Gemeente vraagt Utrechters mee te denken over Jaarbeurspleingebouw Gemeente vraagt Utrechters mee te denken over Jaarbeurspleingebouw

Gemeente vraagt Utrechters mee te denken over Jaarbeurspleingebouw

Gemeente vraagt Utrechters mee te denken over Jaarbeurspleingebouw
Het huidige skatepark op het Jaarbeursplein
De gemeente Utrecht heeft een online enquête gepubliceerd, waarin Utrechters hun ideeën of wensen kunnen geven over de plannen van het nieuwe Jaarbeurspleingebouw.

De gemeente Utrecht heeft een online enquête gepubliceerd, waarin Utrechters hun ideeën of wensen kunnen geven over de plannen van het nieuwe Jaarbeurspleingebouw.

Het Jaarbeursplein verandert de komende jaren. Het skatepark dat er nu ligt, is tijdelijk. Binnenkort moet er een nieuw gebouw komen: het Jaarbeurspleingebouw. Dit gebouw moet een publiekstrekker voor Utrechters worden, maar ook voor mensen uit de rest van het land.

Het gebouw mag maximaal 105 meter hoog worden. Wat er bovenop komt, is de gemeente Utrecht nog aan het onderzoeken. Er zijn verschillende ideeën voor de plint van het gebouw. De gemeente wil graag horen wat Utrechters daar willen hebben. Ook vraagt de gemeente naar wensen voor het openbare gedeelte van het gebouw.

De wensen of ideeën uit de stad worden na afloop beoordeeld en zo mogelijk meegegeven aan de partij die de komende jaren het gebouw gaat realiseren. 

58 Reacties

Reageren
 1. R

  Mijn voorstel :

  Onderin een Amerikaanse Diner.
  Bovenop een café met dakterras
  Daartussenin sociale huurwoningen (échte juppen gaan Kanaleneiland hip maken)

 2. André

  Helaas is de optie ‘geen jaarbeurspleingebouw’ niet aanwezig in de vraagstelling van de enquête. Wat is er mis wat wat lucht en ruimte in de stad, waarom moet elke m² worden volgepropt met hoogbouw ??

 3. Hans van Voonebosch

  Idee: Laat het zoals het is en plaats er juist geen gebouw

 4. Jasper Westerhof

  Wat dachten ze van géén gebouw?

 5. Pietje

  Of een heeeeeel groot gebouw.

 6. Koel Hoofd

  “Het gebouw moet een publiekstrekker voor Utrechters worden”
  Huh?
  Gaat dat gebouw de concurrentie aan met de binnenstad?
  En met 105m hoogte…de concurrentie aan met de Dom?

  Geen gebouw plaatsen is zeker geen optie meer met onze op geld beluste feest gemeente.

 7. Arno

  Vol bouwen met woningen. Ze zal maar op de wachtlijst staan!!

 8. Rivierenwijk

  Een park. Met bomen van hout.

 9. Fred

  Een strak (niet te breed) gebouw van 105 meter zou goed staan, en beslist niet lager dan dat.

 10. G. de Vries

  Geen zoveelste hoge flat! Geef Utrechters een plein om naar toe te gaan om te demonstreren, een wk-wedstrijd te kijken, te feesten enz. enz.
  Een groot plein zou juist een publiekstrekker kunnen zijn. Een flat mijd je en zeer zeker in het onaantrekkelijke beurskwartier .

 11. Bromsnor

  Bromsnor denkt mee, …hmm…. geen gebouw!

 12. Yoshua

  Een tweede Domtoren is mijn wens.

 13. Bill

  Slanke hoogbouw, geen breed gebouw. Mooi ontwerp/architectuur. Verder in de plint veel horeca/entertainment en een openbaar dakterras.

 14. guus

  Smalle hoge toren van 105 meter hoog gebouwd volgens het “No window” principe.
  Noordzijde in de kleur kanariegeel
  Westzijde in de kleur grasgroen
  Zuidzijde in de kleur paars
  Oostzijde in de kleur oceaan blauw

 15. Berk

  Laat dat skatepark zo, ik vind het een leuk gezicht. En als je er toch een toren neerzet, maak er 1 van 140 meter ipv steeds rond de 90 en 100. Utrecht begint inmiddels een skyline te krijgen, maar wel de allersaaiste van Nederland met allemaal gebouwen van gelijke lengte.

 16. Hugo Aylva

  Een prachtige hoge (!) slanke toren (tenminste 105 meter), hoogwaardige architectuur, een échte blikvanger, zo groen, duurzaam en circulair als maar kan. Zoals Groningen sinds kort het Forum heeft, zo kunnen wij iets moois krijgen naast het Jaarbeursplein. Het liefst ook met deels een culturele invulling. De Galaxytower is redelijk geslaagd, Wonderwoods wordt prachtig, maar durf voor dít project eens écht goed uit te pakken gemeente Utrecht!

 17. D.

  Een mooi stadsmuseum over de rijke geschiedenis van onze mooie stad.

 18. Wies

  Iets als het Forum in Groningen vind ik een mooi idee zoals hiervoor is voorgesteld. Maar dan zonder bibliotheek erin. Heb niks tegen bibliotheken, maar vind het gebouw er echt niet geschikt voor. Graag met een publiek balkon, zoals je ook in Groningen en Antwerpen hebt, zodat wij over onze mooie stad uit kunnen kijken. En dan onderin leuke horeca. Naam van het gebouw: ‘Na het virus’.

  De stad wordt steeds mooier dan.

 19. Erik

  @G. de Vries:
  Er is al een groot plein. Dat heet het Jaarbeursplein. Grootste plein van de stad. Dit gebouw komt daar naast. Aan een nog groter plein heb je niets, dat wordt dan gewoon een enorme lege vlakte.

 20. Don

  Ah er is weer een stukje open ruimte gevonden. Pro forma wordt er nog even aan de inwoners van Utrecht gevraagd wat er moet komen maar de uitkomst is al bekend. De gemeente perst er nog een grote lelijke flat in met betaalbare woningen die dan later weer onbetaalbaar blijken. Hoog tijd voor een college die wel prioriteit geeft aan de leefbaarheid van de Utrechters.

 21. Probleem

  Ja mensen, alles moet volgebouwd worden. En weet je wat er gebeurt als dit gebouw af is? Dan bouwen we nog meer en meer, net zolang tot alle leefbaarheid verdwenen is. Want Nederland moet groeien, groeien en groeien. Want Nederland groeit met 100 000 mensen per jaar, een stad zo groot als Deventer. Daar valt niet tegenop te bouwen dus mensen die geen huis kunnen vinden: wees gerust..over tien jaar heb je wellicht met moeite een huisje van 40 m2 in Utrecht…met uitzicht op een anonieme kolos maar met de weet dat je over de invulling van de onderkant van het gebouw een enquete hebt mogen invullen.

 22. Joas

  Als er geen idee/ bestemming voor een deel van het gebouw is, waarom moet het gebouw dan zo groot worden?

  En als er überhaupt geen idee voor een bestemming is, waarpm moet dit gebouw er dan überhaupt komen? Bouwen voor noodzaak lijkt me wat slimmer en relevanter.

  Maar goed, we weten allemaal wel dat hier gebouwd moet worden van de vastgoedsector/ projetcontwikkelaars/ Bouwend Nederland, etc..

  Die willen namelijk geld, veel geld en nog meer geld. De gemeente is zo stom geweest contracten met dit soort lieden te sluiten. Hoe heeft de gemeente zich zo onder druk laten zetten? Onderzoek? DUIC?

 23. C.j. Sturkenboom

  Geen hoog gebouw meer!!!!!
  Dan wordt het weer zo’n betonwijk!!!!
  Stop ermee!!!

  Laat de skate baan of anders maak er een mooi open groen park van. Dan krijg je ten minste weer wat lucht tussen de torenhoge lelijke gebouwen.
  Door alles maar vol te bouwen wordt de stad Utrecht alleen maar lelijker onleefbaar!
  In de stad Utrecht staan zoveel lege panden leeg. Ombouwen en zorgen dat er sociale woningen komen!!!!
  Geen woningen meer van over de 700 euro .
  Woningen alleen nog maar bouwen van 500 euro en minder.
  Dat is goed voor starters, mensen van een bijstands uitkerings niveau, mensen met alleen AOW niveau inkomen.
  Nederland is veels te duur geworden!!!!
  Stoppen met anti kraak te verhuren!!!!
  Gelijk ombouwen tot normale woningen waar mensen met 1 inkomen en een gezin op een normale manier kunnen leven en niet meer subsidie afhankelijk moeten huren!!
  Geen hoge gebouwen meer!!!
  Je haalt door hoge gebouwen alleen maar het licht uit de stad Utrecht.

 24. Gerard vd Vecht

  Het lijkt mij beter om het lelijke Beatrix gebouw eerst te slopen en de naam van het plein te veranderen, het heeft straks niets meer te maken met de Jaarbeurs.
  Er is ooit een referendum gehouden en de burgers konden kiezen tussen visie A en B en vervolgens lapte de gemeente de keuze aan haar laars.
  Het heeft dus geen zin om in de val van Uw voorkeur te trappen.
  Het college doet toch wat al beslist is en de Gemeenteraad hoeft alleen ja te knikken.

  Gerard vd Vecht Utrecht

 25. Ties

  Doe maar een toren 100m de grond in met een glazen dak.

 26. jos stelling

  Negeren: voor je het weet ben je medeplichtig: “De Utrechtse bevolking mocht meebeslissen”. Een vreemd soort belangenverstrengeling. Niet doen.

 27. Scherpschutter

  Bon. Dat worden dus gratis werkruimtes voor talentloze kunstenaars en een buurtcentrum onderin en bovenop het gebouw zal wel weer een of andere gigantische aspirerende-sculptuur komen. Van een koffiekan. Zoiets. Portretje van Marx op de gevel wellicht?

 28. Stolker

  Ik sta achter André!Geen gebouw,het is daar altijd al een rommel geweest,laat dat skaten ook zo!Maak het groen!!Laat het daar eindelijk rustig worden zonder weer een gebouw!

 29. paul

  Een mooie slanke toren van Ikoonsche architectuur, hoogte 105 is goed, daar dan de laaste mogelijkheid om echt je gasten mee uit eten te nemen op dak terras en binnen.
  Onder in een commercieel theater, zodat jaarbeursplein ook echt het 24 -7 plein wordt zoals bedoelt. Dag en avond aktief en bruisend, door beurzen, bedrijven, nacht leven. Verder tussen units voor Start Ups en mega grote penthouses die zorgen dat de units heel goedkoop verhuurd kunnen worden. Of groeps woningen. Veel ecomisch cultuur diversiteit.

 30. Erwin

  Idee: skatepark op het dak van het gebouw!

 31. Carolina

  Groen, groen, groen! En echt betaalbare woningen van max 400 euro. Beneden gezellige ontmoetingsplaats met goedkope maar heerlijke koffie.

 32. Jelmer

  Graag ben ik medeplichtig aan een briljant ontwerp.
  Zet daar 3 *Steinway Tower* meer, zoiets , en dan ook gelijk 140 of 150 , echt hoog, geneuzel van 105…beetje achterhaald.
  Dus 3x super smalle toren, daarboven op in een mega driehoek, een dakterras, misschien wel infinity pool , bar, club, bijna uniek in de wereld. Iedergeval voor Nederland. En misschien dat er in het midden nog iets leuks kan, padelcourt oid, en beneden nog steeds de skaters!

 33. Knuppel

  We maken een toren voor iedereen. Onderin horeca, eerste verdiepjng daklozenopvang. Op de tweede een kinderopvang. Daarboven een aantal etages seniorenwoningen, daarboven sociale huur, daarboven middenhuur. Bovenin een regenwateropslag voor koeling. Bovenste verdieping een luxe restaurant dat deep house club wordt na middernacht. Drie lagen diepe parkeergarage, veel groen. We maken hem rond, zoals de toren van Babel…

 34. wollie

  Een gouden rechtopstaande reuzencourgette natuurlijk!

 35. J.Va

  Groen!
  Het is al zo hypermodern en klinisch aan het worden, sfeerloos.

 36. Berty

  Geen gebouw park met internationale winkeltjes ,zo blijven mensen in Nederland en hoeven we niet naar het buitenland,

 37. Massegast

  Het plein zal er met die hoogbouw niet aangenamer op worden, denk ik. Een tochtgat gaat worden. Net zoals het Stadsplateau, wat ik persoonlijk de bijnaaam ‘Griepplein’ heb gegeven. Jaarbeursplein idem dito. Kraag omhoog en maken dat je wegkomt!

 38. Willem

  The Utrecht Opera House

 39. Otto Nelemans

  Ik ben het volledig eens met Jos Stelling, omdat we niet in staat zijn over de bureaucratische egopoetserij van de gemeente beslissers heen te stappen. Het klinkt leuk zo’n uitnodiging, maar kijk maar naar de vele reacties, die ook nog eens heel divers zijn. Daar gaat meteen voorgenomen vermoeidheid overheen. Toch doe ik nog een poging. Kan er niet een mooie knipoog naar het gebouw de Utrecht gemaakt worden? Historisch gezien een goedmakertje vermits goed gedaan.

 40. Niels Bokhove

  Ik heb even die 37 reacties geturfd (statistiek!): bijna de helft is expliciet tégen een gebouw. Ik voeg mij erbij.
  Het is typerend voor de gemeente én de vastgoedcowboys dat ze alleen maar aan volbouwen kunnen denken en niet aan iets leeglaten, pleinen dus. Horror vacui (angst voor de leegte) noemen ze dat, en daar bestaat vast wel een therapie tegen. Je kunt het ook blikvernauwing, tunnelvisie noemen.
  NB: Overigens betreft de vraag van de gemeente alléén invulling van de begane grond, de plint. Dat het gebouw er komt is allang besloten.

 41. stephen taylor

  Open ruimte, geen gebouw

 42. Ceasar

  de Belle van Zuylen!

 43. Jan

  Weer een publiekstrekker voor mensen van buiten Utrecht, dus nog meer bezoekers/toeristen terwijl de stad dat nu al niet aan kan. Kijk naar Amsterdam Barcelona Venetië etc die niet weten hoe ze van de toeristen moeten afkomen. Laat dit onzalige beleid nou eens stoppen.

 44. Piet

  Het Jaarbeursplein is nu een nondescripte saaie winderige versteende vlakte. Daar is zonder grootscheepse afbraak (zeker van het oerlelijke beatrixgebouw) niets aan te verbeteren en zeker niet door er nog zo’n hoog kil gebouw bij te plaatsen. Dan gaan we alleen maar van triest naar treurig.

 45. W

  Jos Stelling heeft gelijk!
  Niet op reageren beste Utrechters, want dan zegt dit college: kijk eens wat wij doen, wij vragen de Utrechters naar ideeën, iedereen mag ‘meedenken’. En daarna doen wij toch vooral onze eigen zin!
  Iedereen weet toch dat dit voor de grote politieke show is!

 46. eemke

  waarom weer een gebouw??? Gemeentebestuur van Utrecht lijdt aan Pleinvrees, alles wordt dicht en vol gebouwd, vreselijk laat dit Plein een Plein blijven compleet met skatepark en vijver of wordt die nu voor veel geld gerenoveerd en straks ook dicht gegooid?

 47. Peter Knudsen

  Liever geen gebouw. Het wordt benauwd, donker en erg winderig. Evalueer eerst de ruimte, het licht en de valwinden als de huidige bouwprojecten af zijn. Bovendien: een beetje wijdsheid, uitzicht, panorama als je het station uitkomt oogt wel zo prettig. Kosmopolitischer dan de boel helemaal dichtgooien. En fijn om nog één plein over te hebben voor grote evenementen en demonstraties.

 48. Tja...

  Wat is dat nu? Maar 105 meter hoog?
  Utrecht moet (of wil…) toch overal de grootste van hebben? Grootste fietsenstalling, grootste klimmuur, beste fietsstad, cultuurstad van Nederland,… enz enz enz…

  En dan die toren maar 105 meter hoog?
  Wat is in onze bestuurders gevaren?

 49. Piet

  @P. Knudsen
  Kosmopolitisch, die grauwe verwaaide versteende vlakte (een “plein”) met grijze saaie gebouwen er omheen? Voor iemand die uit Verweggistan komt, ziet het er misschien zo uit. Door welke fantasieloze knutselaars zou eigenlijk dit zootje verdwaalde blokkendozen zijn ontworpen?

 50. Johan

  Het is een omgeving met allemaal rechte lijnen.
  Maak er een gebouw met ronde vormen

 51. UTRECHTSE JANTJE

  Leg om die skatebaan , een prachtig multifunctioneel Stadspark aan …Daar zijn de meeste inwoners bij gebaat , en we voorkomen …Dat er weer jarenlang met beton aanvoer vrachtwagens door de stad gereden moet worden , en dan komt er ook eindelijk eens ‘n beetje rust in ons stadsie …..

 52. ACTK

  Zoals u 10 jaar heeft mogen sabbelen op de ‘zeer zwaar bevochten’ heropening van de singel om uw aandacht af te leiden van de betonbouwsels van Kleppière… Zo mag u nu gaan verzinnen wat we boven en onder een 100 meter hoge stapel kantoren plakken. Opdat u er maar vrolijk van moge worden. Ondertussen krijgt u gewoon een nieuw kantoorpand in uw stad waarop niemand zit te wachten.
  Panden zat…
  Is het niet een idee die 100 meter kantoren er tussenuit te laten en alleen dat stukje van 5 meter voor de Utrechters te bouwen?

 53. Ton Hooft

  Oproep aan DUIC: zie hoeveel reacties! Het lééft onder de mensen. Vooral: géén gebouw, lager, kleiner, de grond in. DUIC: bied deze reacties s.vp. bij de gemeente Utrecht aan.

 54. JOJO.

  Laat de skatebaan zoals het is, meer groen en banken, een beetje ziel in de open ruimte en verder niets aan doen. Er staat en komt daar al zoveel hoogbouw! Rust en ruimte is goed voor de mens.

 55. Pee

  Ze vragen aan de Utrechters om mee te denken,waarvoor?
  Het is toch al besloten wat ze gaan doen.
  Denk maar niet dat de burger wat in te brengen heeft.

 56. Jeroen

  @Ton Hooft het leeft onder degenen die op DUIC reageren bedoel je. Die zijn het over het algemeen niet met veel eens, vooral niet als het de gemeente betreft. Kankeren op het stadsie is de Utrechter eigen 😉

 57. G. de Vries

  @ Jeroen.
  Menige geboren utrechter is trots op zijn of haar stadstie maar zien ‘lui van buiten’ de boel vernachelen met prestige projecten ter meerdere glorie van zichzelf. De ziel van utereg is onderhand alleen nog maar de OudeGracht.
  ‘Thuis heb ik nog een ansichtskaart….’ a la Wim Sonneveld, ook een utrechter.

 58. Katja

  Plant er bomen. Zorgt voor koelte in die Betonwoestijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).