Gemeente vraagt bewoners nog een keer mee te kijken naar plan Overvecht Centrum met huizen, winkels en pleinen Gemeente vraagt bewoners nog een keer mee te kijken naar plan Overvecht Centrum met huizen, winkels en pleinen

Gemeente vraagt bewoners nog een keer mee te kijken naar plan Overvecht Centrum met huizen, winkels en pleinen

Gemeente vraagt bewoners nog een keer mee te kijken naar plan Overvecht Centrum met huizen, winkels en pleinen
Impressies: gemeente Utrecht
Er komen meer huizen, winkels en pleinen, en er komen meerdere fietsenstalling en een ondergrondse parkeergarage. Utrechters kunnen er straks rustig wonen, maar er komen ook plekken met meer reuring. Dat is althans wat de gemeente schrijft over de toekomst voor het nieuwe centrum van Overvecht. Het toekomstplan is bijna af, en de gemeente vraag inwoners nog een keer mee te kijken.

Er komen meer huizen, winkels en pleinen, en er komen meerdere fietsenstalling en een ondergrondse parkeergarage. Utrechters kunnen er straks rustig wonen, maar er komen ook plekken met meer reuring. Dat is althans wat de gemeente schrijft over de toekomst voor het nieuwe centrum van Overvecht. Het toekomstplan is bijna af, en de gemeente vraag inwoners nog een keer mee te kijken.

De gemeente spreekt over ‘Overvecht Centrum’ en het gaat om het gebied dat wordt ingesloten door de Zamenhofdreef, Brailledreef en Einsteindreef, en momenteel grotendeels bestaat uit het winkelcentrum. Een groot deel van dit gebied gaat op de schop. “We willen dat Overvecht Centrum het kloppend hart van de wijk wordt”, schrijft de gemeente.

In 2012 lag er al een plan voor een grootschalige vernieuwing van winkelcentrum Overvecht, maar dat ging destijds niet door. Sinds 2022 heeft de gemeente het nog een keer geprobeerd. Samen met inwoners, ondernemers en eigenaren van gebouwen is gewerkt aan een plan voor het gebied.

In dat plan is onder meer te lezen dat er straks ongeveer 2.500 woningen in het gebied zijn en allerlei nieuwe straten en pleinen. Er moet een ondergrondse parkeergarage voor bezoekers komen, ‘genoeg’ parkeerplekken voor bewoners en vier fietsenstallingen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Mercado

“Dit plan kan nog wel veranderen en staat dus nog niet helemaal vast. Met veel nieuwe woningen, straten en pleinen, een modern winkelcentrum en nieuwe voorzieningen, zoals een Mercado, wordt het centrum nog meer dan nu het kloppende hart van de wijk waar mensen met plezier naartoe gaan”, schrijft de gemeente.

Buurtbewoners kunnen de komende tijd reageren op de eerste plannen voor het gebied. Dit kan tijdens twee inloopmomenten op 12 en 14 maart, of via de website van de gemeente. “We willen van u graag horen: missen we nog iets? Deze feedback nemen we mee bij het afmaken van het plan.” In een later stadium neemt de gemeenteraad een besluit over het plan.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Bewoners….verspilde moeite met dit College.

  Dit College doet haar eigen zin, laat je niet in de zeik nemen!

 2. Alex

  Wat we nog missen gemeente, is de menselijke maat. We hebben hier in Overvecht al genoeg zielloze hoogbouw met alle bijkomende ellende dus op nog meer flats zitten we hier niet te wachten. Met ieder plan dat de gemeente bedenkt, krijg je toch het gevoel dat Overvecht als het afvoerputje van Utrecht word gezien, wel iedere keer de lasten maar bijna geen lusten.

 3. Nico

  Je kan de bewoners van alles vragen en van alles aan laten dragen meer of de gemeente er wat mee doet is een groot vraagteken. Het verleden leerd dat de gemeente weinig tot niets doet met wat bewoners aandragen. Op Duic staan geregeld zaken waarin je leest de bewoner wil graag dit (geen asvalt maar de gemeente haald toch de klinkers weg om maar een voorbeeldje te geven) of dat wil maar uiteindelijk gebeurd toch wat de gemeente bedacht heeft. Maar ja, ze kunnen wel zeggen we hebben de burger mee laten denken.

 4. Erica de Groot

  Prachtige plannen met uiteraard straks betaald parkeren en een wijk die blijft wat het nu is. Zo blij dat ik er niet meer woon.

 5. Aniwe

  Missen we nog iets? Ja …. Gezond verstand!

 6. Keeskwamal

  Is toch gewoon het afvoerputje van utrecht en dat zal het altijd blijven,heb er zelf gewoond en dat winkelcentrum is al minimaal 30 jaar een doorn in het oog.

 7. Yoshua

  Laat dat moderne winkelcentrum waar mensen met plezier naar toegaan maar vallen.
  Welk plezier zou je beleven wanneer je iets niet direct online kunt kopen en moet gaan zoeken in een winkelcentrum, met 80% kans dat het daar niet op voorraad is?
  Drie grote supermarkten en je bent klaar met het winkelcentrum.
  Mensen die zich echt vervelen en plezier beleven aan winkelen, doen dat wel in de stad, niet in Overvecht.

 8. ACTK

  De uitingen van de gemeente die nu gepresenteerd worden zijn in optimistische zin overdreven. En er wordt geen realistisch beeld gegeven van wat hier staat te gebeuren. Op grond van deze schets ontstaat een vals uitgangpunt. Immers:

  We hebben hier te maken met een heel klein stukje Overvecht waarop duizenden woningen zouden moeten worden gerealiseerd. De suggestie dat dat een vrolijke boel wordt met pleintjes en leuke straatjes is onzinnig. Zeker in combinatie met de enorme hoogbouw. Te zien is hoe de straatjes ongeveer net zo breed zijn als de straatjes tussen de onlangs gerealiseerde flats op het terrein. Ga daar eens tussen staan en probeer je vrolijk te voelen. Tel er daarna nog 10 verdiepingen bij op.

  Pleinen? Mercado? Groen? Het zal in de praktijk allemaal klein, donker en tochtig prutswerk worden als je tegelijkertijd duizenden woningen in hoogbouw realiseert op dit piepkleine stukje Overvecht.

  De moodboard-achtige afbeeldingen zijn echt onzinnig icm de ambitie en kunnen nooit allemaal tegelijkertijd waar zijn op deze locatie.

  Maar misschien is dat nog niet het ergste aspect van dit plan. Het plan gaat voorbij aan de enorme extra belasting die de dichtstbevolkte (probleem)wijk van Utrecht (Overvecht) opnieuw in de schoenen geschoven krijgt. Utrecht gaat met dit plan voor laaghangend fruit. Een matig lopend winkelcentrum dat nodig een upgrade nodig heeft en slechts enkele eigenaren die mee moeten in het plan. Hier valt een relatief eenvoudige deal te maken waarvoor de bewoners van Overvecht maar weer even in moeten schikken. De wijk die langzaam weer wat op adem begon te komen wordt weer even opgeschud en krijgt en nog eens rond de 10.000 inwoners bij (in de planning: op heel Overvecht 5000 nieuwe woningen).

  Daarover wordt niet gesproken. In plaats daarvan zien we vrolijke tekeningetjes. In vals perspectief getekende torenflatjes en praten we over gezellige pleintjes en groene boompjes tussen gebouwen van 70 meter.

  Uiteraard kan het WC Overvecht een upgrade gebruiken. En dat er iets meer terugkomt dan er nu staat is logisch in deze tijd. Een flinke torenflat op de parkeerplaats naast C&A zou logisch zijn en slechts zeer weinigen in de weg staan. Er is best iets te realiseren waar Overvechters in mee kunnen gaan. Maar het huidige plan kan onmogelijk mede uit de koker van bewoners van Overvecht zijn gekomen. Dus ‘wat hebben we gemist?’: gezond verstand, inlevingsvermogen, inzicht in de consequenties, realistische tekeningen, de ambitie om Overvecht niet weer op te zadelen met extra bevolkingsdichtheid.

  Als je dit plan wilt realiseren moet je woningen slopen. Dat kan ook elders. Dat hoeft niet op Overvecht. Twee suggesties: Tuindorp, een zeer inefficiënte wijk met oude slecht geïsoleerde woningen en een lage bevolkingsdichtheid. Lastig te doen met al die eigenaren daar natuurlijk. Maar waarom eigenlijk niet?

  Te moeilijk? Denk dan eens aan de goudkust op Oost. In oppervlak groter dan het Winkelcentrum Overvecht met omliggende parkeerterreinen. Een stuk of 150 vooral oude villa-woningen. Zeer lage bevolkingsdichtheid. Uitstekende ligging nabij de Uithof en snelwegen.

  Wie dat onrealistisch vindt moet uitleggen waarom het wel realistisch is in een dichtbevolkte wijk als Overvecht huizen te slopen en er zoveel voor terug te bouwen.

  Dit is een plan waar we, na realisatie, enorme spijt van krijgen. Slecht doordacht, te belastend voor de omgeving en het gaat ook nog eens niet brengen wat nu wordt voorgespiegeld. Het zou fijn zijn als alle pr en reclame-jongens en meisjes het podium even verlaten zodat we een realistische discussie kunnen hebben over de implicaties die dit plan heeft.

 9. Tja

  @ACTK Hear hear!

 10. Binnenstadbewoner

  Overvecht heeft inwoners met hogere inkomens nodig. Die meer spenderen, zorgen voor meer en degelijke bedrijvigheid etc. etc.. Meer koopappartementen, midden huur en vrije sector huur en dan met de mogelijkheid voor een eigen parkeerplek. Mede gezien de woningnood zal hier zeker veel vraag naar zijn.

 11. Marcel

  Zolang we niet nadenken in ons stemgedrag en 1 partij geen meerderheid heeft om na nadenken en vragen aan bewoners een plan van aanpak neer te leggen is het hier alleen maar zeuren over niks. Phhh, lange zin. En ja, in die lange zin staat wat er mis is met het bestuur van Utrecht. Deelbelangen en bla bla. Ik ook. Doe hier aan mee en echt alleen maar omdat het mij jeukt van het niks presteren. In vele opzichten. Maar we kiezen ervoor. Toch?

 12. Isabel

  Ik ben benieuwd! Die grote lap asfalt kan natuurlijk een stuk beter worden gebruikt. Ik hoop inderdaad ook dat de ruimtelijkheid en menselijke maat er blijft. Het lijkt me heerlijk als er pleintjes komen met een terras, winkels en bijvoorbeeld zo’n waterfontein voor kinderen als in Leidsche Rijn Centrum. Ik hoop dat ze durven te investeren in Overvecht om er hier een mooie plek van te maken!

 13. Jona

  Hehe, eindelijk ook eens wat torens. Utrecht is qua profiel een rare grote stad. Zo plat als een dubbeltje, behoudens die paar 105m torens rond het station.

 14. Wies

  Overvecht heeft meer duurdere woningen en midden/vrije huur nodig. Meer dan 60% sociale huur is funest voor je buurt. Dat maakt het verkopen/verhuren van die woningen mogelijk wat lastiger, maar langs de Vecht is ook zo’n nieuwbouw stuk dat prima lijkt te verkopen…

 15. Herman

  Dat plaatje is meer dan misleidend.
  Wil Utrecht poging doen de loden leeuw voor meest leugenachtige reclameuitting van het jaar te winnen?

 16. Koel Hoofd

  Wederom een links dom plan wat bij de mensheid door de strot wordt geduwd.
  Het lijkt me dan ook niet aannemelijk dat de bewoners van Overvecht aan dit plan voor buitensporig intensieve plofmensenhouderij hebben meegewerkt, ze hebben hooguit van een afstandje mogen toekijken.

  @ACTK
  Goed gezegd!

 17. Piet Buijsman

  Het verdichten van Overvecht is op zich een onzalig plan. Dit is al meerdere malen ingebracht op bewoners informatie avonden. Totaal geen rekening wordt er gehouden dat hier ook mensen gaan wonen, die ook kinderen krijgen. Wordt er wel eens nagedacht waar die kunnen buiten spelen. Moet dat gebeuren op een tochtig pleintje in de schaduw van de hoogbouw. Het groen in de omgeving is namelijk verdwenen ten koste van bebouwing. Veel mensen, ook de jeugd, in Overvecht zijn te zwaar, ze bewegen te weinig. Maar waar moet dat gebeuren. Dus gemeente stop met deze onzalige plannen, behoudt het groen dat onze wijk gewild maakt, leg een trimparcours aan door de wijk met meer speelvelden.

 18. Y

  Wat een azijnzeikers, het is wat mij betreft een mooi plan! Wat er nu staat is schandalig terwijl het drukker bezocht wordt dan bijvoorbeeld leidsche Rijn centrum. Ik zou zeggen zo snel mogelijk aanpakken dat stukje. Overvecht zal daar dan veel plezier aan beleven.

 19. Anis

  Doe maar niet hoe die is, is gwn goed

 20. Rob H.

  Goed, er moeten dus dringend huizen komen, maar als ze komen, is het een onzalig plan. Het is nooit goed of het deugt niet…

 21. Shusha

  Ja die winkels zijn ook niks deze tijd kan beter H&M terugkomen of een kleine primark ofso,
  Die winkels nu pffff niks aan ook alleen wat er was is nog leuk kruidvat etos van haren maar er zijn teveel onzin winkels nu deze tijd mag wel naar gekeken worden hahaha 🙋🏻‍♀️ dankjulliewel dat ik even kon reageren🤣

 22. Shusha

  Plus de kruidvat die bij dirk van de broek stond, is ook weggehaald staat nu een meubelzaak is toch onzin, hadden ze beter die kruidvat daar moeten laten er balen veel meer mensen van, nu moet je helemaal naar winkwlcentrum of naar de stad, heel vervelend voor bewoners die hier al hun hele leven wonen ik zeg je eerlijk vind winkelcentrum niks meer vergeleken met vroeger.

 23. Dave

  De buitenwijken van Utrecht daar moet je beginnen groenkan Maartensdijk bunnik goede en uitstroom wel bouwen maar geen normaal vervoer ff nadenken politie brandweer ambulance rijden op fietspaden torenflats bouwen zonder normaal vervoer en dan over co2 hebben nadenken is moeilijk voor project ontwikkelaars die Utrecht m’n stadje niet kent en alleen willen scoren wat blijft van onze historische stad over

 24. Hennie

  Wat nodig is meer Middenhuur en woningen voor jongeren!
  Socialle huur voor jongeren met 1 of 2 slaapkamers.
  Er moet meer goede winkels komen nu is het veel goedkope troep winkels waar je niks mee kan.
  Bewoners van overvecht moet veel meer gemengd worden!
  Nu veel armoede in de wijk zien werken doet werken zij mijn vader altijd!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).