Gemeente Utrecht ziet geen mogelijkheden meer voor derde onderdoorgang NRU | De Utrechtse Internet Courant Gemeente Utrecht ziet geen mogelijkheden meer voor derde onderdoorgang NRU | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente Utrecht ziet geen mogelijkheden meer voor derde onderdoorgang NRU

Gemeente Utrecht ziet geen mogelijkheden meer voor derde onderdoorgang NRU
Artist impression NRU
De gemeente ziet geen mogelijkheden meer om het benodigde geld voor een derde onderdoorgang van de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) bij elkaar te krijgen. Om geen verwachtingen bij omwonenden te wekken wordt er nu gewerkt aan een plan met twee onderdoorgangen.

De gemeente ziet geen mogelijkheden meer om het benodigde geld voor een derde onderdoorgang van de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) bij elkaar te krijgen. Om geen verwachtingen bij omwonenden te wekken wordt er nu gewerkt aan een plan met twee onderdoorgangen.

De NRU is het noordelijke deel van de Ring Utrecht. Nu zorgt de verkeersdruk hier vaak voor files en overlast voor de bewoners van Overvecht. In 2020 moet er gestart worden aan de werkzaamheden om de weg te vernieuwen. De drie verkeerspleinen worden omgebouwd naar ‘ongelijkvloerse kruisingen zonder verkeerslichten’. De gemeente Utrecht en omwonenden geven de voorkeur aan drie verdiepte onderdoorgangen.

Deze onderdoorgangen leiden namelijk tot minder geluidsoverlast, zorgen ervoor dat omwonenden beter zicht hebben op het Noorderpark en maken betere oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers mogelijk.

Henri Dunantplein

Al langer is de gemeente op zoek naar geld om de verdiepte onderdoorgangen te verwezenlijken. Voor één onderdoorgang was wel al financiering. Deze week is er in de Tweede Kamer ook ingestemd met een voorstel van VVD, CU, D66 en CDA waarmee er 5 miljoen euro extra beschik komt voor de NRU.

Met deze bijdrage kan de gemeente toewerken naar een tweede onderdoorgang. Deze moet komen bij het Henri Dunantplein. Er is nog wel een tekort van 2 miljoen euro om de onderdoorgang echt mogelijk te maken. De gemeente hoopt in de zomer van 2019 zekerheid te hebben over de haalbaarheid van het plan.

De gemeente ziet echter geen mogelijkheden meer om het geld toch bij elkaar te krijgen voor een derde onderdoorgang. Om geen verwachtingen bij omwonenden te wekken en de kosten voor het maken van het plan te beperken gaat de gemeente daarom nu uit van twee onderdoorgangen. Dit betekent het voorlopig ontwerp uitgaat van onderdoorgangen bij zowel het Robert Kochplein als het Henri Dunantplein en een viaduct bij het Gandhiplein.

10 Reacties

Reageren
  1. Dakhaes

    Natuurlijk kan derde onderdoorgang wel. Prioriteiten stellen. Gemeente wil gewoon niet.
    24 Oktoberplein was ook geen geld voor en zie het Anne Frank en 5 mei plein. Daar kon het wel.

  2. Hendrik

    Zo is het Dakhaes. Waar een wil is, is een weg. Hier is geen wil, dus die weg komt er niet. De gemeente heeft andere prioriteiten. Oneindig herbestraten Malie- en Tolsteegsingel. Fietsstraten alom. De ene stadsboulevard na de andere. 35 Mln voor het afknijpen van de Westelijke binnenring. Enzovoorts enzoverder.
    En van al die prioriteiten maakt de NRU dus geen deel uit. Heel simpel.

  3. Frits

    @Hendrik
    Tegen al die bedragen staat de investering van 50 mln euro van Utrecht voor de NRU inderdaad er maar bleekjes bij. Je zou bijna denken dat de NRU een hoge prioriteit heeft. Bijna.

  4. Herman

    Dan voorlopig geen NRU de landelijke overheid speelt het spel hard, dan moet de stad dat ook doen.
    Desnoods jaren vertraging, poot stijf houden, de belangen voor de stad en haar inwoners zijn te groot.

  5. Utrechter

    Henrik, en dat komt omdat de kiezers van het establishment (GL en D66) lak hebben aan alles aan ‘de andere kant van het spoor’ gebeurt, en daar hoort Overvecht ook bij. En dat zie je terug bij de partijstandpunten. En dan vergeten we nog even dat de gemeente ruim €100 miljoen heeft veroorzaakt aan extra kosten van de trambaan.

  6. Berend

    Hoe lang gaat het duren voordat deze tijdelijke maatregel omgebouwd moet worden tot snelweg? Kan het niet duurzaam en toekomstvast aangelegd worden? Trouwens, met een klein beetje fantasie ziet het er uit als de oude catherijnesingel.

  7. Luuk Upuuk

    Volgens mij kost het later alsnog een onderdoorgang maken kost waarschijnlijk een veelvoud. De gemeente kan toch heel gunstig lenen?
    Als het Stadhuis weer eens gerenoveerd moet worden (want dat was al 17 (!) jaar geleden) is er zonder moeite 9 miljoen beschikbaar………

  8. Barend

    @ Frits

    Behalve de GL/D’66 hardliners wil niemand die doorstromingsbelemmerende versmalling van de Cartesiusweg. Stop dat idiote plan en heralloceer die middelen naar de NRU.

  9. Anlies

    Nog beter: van albert schweitzerdreef een stadboulevard maken. Weg met die vieze snelweg!

  10. Toine Goossens

    Stoppen hiermee. Door de verhoogde ligging gaat de leefbaarheid van Overvecht op achteruit. Laat dan deze flessenhals maar in stand. Tegen de tijd dat deze verbinding van landelijk belang wordt, dan piept het Rijk wel anders.

    Ondertussen kan de wethouder gaan sparen voor een volledig verdiepte weg. Alle plannen voor stadsboulevards gaan de ijskast in. Daarna kan van Hooijdonk gaan werken aan het herstel van het vertrouwen van het Rijk in de mobiliteitsplannen van Utrecht.

    Al het strategisch beleid voor mobiliteit is vastgelegd in het MIRT.
    https://www.rijksoverheid.nl/binaries/…/2016/11/…mirt/Spelregels+MIRT+2016.pdf

    Het MIRT is gebaseerd op een aantal pijlers:

    Pijler 1 Een brede blik
    Pijler 2 Maatwerk
    Pijler 3 Samenwerken

    Voor Utrecht gaat het al mis bij pijler 1. Die brede blik wil GroenLinks niet. Wethouder van Hooijdonk kan dus geen kant op. Aan de pijlers 2 en 3 komt Utrecht niet toe. Het gevolg is ernstige stagnatie van regionale hoofdmobiliteitsverbindingen.

    Zolang GroenLinks haar beleid volledig van de Kracht van Utrecht afhankelijk laat zijn, komen we geen stap verder. De centrale personen achter de Kracht hebben nog nooit één vinger uitgestoken om de Overvechtse bewoners aan een verdiepte weg te helpen. Die personen staan met een sterrenkijker naar de A27, naar de stadsboulevards en naar het fietsbeleid te kijken. Dat wordt volledig uitvergroot.

    De rest gaat aan hen voorbij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).