Gemeente vraagt subsidie aan voor levendige Utrechtse binnenstad Gemeente vraagt subsidie aan voor levendige Utrechtse binnenstad

Gemeente vraagt subsidie aan voor levendige Utrechtse binnenstad

Gemeente vraagt subsidie aan voor levendige Utrechtse binnenstad
De Utrechtse binnenstad. Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht is een van de negentien gemeenten die bij de provincie subsidie heeft aangevraagd om haar dorps- of stadskern nieuw leven in te blazen. De subsidie is beschikbaar gesteld om een betere samenwerking tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en de overheid tot stand te brengen, met het doel de gebieden aantrekkelijker te maken. 

De gemeente Utrecht is een van de negentien gemeenten die bij de provincie subsidie heeft aangevraagd om haar dorps- of stadskern nieuw leven in te blazen. De subsidie is beschikbaar gesteld om een betere samenwerking tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en de overheid tot stand te brengen, met het doel de gebieden aantrekkelijker te maken. 

Fysieke winkels zijn door de komst van online winkelen al jaren op hun retour. De coronacrisis versterkte dit proces, en bracht ook de horeca-, cultuur- en toerismesectoren in ruw vaarwater. Alles bij elkaar zorgt dit voor veel leegstand in de dorps- en stadskernen, wat een dagje winkelen of een terrasje pakken minder aantrekkelijk maakt, wat het effect weer versterkt.

Gedeputeerde van de provincie Robert Strijk, bestempelt het belang van een dorps- of stadshart. “Niet alleen is het een belangrijke plek voor de economie en de werkgelegenheid, het speelt ook een rol in sociale interactie. Het is een plek waar bewoners elkaar ontmoeten.”

Utrecht

“In de Lange Elizabethstraat, Bakkerstraat en Steenweg is de leegstand volop aanwezig”, zei Jeroen Roose-van Leijden van Centrummanagement Utrecht in juli tegen DUIC. “Voor corona hadden we zo’n 28 leegstaande panden, dit is in coronatijd opgelopen naar 48. Natuurlijk is corona niet de enige oorzaak, maar het heeft wel voor een flinke versnelling gezorgd.”

Het tot stand brengen van een betere samenwerking tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en de overheid om leegstand te bestrijden, is in Utrecht al eerder in gang gezet. De gemeente, Centrummanagement Utrecht en de Vereniging van Commercieel Onroerend goed eigenaren Utrecht Centrum presenteerde in juli vorig jaar het plan Morgen Mooier Maken. Hierin hebben ze afgesproken dat de binnenstad niet alleen een plek moet zijn om dingen te kopen, maar ook om te verblijven zonder een winkel in te gaan.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Len

    Je kunt er toch ook gewoon een mooie woonstraat van maken op de Steenweg. Waarom moet alles altijd levendig zijn en waarom is winkelen zo levendig? We hebben al genoeg met zijn allen, behalve woonruimte.

  2. Joep

    Door de mega groei van het aantal m2 winkeloppervlak in HC is de leegstand in de oude binnenstad een logisch gevolg. En nu huilie huilie doen ? Belachelijk zo’n subsidie aanvraag ten koste van andere gemeentes die het nog veel moeilijker hebben.

  3. Erik

    Toch ook om te wonen hoop ik?????

  4. Tim

    Corona? Dit heeft toch veel meer te maken met het centraliseren en moderniseren van het winkelgebied in Hoog Catharijne? Hoezo moet er dan weer geld in gestoken worden? Kan iemand dit uitleggen?

  5. Joosy helberg

    De gemeente stuurt op een centrum met ‘alleenstaande en oude mannen’ (quote niet van mij). Breng verkeer terug en mensen komen vanzelf. Wonen is vrijwel onmogelijk in het centrum, voor gehandicapten helemaal niet. Het verdrag gehandicapten, verplichtend voor Nederland, wordt met voeten getreden. Het huidige beleid leidt tot onrechtmatige situaties en een leeg centrum. Subsidieer niet het resultaat, ondersteun rechtmatigheid, straf onrecht af. Dat is echt voldoende. Slimmere mensen dan jij en ik hebben over rechtmatigheid nagedacht.

  6. Arjan Verhoeven

    “Het speelt ook een rol in sociale interactie. Het is een plek waar bewoners elkaar ontmoeten.”

    Alsof die belwinkels en schoenenzaken hoogstnoodzakelijke ontmoetingsplekken zijn.

    Als mensen niet willen winkelen in de Steenweg dan is dat pech voor de verhuurders, dan maken ze er maar weer gewoon een woonhuis van. Het is bepaald geen ramp als de bewoners van de Steenweg helemaal naar Vredenburg of Neude moeten wandelen om elkaar te kunnen ontmoeten. En het is zeker geen ramp die meneer Strijk met mijn geld moet bestrijden.

  7. WvR

    Ik heb de Steenweg altijd met afstand de meest vervelende, lelijke, maken-dat-ik-hier-weg-kom straat gevonden. In ieder decennium, sinds begin jaren 80. Een soort HC in de buitenlucht: Een plek waar je doorheen moet om uit te komen waar het wel leuk is.

    Ik kan de vinger niet direct op de zere plek leggen voor de Steenweg, maar voor mij werkt het eenvoudigweg niet.

  8. Paul

    Een complex probleem die niet oplosbaar is met lapmiddelen.
    Een gedegen strategisch onderzoek onderzoek naar zwakte en sterkte punten. SWAT.
    Grote internationale spelers overal in de wereld kruipen het liefst in grote shopping malls met overal de zelfde merken en een zo laag mogelijke m2 prijs en gedegen collectieve marketing structuur.
    Buiten online, zijn dit de grote bedreigingen voor winkel centra die identiteits loos zijn.
    En gleiden af als Runshopping centra met Ali op A locatie…zoals ook al in Utrecht gebeurt helaas….
    Fundamentele samenwerking tussen gemeente, winkel houders, city marketing, horeca, en hotels, culturele activiteiten is essentieel.
    Een goed voorbeeld hoe het drastisch mis kan gaan is Coimbra in Portugal, tragische verval van het historische mooie centrum…

  9. wollie

    wat moet je met die winkelpanden… in de binnenstad wil natuurlijk niemand wonen.

  10. Theeo

    Eens eens eens!

  11. JdV

    @Paul: SWOT ? SWAT zegt me niks.

  12. Realist

    Sociale interactie dmv ontmoetingsplekken is een utopie, ik snap dat dit argument steeds benoemd wordt in een gesegregeerde maatschappij maar dat helpt niet. Leegstand tegengaan is een mooi streven maar laat die sociaal wenselijke politiek correcte argumenten gewoon achterwege.

  13. Jefta

    Gooi het vol met Gallerien, artisan winkeltjes, expositieruimtes!

  14. Rietje

    Vroeger was de binnenstad leuk met bijzondere winkels. Nu bijna alleen nog ketens. Net als in alle andere steden. En koffie tentjes natuurlijk. Voor de mensen die weinig te besteden hebben is er al helemaal niets te beleven.

  15. Bewoner Vleuterweide

    Gewoon de winkelhuren eens verlagen. Er zijn zat ondernemers die daar wat zouden willen beginnen, maar die de huidige huren niet op kunnen brengen.

  16. Ben

    Oh,die arme vastgoed eigenaren, die hebben het zo zwaar! Ze kunnen ook gewoon de huren naar beneden doen, dat heet marktwerking! Als de verhuurders de prijzen naar beneden doen is er altijd een huurder te vinden. En zal het gebied interessant blijven. Belachelijk dat ze geholpen worden met belastinggeld.

  17. Scherpschutter

    @Ben

    Huurkosten zijn echt een piepkleine fractie van de kosten voor een ondernemer. Het probleem is niet de huurprijs, het probleem is dat het economisch totaal onrendabel is geworden om een zaak te openen in het centrum van Utrecht…Er zijn huurders te vinden die gek genoeg zijn.

    De gemeente jaagt al jaren de klanten weg uit het centrum met anti-autobeleid. Het loopt leeg. Dan is er de corona-bestuurscrisis, waarin een ontspoorde overheid een land in gijzeling neemt onder het mom van een griep-achtige virusje. Succes als winkelier of horecaondernemer, als je zaak 2-3 maanden per jaar dicht moet en je zo tientallen procenten klanten kwijtraakt door een rood kruisje in het EU sociaal-QR-kredietsysteem.

    Ondertussen zijn de energiekosten ontploft door diezelfde falende overheid. Een gemiddeld bedrijfje dat voorheen 1000 Euro per maand betaalde aan gas, betaalt nu 1000 Euro…per week! Er zijn zelfs nog gekkere gevallen bekend. Dit waar Groningen wordt leeggepompt en voor een duppie op de Euro aan Duitsland wordt verkocht. Ondertussen ontploft ook de stroomrekening.

    Wereldwijde supply chains zijn gesloopt. De voorraden van alles raken op. Een 40-voet containertje uit China halen kostte voorheen 1.000 Euro ex. Nu 16.000 Euro ex. Personeel is schier onbetaalbaar geworden door torenhoge belastingen en als je al wat kunt vinden dan liggen ze doorlopend ziek op bed. Uiteraard mag je ze ook doorbetalen als je winkel/horecazaak weer eens dicht moet in een lockdown.

    De cash die je als ondernemer op je bank laat staan, verliest door de massieve overheidsvalsemunterij ongeveer 15% koopkracht per jaar. Alleen al om koopkracht-technisch quite te draaien MOET je dus minimaal 15% MEER nettowinst per jaar draaien…In bovengenoemde economische omstandigheden.

    Succes met je kaaszaakje, kledingboutique of tv winkel…Geloof me nou; het complete centrum van Utrecht is totaal FUCKED.

    Al zouden vastgoedboeren hun pand voor 50% onder eigen kostprijs verhuren, dan nog raak je het aan de straatstenen niet kwijt op het moment. Je moet simpelweg knet-ter-gek zijn om nu een zaak in het centrum van Utrecht te openen of wel zulke astronomische marges draaien dat je nog een paar jaartjes kunt aanvechten tegen de inflatie alleen al….Het loont niet.

    De schande is hier niet dat vastgoedondernemers een gammele kruk krijgen aangeboden door diegenen die met grof geweld hun poten braken, maar dat het nog wordt aangeboden alsof het een GUNST is ook. Het is een gotspe!

    Dus ja, arme commerciële vastgoedeigenaren inderdaad, want diegenen die niet zo slim waren om een 1-2 jaar geleden te offloaden en winst te pakken voor de onvermijdelijke crash zijn nu compleet de lul..Want ook de OZB is ook nog een leuke natuurlijk, nadat de vastgoedmarkt is ontploft door de overheidsvalsemunterij, waarop de overheid je weer meer plukt door de OZB te verhogen.

    Snap het nou, goede man. Ondernemen in het centrum van Utrecht is economische harakiri en dat heeft geen moer te maken met of een vastgoedverhuurder nou zijn prijs met 10 of 20% verlaagt of niet, al zou de verhuurder dat kunnen betalen, quod non. De simpele waarheid is dat overheden (zowel landelijk als lokaal) de economie vermoord hebben, onverdoofd en met een botte bijl welteverstaan.

  18. Lauk

    Binnenstad aantrekkelijker voor wie? Waarom zitten er geen bewoners bij dit plan? Dit lijkt mij gewoon een dekmantel voor kapitaal op zoek naar beleggingen met hoge winst (hoe zat het ook al weer met vermogensongelijkheid?), minimaal risico en subsidie vanuit de belastingen. Maak dan een plan waar veel draagkracht voor is: bijv. voor kleinere unieke winkels die nu achter elkaar zijn bezweken door hoge huren. Laat ‘de grote winkels’ maar in HC, en maak de binnenstad aantrekkelijk voor bewoners. Gebruik eventueel subsidie voor kleinere unieke winkels. En laat er een burgerberaad komen om dit soort plannen uit te dokteren en begeleiden i.p.v. een club van ondernemers, ontwikkelaars en horeca.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).