Gemeente ‘welwillend’ tegenover schermen tijdens EK | De Utrechtse Internet Courant Gemeente ‘welwillend’ tegenover schermen tijdens EK | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente ‘welwillend’ tegenover schermen tijdens EK

Gemeente ‘welwillend’ tegenover schermen tijdens EK
Honderden oranje-fans op het Janskerkhof tijdens het WK voor vrouwen afgelopen zomer. Foto: Bas van Setten.
Burgemeester Jan van Zanen gaat aanvragen voor grote videoschermen in de stad tijdens het EK-voetbal 2020 ‘voortvarend, adequaat en welwillend’ behandelen. Het kijken van de wedstrijden moet volgens Van Zanen, die donderdagmiddag in de gemeenteraad vragen beantwoordde, wel ‘veilig en feestelijk’ gebeuren.

Burgemeester Jan van Zanen gaat aanvragen voor grote videoschermen in de stad tijdens het EK-voetbal 2020 ‘voortvarend, adequaat en welwillend’ behandelen. Het kijken van de wedstrijden moet volgens Van Zanen, die donderdagmiddag in de gemeenteraad vragen beantwoordde, wel ‘veilig en feestelijk’ gebeuren.

Eventuele vergunningsaanvragen van ondernemers en bewoners zullen daarom door de gemeente samen met hulpdiensten worden beoordeeld. Hinder en overlast moet worden voorkomen.

Volgens Van Zanen kan in principe iedereen een vergunning voor het plaatsen van een scherm aanvragen. Daarnaast mogen ondernemers een beroep doen op het evenementenfonds van de gemeente.

D66, Student & Starter, PvdA en VVD stellen voor om meerdere grote buitenschermen over de hele stad te plaatsen. Daardoor zou de drukte zich kunnen verspreiden. De gemeente staat daar voor open. “We zullen ons samen met de hulpdiensten maximaal inzetten om de aanvragen voor het plaatsen van schermen zo voortvarend, adequaat en welwillend mogelijk te beoordelen”, zei Van Zanen.

EK 2020

Het Europees Kampioenschap voetbal voor mannen wordt volgend jaar tussen 12 juni en 12 juli gespeeld. Het Nederlands elftal speelt minimaal drie wedstrijden, maar afhangend van de resultaten kan dat oplopen tot zeven. Omdat de Europese voetbalbond UEFA dit jaar zestig jaar bestaat worden de wedstrijden in twaalf landen gespeeld. Oranje speelt zijn eerste wedstrijd op 14 juni tegen Oekraïne in de Johan Cruyff Arena.

10 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Kortom, weer ruim baan voor de bierdealers. Want er is geen ondernemer die zo’n scherm uit liefde voor de sport gaan plaatsen. Voor hen is het gewoon een lokkertje om de bieromzet lekker te kunnen opschroeven. Waarom is de gemeente inmiddels toch weer zo ‘voortvarend, adequaat en welwillend’ jegens deze dubieuze beroepsgroep, was koningsdag dus slechts een eenmalig ‘kadootje’ voor omwonenden die niet dronken op een plein willen gaan staan schreeuwen?

 2. Harry

  Wat me steeds meer opvalt is dat stadse inwoners die hier reageren steeds meer hun bezorgdheid uiten over luchtkwaliteit, fijnstof, geluidsoverlast, vuurwerkafsteek, verkeersdrukte en het klimaat.

  Maar als dit je grote punten zijn en je kunt er niet van slapen waarom in hemelsnaam woon je dan nog in deze stad?

  Er zijn voldoende krimpgebieden waar je in Nederland heerlijk kunt wonen.

 3. Gerard Brugmans

  Kijk, @Harry is ook van de “mond houden, meedoen of vertrekken’ klub! Dat zijn mensen die denken dat de binnenstad exclusief voor feestvierders bestemt is, en dat andere bewoners daar niet thuishoren. Maar de stad is van iedereen, en zeker ook van mij, want mijn familie woont al generaties in Utrecht. Het gaat er dus om een zekere balans te vinden tussen de doorlopend feestvierende, veelal tijdelijke bewoners en echte bewoners die een andere kwaliteit van leven en de sociale cohesie belangrijker vinden. Utrecht slaagt daar steeds minder in, omdat het platte citymarketing denken de laatste tijd bepalend is voor het beleid in de binnenstad. En dat geeft mensen zoals Harry dus kennelijk ook het gevoel dat ze straffeloos andersdenkenden de stad uit kunnen jagen…

 4. Arie Blak

  Is er al bekend wanneer dit EK is en wanneer Nederland moet?

 5. Peet

  Daar gaan we weer,,,pleinen vol kotsende brallende fans, dit alles om de bieromzet van cafees te verhogen
  Ik dacht dat de gemeente nog bezig was met locatieprofielen

 6. Binnenstadbewoner

  Koningsdag kwam vanuit de horeca ondernemers om dat wat minder groot aan te pakken en niet vanuit de gemeente. Als je een scherm hekken beveiliging en toiletten betaald moet je inderdaad eea terug verdienen uit bier omzet. Lijkt mij logisch. Dat is gewoon normaal zaken doen ipv dubieus. En om hem er maar weer is in te gooien: als het je niet bevalt in de stad ga lekker in een dorp wonen.

 7. Martina

  Je verwacht het niet van dit pretcollege. 😁😒

 8. Koel Hoofd

  Er zijn toch problemen met een overwerkte, onderbezette en onderbetaalde corpsen van hulpdiensten?
  Dat wordt nu overuidelijk totaal genegeerd om de jonge meute te vermaken met overlast gevend gebral, gekots en openbaar gezeik?

  Daarnaast, de beste spreiding is door mensen naar een klein schermpje te laten kijken, kleine groepjes thuis of in de kroeg. Natuurlijk is dat ouderwets, maar het was wel oh zo duurzaam en niet overlastgevend!

 9. Isabelle

  Ja, want Jan woont lekker ver weg van alle klereherrie die dit gaat genereren.

  Kas in het zakkie en dus kat in het bakkie voor ons Stadsbestuur.

 10. Cico

  Iedere keer als er iemand kritiek uit, komt er een tweede die hem/haar direct de mond snoert met de ontzettende dooddoener ‘dan verhuis je toch’.

  Ik heb niet echt problemen met een scherm op een plein, maar het komt toch -alweer- neer op nog meer festivals in de stad. Een maand lang maar liefst 3-7 extra evenementen. Inclusief de rotzooi en drankgerelateerde overlast in de openbare ruimte.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).