Gemeente vervangt sloten van restaurant Waku Waku; opnieuw tientallen actievoerders aanwezig Gemeente vervangt sloten van restaurant Waku Waku; opnieuw tientallen actievoerders aanwezig

Gemeente vervangt sloten van restaurant Waku Waku; opnieuw tientallen actievoerders aanwezig

Gemeente vervangt sloten van restaurant Waku Waku; opnieuw tientallen actievoerders aanwezig
Sympathisanten verzamelen zich dinsdag opnieuw bij restaurant Waku Waku.
De gemeente heeft de sloten van restaurant Waku Waku vervangen, omdat de eigenaar weigert coronapassen te controleren. Voor de deur van het restaurant staan dinsdag opnieuw tientallen actievoerders om de eigenaren hun steun te betuigen. Burgemeester Dijksma besloot maandag om Waku Waku gedwongen sluiting op te leggen, maar de eigenaren gaven daar geen gehoor aan. 

De gemeente heeft de sloten van restaurant Waku Waku vervangen, omdat de eigenaar weigert coronapassen te controleren. Voor de deur van het restaurant staan dinsdag opnieuw tientallen actievoerders om de eigenaren hun steun te betuigen. Burgemeester Dijksma besloot maandag om Waku Waku gedwongen sluiting op te leggen, maar de eigenaren gaven daar geen gehoor aan. 

Op de deur van het restaurant hangt een brief van de gemeente aan de eigenaar. Daarin staat dat sprake is van een overtreding op de Wet publieke gezondheid. De burgemeester heeft het restaurant een zogenoemde last onder bestuursdwang opgelegd.

Tekst gaat verder onder afbeelding

“Indien u niet aan deze lastgeving voldoet zal ik overgaan tot het onmogelijk maken van het fysiek betreden van het pand door afsluiting van de toegangsdeuren”, staat in de brief. Dat blijkt dus inmiddels gebeurd. De gemeente is dinsdagochtend telefonisch niet bereikbaar voor een verdere toelichting.

De eigenaren van Waku Waku hebben op Instagram gereageerd op het vervangen van de sloten. “We moeten dicht. Omdat wij weigeren te discrimineren. Op welke grond dan ook”, stellen de eigenaren. “Onze zaak, waar we zo hard voor hebben gewerkt en zo veel liefde in hebben gestopt, glipt uit onze handen. […] We zijn onthutst.”

Tekst loopt door onder de foto

Demonstranten blokkeerden maandagavond de deur van Waku Waku om ontruiming te voorkomen.

Inmiddels hebben tientallen sympathisanten zich opnieuw voor de deur van het restaurant verzameld. Ook maandagavond verzamelde een groep sympathisanten zich voor de deur van Waku Waku. Door het restaurant te blokkeren hoopten ze ontruiming te voorkomen. De politie wilde dat de eigenaren de sleutels van het restaurant zouden inleveren, maar die gingen daar niet meer akkoord.

De politie besloot uiteindelijk dat de eigenaar de sleutels mocht houden en dat de zaak tot 23.00 uur open mocht blijven. Vanaf 23.00 uur vertrokken de sympathisanten naar huis. Ze lieten toen al weten dat de actie dinsdag verder zou gaan.

Gekoppelde berichten

49 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Niemand staat boven de wet, ook Waku Waku niet. Wet- en regelgeving geldt voor iedereen, dat lijkt me toch niet zo moeilijk te begrijpen. En als je het ergens niet mee eens bent kunt de naar de rechter stappen. Hulde voor de burgemeester, eindelijk doet ze gewoon haar werk, ga zo door!

 2. Don

  Heel goed deze sluiting al is het alleen maar uit respect voor zorgmedewerkers. Ook graag de steungelden terugvorderen. Hulde aan de burgemeester.

 3. Merel

  Wat fijn dat de gemeente het beste met ons voor heeft en echt om onze gezondheid geeft.
  Straks dan maar even door de MC drive voor wat vetgemeste dooiedierenvoer.

 4. Koel Hoofd

  En nu?
  3-6 maanden verplichte sluiting?
  Of gaat de tent weer open als de eigenaar ‘sorry’ zegt?

 5. Theo

  Ah, de “veteranen” zijn ook weer van de partij. De plaatselijke dumpstore heeft weer goede zaken gedaan zo te zien.

 6. Herman

  Voorbeeldgedrag. De Overheid wil kost wat kost laten zien dat die pas door moet gaan en “normaal” moet worden.
  Gelukkig zijn er nog moedigen onder ons die wel blijven nadenken en actie willen voeren.
  Helaas worden andersdenkenden al snel als raar en wappie neergezet, de discussie is zo goed als dood geslagen.

 7. RB

  Nou jongens, geef het een halfuurtje en de comments staan weer vol met mensen die hier nog nooit gereageerd hebben om ons te vertellen dat maatregelen voor de volksgezondheid toch volkomen onzin zijn.

  Zal verder niet gecoordineerd zijn ofzo

 8. Scherpschutter

  Hier laat Dijksma zich wel even heel lelijk in de kaarten kijken zeg! Mon dieu. Een beetje burgemeester weet in dit soort situaties nog wel subtiel te verhullen dat ze in de eerste, tweede en derde plaats de staat dienen (en niet de burger), maar Dijksma laat hier werkelijk alle verhullende terughoudendheid die bij de functie hoort vallen.

  Laat je niet misleiden door de zachte glimlach en lieve woordjes sprekende mond; mevrouw Dijksma laat hier even op niet mis te verstane wijze weten wie ze dient…en vooral wie niet. U. De burger.

  De sleutels van je eigendom inleveren? En bij geen gehoor doodleuk het eigendom van de restauranteigenaar schenden en de sloten vervangen? Goedemorgen….Een dergelijk ijskoude genadeloosheid hebben we nog niet eerder gezien. Verbazingwekkend. Zou ze spanning en druk ervaren, dat ze zo uit de bocht vliegt? Als je zo’n klein beetje hitte al niet aankunt, kun je misschien beter niet in de keuken staan…

 9. Wim

  Goede actie.

  @ Koel Hoofd. Als de eigenaar zij dwaalleer loslaat en de regels volgt lijkt me.

 10. Abel De Almeida

  Ik ben gevaccineerd, heb een QR code op mijn telefoon en geprint, maar… in me eitje weiger ik te gaan naar restaurants of waar dan ook zoiets gevraagd word, als je voor plassen een QR code moet laten zien dan moet dat ook in de supermarkt, bij de IKEA, Intratuin of de Efteling en iet allen bij de horeca, musea, bios en theaters. Zet weer BOAS bij alle ingangen van de binnen stad heb je gezien hoe druk het was vorige week einde in alle winkels? Waku-waku verdient een lintje en Mona Keiser ook. Mensen die zien hoe belachelijk deze regels zijn. Al om niet te spreken van apartheid en discriminatie. In 18 manden heb ik nooit gezien dat mensen zich hielden aan de ander half meter in de supermarkt. In gezelschaap laat ik de code zien om niet ongezellig te zijn.. maar onder protest.

 11. Johan

  @ Merel

  Ik geloof niet dat jij het begrijpt. Een ondernemer die willens en wetens regelgeving overtreedt moet op de blaren zitten. Het is niet aan een individu om zelf te bepalen of die de regels volgt.

 12. Hans

  Heel goed. Ferm opgetreden van onze burgemeester. Gebruik makend van een bevoegdheid daar waar een wetsovertreding niet met overreding en gesprek gestopt kan worden.
  Wie de Wet Publieke Gezondheid willens en wetens overtreedt moet de voet dwars gezet worden. Want die wet is er niet voor niets.

 13. Lombokker

  Aangezien iedereen nu wel de tijd heeft gehad om zich in te laten enten, vind ik dat het tijd wordt voor een andere maatregel:

  Toegang tot verpleging op de IC alleen als een geldig vaccinatiebewijs kan worden getoond.

  Dan zijn al die andere maatregelen niet meer nodig.

 14. AA

  Ik ben gevaccineerd maar vind die qr code samenleving walgelijk. Ik moet wel lachen om mensen die nog krampachtig volhouden aan onze rechtsstaat en zich verzetten tegen eigenrichting. Er is tijdens corona in mega tempo een wet doorgevoerd die de individuele vrijheden van burgers heeft aangetast zonder fatsoenlijke onderbouwing. Alles heeft grenzen, ook de rechtsstaat.

 15. bawang putih

  @Merel
  je gezondheid is je eigen verantwoordelijkheid!

 16. bawang putih

  @Merel
  je gezondheid is je eigen verantwoordelijkheid! niet die van de gemeente haha

 17. De waarheid liegt niet

  Verbazingwekkend is de enorm de slagkracht van Nederland in opstand.
  Gemeente wilde de sluiting geheim houden, via het netwerk van Tinus, informeerden zijn anonieme bronnen dat het zeer geliefde wakuwaku moet sluiten, Tinus heeft zo als we dat van hem kennen Twitter laten exploderen.
  Door het zeer snelle opschalen van Nederland in opstand en de YAT is Wakuwaku pas om 23.00 gesloten zoals er was geëist en geen minuut eerder.
  Vanmorgen stonden vele sympathisanten van wakuwaku alweer vroeg op de stoep.
  Voornamelijk gelehesjes NL, Veteranen kennen de waarheid, Nederland in Opstand.
  De sympathisanten willen dagelijks demonstreren tot dat het zeer gewaardeerde en bij door heel Nederland geliefde wakuwaku heropend gaat worden.
  Dit weekend kan er een grote demonstratie komen van Nederland in Opstand en Virus Waarheid tegen het sluiten van wakuwaku.

  Kom in verzet, morgen kunt u een wakuwaku zijn!

 18. Energetische Frequentie

  @Scherpschutter: mevrouw Dijksma dient mij, de Utrechtse burger, absoluut wel met deze actie. Dit in tegenstelling tot de stadontvluchtende plattelandbewoner die uzelf bent, getuige uw eigen woorden. U dient de burgemeester van de stad Utrecht in geen geval, dat is waar.

  De burger staat klaar om veganistisch of hoe dan ook te eten, met fooien zover het oog reikt, keurig met bewijs van recent overwonnen besmetting, negatieve test of vaccinatie. Slaat deze zweverige horecabaas mijn bijdrage aan zijn bedrijf eervol af? Even goede vrienden, dan ga ik naar de buurman. Bel maar zodra u weer open bent.

  Dan kom ik voor de maaltijd wel even in de keuken gluren, want ik vraag me af of men het daar dan wél nauw neemt met de overheidsregels.

 19. Bijnabinnenstadbewoner

  Niet zo hoog van de toren blazen. Stille burgerlijke ongehoorzaamheid werkt veel beter! Net bij een horecazaak in Utrecht geweest voor de lunch. Op mijn vraag of ik mijn code moet laten zien werd ontkennend geantwoord. Prima zo. Hoge bomen vangen nou eenmaal meer wind.

 20. A. Donis

  Waar halen al die actievoerders toch al die tijd vandaan, het lijkt wel of die niets beters te doen hebben…… zo door de week overdag…

 21. Willow

  Goede actie van mevrouw Dijkstra.

 22. Pee

  Degenen die dit toejuichen en het normaal vinden dat je een bewijs nodig hebt om ergens naar binnen te mogen moeten eens goed nadenken over waar dit allemaal toe kan leiden.
  Bv. Binnenkort een co2 budget gekoppeld aan je ID via QR want de coronapas is een blijvertje.

 23. Piet

  Ik vind het wel shocking hoeveel mensen denken dat we in een soort politiestaat terecht zijn gekomen. Volgens mij hebben we momenteel het meest slappe/liberale beleid van de wereld. Kijk naar Nieuw Zeeland of Australië waar ze het hele land op slot gooien bij 2 besmettingen. De maatregelen in Duitsland Frankrijk en Italië met de QR codes voor de toegang zijn vele malen strikter en worden ook veel beter en duidelijker gehandhaafd. Ook Denemarken was zeer streng en konden daardoor veel sneller weer van de maatregelen af.
  In deze landen zie je ook wel wat weerstand maar die is zeer beperkt omdat men ziet dat het goed is voor de gezondheid van zowel jezelf als dierbaren.

 24. Realist

  Hoezo denken de eigenaren dat ze discrimineren? Discriminatie betekent dat er onterecht verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen. In dit geval wordt er terecht verschil gemaakt ter voorkoming van de verspreiding van een ziekte.

 25. Ano

  Waku Waku is/was een restaurant waar ze gezond eten serveerde. Een klein stukje verderop gaat de jeugd massaal met “gezondheidspas” naar de mcdonalds.

  Dit gaat dus allang niet meer over gezondheid. Dijksma zou zich kapot moeten schamen.

 26. Gregor

  Graag ook de steungelden met rente innen op deze recalcitrante ondernemer die klaarblijkelijk lak heeft aan regels en wetten in dit land. Vervolgens een dikke vinger opsteekt naar de zorg en ook nog eens mensen in gevaar brengt door ze ongetest toe te laten in een kleine ruimte. Fijn dat de burgemeester goed optreedt, ook tegen het eigen electraat dat daar nu buiten niks staat te doen.

 27. Hertz

  @ Piet…ik had het niet beter kunnen verwoorden 👍🏻

 28. GeeWee

  Waku Waku? of ‘Wappie Wappie’?

 29. Dokter van de ploeg

  Kwam net op de fiets langs waku waku
  Er stonden 2 wereldvreemde meisjes, met borden
  Geen nazis weg met facisme
  Die hebben werkelijk geen idee wat nazis en of fascisten zijn
  Wees blij dat je in Nederland woont
  Dat er genoeg vaccinaties zijn
  Er zullen best dingen fout zijn gegaan ,,,was en is zware pandemie
  Tip voor de meisjes met borden,,,loop eens weekje mee op de Corona ic

 30. Nina

  Waarom wil je – voor de mensen die niet gevaccineerd kunnen worden door onderliggende ziekte of bij wie het vaccin om dezelfde reden niet goed werkt – niet wat moeite doen door een QR-code te tonen of te controleren, zodat deze mensen zo veilig mogelijk na 1,5 jaar ook weer eens uit kunnen gaan?

  Dat komt op mij niet erg sociaal over.

 31. Nina

  @ Abel De Almeida 28/9/2021 – 13:22

  Dan ga je toch nu even niet naar horeca of theater? Dat doen de kwetsbaren die niet gevaccineerd kunnen worden of bij wie het vaccin niet werkt door onderliggende ziekte ook al 1,5 jaar. Voor hen is het wel zo fijn dat zij nu zo veilig mogelijk ook weer eens een kroeg van binnen kunnen zien.

 32. Nina

  @ AA

  Je hebt gemist dat er een pandemie gaande is? Of denk je dat elk land op de wereld voor niets maatregelen neemt hiertegen?

 33. RvD

  Om te beginnen, ik ben gevaccineerd maar ik vind het los van het extra werk niet de taak van een uitbater om mij te controleren en/of te weten wat mijn medische status is.
  Waarom het onderscheid, horeca, theaters enz en niet bij bijvoorbeeld een gebedshuis, daar zit men ook vaak lange dan een uur bij elkaar, indoor sportwedstrijd?

  Voor mij ligt verantwoordelijkheid ligt bij de burger om wel/niet ergens naar toe te gaan bij klachten enz. Sturen ze maar politie/boa’s rond om te controleren. Mogen ze wel even wachten als ik zit te ‘eten’ want tijdens het eten heb ik geen telefoon aan.

 34. Yoshua

  De ‘veteraan” is begonnen aan zijn eerste observatie, kijkt eerst hoe het restaurant er van binnen uitziet, om het te kunnen redden.
  Kwam er een klein uurtje geleden langs, zou weleens willen weten of deze mensen überhaupt weleens in dit veganrestaurant zijn geweest en of ze flexitariërs zijn.
  Heb mijn ernstige twijfels over de motivatie die hen tot actie voeren brengt.
  Veganisten met leren jassen, (rug)tassen en schoenen zijn bijzonder.

 35. JR

  Volgens mij is de gemeente even vergeten wat burgerrechten zijn!

 36. Koel Hoofd

  @Piet
  Goed gezegd!

 37. Ted Danson

  @Scherpschutter: sleutels van je eigendom? Proest. Restaurantuitbaters kopen geen eigen pand in het centrum, beste wereldvreemde man.

 38. Bromsnor

  @Piet, Hoera voor Piet!

  Bromsnor denkt dat als iedereen zich had laten vaccineren die hele coronapas er niet was geweest.

 39. Erwin

  @JR: vertel! Wordt er een overtreden en zo ja: welke?

  @rvd: medische status? Het enige dat ie dan weet is dat je of corona gehad hebt, of een test gedaan hebt, of gevaccineerd bent. Dus niet welke van de drie. Boeien hoor!

 40. Koel Hoofd

  @wim
  Dat wordt dus 3 tot 6 maanden sluiting.
  Want wie zijn billen brand moet op de blaren zitten.

 41. Joris

  Weg met de pandemie! Laten we er met elkaar ervoor zorgen dat dit virus het onderspit delft zodat we weer kunnen doen wat we voor 2020 deden.

  Maar dat moeten we dan wel met z’n allen doen natuurlijk!!!

  (heeft dit bedrijf gebruik gemaakt van de ruimhartige steunregelingen die beschikbaar waren tijdens deze CRISIS?)

 42. jelle

  Terras wel open. Jaja. Kan dus niet, want mensen moeten ook naar het toilet kunnen en daarvoor moeten ze… een QR-code tonen.

  Los van dit alles: de democratisch kamer heeft in meerderheid voor deze wet gestemd. niet voor de lol, maar om de pandemie te bestrijden. De mensen die tegen vaccinatie zijn, kunnen zelfs gratis (op kosten van de maatschappij dus) een test doen om toch op café of uit eten te mogen. Als zelfs dat te veel is, en het te veel moeite is om 10 seconden een QR-code te scannen, dan heb je gewoon te maken met chronische booshoofden die zich als een stel jengelende kinderen gedragen: de enige woorden die ze kennen zijn: ‘nee, wil ik niet’. Nou, dan zijn dit de consequenties.

 43. De count

  Yoshua, waarom zou je vegan moeten zijn om te demonstreren tegen deze sluiting? Of flexitaririer (wat dat dan ook is?) Mogen vegans ook niet protesteren in het geval van een principiele snackbarhouder?

 44. Johan

  @ De Count

  Principiële horecauitbater? Ik zou eerder zeggen een uitbater die de weg kwijt is. Het is niet aan de heer Beukers om zich boven een democratisch genomen besluit te stellen. Het is wel aan de burgemeester om de naleving van dit democratisch genomen besluit af te dwingen.

 45. Christian

  In wegrestaurants is een QR-code niet nodig lees ik net – heel wonderlijk: https://www.gld.nl/nieuws/7382850/hoe-kan-dat-in-wegrestaurants-kan-je-wel-eten-zonder-qr-code

 46. Riiiko

  Het heeft de schijn van dat de gemeente opzettelijk niet voor mildere middelen heeft gekozen om de eigenaar (en uitbater?) van het restaurant op andere ideeën te brengen.

  Van de een op de andere dag de sloten vervangen is spierballen-taal, wat de imago van de gemeente geen goed zal doen.

 47. Thuisblijver

  Ano 28/9/2021 – 14:39
  Ken je die documentaire van dat jochie dat van zijn moeder alleen maar macrobiotisch mocht eten? Hij was gewoon achtergebleven in groei en ontwikkeling, hoezo gezond eten? Wappie Wappie GFT voer? Ja, je hebt gelijk: de Mac is het andere uiterste, maar af en toe een stukje vlees… eiwitten en proteïnen zijn best goed hoor voor je denkvermogen.

 48. Scherpschutter

  @Ted Danson 28/9/2021 – 16:35

  “@Scherpschutter: sleutels van je eigendom? Proest. Restaurantuitbaters kopen geen eigen pand in het centrum, beste wereldvreemde man.”

  Wie zeker geen eigenaar van pand noch sleutels is, is de overheid, Ted. Die hebben met hun poten van de eigendommen van derden af te blijven. En dat was het punt. Wat het punt is dat u verder tracht te maken weet ik niet. U wel?

 49. Jankanerwatvan

  De foto’s zeggen genoeg; wappie alert!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).