Gemeente wil erfpachters met nieuwe afkoopregeling tegemoet komen | De Utrechtse Internet Courant Gemeente wil erfpachters met nieuwe afkoopregeling tegemoet komen | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente wil erfpachters met nieuwe afkoopregeling tegemoet komen

Gemeente wil erfpachters met nieuwe afkoopregeling tegemoet komen
Foto: Robert Oosterbroek
Het college presenteert een nieuw voorstel voor de afkoopregeling van erfpacht. Deze regeling moet zo’n 3500 Utrechtse huiseigenaren tegemoet komen.

Het college presenteert een nieuw voorstel voor de afkoopregeling van erfpacht. Deze regeling moet zo’n 3500 Utrechtse huiseigenaren tegemoet komen.

De gemeente Utrecht wil af van de ‘ouderwetse’ erfpachtregelingen die nog altijd gelden in de stad. Zo’n 90 procent van de erfpachters in Utrecht heeft al niets meer te maken met een toekomstige betalingsverplichting, omdat ze de erfpacht hebben afgekocht of eigenaar zijn van de grond waar hun huis op staat. Bij de overige 10 procent, zo’n 3500 huiseigenaren, verloopt de erfpacht binnenkort waardoor de bewoner verplicht wordt de erfpacht eeuwigdurend af te kopen. Dit gaat om enorme financiële bedragen.

Drie opties in nieuw voorstel

Wat is erfpacht?

Bij de erfpachtregeling in Utrecht heeft de gemeente stukken grond met een huis erop voor langere tijd, meestal 50 jaar, verpacht (soort van verhuurd) aan de bewoner die dan nagenoeg eigenaar wordt van de grond. Bij verkoop van het huis wordt de erfpacht overgedragen aan de nieuwe bewoner. Nu wordt duidelijk dat deze regeling na 50 jaar verloopt en de bewoner opnieuw erfpacht moet betalen aan de gemeente. Utrecht is nog één van de vier gemeentes in Nederland die gebruik maken van de regeling.

Het college komt nu met een nieuwe afkoopregeling, gunstiger dan het oorspronkelijke voorstel uit december 2016. In dit nieuwe voorstel worden drie opties voor de erfpachters gepresenteerd: allereerst kunnen huiseigenaren de erfpacht direct afkopen. Dit is eigenlijk de regeling die sinds 2003 al bestaat. De afkoopsom hangt af van individuele omstandigheden, zoals de WOZ-waarde van de woning (hiervan wordt de grondwaarde afgeleid) en de resterende erfpachttermijn. Wie voor 1 oktober 2018 gebruikt maakt van deze regeling, wordt nog gerekend met met de grondprijs van 2015 die lager is dan nu.

De tweede optie, dit voorstel is een nieuwe regeling, is dat erfpachters de afkoopsom kunnen vastleggen (vastklikken) en later kunnen afkopen. Wanneer een huiseigenaar de afkoopsom niet direct kan betalen of gefinancierd kan krijgen bij een bank, kan de erfpachter de hoogte van de afkoopsom nu al ‘vastklikken’. Hiervoor moet de erfpachter dan een gelijkblijvende jaarlijkse vergoeding (canon) aan de gemeente betalen, die afhankelijk is van de individuele situatie en aftrekbaar kan zijn van de belasting. Daarmee kan een erfpachter zekerheid over de hoogte van de afkoop ‘kopen’. Ook valt de afkoopsom in de ‘vastklik-regeling’ lager uit dan wanneer de erfpachter niets doet en afwacht. 

De derde optie is namelijk ‘niets doen en afwachten’. Wanneer een erfpachter niets doet, wordt het voor de huiseigenaar aan het einde van de erfpachttermijn pas duidelijk hoeveel hij of zij moet betalen. 

‘Tegemoet komen’

“Wij begrijpen als college de zorgen die huiseigenaren en de gemeenteraad hebben over erfpacht”, zegt wethouder Kees Geldof van Grondzaken. “Daarom komen we nu met een aangepast voorstel, waarbij de afkoopsom voor veel erfpachters lager uitvalt. Dat het nog steeds om veel geld gaat, zal niemand ontkennen, maar met dit voorstel komen we deze groep erfpachters verder tegemoet.”

Meer informatie over de nieuwe regeling voor erfpachters is te lezen op de website van de gemeente.

Gekoppelde berichten

Gekoppelde berichten

1 Reactie

Reageren
  1. Toine Goossens

    Dit is, om het in moderne woorden te zeggen, ´een duurzame oplossing´. Een pluim voor de raad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).