Gemeente wil beelden Pieter d’Hont herplaatsen in nieuwe Jaarbeurs | De Utrechtse Internet Courant Gemeente wil beelden Pieter d’Hont herplaatsen in nieuwe Jaarbeurs | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente wil beelden Pieter d’Hont herplaatsen in nieuwe Jaarbeurs

Gemeente wil beelden Pieter d’Hont herplaatsen in nieuwe Jaarbeurs
Als het aan de gemeente ligt worden de gevelbeelden van het oude Jaarbeursgebouw teruggeplaatst op de nieuwe Jaarbeurs. De reliëfs van stadsbeeldhouwer Pieter d’Hont werden in 1970 bij de sloop van het oude Jaarbeursgebouw verwijderd en gedumpt.

Als het aan de gemeente ligt worden de gevelbeelden van het oude Jaarbeursgebouw teruggeplaatst op de nieuwe Jaarbeurs. De reliëfs van stadsbeeldhouwer Pieter d’Hont werden in 1970 bij de sloop van het oude Jaarbeursgebouw verwijderd en gedumpt.

De reliëfs verbeelden vier belangrijke Jaarbeurs-activiteiten: een kantoorman aan de telefoon, een arbeider met steekwagentje, een vrouw met reisbagage en een monteur met een machine. Pieter d’Hont zorgde er destijds voor dat zijn kunstwerken van de sloop gered werden. Vervolgens werden drie van de vier massieve stenen reliëfs kunstwerken gedumpt en ging er één naar het depot van het centraal museum.

het Utrechts Geveltekenfonds (UGTF) sloeg eerder dit jaar alarm; de buiten overgebleven gevelbeelden stonden op het punt om beschadigd te raken door werkzaamheden aan de Van Zijstweg, waar ze in het gras lagen. Het fonds riep op om de beelden te plaatsen in de nieuwe kademuur van de Rijnkade, dichtbij de oude locatie van de Jaarbeurs. Ook Sebastiaan d’Hont deed eerder in DUIC een oproep om een oplossing te vinden voor de reliëfs.

Beelden naar de Jaarbeurs de beste oplossing

De gemeente meldt nu dat de kosten voor deze plaatsing erg hoog zouden zijn: voor de verplaatsing en het inbouwen van de stenen wordt zo’n 70.000 euro begroot. Daar zou nog een restauratie van 10-12.000 euro bovenop komen, omdat de beelden die jaren buiten hebben gelegen in slechte staat verkeren. Verder zouden de beelden, tijdens en na de plaatsing, een grote impact hebben op de omgeving vanwege de benodigde aanpassingen.

Echter heeft de directie van de Jaarbeurs aan de gemeente laten weten dat zij graag ruimte willen maken voor de beelden. Vanwege de relatie van de Jaarbeurs met de beelden is dit volgens de gemeente de beste oplossing. De gemeente spreekt verder haar waardering uit voor het UGTF, dat zich jarenlang belangeloos heeft ingezet voor het behoud van de beelden.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
  1. Helena

    De beelden gered, het prachtige gebouw voor altijd verloren.
    Wat zijn er in de jaren zestig en zeventig toch veel foute keuzes gemaakt. Al die fraaie architectuur is verdwenen voor dat wezenloze Hoog Catharijne.

  2. Gerard Brugmans

    Vroeger was Utrecht een stad van kennis en cultuur. Tegenwoordig zijn we meer van het platte vermaak, wielerkoersen, foodtruckfestivals en rubberbootfeestjes. Het is diep triest en erg genant om te lezen hoe onverschillig en lomp ons stadsbestuur dacht om te kunnen gaan met deze prachtige beelden. Ook haar hypocriete, schijnheilige reactie nu op het aanbod van de Jaarbeurs en de inspanningen van het UGTF is tenenkrommend pijnlijk. Decennia langs is het complete stationsgebied een bouwput en wordt alles helemaal op zijn kop gezet, maar deze beelden zouden een grote impact hebben op de omgeving vanwege de benodigde aanpassingen? Wat een flauwekul!

  3. mees kees

    Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. En gelukkig hebben we Arjan de Boer en het UGF nog met een écht mooie suggestie. Maar de gemeente weet het weer beter, zoals gewoonlijk. Vroeger stond de jaarbeurs op een centrale plek IN de stad, waar iedereen de beelden zag. In het voorstel van de gemeente lopen alleen bezoekers aan allerhande beurzen (buiten het centrum) eronderdoor. De gemeente is toch zo goed in ‘volksraadplegingen’ (kunst op Vredenburgplein): waarom nu dan niet?

  4. Marcel

    Ik ben op het Vredenburg geboren. Naast van Dillen. Menigeen bekend van de lopende band in de etalage. Op het Vredenburg stond de Jaarbeurs en deze gevels kan ik mij nog perfect herinneren. Krankzinnig dat het gesloopt is. In Parijs ( ja ik weet t = geen Utrecht ) moet de gevel van ieder historisch gebouw blijven. Hier slopen we alles en lelijkheid kent zijn gelijke niet.
    De raad en ieder die er ook maar iets mee te maken had met deze afschuwelijke metamorfose zou zich kapot moeten schamen voor hoe ons stadscentrum er nu uitziet. Geweldig als er ook maar iets van het oude overblijft en terug kan komen waar dan ook. De gemeente ( lees wethouder ) zou zich kapot moeten schamen dat hij het over minime bedragen heeft en we 80 miljoen overschrijding hebben met een flut tramlijntje.

  5. Rinke Doornekamp

    Het is inderdaad schandelijk wat de gemeente Utrecht allemaal aan waardevols heeft gesloopt. Vooral rond het Stationsgebied. Maar ik ben wel voorstander als het gaat om het herplaatsen van de beelden van Pieter d’Hont in de kademuur ter hoogte van de oude jaarbeursgebouwen. (Voormalig lid van de advies commissie voor het plaatsen van beelden in de buitenruimte).

  6. Ton

    Ik zou zeggen: de gevel van het Muziekcentrum aan de Hollandse Toren.

  7. Wim

    Het oude jaarbeurs gebouw mooi???
    Het was een steenklomp donker en alleen gebruikt voor wat beurzen
    De rest van de tyd niet gebruikt en niet toegankelijk voor de burgers.
    Nu is er een winkel centrum dat in ieder geval zeer druk wordt gebruikt en heeft een zeer goede uitstraling voor de stad.
    Al die beterweters moeten eens goed nadenken wat een armoe het was voordat deze verandering goor de stad is geweest.

  8. Marcel

    @Wim,
    Mooi en niet mooi is een wijds begrip. Armoe? Kijk is naar de foto;s die bij dit artikel staan. Ben je er vroeger geweest? Wel is in museum Dorsay geweest in Parijs? Buitenkant oud en prachtig en binnen het nu . Vindt u het stadhuis mooi? Of een steenklomp? Vindt u het muziekcentrum mooi? Nog even doorgaan?
    De oude binnenstad is aan vernieuwing toe? Denkt u dat er ook maar 1 toerist naar deze zooi rond het station komt kijken? Ik zie ze niet daar, wel op de grachten. Enig idee waarom?

  9. Wim

    Marcel,
    Ben jij wel in Hoog Catherijne geweest en de mensen daar goed bekeken vele komen er van buiten de stad. en Zijn dus enthousiast over het winkelcentrum.
    En op je vraag ben je wel eens vroeger geweest antwoord is ja ik heb er zelfs een werkstuk over gemaakt over de nieuwbouw van HC.
    Oorspronkelijke muziekcentrum was een wangedrocht het huidige is beter .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).