Gemeente weerlegt beschuldiging journalist RTV Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Gemeente weerlegt beschuldiging journalist RTV Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente weerlegt beschuldiging journalist RTV Utrecht

Gemeente weerlegt beschuldiging journalist RTV Utrecht
Sinds Wolfsen een complete oplage van huis-aan-huisblad Ons Utrecht liet vernietigen, heeft hij een moeizame verstandhouding met de pers. (foto: ANP)

De gemeente Utrecht heeft geen interne e-mail verstuurd waarin medewerkers van de gemeente werd verboden om te praten met RTV Utrecht-journalist Marc van Rossum. Dat stelt wethouder Jeroen Kreijkamp (communicatie).

RTV Utrecht zond vrijdag een reportage uit waarin Van Rossum op basis van louter anonieme bronnen concludeerde dat burgemeester Aleid Wolfsen slecht communiceert en zijn optreden leidt tot frustratie en irritatie bij zowel het college en de gemeenteraad, als bij politie en het Openbaar Ministerie. Volgens Van Rossum kan Wolfsen zodoende een tweede ambtstermijn wel vergeten

Na het journalistiek flinterdunne item, hintte de journalist naar het bestaan van een e-mail waarin gemeentemedewerkers verboden werd met hem te praten. Van Rossum stelt dat vervolgens ook allerlei afspraken zijn afgezegd. Overigens werd daarbij de gewraakte e-mail niet vertoond, wat journalistiek gebruikelijk is in dergelijke gevallen.

De reden daarvoor is simpel, zo liet wethouder Jeroen Kreijkamp (D66) maandagmiddag al via Twitter weten. Die e-mail bestaat namelijk helemaal niet. “Wij hebben vastgesteld dat noch door het college, noch door de ambtelijke leiding of de afdeling bestuurscommunicatie een e-mail is verzonden waarin medewerkers wordt verboden met journalisten te spreken”, schrijft Kreijkamp naar aanleiding van een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door journalist Wouter de Heus in een brief aan de gemeenteraad.

RTV Utrecht blijft erbij dat één van de anonieme bronnen van Van Rossum “nadrukkelijk refeerde” aan de gewraakte e-mail. “In deze mail, verstuurd vanuit het stadhuis, kwam het nadrukkelijke verzoek niet met Van Rossum te praten. Wij proberen dit schrijven natuurlijk nu ook boven water te krijgen”, zegt Wim Kramer, manager nieuws bij RTV Utrecht, dinsdag in het AD/UN.

Burgemeester Wolfsen heeft via zijn woordvoerder laten weten volgende week dinsdag op de kwestie in te zullen gaan. Dan bespreekt de gemeenteraad de kwestie rond het weggepeste homostel Ton en Hans uit Terwijde. Volgens Wolfsen is veel van de veronderstelde kritiek over zijn optreden terug te voeren op deze kwestie.

1 Reactie

Reageren
  1. Marc van Rossum

    Grappig dat de schrijver van deze column zo zwaar tilt aan anonimiteit in de journalistiek. Maar vooral ook merkwaardig. Nergens op deze site is de naam van de journalist te vinden die verantwoordelijk is voor deze column. En ook de naam van een verantwoordelijk hoofdredacteur ontbreekt. Wil de redactie van deze site graag anoniem blijven?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).