Gemeente wil menstruatie-armoede tegengaan na ‘schrijnend’ onderzoek | De Utrechtse Internet Courant Gemeente wil menstruatie-armoede tegengaan na ‘schrijnend’ onderzoek | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente wil menstruatie-armoede tegengaan na ‘schrijnend’ onderzoek

Gemeente wil menstruatie-armoede tegengaan na ‘schrijnend’ onderzoek
Wethouder Linda Voortman wil menstruatie-armoede tegengaan. De politieke partijen GroenLinks, D66 en Student & Starter deden een oproep tampons en maandverband gratis te verstrekken bij de voedselbanken en scholen in Utrecht. Het probleem speelt inderdaad in Utrecht, schrijft de gemeente, en daarvoor wil Voortman een oplossing bedenken.

Wethouder Linda Voortman wil menstruatie-armoede tegengaan. De politieke partijen GroenLinks, D66 en Student & Starter deden een oproep tampons en maandverband gratis te verstrekken bij de voedselbanken en scholen in Utrecht. Het probleem speelt inderdaad in Utrecht, schrijft de gemeente, en daarvoor wil Voortman een oplossing bedenken.

Ziek melden, het gebruik van WC-papier als vervanging of het opnieuw gebruiken van tampons of maandverband. Vorige maand werd bekend dat één op de tien vrouwen in Nederland wel eens problemen heeft om aan maandverband of tampons te komen vanwege te weinig geld.

Uit het onderzoek bleek dat menstruatiearmoede met name voorkomt bij klanten van de voedselbank, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. GroenLinks, D66 en Student & Starter riepen de gemeente Utrecht daarom op om op zoek te gaan naar oplossingen.

Geldnood

Wethouder Linda Voortman vindt de onderzoeken schrijnend en heeft navraag gedaan bij de voedselbanken en voorzieningen voor dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. Het probleem speelt inderdaad in Utrecht door situaties van acute geldnood. Het is echter niet duidelijk in welke omvang dit is in de stad.

Ook schrijft de gemeente dat er al initiatieven zijn die verder uitgebouwd kunnen worden. Zo zijn er bij voedselbanken wel menstruatieproducten wanneer een supermarkt of drogist producten doneert. Dat is echter geen permanent aanbod.

De wethouder stelt niet over de inhoud van de voedselpakketten te gaan. Minister Schouten heeft al wel gezegd in gesprek te gaan over de financiering voor voedselbanken. Wethouder Voortman: “Dat is volgens ons het moment voor de voedselbanken om de aandacht te vestigen op samenstelling van het pakket.” De gemeente wil daarin ondersteunen.

Zorgverzekeraars

Bij de nachtopvang zijn er al wel menstruatieproducten gratis beschikbaar. Binnen de crisisopvang voor jongeren betalen jongeren dit uit hun eigen inkomen. “Is dit (nog) niet geregeld, dan krijgen bewoners hun maandverband/tampons gratis”, aldus Voortman.

Er werd ook gevraagd of menstruatieproducten structureel op scholen en bibliotheken beschikbaar zijn, maar daar heeft de wethouder geen weet van. Dat is nog geen onderwerp geweest, maar wel stelt ze alle opties nader te verkennen en gaat ze ook met zorgverzekeraars in gesprek om deze producten eventueel te vergoeden.

11 Reacties

Reageren
 1. G. de Vries

  Maandverband en tampons hoeven niet duur te zijn. Koop dan niet de A- merken!
  De kwaliteit is echt niet minder. Ga naar de Action, Kruidvat, Vomar. Voor tussen de 0,55 en 0,99 cent kun je er terecht voor een pak maanverband. Tampons zijn zelfs nog goedkoper qua hoeveelheid.
  Menstruatiearmoede: voor vrouwen lijkt me dit verschrikkelijk!

 2. Rietje

  Ik heb geen geld voor mijn medicijnen. Voor thuiszorg ook niet, of wat voor hulp dan ook. Tandarts is ook zoiets. Ik krijg gewoon keihard nee te horen als ik vraag om hulp.
  En velen met mij.
  Wasbaar maandverband en een menstruatiecup een oplossing ?

 3. Miep

  Tja, als je moet kiezen tussen een brood kopen of een pakje tampons, dan wordt het toch een brood…
  Overigens eens met Rietje. Als je dingen gratis gaat uitdelen, ga dan voor wasbaar maandverband en menstruatiecups. Geen wegwerp en afval, wel maar één keer per persoon uitdelen.

 4. Lombokker

  Bizar, dit had zelfs George Orwell niet kunnen bedenken.

 5. dave

  gewoon doneren, ik betaal graag mee

 6. Koel Hoofd

  Hou er wel rekening mee dat die armoede door het volledig politieke spectrum is gerealiseerd doordat men al sinds de jaren tachtig als een stel dolle honden achter het neoliberalisme en het kapitalisme aan holt. Niet omdat het nou zo sociaal is voor de bevolking, maar vanwege politiek opportunisme omdat neoliberalisme en kapitalisme meer macht aan het links politieke spectrum en hoger opgeleiden geeft. Daarom is er nu de linkse elite die zich moraal superieur voelt, en zijn er nu voedselbanken, dak en thuislozen en illegale immigranten waar deze goede sier mee kunnen maken en hun nep sociale hart kunnen laten zien.

  Trouwens, tampons zijn inderdaad te koop voor minder dan een euro, dat is minder dan wat een heel brood kost.

 7. Eduard F.

  @Koel Hoofd

  Het volledige politieke spectrum holt achter het neoliberalisme en kapitalisme aan, omdat… het meer macht geeft aan links? Echt?

  Misschien moet je eens een muts op dat koude hoofd van je zetten.

 8. Harry

  @ Koel Hoofd
  Mooie samenvatting van wat de oorzakelijke kloof is binnen onze samenleving! Het geld klotst tegen de plinten in Den Haag maar het onderwijs, veiligheid, zorg en de rechtspraak in dit land knalt door groot achterstallig onderhoud bijna uit elkaar.

  Nederland is verworden tot een rioolloos modderpad met stinkende ontbindende kadavers tijdens een hongernood grenzend achter een met prikkeldraad afgeschermd in marmer opgetrokken Zuid-As gebied.

  Dat krijg je als je kiest voor altijd lachende, lobbygevoelige Europeesbuigende visieloze poppetjes.

 9. Don

  Als we de centjes die besteed worden aan de onzinnige kunstuitingen (luisterpaal Mariaplaats als laatste voorbeeld) nu hier aan besteden is het probleem toch zo opgelost. Of past deze praktische oplossingen niet in het politieke straatje van de initiatief nemende partijen.

 10. Koel Hoofd

  @ Harry, zonder dat politiek opportunisme van links in Europa was de EU nooit van de grond gekomen. Want rechts houdt graag de controle over eigen nationale portemonaie, grenzen en soevereiniteit. Dat zijn concepten welke links verafschuwt want geld, bezittingen en macht moeten sociaal worden verdeeld, dat niet doen is in hun ooghes nationaal socialistisch fascisme. Maar bij die sociale verdeling moet links elitair wel veel meer dan de rest krijgen want hun gedachtengoed is moreel superieur. Bah!

 11. Tio

  Ze moesten die cups in het basis pakket doen en via ziektekostenverzekeraar vergoeden. Vergoeden en in het basispakket doen. Vroeger waren er automaten op het station in het toilet en daar deed je dan een kwartje in en dan kon je een hygiene product krijgen. Zoiets moest er ook op scholen zijn want ik weet soms is een euro nog te veel. In die goedkopere merken zitten synthetische stoffen in verwerkt en het kan broeien met het gevolg dat men een infectie kan krijgen of dat het sneller gaat irriteren. Het beste is katoen en dat zijn merken als saniture yoni libresse en always. Uit de supermarkt van eigen merk zijn uiteraard wel goedkoper maar daar zitten synthetische stoffen in verwerkt die kunnen gaan irriteren en broeien. Niet iedereen is gelijk en menigeen heeft zo z”n voorkeur. De een is voor dit en de ander voor dat. Uiteraard zijn cups goedkoper en op jaarbasis zou dat heel wat kunnen schelen. .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).