Gemeente verleent definitief vergunning voor WK Streetfishing in Utrecht Gemeente verleent definitief vergunning voor WK Streetfishing in Utrecht

Gemeente verleent definitief vergunning voor WK Streetfishing in Utrecht

Gemeente verleent definitief vergunning voor WK Streetfishing in Utrecht
Foto van een streetfishing-evenement in Utrecht in 2015
De gemeente Utrecht heeft definitief een vergunning verleend voor het WK Streetfishing. Het bekritiseerde visevenement, waarbij honderd deelnemers door de stad trekken om de grootste vissen te vangen, komt in november voor vijf oefendagen en twee wedstrijddagen naar Utrecht.

De gemeente Utrecht heeft definitief een vergunning verleend voor het WK Streetfishing. Het bekritiseerde visevenement, waarbij honderd deelnemers door de stad trekken om de grootste vissen te vangen, komt in november voor vijf oefendagen en twee wedstrijddagen naar Utrecht.

Tijdens het WK Streetfishing zitten mensen niet op een stoeltje aan de kant van het water, maar gaan ze met licht materiaal in stadswateren op zoek naar vissen. De afgelopen jaren werd deze vorm van vissen steeds populairder, maar het kan niet op goedkeuring van iedereen rekenen.

De Utrechtse fractie van de Partij voor de Dieren noemde het evenement in augustus ‘een barbaars evenement dat bestaat uit zeven dagen dierenleed en dat dierenleed promoot’ en ook andere raadspartijen waren kritisch. In een aangenomen motie riep de gemeenteraad het college op om aan de organisatie van het WK Streetfishing kenbaar te maken dat het evenement niet welkom is in de stad.

Geen verbod

Het evenement kan volgens de gemeente op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) niet geweigerd worden met dierenwelzijn als reden. “Het betreft hier een sportevenement waarbij op het gebied van dierenwelzijn wordt gehandeld binnen de kaders van de wet. Dit betekent dat we de vergunning niet kunnen weigeren.”

De gemeente had eerder wel al contact met Sportvisserij Nederland om duidelijk te maken dat Utrecht het evenement niet actief ondersteunt en dat het waarschijnlijk zou stuiten op maatschappelijke en politieke weerstand. Na de schriftelijke vragen en de aangenomen motie heeft wethouder Maarten van Ooijen weer opnieuw contact gehad met Sportvisserij Nederland.

Gesprek

In dat gesprek heeft Van Ooijen aangegeven dat een meerderheid van de raad vindt dat het WK Streetfishing niet welkom is in Utrecht. Ook is gesproken over mogelijke protestacties die in de stad zouden kunnen plaatsvinden.

Ondanks dat heeft de organisatie besloten het evenement toch in Utrecht te laten plaatsvinden. De organisatie geeft aan ervaring te hebben met protestacties en zegt zich erop voor te breiden en het gesprek aan te gaan met eventuele demonstranten. De vergunning voor het WK Streetfishing is inmiddels door de gemeente verleend.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Ikwilvis

  De vergunning voor het WK ‘Vissertje plons’ zal dan ook wel snel worden uitgeschreven. Inschrijving niet nodig, iedereen mag meedoen. Leuk, twee evenementen in één weekend!

 2. Karla

  BAH!

 3. Sjako

  @ikwilvis: ik ben van de partij!

 4. Scherpschutter

  Uitstekend Sportvisserij Nederland! Dat is opkomen voor de belangen van je betalende leden. Chapeau.

  Een werkelijk totaal uit de bocht vliegende van Ooijen en raad, die hier in het geheel niet over gaan en desondanks zelfs zover gaan indirect te dreigen hun linkse actiegroeperingen in te zetten (een regelrechte schande), geef je gewoon de spreekwoordelijke vinger die zich naast de wijs- en ringvinger bevindt. De boom in met die ontspoorden.

  Happy en hunting en mooie vangst gewenst!

 5. Jasper

  Belachelijk!

 6. Kadoendra

  Tijden veranderen en veel mensen vinden heden ten dage dat het geen sport is als een vis het water uit wordt getrokken aan een haak in zijn bek.

 7. Jonas

  barbaars inderdaad. een stad als Utrecht onwaardig.

 8. Ooginaller

  Ik heb niet zo’n mening over de sportvisserij an sich, maar wellicht was het verstandiger geweest om het ergens te doen waar minder weerstand tegen de sport is. In Volendam of Sneek of zo. Nu is het een principekwestie geworden in plaats van een sportfeestje en dat is echt voor niemand leuk.

 9. Herman

  Natuurlijk, hier is niets vreemds aan. Paar kilometer verderop worden in en rond de Galgenwaard egelmatig veldslagen uitgevoerd. Dat mag toch ook.

 10. W.

  Volstrekt idioot evenement.

 11. Scherpschutter

  @Kadoendra

  De mening van de ene mens heeft alleen geen enkele relevantie voor mensen met een andere mening. Nul. Vind wat u vindt. Het doet er alleen niet toe.

  U heeft de sportvisserij te accepteren.

 12. RABE

  Leuk evenement, ben benieuwd wat er zo al gevangen wordt. Ook leuk voor de vissers. Weer eens wat anders dan de polder. Succes.

 13. Moniek

  Vissen is in dit geval geen sport maar dierenmishandeling voor de lol. Ordinair.

 14. Alain

  Een beetje dagje hengelen en dan de vangst op de barbecue, daar kan ik nog wat mee.

  Maar moedwillig als doel bij zoveel mogelijk dieren een haak door de bek rammen en dan beweren dat “ze er niks van voelen” is taal van types die zichzelf voor de gek houden.

  Dat heeft niks met tijdverdrijf of sport te maken, dat is je eigen geldingsdrang ver boven het welzijn van dieren stellen.

  Hoop dat ze veel regen op de bakkes krijgen.

 15. Zuilen030

  Veel plezier, sportvissers en goede vangst.

 16. Kees Bangma

  Tip voor de tegenstanders van dit dieronvriendelijke evenement ; huur een waterfiets en ga lekker waterfietsen op de plekken waar ze aan het vissen zijn .

 17. Keesjo

  Waterfietsen huren!

 18. Scherpschutter

  @RABE

  Ja, ik ook wel. Er zullen best wat verborgen joekels rondzwemmen in dat mysterieuze oude donkere water! Prachtige tropheeën.

 19. Utrechtvoorutrecht

  Wow, komen de állerbeste hengelaars!? Dat wordt handtekeningen vragen! Op naar het WK brugzwaffelen in 2022!

 20. Realist

  Een ieder die nu moord en brand roept moet zichzelf eens in de spiegel bekijken; welk dierenleed veroorzaakt u eigenlijk met uw leefgewoonten. De hypocrisie viert weer hoogtij.

 21. Fred

  Een ieder die nu moord en brand roept is een van de redenen dat de nachtegalen de stad hebben verlaten.

 22. W.

  @Realist: En wat als we daar ook gewoon bewust mee om proberen te gaan? De tu quoque viert weer hoogtij!

 23. buurtbewoner

  kan er aub gelijktijdig een wk magneetvissen plaatsvinden?

 24. Reactionaire rechtse zak.

  Ach gossie. Lekker treiteren en jennen. Het is normaal blijkbaar als mensen niet in de gewenste pas lopen. ‘Vissertje plons, waterfietsen, demonstreren, magneetvissen’ en wat verder in de egoïstische, woke deugkoppies boven komt drijven.

 25. Ton

  De mening van de ene Schutter heeft alleen geen enkele relevantie voor mensen met een andere mening. Nul. Vind wat u vindt. Het doet er alleen niet toe.

  U heeft de waterfietserij te accepteren.

 26. Jeppie

  Terecht dat zo’n evenement doorgaat. Tegenwoordig willen we in onze maatschappij alles gelijk verbieden, als het ook maar enigzins nadeel heeft op iets of iemand.

  Als we over alles moeilijk doen dan blijft er niks leuks meer over om te doen. Laat die sportvissers gewoon genieten van hun hobby.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).