Gemeente verplaatst in aanloop naar jaarwisseling de flexibele camera’s in de stad Gemeente verplaatst in aanloop naar jaarwisseling de flexibele camera’s in de stad

Gemeente verplaatst in aanloop naar jaarwisseling de flexibele camera’s in de stad

Gemeente verplaatst in aanloop naar jaarwisseling de flexibele camera’s in de stad
Archiefbeeld
De gemeente Utrecht gaat in aanloop naar de jaarwisseling een aantal flexibele camera’s in de stad verplaatsen. Zo komen er twee in de Geuzenwijk te staan en drie camera’s worden verplaatst naar de Tigrisdreef in Overvecht.

De gemeente Utrecht gaat in aanloop naar de jaarwisseling een aantal flexibele camera’s in de stad verplaatsen. Zo komen er twee in de Geuzenwijk te staan en drie camera’s worden verplaatst naar de Tigrisdreef in Overvecht.

Er staan momenteel zes flexibele camera’s in Utrecht. Drie staan in de omgeving van de Wolgadreef en drie bij ’t Goylaan. De gemeente zegt dat de overlast in deze gebieden niet is verdwenen. “Maar cameratoezicht is een schaars middel dat moet worden ingezet op die plekken waar de nood het hoogst is.”

Wolgadreef

Op basis van onderzoek, waarin onder andere bewoners en politie waren betrokken, is nu besloten om twee flexibele camera’s op de Wolgadreef te vervangen door twee vaste camera’s. Omdat de gemeente maar een beperkt aantal camera’s in de stad wil hebben, worden er daarom twee uit de binnenstad weggehaald. Een van de flexibele camera’s op de Wolgadreef blijft nog voor ten minste drie maanden op deze locatie staan.

Na een ‘betrekkelijk rustige periode’ werden in 2019 de vaste camera’s rondom winkelcentrum Overkapel bij de Wolgadreef verplaatst naar een andere plek. “Al snel daarna was er een toename van grensoverschrijdend gedrag van groepen jeugd en jongvolwassenen zichtbaar en genereert het gebied de meeste overlastmeldingen van de wijk Overvecht.”

Van der Marckstraat

De twee flexibele camera’s die zijn vrijgespeeld op de Wolgadreef worden verplaatst naar de Van der Marckstraat in de Utrechtse Geuzenwijk. Vorig jaar waren er in dit gebied ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling.

“Vooral jeugd kan zich flink misdragen richting politie. Ook de jaarwisseling van afgelopen jaar is onrustig verlopen. De politie en de buurtvaders zijn bekogeld met vuurwerk, er zijn vernielingen gepleegd en auto’s in brand gestoken.”

Tigrisdreef

De drie flexibele camera’s die nu nog bij ’t Goylaan staan worden binnenkort verplaatst naar de omgeving van de Tigrisdreef in Overvecht. Ook hier was het vorig jaar onrustig tijdens Oud en Nieuw.

“De overlast en criminaliteit in de omgeving van de Tigrisdreef fluctueert en piekt in bepaalde periodes. […] Tijdens de jaarwisseling 2019-2020 werd er straatmeubilair en een camera vernield en zijn verschillende auto’s in brand gestoken. Ook werd de politie beschoten met zwaar vuurwerk.”

Bericht

De camera’s worden dus specifiek verplaatst voor de verwachte ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling. “Zoals gebruikelijk ontvangen omwonenden en ondernemers een wijkbericht waarin ook gewezen wordt op de mogelijkheid tot bezwaar”, aldus de gemeente Utrecht.

9 Reacties

Reageren
 1. Pee

  Ik denk dat ze te weinig camera’s hebben.
  De gemeente kan wel willen dat er zo min mogelijk camera’s in de stad hangen maar als de situaties er om vragen zal ik toch maar eens goed nadenken als gemeente zijnde om daar van af te wijken en zoveel mogelijk camera’s ophangen.

 2. Lombokker

  Ik ben helemaal klaar met de politieke partijen die beperkingen stellen aan het aantal camera’s vanwege de ‘privacy’. Als je weet hoe de gemiddelde Nederlander met zijn of haar smartfoon en computer omgaat kan je je daar beter druk om maken als je echt om privacy geeft.

 3. W.

  @Lombokker: Als je echt om privacy geeft maak je je druk om allebei. Waarom zou je in vredesnaam moeten kiezen? Mensen die vrijwillig hun smartphone gebruiken, ook al gaan ze daarbij totaal onverantwoord om met hun privacy, is bovendien iets fundamenteel anders dan surveillance opgelegd door een overheid.

 4. Koel Hoofd

  Mensen zijn kennelijk slim genoeg om zich te gedragen als ze weten dat er een camera is, ze vervallen heel rap in hun oude gedrag als de camera er niet is…
  Lijkt me stevig argument voor dummie camera’s: geen overlast en geen privacy schending..

 5. Rob

  De politie ,ME en wat mij betreft het leger inzetten en deze de vrije hand geven om het hufter gedrag kijhard te mogen aanpakken.
  Mijn handen zouden jeuken om deze groep criminelen te mogen aanpakken. Maar helaas leven we in een maatschappij waar we elk jaar accepteren dat er honderden autos in vlammen mogen opgaan straatmeubilair,bushokjes,zijn elk jaar weer doelwit .nu helemaal met het verbod van legaal vuurwerk.ik hou mn hard vast.

 6. Probleem

  Ik moet stiekem wel een beetje lachen om onze bestuurders. Terwijl zij blijven hangen in een theoretische exercitie over privacy en burgerrechten worden gehele straten gedomineerd door straatterreur. Waarom vraagt de gemeente eigenlijk niet aan de inwoners zelf of zij problemen hebben met de camera’s op de betreffende locaties? Waarom wordt er geen referendum uitgeschreven om te vragen of Utrechters meer vaste camera’s willen? Enfin, deze hele discussie is toch theoretisch. Ook de gemeente zal vast moeten stellen dat handhaving zonder camera’s niet meer mogelijk zal zijn in een groeiende stad als Utrecht. Moderne camera systemen werken overigens naadloos samen met handhaving en kunnen zelf privacy proof worden ingezet middels contentanalyse door AI.

 7. Stadsie

  Ik las ergens dat het leger drones gaat inzetten om de bevolking van Utrecht te bewaken tijdens de jaarwisseling. Dit zal wel zo goed bevallen dat we binnen 5 jaar constant drones boven de stad hebben hangen. Allemaal voor onze veiligheid.

 8. Fred

  Kunnen ze niet gewoon meer van die camera’s plaatsen ?
  Wel erg armoedig dit, er zijn gewoon veel meer van die camera’s nodig, dat blijkt wel.
  Dus niet weghalen en verplaatsen, maar extra toevoegen.

 9. André

  Vorige jaarwisseling stonden er enkele van die flexibele camera’s bij mijn in de wijk. Ik heb geen enkele invloed gemerkt op de overlast, en waren nog steeds enkele autobranden en opgeblazen straatmeubilair.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).