Gemeente wil meer zwemplekken in Utrecht; ‘Vanwege groei en klimaatverandering neemt druk toe’ Gemeente wil meer zwemplekken in Utrecht; ‘Vanwege groei en klimaatverandering neemt druk toe’

Gemeente wil meer zwemplekken in Utrecht; ‘Vanwege groei en klimaatverandering neemt druk toe’

Gemeente wil meer zwemplekken in Utrecht; ‘Vanwege groei en klimaatverandering neemt druk toe’
Stockfoto
De gemeente Utrecht verwacht dat het de aankomende zomers steeds drukker wordt bij de verschillende buitenzwemplekken in en rond de stad. Daarom wordt nu gekeken om de capaciteit aan buitenzwemwater te vergroten.

De gemeente Utrecht verwacht dat het de aankomende zomers steeds drukker wordt bij de verschillende buitenzwemplekken in en rond de stad. Daarom wordt nu gekeken om de capaciteit aan buitenzwemwater te vergroten.

Utrecht is één van de snelst groeiende regio’s van Nederland. Er komen dus steeds meer mensen in de stad te wonen. Daarnaast zullen er volgens de gemeente als gevolg van klimaatverandering steeds meer warme dagen zijn. Daardoor neemt ook de druk op buitenzwemwater toe.

De gemeente heeft daarom onderzoek laten doen naar het aanbod van en behoefte naar buitenzwemwater. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Mulier Instituut.

Maatregelen

“Dit vraagt van ons dat we nadenken over maatregelen om het zwemmen in buitenwater in goede banen te leiden en dat we oplossingen zoeken om de capaciteit aan buitenzwemwater te vergroten”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

In de gemeente Utrecht zijn drie officiële buitenzwemplekken. Dit zijn de Strijkviertelplas, Voorveldse Polder en Haarrijnse Plas. In de omliggende regio zijn nog eens 13 officiële buitenzwemplekken.

Niet-officieel

Daarnaast telt de stad nog een aantal plekken waar vaak gezwommen wordt, maar die niet zijn bestempeld als ‘officiële zwemwaterlocatie’. Dit zijn onder andere De Munt, Plas Veldhuizen, Musicalkade, Veilinghaven en Kromme Rijn.

Om de capaciteit van zwemwater in de stad te vergroten gaat de gemeente nu ook kijken naar de mogelijkheden van deze niet-officiële plekken. Hoe dit precies vorm gaat krijgen is nog niet bekend.

Openluchtzwembad

Tot slot telt Utrecht één openluchtzwembad. Dit is bij Zwembad De Krommerijn. Uit het onderzoek van het Mulier Instituut is gebleken dat er onder Utrechters geen duidelijke voorkeur is voor nog zo’n openluchtzwembad. “We zullen dit scenario dan ook in de verdere uitwerkingen niet meenemen.”

12 Reacties

Reageren
  1. Bromsnor

    Bromsnor duikt ‘s zomers graag de plomp bij de fort Lunetten, fort de Gagel of de Maarsseveense Plassen.

  2. Jeroen

    En Rijkswaterstaat blokkeert tegelijkertijd toegang tot de kades bij de Munt. Terwijl dat heel populair zwemwater is. Ikzelf duik bij hitte graag bij de Veilinghaven het water in.

  3. woutvr

    Prachtig. Sterker nog: mijn idee. Ik zie wel wat in buurtzwembaden (en dan denk ik niet aan die kolossen)

  4. Lombokker

    ‘Vroegah’ waren er nog drijvende zwembaden; gewoon in plassen, vaarten en rivieren. Compleet met badmeesters, kleedhokjes en zwemlessen. In de jaren ’60 van de vorige eeuw is daar vanwege watervervuiling de klad in gekomen.

    Misschien een idee om zoiets weer op te starten nu het buitenwater op veel plaatsen weer van goede kwaliteit is. Het zal in ieder geval een stuk goedkoper zijn dan de bestaande zwembaden.

    https://www.rijnmond.nl/nieuws/133295/Drijvende-zwembaden-in-Rotterdam

  5. Derk van Dorth

    In het Noorderpark Ruigenhoek wordt er in de zomer vanaf de ligweides bij de St. Anthoniedijk ook gezwommen; staat niet in het rapport. Ook in de Kleine Plas Maarsseveen wordt dan dagelijks gezwommen

  6. K

    Waarom niet op een paar plekken containers drijvend in het water, net zoals het badeschiff in Berlijn?
    https://www.google.com/search?q=badeschiff+berlin

  7. Koel Hoofd

    Dankzij sterke binnenstedelijke groei verandert het stadsklimaat door het versterkte hitte eiland effect waardoor veranderingen in het wereldklimaat worden versterkt. Dus steeds meer mensen willen heel erg graag afkoelen in water, ongeacht wat daar verder nog in ronddobbert….

  8. Rob H.

    @Jeroen: Dat is omdat de kades zelf slecht zijn en opgeknapt moeten worden. Dat ligt niet aan het water.

  9. Scherpschutter

    “Vanwege klimaatverandering neemt de druk toe”…

    LOL! Ja, we leven hier bijna aan de Costa del Sol intussen.

    Klimaatverandering en weerfluctuaties: het blijft voor velen toch lastig om dat basale onderscheid te maken.

  10. Petrus

    Waarom niet een buitenbad bij “De Hommel”? Ik kan mij voorstellen dat vooral (de) ouderen zich daar dan graag begeven, i.t.t. al die drukke plekken met lawaaierige jongeren.

  11. bawang putih

    een nieuw binnen- en buitenbad in beurskwartier, dat lijkt mij niet moelijk te realiseren toch? ligt centraal en is komende 20 jr sowieso een bouwput

  12. Nancy

    Voorveldse polder ( wordt genoemd als zwemplek) :
    daar zijn de stroompjes voor de heel kleine kinderen), verder ongeschikt om te zwemmen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).