoonmaakmiddelen maar ook door strooizout, er kunnen dus meerdere oorzaken zijn.”

Nieuwe bomen

Op dit moment doet de gemeente onderzoek naar de rest van de bomen op het Vredenburg. Aan de hand van die resultaten, die deze maand worden verwacht, komt er een plan van aanpak om te zorgen voor ‘de meest optimale omstandigheden’ voor de bomen.

“Wij zijn ons bewust van de grote waarde van de platanen op het plein en zullen ons maximaal inspannen om deze te behouden”, schrijft het college.

De stompen van de gekapte platanen worden dit najaar weggehaald. Daar komen nieuwe bomen voor terug. Dat zullen geen volwassen bomen zijn, maar wel grotere bomen dan de gemeente normaal gesproken aanplant.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
  1. Moniek

    @Redactie
    “Reden” in de titel moet “oorzaak” zijn. Bij een reden zit er nl. een bedoeling achter. Graag wijzigen.

  2. Anne Marie ten Berge

    Sommige hersenen hebben ook last van zuurstofgebrek.

  3. hje

    ‘schokkende conclusies’
    ja pffff. gaat over 2 bomen.
    hoe zwaar kun je geschokt worden?
    als er nu echt iets gebeurd, schokken ze dan zo heftig dat ze de ruimte in schieten of zo?

  4. WV

    Gemeente en herplant: pffff…
    Overal gekapte bomen langs singels en grachten, zonder vervanging.

  5. Koel Hoofd

    – de boomspiegels zijn expres verhard met een soort epoxy en ingeklonken,
    – de gesloten mozaïekvloer laat te weinig lucht door,
    – zit veel te veel nitraat in de bodem
    Het is dat “bomenmoord” niet bestaat want bomen zijn volgens D66/GL brandhout wat de biomassacentrale in moet, maar anders zou dit wel een geslaagde moordpoging zijn geweest.

    Dit zijn echter wel allemaal hele domme fouten van onze nepgroene gemeente die elk postzegeltje groen wil verstenen vanwege het grote geld, cultuur en beleving.
    GL en D66 milieu vriendelijke klimaatredders die de wereld wel even op een moreel verheven pad zullen zetten en daarvoor vliegschaamte hebben uitgevonden? Laat me niet lachen, wat een totale farce.
    Maar enfin, de belastingbetaler draait weer op voor die onzin.

  6. Don

    Ben ik toch wel benieuwd wat de invloed van het inmiddels onzichtbare krankzinnig dure mozaïek is. Als ik hier lees dat de verdichting van de bovenste laag met halfverharding juist door het uitsmeren van die bovenste laag van de halfverharding, is deels de oorzaak geweest van het zuurstofgebrek in de bodem waardoor de bomen gekapt moeten worden. Dat kan alleen maar betekenen dat de oorzaak ligt bij de klaarblijkelijk ondoordachte aanleg van het inmiddels onzichtbare krankzinnig dure mozaïek.

  7. Koel Hoofd

    @Don
    Klopt, lees de link met voorgaande Duic artikel.

  8. Utrechter

    Neem aan dat de vrienden van Amelisweerd inmiddels in spoedzitting bijeen zijn nu duidelijk is op welke verschrikkelijke manier de gemeente utrecht deze bomen heeft omgebracht. Het gerucht gaat dat Extinction Rebellion Greta Thunberg per huiskar laat overkomen om het progressieve utrechtse college om opheldering te vragen over dit verlies aan biodiversiteit in de binnenstad van utrecht.

  9. Hans

    Bomen in een bebouwde omgeving hebben een ruime, ademende boomspiegel nodig. Een kind kan dat weten. Ik kreeg het altijd plaatsvervangend benauwd bij de aanblik van deze gesmoorde platanen. Bomen hebben ruimte! nodig… Beste groenplanners van de gemeente, hou daar dus voortaan rekening mee.
    En al die flauwiteiten over Gretha Thunberg en de Vrienden van Amelisweerd slaan ook werkelijk nergens op. Platanen op zo’n plein zijn uiterst nuttig, ze zorgen voor een prettig microklimaat op zo’n versteend plein: schaduw, koelte, lover wat aangenaam ritselt. Wie dat niet snapt is in principe verloren.

  10. Barry H.

    Utrecht wordt gesloopt. Men kan 2 bomen niet eens met rust laten, alles moet kapot. Utrecht moet amsterdam 2.0 worden.. dat is het eigenlijk al. een smerige stad geworden bah.

  11. Nina

    Je ziet het niet aankomen met de volgetegelde bodem om de bomen……

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).