Kapotte strijkijzers, hout en steen mogen in de toekomst de stad niet meer verlaten als ‘afval’. De gemeente Utrecht streeft ernaar om in 2050 volledig circulair te zijn, met als tussendoel om in 2030 de helft van de materialen te hergebruiken. Utrechters kunnen tot half augustus reageren op de plannen van de gemeente die zijn opgesteld om de doelen van 2030 te halen.
De gemeente Utrecht wil in 2030 het gebruik van grondstoffen halveren. Het is een onderdeel van het plan van de gemeente om in 2050 volledig circulair te zijn. De stad moet tegen die tijd alle materialen hergebruiken, bijvoorbeeld op het gebied van afvalverwerking en het bouwen van huizen. Utrechters kunnen zes weken reageren op de plannen van de gemeente waarmee zij de doelen van 2030 proberen te realiseren.
De plannen
Ten eerste moet er eind 2024 een upcyclecentrum komen bij het Hof van Cartesius. “Utrechters kunnen daar terecht voor het repareren van huishoudelijke goederen, elektronica, fietsen en hout. Het is een hele concrete manier om materialen een nieuw leven in te blazen. Ik kijk erg uit naar de opening van deze Utrechtse primeur”, zegt wethouder Susanne Schilderman.
Het upcyclecentrum zal ook workshops, tentoonstellingen en rondleidingen aanbieden in samenwerking met partners in de stad zoals kringloopwinkels, de circulaire bouwmarkt en repair cafés. In 2026 volgt een groter upcyclecentrum bij het afvalscheidingsstation in Lunetten.
Grondstoffencorridor en grondstoffendepot
Utrecht zet daarnaast in op een circulaire grondstoffencorridor, een samenwerking met marktpartijen in de bouw om meer bouwmaterialen opnieuw te gebruiken. Momenteel wordt slechts 8 procent van de bouwmaterialen opnieuw gebruikt. De gemeente heeft ook een perceel aangekocht op Lage Weide, waar het eerste grondstoffendepot van Utrecht komt. Hier worden materialen uit de openbare ruimte die geschikt zijn voor hergebruik, opgeslagen en verwerkt.
Wethouder Schilderman: “De upcyclecentra, circulaire grondstoffencorridor en het grondstoffendepot zijn sprekende voorbeelden van hoe we samen in Utrecht toewerken naar een circulaire stad. Een circulair Utrecht kunnen we alleen samen bereiken. Met Utrechtse inwoners en bedrijven, maatschappelijke organisaties, culturele en kennisinstellingen en andere overheidsinstanties in Nederland en Europa.”
Utrechters kunnen tot 19 augustus reageren op de plannen.
Gekoppelde berichten
Utrecht moet in 2050 een circulaire economie hebben; maar wat is dat eigenlijk?
In het Utrecht van 2050 gaan er geen scheepsladingen afval meer naar de verbrandingsoven in…
Utrecht koopt voor ruim 20 miljoen euro lap grond voor opslag van onder meer stoeptegels en speeltoestellen
De gemeente Utrecht heeft een stuk grond gekocht waar materialen uit de openbare ruimte opgeslagen…
25 Reacties
ReagerenDe meeste apparaten zijn zo gemaakt dat je ze nog nauwelijks kan repareren en ik ben ook benieuwd wat deze Groen links college gaat doen aan al die accu’s van al die auto’s die voor het grootstendeel chemische zijn, want deze gaan ook maar een decennium mee!!!! Ook wil ik wel eens zien hoe ze chips uit elkaar gaan halen, ik wens ze al vast veel succes en de burgers uit Utrecht ook, want zij mogen dat proefproject allemaal gaan bekostigen, (hadden ze niet al 80 miljoen schuld, Mmmm, daar kan vast nog wel 80 miljoen bij???).
Goed dat de gemeente de inzameling en verwerking van afval weer gaat organiseren zoals dat was vóórdat die werd geprivatiseerd.
‘we bouwen een afvalberg ‘ namelijk .
Nog niet zo lang geleden deed VanVliet dat, aan de Cartesiusweg.
Geheel zonder 30 miljoen uit de gezamenlijke kas.
Waar bemoeit de gemeente zich nu weer mee, je kan dit niet binnen een stad regelen dit is minimaal iets voor een provincie zodat ook kleine gemeente kunnen participeren.
Oke, maar wat houd dit in. Behalve een visie lees ik niet echt concrete dingen. Betekent dit dat als in 2030 mijn strijkijzer kapot is, ik deze niet meer mag weggooien in Utrecht en dan even naar Nieuwegein moet rijden? Of wordt ik verplicht dit te repareren terwijl ik hier totaal geen tijd voor heb en dat waarschijnlijk duurder is dan online een nieuwe kopen?
Wat een onzalig en dom plan!
Spullen die nog bruikbaar vinden tegenwoordig via internet of sociale media een nieuwe eigenaar.
Voor elektronica en witgoed is landelijk geregeld dat het afval wordt gerecycled, dat levert zelfs geld op waardoor de verwijderingsbijdrage kon worden afgeschaft.
We doen in Nederland al heel lang aan afvalscheiding, zodat zoveel mogelijk daarvan opnieuw kan worden gebruikt. Dat gebeurt op landelijke schaal, en daarom veel efficiënter dan wanneer iedere gemeente dit zelf zou doen.
Dit hobbyproject van de gemeente Utrecht draagt niets bij aan een beter milieu, het gaat alleen de belastingbetaler weer meer geld kosten.
Als ze het op komen halen wat niet meer te maken is(tv,ijskast enz) wordt al mee genomen door de nieuwe verkoper… maar zoals tuintegels waar ik nogal mee zit… zou niet weten waar ik ze moet laten!?
Ik wil graag een halvering van de onzinnige geldslurpende projecten van de gemeente waardoor we jaarlijks 80 miljoen moeten bezuinigen.
Verder goed plan hoor, upcycling etc wordt hopelijk het nieuwe normaal.
Tegen die tijd zijn de mensen die van dit beleid niets kunnen volgen al uit de stad vertrokken. De rest leeft klaarblijkelijk graag ‘vrij’ binnen de kaders van een technocratische gevangenis.
Mooi doel maar ik wacht concrete invulling af vanuit de gemeente, vooral t.a.v. waar kapotte en afgedankte spullen naartoe moeten. Dat moet wel publieksvriendelijk en dichtbij kunnen want anders komt er niets van terecht.
Wordt hierbij ook gekeken naar de kwaliteit van de te hergebruiken grondstoffen?? Zodat we niet achteraf horen dat we met schadelijke stoffen in nieuwe producten te maken krijgen. Ook hergebruik heeft grenzen die wij moeten respecteren. Het doet me denken aan de afvalberg die gaat ontstaan als de accu’s uit de elektrische auto’s, de afgewerkte zonnepanelen e.d. op zijn en gedemonteerd moeten worden.
Waar blijven die schadelijke stoffen dan?? De gemeente kan wel van alles willen, maar laten ze nou eerst eens naar de haalbaarheid kijken.
Dit lijkt mij een taak voor de landelijke overheid.
Wethouder Schilderman met financiën in haar portefeuille weet dat er – met een beoogd begrotingstekort van meer dan 80 miljoen euro – geen rooie cent is om nieuwe projecten op te starten die niet tot de basistaken van de gemeente horen.
Althans, dat zou je toch denken… 🤔
@Allen
Ik wil jullie met klem aanraden om even kritisch die ‘visie Utrecht circulair 2050’ te lezen.
https://utrecht.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Document/cef5f50b-34e6-42d5-a30f-f499437f3c72?documentId=daed56d2-1670-444d-bf2d-650fd1a83cab&agendaItemId=f0ee911c-a923-4da8-9be2-c79ea6a08ad8#
In het kort komt het er hier op neer: ze willen de stad binnen 25 jaar (NB!) in zijn totaal (NB! de complete sociaal economische structuur) omvormen tot de duurzaam groene fantasiewereld van de circulaire economie waarin
“bezit en het genereren van financiële winst en groei”
wordt vervangen voor
“gebruik en het genereren van economische, ecologische en maatschappelijke waarde.”
De macht wil tot in detail zowel achter de voordeur als tussen de oren gaan bepalen hoe mensen leven, wonen, werken en waar ze status aan mogen ontlenen.
Oftewel letterlijk: you shall own nothing and be happy in poverty because we say so.
Die radicale cultuur- en gedragsverandering welke de economie zal ontwrichten moet binnen 25 jaar worden geregeld (alle registers gaan open om die ideologie te promoten, niemand is veilig) want anders vergaat zogenaamd de wereld.
Echter, als het gepeupel het rad op slinkse wijze voor de ogen wordt gedraaid en afgescheept met restjes en afgekloven botjes als de hoofdprijs, moet je je toch echt gaan afvragen wie er al het vlees voor zichzelf houdt.
“De gemeente Utrecht wil in 2030 het gebruik van grondstoffen halveren.”
Ten opzichte van wanneer? 2024, 10 jaar geleden?
Weer lekker duidelijke inzichtelijke doelen, maar dat zijn we gewent van de gemeente Utrecht. 2030 klimaatneutraal is helaas ook niks meer van terecht gekomen.
Klaas Jan, Zoiets als in Overvecht,kanalen eiland daar gooien ze het gewoon uit het raam en vervolgens blijft het daar liggen lekker dichtbij en publieks vriendelijk 96% doet er aan mee.
(En niemand spreekt zn pauperbuur er op aan)
Laten we eerst het begrotingstekort minimaal halveren, het woningtekort halveren, overlast halveren, cultuursubsidies halveren. Als dat allemaal geregeld is dan kunnen we misschien eens met dit onderwerp aan de slag.
B&W focus graag op de echte problemen!
Een oude diesel auto ga je toch ook niet upcyclen voor hergebruik.
Dat ding blijft rook uitstoten.
Zo is het ook met andere zaken.
Als het oud en versleten is, dan kan je het beter niet hergebruiken, omdat er vaak betere nieuwe versies voor zijn.
En er is zoveel, je zal er veel specialisten voor nodig hebben, die er niet zijn.
Heel kort, niet haalbaar.
@KoelHoofd,
Na mij door 6 bladzijden walhalla taal heen geworsteld te hebben, ben ik gestopt met lezen. Dit is opnieuw een wanstaltig alfa product van de gemeentelijke organisatie.
Het begint ermee dat Utrecht een eigen definitie van het begrip ‘Circulaire Economie’ vast stelt. Hoogmoed ten top. Chaos zal het gevolg zijn. Niks je voegen naar een nationale of internationale definitie. Nee wij weten het beter.
Utrecht gaat de meest effectieve schaal opzetten om kringlopen te sluiten. Dat doen we samen. In buurthuizen, repair cafés en makersplekken gaan de ambtenaren dat realiseren. Probleem opgelost. Wat een dromers.
Nederlandse industriële recycle bedrijven worstelen met hun verdien model. Nieuw plastic is zó goedkoop (uit China), dat hergebruik verliesmakend is. Van de kleine drankverpakkingen wordt meer dan 30% niet ingeleverd. Het industrieel inzamelen is vertraagd. Het opzetten van voldoende inzamelpunten lukt niet; geen personeel, geen grondstoffen.
In één klap lost het Groen/PvdA/D66 bestuur dat op. Met een beleidsnota, papier is geduldig. Dat zelfs een kundig bestuurder als Schilderman zich hiervoor laat misbruiken, is tenenkrommend.
P.s. Dit schotschrift is geschreven door een extern ingehuurd adviseur die heeft opgeschreven wat de alfa’s en gamma’s van de gemeente willen. Dagelijks hebben zij hier met z’n allen over overlegd. Maar iets opschrijven kunnen ze niet, dus zijn zij allemaal overbodig. 40% wegsturen, dat lost het begrotingsprobleem op.
O, ja, een sterk citaat: ‘En met restjes, die worden meegebracht, worden buurtmaaltijen gekookt.’ Dat is beslist de inbreng van een ambtenaar die ergens iets van de 5 broden en 2 vissen parabel uit het Nieuwe Testament heeft gehoord. (Overigens, die taalfout staat zo in het rapport, heeft niemand van die alfa en gamma lezers gezien).
Het is zinloos om op dit wanstaltig beleid te reageren. Steeds opnieuw onzin weerleggen houdt een keer op.
@Toine Goossens
Heb jij er ook zo om moeten lachen?
Maar Schilderman een kundig bestuurder? Moet ik blijven lachen?
Hahahahahahahaha, alsof dat gaat lukken. Het lukt al niet om ondergrondse containers vrij te houden van naastgegooid afval, om over het ondernemersafval in de binnenstad maar te zwijgen.
Nu heb ik een universitaire achtergrond en ik kon al vroeg goed lezen en kan dat nog steeds, maar dit rapport is echt niet te lezen.
Tipje: zorg voor inzamelpunten in de wijk. Niet bij de afvalscheidingsstations, die zijn alleen goed te bereiken met de auto, of met de bakfiets als je een echte daredevil bent.
Ik geloof er niet in, want de gemeente heeft de afgelopen jaren niets met mijn advies over afvalstromen gedaan. Je krijgt niet eens een wethouder te spreken, en de woordvoerders begrijpen niet waar je het over hebt.
Als de betrokken bestuurders van de gemeente nou werkelijk zo geloven in dit plan, dan moeten ze gewoon ontslag nemen en van eigen geld een bedrijf oprichten.
Dat doen ze alleen niet. Omdat het een shit-plan is en ze weten het…
Dromers…